RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Kumandamda CLONE Alıcı

  • hiç kullanmadım, o yüzden herhangi bir fikrim yok.

    Oy: 20 66.7%
  • kullanıyorum, çok memnunum. Güveniyor ve tavsiye ediyorum.

    Oy: 5 16.7%
  • kullanıyorum, fakat.... Tam güvenilir mi emin değilim ??

    Oy: 5 16.7%

  • Kullanılan toplam oy
    30

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Evet arkadaşlar, bu hafta "Kumanda" haftası oldu diyebiliriz. Kumandalar hakkında epey önemli konuları, hep beraber ele aldık, fikirlerimizi paylaştık. Kalan bir iki madde var. Bunlardan birisi de kumandalarda "KLONE (Clone) ALICI" kullanımı.

Bazı kumanda markalarının sadece alıcıları $100- $200 civarında :embarras: Mesela Futaba 7C 'inin 7 kanal standard alıcısının fiyatı $ 80.

Şayet birden fazla uçan modeliniz var ve her seferinde alıcıyı değiştirmek istemiyor iseniz, yandınız demektir. :'(

Fakat her zaman olduğu gibi Cinli dostlarımız bu konuda da yardımımıza koşuyor ve bizlere çoook uygun fiyata "KLONE" yani çatma alıcıları sunuyorlar. :bravo:

Artık günümüzde tüm populer markaların birer KLONE alıcılarını bulmak mümkün. Örneğin;

1- Futaba FASST uyumlu Klone Alıcı :


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2- Spektrum- JR DSM2 uyumlu Klone Alıcı:


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şimdi gelelim esas konumuza :

KLONE Alıcılara ne kadar Güvenebiliriz ? Bu konuda yaşadığınız OLUMLU / OLUMSUZ olaylar neler ??

Yorumlarınızı bekliyoruz arkadaşlar :saygilar:

NOT: ANKET'e oy vermeyi unutmayalım lutfen :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zafer SAHIN kardeşimizin 14.10.15 tarihli yorumu :


Klon alıcılar konusunda, dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, PCB'nin kalitesi olduğunu düşünüyorum. PCB düzgün olarak lehimlenmişse ve basılmışsa, bence yazılımsal olarak çok da endişe edilecek bir durum yok. Niye derseniz :





Yukarıdaki linkleri incelerseniz göreceğiniz üzere, DSM2/DSMX protokolünün nasıl çalıştığı zaten "reverse engineering" ve benzeri yöntemler ile çözülmüş durumda. Sinyal kesintisine yol açacak "GLITCH" ler bu yazılımlarda olsa bile, gayet geniş bir topluluk bunu hızlı bir şekilde çözebiliyor. Zaten DSM2/DSMX protokolü, özellikle deviationtx projesi sayesinde, çok uzun bir süredir açık kaynaklı bir çok donanım içerisine entegre edilebiliyor. Oldukça uzun bir süredir piyasada olan ve ticari olarak satılan narenciyelerin ise yazılımsal olarak deviationtx'in gerisinde kalmış olacağını hiç zannetmiyorum. Yukarıdada söylediğim üzere tek endişe edilecek husus, PCB baskısının (çinlilerin ucuz işlerdeki kalite kontrol durumu malum :D )kalitesi olabilir, onun için de gözle ya da pertavsız ile yeterli bir kontrol gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum. Ama fabrikasyon olarak yüzlercesi basılan bir PCB imalatında da hata olma olsılığı çok da yüksek değildir gibime geliyor.
 
Ynt: RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı


Mehmet Bey yine güzel bir konuya değindiniz bence.

Bu konuda malesef tutucu ve eski kafalıyım. Maddi kıymeti belirli bir meblanın üzerinde olan veya çok emek verdiğim aman birşey olmasın dediğim modellerimde hiç clone alıcı kullanmadım bu zamana kadar. Gerçi buna rağmen çeşitli sebeplerle bir sürüsü yine de kırıldı. :laugh:

Kullananı da yadırgamam zaten o ayrı. :saygilar:
 
Ynt: RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Bu konuda şahsen kullanmış olmama rağmen geçmiş günlerde Orhanlı grubundan sevdiğim bir arkadaşım olan Murat PALAT arkadaşım (Sürekli Orange yani klone dediğiniz alıcıyı kullanan bir arkadaşım) benim talebim üzerine zulasından birkaç klone getirdi bana vermek üzere, ancak getirdiği 3 alıcıdan hiçbirini benim kumandam tanımadı Murat arkadaşımız alıcıları hiç kullanmadığını söyledi ki sözüne itimadım tamdır. buda şu yorumu doğuruyor daha satın aldığımızda bile alıcımız bozuk gelmiş olabilir. Bu nedenle nekadar güvenilir olduğu konusu tartışılabilir.
 
