Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
RC Modelciliğinde genelde kumanda ve uçak alıcı pilleri olarak "Ni-Cd" ve "Ni-Mh" piller tercih edilmektedir. Lipo pillere göre daha güvenli olmasına rağmen bu pillerin de kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken özel hususlar bulunmaktadır.

Bu yazımızda ana başlıklar altında bu özel detayları sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Pilleri normalde ne kadar akım ile şarj etmeliyim ?
3 çeşit şarj durumu bulunmaktadır. Zaman ile ilgili sıkıntı olmadığı durumlarda tercihimiz yukarıdan aşağıya doğru olmalıdır.

a- Normal Şarj: "C/10" ile şarj etme.
Bu durumda benim piller 2200 maH olduğuna göre 2200 / 10 = 220 mAH akım basarak yaklaşık 15 saatte şarj olacak. Dogru mudur?

b- Hızlı Şarj: "C/3.33" ile 5 saat şarj

c- Cok Hızlı Şarj: "C" ile 1.5 sarj


Ni-Cd ve Ni-Mh Pillerde Şarj ve Deşarj Önemi :
Mümkün olduğunca pilleri şarj ederken "Normal Şarj" olan (C/10) şeçmek, pillerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Pilinizi şarj etmeden önce tamamen deşarj ederseniz pillerde "Memory Effect " denilen hafıza etkisini ortadan kaldırmış olursunuz.

"Hafıza etkisi nedir ? diyecek olursanız onuda şöyle anlatabilirim.

Düşünün elinizde 2000mah bir pil var ve siz bu pili her seferinde yarı olduğunda dolduruyorsunuz.Pil tamamen boşalmadığından dolayı kullanılmayan kısım sülfatlaşmaya başlayacak ve sizin 2000 mah olan piliniz artık 1000mah olacak.İşte bu yüzden bu tip pillerde tam deşarj pilin kapasitesini kaybetmemesi için çok önemlidir.

Aslında hafıza etkisi Ni-Cd pillerde daha çok rastlanılan bir olaydır.Sonuçta bu piller daha eski teknoloji ile üretilmişlerdir ve Ni-Mh pillere göre hafıza etkisi oluşumu çok daha fazladır.

Piller uzun süre kullanılmadığında kendiliğinden deşarj olmakta ve belirli periyotlarla deşarj şarj döngüsü uygulanmalıdır.
 
Ynt: Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Mehmet Bey;
Herzamanki gibi yine çok önemli bir noktaya değindin. Benimde görüşlerim aynı yönde ancak pillerin ömrünün belirli şarj sayısına endeksli olduğunu unutmamakta, ve bir pilin ortalama ömrünü yaklaşık şarj sayısı ile ilşkilendirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Nano teknoloji ile üretilen pillerde ortalama şarj sayısının 250-300 olduğunu varsayarak mevcutta kullandığımız pillere numara veya isim vererek öngörülen maksimum şarj sayısına yaklaştıkça pillerin değerlerini ölçmek gerektiğini düşünüyorum, bu şekilde hangi pilin ömrünün kaç şarj sayısına tekabül ettiğinide görebiliriz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Savaş Uzun
Ynt: Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Yavuz Bey, aynen katılıyorum ve değerli ilaveler için ayrıca teşekkürler :saygilar:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Herkese selamlar.. Sonunda futaba 7c kumandamı aldım ve geldi bataryası ile ilgili birkaç sorum olacak. kutudan çıkan pil 9.6v 600 mAH bunu kutudan çıkan adaptör ilemi şarj etmek gerekir yoksa elimizde olan balans şarj aletlerinin ni-cd pil menüsünden istenilen amper değerini seçerekte yapılabilirmi. Eğer balans sarj ile yapacaksak sağlıklı olan amper girişi ne olmalı ne kadar şarj etmeli fazla şarjlı pilde kumandaya zarar verebilir gibi. adaptör ile yapacaksak ucu kumandanın sağ yanında bulunan yuvayamı sokucaz nasıl yapıcaz anlamadım. Kısacası bu bataryayı sağlıklı kullanabilmem ve kumandaya zarar vermemem için yukarıdaki uyarılar benzeri neler yapmam gerekiyor. Saygılar... :saygilar:
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

evet kumandanın kendi orjinal adaptörü ile şarz edebilirsin 7c'de sağmı solmu bilmiyorum

charge yazan jack deliğine takacaksın zaten futabalar tranier port karedir

buraya takamazsın full şarz olması yaklaşık 10 saat sürebilir.

pilin mah değeri 600 çok azmış zaten muhtemelen yetersiz gelecek değiştirmek isteyeceksin. :D
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Her iki şarj aleti ile de şarj yapabilirisin.Güvenli şarj akımı 10/1 c dir.Kumandanın şarj soketinden şarj yaptığında yaklaşık 10 saat sonra şarjı kesmelisin zira çok daha uzun süre şarjda unutulan kumandalarda arıza çıkabilmektedir aynı zamanda doymuş pile gereğinden fazla şarj vermek pil ömrünü kısaltmaktadır.(otomatik şarj kesme özelliği olmayan cihazlar/adaptörler için)
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Iskender Yenimol' Alıntı:
pilin mah değeri 600 çok azmış zaten muhtemelen yetersiz gelecek değiştirmek isteyeceksin. :D
Iskendere katılıyorum. Bir Futaba 7C kullanıcı olarak pil doldurma derdinden kurtulmak için aşağıdaki konuda daha önce paylaştığımız "E- Peki Siz ne Tavsiye Ediyorsunuz ? " bölümünü uyguladım. Hatta 2 adet pil yaptırdım artık pil şarj etme derdim kalmadı. Her bir pil ortalama 10 saat dayanıyor %p Şiddetle tavsiye ederim ;)

 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Teşekkürler cevaplar için.Kumanda üstünde şarj çok mantıklı gelmiyor bana ya heran herşey olabilir gibi burası Türkiye :) Balans şarj aleti ile şarj ederken 0,6 amper ile yaklaşık 10 saat şarj edicez ozaman. Yada hızlı sarj için amperi artırıcaz. Peki kumanda ekranında ki pil gerilimini gösteren değer var 9.3v 9.0v 8.9v vs. düşerekten gerilimi gösteriyor bu değer kaçın altına düştüğünde pili şarj etmeliyiz. Mehmet bey linkte verdiğiniz lipo pil futaba 7c için uygun gibi birde video koymuşlar tam dolu lipo pili takdığında 12.4v gösteriyor kumanda :) değerleri farklı ama sizin kullandığınız pilin değerleri ile aynımı? Sıkıntı olurmu? Videoda olmuyor gibi görünüyor ama :)

Video :
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

sıkıntı olmaz kendi adaptörü ile kullanacaksan kumanda içinde şarz edebilirsin zaten bu adaptör futabayı bilmem jr ve aurora'da otomatik şarz kesiyor.

dışarda şarz ederken çok hızlı şarz iyi değilidir özellikle ni-cd ve ni-mh piller için 0.6A=600 mah bu yani pilin kendi, değeri bu şekilde şarz edersen 75 dakikayı geçmeni önermem zaten pilin ısındığını temas ile anlarsın bunada hızlı şarz denir.

yavaş standart şarz etmek istiyorsan 60 mAh basmalısın yaklaşık 10-12 saat sürebilir kumandanın kendi, orjinal adaptörüde böyledir.

ve çok kaliteli bir pil ni-mh, ni-cd full dolun iken 1.55 volt verebilir zaten vermelidir vermiyorsa kalitesi düşüktür.

1.55x8=12.40

yani video'da gördüğün aslında sıkıntılı bir durum değilidir.
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

kumandanın kendi pil'i 9.60 volt'a düştüğünde bitmiş demektir daha düşük voltaj kullanımında modelin risk'te demektir.
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Çok sağolun İskender Bey aydınlattınız yavaş yavaş öğreniyoruz bu işleri aslında hata yapmaktan korkuyorum basit birşey modeli yada kumandayı hiç edebiliyor. Bu sitedeki videolar da çok faydalı oldu bana. Modelcilik büyük bir keyif...
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Sezgin bey,

Yanlış anlama olmuş :embarras: Şahsi olarak kumanda da LIPO kullanmak yerine "Low Self Discharge (LSD) Yuksek Kapasiteli Ni-Mh" pil kullanmayı tercih ediyorum. %p

Örneğin kumanda pili 6 adet kalem pilden oluşuyor ise, aynı şekilde Ni-Mh pillerden 6 tanesi ile bir paket hazırlıyoruz. Yanlız bu işi biz kendimiz lehim ile değilde, bu işi yapan kişilere punta kullanılarak yapılmasını sağlıyoruz.

Böylece orj kumanda pili ile birebir aynı ebatlarda ama ondan 3 kat daha fazla kapasiteli bir pilimiz oluyor ;)
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Anladım Mehmet bey Ankaradaki Konya Sokak da yaptırabileceğimiz bir pil duymuştum orada yaptırıldığını. Videodaki lipo pilde kullanılabilir gibi ama? Bakalım bi ayarları yapayım uçuş aşamasına geleyim de pil konusunu halledicem bi şekilde. Aşama aşama gidicez sizin değerli videolarınızdan %p
 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

yani li-po kullanıma dikkat edildimi sıkıntı çıkarmıyor ama en ufak hatayı affetmiyor.

1 kere bile hata yapma hakkın yok diyebilirim

bu pil size yetmeyecektir ve hiç uğraşmak istemiyorum derseniz

1 adet 8'li AA sıze pil yuvası ve 8 adet sanyo eneloop serisi low discharge pil alabilirsin en iyi marka ve serilerdendir eneloop.





 
Ni-Cd ve Ni-Mh Pil Kullanımı

Kumandanız 2.4ghz ise + ve - yi doğru bağlamak kaydıyla lipo pili güvenle ve günlerce şarj yapmadan kullanabilirsiniz.(Tüm 2.4ghz kumandalar için geçerlidir).Ancak 35,40,72 mhz ise; lipo kullanmak risklidir.Zaman -zaman arızalanan kumandalara rastlanmıştır/rastladım.