Sümer Yamaner' Alıntı:Müthiş! Anlamadığım şey, folyonun baskılı yüzü üste mi geliyor? Ütü ile folyo bakıra nasıl yapışıyor?
Sümer Yamaner' Alıntı:İnanır mısın, 1975 yılından bu yana kolay baskılı devre arayışındayım. Her numarayı denedim. Şu işi bir rutine bindirebilsem var ya...
Merhaba size çok kolay ve ucuz bir yöntem söyleyeyim arkadaşlar.

1) Önce bir reklamcıya gidip onların harf kestikleri yapışkanlı folyoların arkasından çıkan ve çöpe attıkları bir yüzü kaygan olan kağıttan alıyorsunuz. Fara falan istemiyorlar
2) a4 - a5 - a6 boyutunda kesip hazırlıyorsunuz.
3) Yaptığınız çizimi kesinlikle orjinal toner ile bu kağıdın kaygan tarafına basıyorsunuz.
4) Bakır plaketin üzerine el yıkama köpüğü bırakıp 220 numara ince zımpara kağıdı ile horizontal ve vertikal zımparalıyorsunuz. Daha sonra su ile iyice durulayıp temiz bir havlu ile kuruluyorsunuz.
5) Ütünüzü en sıcaktan biraz daha düşük bir seviyeye getirip ısıtıyorsunuz.
6) Bir masanın üzerine 2.3. hamur bir gazete (1. hamur gazete olmuyor çünkü yapışıyor) koyup üstten bir sayfasını açıyorsunuz. (Defter falanda olur. Bunun amacı ütüyü sürterken plaketin üstündeki baskılı kağıdın kaymaması)
7) Önce bakırı koyuyorsunuz ve sonra üzerine kağıdınızı plaketin bir kenarından boşa çıkacak şekilde koyup gazeteyi kapatıyorsunuz.
9) Sürenin sonunda hızlı bir şekilde gazete sayfasını kaldırıp kağıdın plaketin dışında bıraktığınız tarafından tutup soğumasına müsaade etmeden kaldırıyorsunuz.
10) Birkaç uygulamadan sonra pratikleşiyorsunuz ve çok kolay oluyor.
11) Pakır plaketi soğumaya bırakıyoruz.
12) Soğuduktan sonra mesela cam bir kahvaltı kabına kartı 2-3 mm örtecek kadar tuz ruhu döküyorsunuz.
13) Tuz ruhunun üzerine temizlik malzemesi toptancılarından ucuza alabileceğiniz hidrojen peroksit ekliyorsunuz (Yaklaşık 1/20 falan oranında H2O2). Çok hidrojen peroksit eklerseniz çok hızlı çözünür. Normal eklerseniz 2-5 dk. da çözünür.
14) Açık havaya çıkıp plaketi bakır yüzü yukarı olacak şekilde karışımın içine atıyorsunuz ve sağa sola sallayarak çıkan buharı kesinlikle solumadan bekliyorsunuz.
15) Bakır çözündükten sonra su ile plaketi durulayıp 220 no zımpara ile toneri temizliyorsunuz. Kolay gelsin. :agreed:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
------------------------------------------------------------
Diger bir yontem
ALÜMINYUM FOLYO İLE PCB BASKISI
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
------------------------------------------------------------
PRINTER Seçimi
Toner transfer yöntemi için uzun zamandır araştırma yapıyordum. Birçok kişi laminatör kullanıyor. Ama bazısı laminatörü olduğu gibi kullanırken bazısı termostatı ile oynayıp sıcaklığını artırıyor. Nette çok uzun zaman araştırma yaptım. En az 170 dereceye çıkabilen birkaç farklı laminatör buldum ama fiyatları 350 TL ve üzeri idi. Sonra bir yerde Sigma EL142 adlı makinenin işe yaradığının yazılı olduğunu gördüm. Piyasaya baktım. Fiyatı (110 TL) uygun görünüyordu. Aslında bunun yarı fiyatına Tchibo'da satılan laminatörü kullanan da vardı ama sıcaklık konusunda emin olamadım. Aslında anladığım kadarıyla sıcaklık derecesi genelgeçer bir özellik değil. Kullanılan laser yazıcı ile de yakından alakalı. Tonerin özellikleri burada önem kazanıyor. Tek sorun o özellikleri biz bilemiyoruz. Yani denemekten başka çare yok! İşte ben de, hani ilgilenen, yapmak isteyen olur da netteki acayip bilgi karmaşası arasında işin içinden çıkamazsa diye yazayım dedim.
Sigma EL142'yi ısıtıp bir plaket hazırladım. PNP kağıdı kullandım. Önce dört dörtlük sistemi oturtup sonra başka kağıtları denemek akıllıca geldiği için standart PNP ile başladım. Toplam altı geçiş sonrası sonuç mükemmele yakındı. Muhtemelen PNP kağıdı üzerindeki bir kıl (kedi???!
Uzun lafın kısası: Sigma EL142 laminasyon makinesi kutudan çıktığı hali ile PNP kağıdı ile toner transfer yapmak için uygun ve başarılı bir makine.