Kbar kuyruk servosu sona dayanma sorunu

Ali Haydar GÖK

Kıdemli Uye
Katılım
2 Ağu 2017
Mesajlar
2,020
Tepkime puanı
3,851
Yaş
28
Konum
Sakarya
İlgi Alanı
Hepsi
Üstadlar selamün aleyküm.
1 hafta kadar önce videosunu atmış olduğum fbl kafalı 450liğe kbar taktım. Ayarlamalarını yaptım. Kuyruk konusunda netice alamadım. Kuyruk servosu sürekli olarak ya sağ tarafa yada sol tarafa gidiyor ve sona dayanıyor. Kumandada normal trim yada subtrim falan yok. Fakat durum yine de böyle. Ben eğer trim verirsem bunun önüne geçebiliyorum fakat uçarken (servo sürekli bi tarafa çekiyor bende trimle diğer tarafa çekmiş olduğum için) sürekli kuyruğunu sallıyor. Hızlı değil yavaş değil bi oranı yok. Gain artırdım hızlı salladı iyice düşürdüm yavaş yavaş gezdi kuyruk tutmamaya başladı. Ortasını bulamadım. Zaten gainle alakalı bir durum değil. Dediğim trimle alakalı bir problem diye düşünüyorum. Mekanik olarak 2 gündür sorun bulamadım.
Servonun kendi kendine bi tarafa dayanma konusunu kbarda tail servo ayar kısmına girdiğim zaman hiç yapmıyor. Servo ok gibi duruyor istediğim yerde. Ayardan çıktığım gibi yine bi tarafa dayanıyor. Bu yüzden acaba kumandada istemsiz bir hareket mi var diye düşündüm.
Farklı şeyler denedim. :D mesela cyclik servolarını kbara bağladım kuyruk servosunu ise eski çalışır sistemi olan gp790 gyroya bağladım. Sonuç yine aynı oldu :D çalışan helikopter durduk yere bozuldu anlayamadım. Bu işlemleri yaparken de bi kuyruk servosunu yaktım. Kbarda yanlış kuyruk servosunu seçtim sanırım. Gerçi çalışıyordu gün boyu sonra hareket etmez oldu. 2. Servo da apaynı sorunlar ortaya çıktı :D
Not: kumanda kds k-7x
Bu Kbarı uzun süre kullandım hiç problem yaşamadım daha önce.
 
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
Aleyküm selam hocam. Ben olsam şunlara bakardım.
1- receiverin rudder çıkışına bir servo baglar çıkışta bir parazit varmı yokmu ona bakardım (kbarin rudder çıkışını kastetmiyorum)
2- kbarin ayar menüsünden çıkınca heliyi sağa sola döndürdüğüm de nasıl tepki veriyor eğer stabil şekilde kuyruk pallerini hareket ettiriyor ve hareket yönü doğruysa sorunun titreşim den kaynaklı olduğunu düşünürdüm eğer sorun helinin motoru donmedigindede varsa sorunun kbar gyrosundan oldugunu düşünürdüm
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
3- kumandanın trim fonksiyonları kapalıyken kbar ayar menüsündeki kanal verilerini kontrol ederdim. Stick ortadayken sıfırı gösteriyor mu? En sag ve en solda 100 degerlerini gösteriyor mu? Bunu kontrol ederdim
4- yine ayar menusunde kbar gain kanali verisini kontrol ederdim. Stabil mi değil mi? Stiklerin ikisinide hareket ettirince değer değişiyor mu? Buna bakardım
5-gyro yakınlarında elektro manyetik emisyon yayacak bir ekipman var mi?
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
Üstad sorun 3. Numarada olabilir sadece. söylediğiniz şeye hiç dikkat etmedim. Bu kumanda aşırı dandik ve birçok şeyi düzgün görmüyordum kbar menüsünde. Bu ayar için travel menüsü falan yok bu kumandada. Bu yüzden onları ayarlayabileceğimi düşünmediğim için atlamıştım. End point ayarından halledebilirsem yarın bakayım ona.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak Çiftçi
@Ali Haydar GÖK : Birincisi kumandadaki kanalların hepsini ana ekranına yerleştir ve gaz stick i min , mid ve max sevyedeyken rudder da herhangi bir değer değişimi varmı mutlaka kontrol et . Bunuda mutlaka kumanda kanal girdilerinden yap . Çünkü kbar kanal göstergesinde bazen kanala anlık olan stick inputları gözükmüyor .

Benim sorunumla aynı senin sorununda . Benimki 2 kademeliydi . Biri spektrum alıcının 11ms yerine 22ms olarak bind edilmesiydi . Diğeride kumandada rudder kanalında 1 saniyeden kısa ve asimetrik zamanlı stick inputlarıydı ki bunu kumandayı açıp stick yayını sıkmak suretiyle çözmüştüm . Genelde kumanda ana ekranına gaz stick göstergesinden başla birşey koymuyordum ama artık bütün sticklerin gösterge barını koyuyorum .
 
Kumandamızda o özellikde yok :D düz kumanda bu oyuncağın hallicesi :D ama dediklerini kbar üzerinden kontrol Edip denerim. Gerçi söylediğim gibi kbar tail servo ayarlarına girdiğimde servo ok gibi duruyor istediğim yerde, ayardan çıktığım gibi kayıyor bi tarafa. 2 gündür uğraşmakdan baya canım sıkıldı ama akşam bakıp bir video çekeyim sorunumla alakalı.
 
Son düzenleme:
  • Şaşırdım
Tepkiler: LEVENT UYGUN


11.sayfanın sonu ve 12.sayfanın başını okuyalım..
Hatta manuelin tamamını okuyalım.
Kds kumandalar iyidir yaw.;)
 
O kumanda biraz daha iyiymiş elimdekinden abi. Sanırım ikinci versiyonu. Bu normal k7-x manuelini okudum. Ara ara girip girip baktım çok kez. Adam akıllı menüsü yok. End point dual rate, gaz ve açı ayarları gibi menüleri var.


11.sayfanın sonu ve 12.sayfanın başını okuyalım..
Hatta manuelin tamamını okuyalım.
Kds kumandalar iyidir yaw.;)
 
  • Beğen
Tepkiler: LEVENT UYGUN
Rudder GP 790a bağlı şekilde iken çektim bu videoyu. A0 A1 aux kanalıymış. R1.2.3.4... de subtrim. Ses için kusura kalmayın rahatsızım bu aralar :D
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Sanırım problemi buldum. Gyro kanalını revers ettiğim zaman bu kaymalar durdu. Kbarın gyrosu çalıştığı için gyro ile ünite vericisine bağlantı yapmamıştım. Zaten kablom yoktu. Buna bir kablo ayarlayıp revers edersem daha düzgün çalışabilir. Bi deneyip geri bildirim yaparım.
Not: kafam hiç yerinde değil üstadlar. Gece çalışıyorum bu aralar. Daha alışamadım. Uykusuzluk ve yorgunluktan çoğu şeyi düşünemiyorum. Normalde böyle problemleri erkenden çözerim :D kusura kalmayın sorularım için.
 
Son düzenleme: