KK 2.0 Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

canberk_unal

Yeni Uye
Katılım
20 Tem 2014
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Yaş
31
Merhabalar herkese :saygilar: ,

İpad veya İphone ile kontrol edilebilen quad ımı tamamlayıp ilk takım pervaneleri kırmış bulunmaktayım :halay: , şaka bir yana yorucu birkaç günün ardından , lehimdir birleştirmedir vs tamamlayıp , 2 gündür programlarını yazmakla uğraştım ve bugün nihayet birkaç saniyelik uçuşlarımı yaptım . Öne doğru bir eğilimin olması dolayısıyla biraz zamanım gitti ama pili yanlış yere yerleştirmemden dolayı kaynaklandığını anlayınca yerini düzeltip dengeyi büyük ölçüde sağladım. :) . Bundan sonra yaptığım uçuşlarda biraz daha cesur davranınca birinde yanlışlıkla throttle ı fulledim ve evin tavanına çarptı ne yazıkki tecrübesiz olduğumdan tepki de veremedim :embarras: .

Neyseki olan sadece pervanelere oldu :) , heyecandan geniş bir alanı bekleyemedim ama benim gibi tecrübesiz olanlara kesinlikle evde denememelerini öneriyorum :rolleyes:

Bundan sonraki aşamalarda güzel bir sensör kartı alıp tamamen uçuş kartından kutulmaya çalışıcam , ve gps/gprs modülünün yazılımını hazırlıycam hayırlısıyla :) .

Bir aksilik çıkmassa okullar açılmadan en azından gps özelliğini kesinlikle kazandırmayı planlıyorum . Her şey istediğim gibi giderse hepimizin muadillerine göre oldukça ucuz olarak mal edebileceğimiz bir kart sahibi oluruz inşallah .

Herkese kırımsız uçuşlar :saygilar:.

Meftanın hazırlık yapılırkenki hali :( :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Canberk Bey, güzel bir proje gibi gözüküyor ama rica etsek biraz daha detay paylaşsanız ;)

Mesela kontrol kartı ne, Bluetooth ile haberleşip kontrollü nasıl yapıyorsunuz....
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Tabi ki Mehmet Bey :saygilar: ,
Öncelikle kontrolümüzün sağlanması için tablet için yazdığım programı kullanıyoruz . Bağlantı sağlandıktan sonra tablet üstündeki joystick ve kaydırılabilen çubuklara dokunmaya başladığımızda bluetooth modülüne sinyal gönderiliyor. Bluetooth modülü bir işlemciye bağlı ve bu bilgileri ona aktarıyor . Bu işlemci bluetooth dahil bir çok sensörün, gps/gprs , wifi vs bağlanabildiği Atmel firmasının atmega 2560 işlemcisi. Gücünden çok giriş çıkışlarının fazla sayıda olmasıyla bize yarar sağlayan bir işlemci. İşlemcimiz kendisine gelen bilgileri Quad ın üstünde bulunan KK 2.1.5 kontrol kartının anlayabileceği şekile getiriyor. İşlemciye sayı olarak 54 geldiyse mesela , bunu servo bir motorun 54 derece dönmesi için gerekli sinyali göndermesi için programladım . Bu sinyali KK 2.1.5 kontrol kartına verdiğimizde 54 derece bize throttle da mesela 0 idle vermiş oluyor . 131 derece ise 97 full vermiş oluyor . Buna göre KK 2.1.5 in sinyal girişlerine bunlardan 4 adet vererek quad ı kontrol ediyorum . Motorlar KK 2.1.5 e bağlanmadan da işlemci tarafından kontrol edilebiliyor tabi ki ama dengemizi sağlanması için KK 2.1.5 bizim için hayati şuan :) . Yani şuan sadece kumanda gibi kullanıyoruz işlemcimizi ve bluetooth u .

İşlemcimize gyro ,accelorometer, basınç bilgilerini verebilecek bir sensör bağlandıktan sonra dengesini sadece kendi sağlaması için bir program yazmaya çalışacağım , bu olursa KK 2.1.5 den tamamen kurtulmuş olacağız :) . En zor kısım zaten bu . Bu uzun sürse bile , işlemciye eklediğim gps, internet vs özellikleri sayesinde tabletimizden, telefonumuzdan harita da bir nokta işaretleyip otonom o noktaya gitmesini isteyebileceğimiz hale getirmeyi en kısa zamanda planlıyorum . :) .

Bunlar olduktan sonra görüntü işleme vs aklımda bir sürü şey inşallah oralara da geliriz :halay: .
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Şimdi projeyi daha net anladım Canberk, açıklama için teşekkürler.

Güzel ve özel bir projeye benziyor. Başlangıç kısmını çözdüğüne göre gerisi de gelecektir :thumbup: Gelişmeler hakkında bizleri de ilerleyen günlerde bilgilendirirsen seviniriz ;) Kolay gelsin ve başarılar :)

Bu arada modeli tamir ettikten sonra bu yazdıklarınızı görsel olarak açıklayan bir video çeker ve hatta uçuşunuzu da bizlerle paylaşırsanız çok makbule geçer. Zira son zamanlarda özellikle çok fazla üniversite öğrencisi bu tip olaylara girmeye çalışıyor ama daha sizin başardıklarınızın 10'da 1'ni yapabileni henüz görmedim :-\
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

İyi niyetleriniz için teşekkürler :saygilar: , en kısa zamanda geniş bir alanda video çekmeye çalışacağım ve gelişmeleri burada adım adım paylaşacağım . :)
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Canberk üstad iPad,Android tabletler için bu Dediğiniz sistem süper olur aslın da ayrıca kontrol menzili bakımından Bluetooth ile radio sinyali Performansına yakın Kullanım imkanı oluşurmu acaba?


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Valla hocam tamamen bluetooth modülünün gücüne bağlı , 500m ye kadar izin veren bluetooth modüller var . Ama genel olarak bunlar mobil cihazlarda kullanılmak için yapıldıklarından az enerji tüketsin diye tasarlanıyorlar. Yoksa kumandalar ile aynı frekans da çalışıyorlar sorun güçlerinin az olması. Şuan mümkün olan en az gecikmeyle sinyali güçlendirerek göndermenin yollarını arıyorum :saygilar: .

Bu arada baya zaman geçti üzerinden hala bir video koyamadım :rolleyes: . Rahat iniş için ayak aldım ve üstüne GPS modülü ekledim , canlı olarak tablette harita üzerinden quad ın konumu görülebiliyor :) . Bir ESC bozuldu , gelmek üzere yenisi , bitirme tezimden zaman bulursam bu sefer inşallah koycam videolar :laugh:
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Konuyu merakla takip ediyor olacagim yeni toplayacagim multiwii sistemimdede test etmek isterim :)
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Multiwii temelli bir kontrol kartı olan Naze32(Acro olanı değil, tam sürümünde) ve onun başarılı bir klonu olan Flip32+ kartlarında, hem PC hem de Android yazılımı vasıtası ile, bluetooth ve seri portlar üzerinden motorlar kontol edilebiliyor. Ayrıca elektromanyetik pusula, barometre, GPS desteği, Sonar desteği, bu katlarda halihazırda mevcut. Bunları belirtmemin sebebi ise "zaten yapılmışı var, boşuna uğraşma" demek değil... Tam tersine, varolanlardan faydalanmak, seni "Amerikayı tekrar keşfetme" derdinden kurtararak daha farklı perspektiflerden bakmanı sağlayabilir.
 
Bluetooth Kontrollü Quad 'ım :)

Zafer hocam bilgi icin tesekkur ederim aslinda yeni basladigim icin bu gibi onemli bilgileri ogrenmem cok iyi oluyor bu hafta 450 lik frame, motor, esc, pil, ufak tefek gerekli aksesuarlar ve multiwii crius gps ve diger parcalarini siparis edicem daha sonra kumanda icinde radiolink at9 alacaktim gelecek ay benim anladigim bilgisayardan sistemin ayarlarini yaparak kumandaya hazir edebilecegimede sevindim[emoji12]