O.s 55AX Devir Dalgalanması Stop Etme Sorunu

Sergeant3510

Yeni Uye
Herkese merhabalar. Forumun yeni üyesiyim.
Yeni aldığım ve rodajdan sonraki üç aylık süre içinde O.s 55Ax motorumun sürekli olarak çözemediğimiz bir devir dalgalanma ve havada stop etme problemi var. Bu sorunu gidermek için birçok yolu denedim ama üstesinden gelemedim. Forumlarda tavsiye edilen en uygun pervaneyi taktım değişme olmadı bujiyi değiştirdim düzelmedi. Yakıt deposunu sıfır kaçak sızıntı haline getirdim düzelmedi. Karbüratörü söküp temizledim düzelmedi. Alt ayar üst ayar her sortiden sonra yapar oldum gene düzelmedi. Sizce bundan sonraki çalışmam ne olmalı. Yada bu motordan vazgeçip yenisinimi almalıyım.

Kopmresörün resmi ben birşey göremedim belki sizler görebilirsiniz.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu notordan çok çektim. Küçük iğne sorunludur genelde. Ara gazlarda iyi ayarlanırsa rölanti fakir kalır. Alt taraf iyi ayarlanırsa ara gazlar zengin kalır.
Karbüratör vidaları ve yakıt hattı sorunsuzsa ve kapak vidaları gevşek değilse benim önerim biraz daha sıcak buji kullanmak. Max devir ve güç biraz düşecek ama muhtemelen şu anki sorun azalacak.
Bu arada, fotoğrafa göre şu hali ile küçük iğnen zengin.
Son bir not: Başka bir yakıtla denedin mi?

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bu notordan çok çektim. Küçük iğne sorunludur genelde. Ara gazlarda iyi ayarlanırsa rölanti fakir kalır. Alt taraf iyi ayarlanırsa ara gazlar zengin kalır.
Karbüratör vidaları ve yakıt hattı sorunsuzsa ve kapak vidaları gevşek değilse benim önerim biraz daha sıcak buji kullanmak. Max devir ve güç biraz düşecek ama muhtemelen şu anki sorun azalacak.
Bu arada, fotoğrafa göre şu hali ile küçük iğnen zengin.
Son bir not: Başka bir yakıtla denedin mi?

Sümer bey öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Kapak vidalarının sıkılığını kontrol ettim. Kitapçığında yazan no.8 bujiyi kullanmaktayım. Rapicon%5 kullanmaktayım. Başka oranlı veya başka marka yakıt kullanmadım aldığımdan bu yana kullandığım yakıt.

Bir arkadaştan ödünç bir depo farklı yakıt denenebilir. Olmazsa No 6 buji denenmesini öneririm.

Tanışma kısmını olması gerektiği yere taşıdım. En azından bir tanışma kısmı yazmışsınız, bu da bir şeydir :) Hoşgeldin

Anladım sümer bey teşekkürler. Bir sorum daha olacak kullandığım model phoneix yak54 46-55 olan model bu modelde 55AX dışında önerebileceğiniz motor varmı.

Teşekkür ederim emre bey hoşbuldum. Kusura bakmayın biraz acemi ve aceleyim sanırım.

Rahman Güçlü' Alıntı:
Anladım sümer bey teşekkürler. Bir sorum daha olacak kullandığım model phoneix yak54 46-55 olan model bu modelde 55AX dışında önerebileceğiniz motor varmı.
46AX ya da 61-72'lik dört zamanlı...
Ama ben 55AX'i adam edip devam ederdim. Yeni bir motor çok da gerekli değil gibi.

Sümer Yamaner' Alıntı:
46AX ya da 61-72'lik dört zamanlı...
Ama ben 55AX'i adam edip devam ederdim. Yeni bir motor çok da gerekli değil gibi.

Sümer bey stop paranoyası yüzünden hobiden soğumuş vaziyetteyim.

Sevgili kardeşim, öncelikle ben biraz fazla açık sözlüyümdür, kusuruma bakma.
Bu kadar basit bir sorunda hobiden soğuyacaksan daha basit ve sorunsuz işlere yönel yol yakınken.
Modelciliğin çok küçük bölümü fiilen uçuştur. Daha büyük bölümü imalat, inşaat, onarım, çözüm üretme ve en önemlisi emprovizasyondur.
Okumak, araştırmak, denemek bu işin olmazsa olmazlarıdır.
Örneğin...
Mailde rodaj yaptım demişsin. Doğru yaptığından emin misin? Belki bir hata sonucu motoru bitirdin rodajda. Olamaz mı? :)

2009 Şubat sonuydu. İlk patlar motorlu uçağım Soprano ve üzerindeki TT46 motor sahada hazırdı. Hocam, abim sevgili Ahmet Özgen adım adım açıklayarak rodajı yaptı. Maiden uçuşunu ve trimleri yaptı. Sonra ben havalandım. Herkes arabalara kaçtı. Neyse konu bu değil. Bu iki uçuştan sonra motorum bir daha düzgün çalışmadı. Yaklaşık 10 kalkış ve 10 acil iniş. Taa ki yakıtı değiştirene kadar.

Daha sonra bir uçuş günü... SebArt Katana ve 55AX. Aylardır sorunsuz uçuyorlar. Yeni aldığım Rapicon yakıt ile beş kalkış beş stop. Ödünç bir yakıtla sorunsuz uçuş.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Sevgili kardeşim, öncelikle ben biraz fazla açık sözlüyümdür, kusuruma bakma.
Bu kadar basit bir sorunda hobiden soğuyacaksan daha basit ve sorunsuz işlere yönel yol yakınken.
Modelciliğin çok küçük bölümü fiilen uçuştur. Daha büyük bölümü imalat, inşaat, onarım, çözüm üretme ve en önemlisi emprovizasyondur.
Okumak, araştırmak, denemek bu işin olmazsa olmazlarıdır.
Örneğin...
Mailde rodaj yaptım demişsin. Doğru yaptığından emin misin? Belki bir hata sonucu motoru bitirdin rodajda. Olamaz mı? :)

Sümer bey aslında beni paranoyaya iten motor stop sorunu yüzünden yak54 ü gövdeden kırmış olmam tamir ettim uzun bir süre boyunca. Ve şimdi yeniden sahalarda ikinci bir kırım özelliklede motor sebepli bi kırımdan ister istemez korkuyorum.

Kusura bakmam hocam sizlerin açık sözlerine ihtiyacım var benim. Soğumaktan kastım aslında korku tabanlı. İkinci sortiden sonrası beni korkutuyo hocam.

İyi ya kırmışsın ve onarmışsın. Demek ki korkacak bir şey yok. İnat etme de söylediklerimi yap. Bak ne güzel olacak. :)