Ynt: RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Tam bende bu konuda araştırmalar yapıyordum bemim kumandanın orjinal alıcısı 69 dolar bu parayı alıcıya vericeğime turningy nin kumandalarından birini almayı tercih ederim doğrusu.
Hatta bu clon alıcılar konusunda tıkanmıştım Mehmet abi sana soracaktım hangisini alsam iyi olur diye, bazı clon alıcılarda hangi kumandalara uyumlu olduğu yazıyor ama bazılarındada bu bilgi pek yok gibi bu arada kumandam FUTABA T6EX
 
Ynt: Ynt: RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Ragıp SARI' Alıntı:
Tam bende bu konuda araştırmalar yapıyordum bemim kumandanın orjinal alıcısı 69 dolar bu parayı alıcıya vericeğime turningy nin kumandalarından birini almayı tercih ederim doğrusu.
Hatta bu clon alıcılar konusunda tıkanmıştım Mehmet abi sana soracaktım hangisini alsam iyi olur diye, bazı clon alıcılarda hangi kumandalara uyumlu olduğu yazıyor ama bazılarındada bu bilgi pek yok gibi bu arada kumandam FUTABA T6EX
Merhaba Ragıp, senin kumanda da (FUTABA T6EX) benim kumanda gibi 2.4 FASST protokolu ile haberleşiyor. (Futaba sayfasında oyle soyluyor - ) Bu durumda benimde kullandığım aşağıdaki Hobbyking-Orange aıcıyı tavsiye ederim.



Fakat sipariş öncesi aşağıdaki mesajımı okuyarak karar nihai kararı vermeni tavsiye ederim ;)
 
Ynt:RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Arkadaşlar, müsadenizle ben de konu ile ilgili tecrübelerimi paylaşayım :laugh:

Şu an 2 adet sıfır aldığım orjinal Futaba alıcı, 2 adet 2.el orj Futaba alıcı ve 2 adet Klone Orange olmak üzere toplam 6 adet alıcım var. Bu alıcılardan su an için aktif olarak 4 tanesini, ki 1 adet klone olmak üzere kullanıyorum.

Klone alıcılarda Yavuz Bey'in yukarıda bahsetmiş olduğu "alındığında arızalı gelme" durumuyla henüz karşılaşmadım. Fakat içime sinmeyen ve nedenini bir türlü bulamadım, aşağıda özetlemeye çalıştığım 2 durumu yaşadım.

1- O zamanlar elimde orj alıcı olmadığı için, henüz toplamayı bitiremediğimiz 450 SCALE'de klone - Orange alıcı kullanmayı düşündüm. Bu helide yine benim için ilk olan, fakat clubRC ekibinin cok tuttugu, klone servo kullanayım dedim. Bu servoları Orange alıcıya takınca, nedense servolar bazen kafalarına göre hareket etmeye başladı. Elimdeki orj alıcıyı test amaclı taktım. Test sırasında orj alıcı ile aynı prb 1 kere yaşadım, fakat orange alıcılar cok sık bu hatayı verdi.

Servolardan mı, alıcıdan mı anlamadım ama, önce servoları sattım sonra da o kadar emek verip toplayacağımız SCALE riske atmamak adına 2.el Orj alıcı aldım.

2- Ilk klone alıcımı ZAGI'ye taktım geçen sene. Baştan hersey normaldi. Daha sonra, kumanda sticklerini cok hızlı hareket verince servolar yine kısa süreli kafalarına göre hareket etmeye başladı. Test amaclı orj alıcıya takınca boyle bir prb olmadı. Baştan düzgün çalışan ve nerde ise 3 ay prb çalışan servo - klone alıcı ikisinde ne değişti de bu oldu hala çözebilmiş değilim.

NOT: Ben de Futaba 7C var. Istanbul helici ekibinde klone alıcılar ile, futaba değil yanlız, özellikle JR ve Spektrum yogunlukta, nitro heli uçuran ve hiç prb yaşamayanlar var.

Ayrıca su an zagi'yi rafa kaldırdım. Üzerindeki klone alıcıyı EPP ucaga takdim ve sorunsuz çalışıyor.

ÖZETLE arkadaşlar, bence klone alıcı işi biraz şans, birazda kullandığınız diğer elektroniklerle uyum işi gibi geldi. Yani alıcı bazen bazı elektroniklerde sıkıntı çıkarıyor galiba. (Henüz emin de değilim) O yüzden şayet havada bir problem ve sonrası yaşanacak olası kırım sizi üzmeyecek ise KLONE alıcı kullanılabilir. Diğer türlü bence her ne kadar 2-3 kat pahalı da olsa orj kullanmakta fayda var. KAR / ZARAR analizini iyi yapmak gerekiyor kısaca :D
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

mesela benim dx6i almamın sebebi alıcının öğrenci bütçesine uygunlugu.fiyat 5$ futabada klon bile cok pahalı 25-30$ ki spektrumdan 6alıcı eder:D su an kullanıyorum bir sıkıtı yok.menzil orjinali ile yaklaşık aynıdır diye tahmin ediyorum.ayrıca klon alıcıları kullanmadan önce içini açıp kapak kenarlarına yapıştırıcı madde sürüp tekrar kapatmanızı öneririrm ki yabancı forumlarda okuduguma gore servolarda titreklik ve saçmalamanın başlıca sebebi.servo yerine tam oturmadıgı yada havada vibrasyondan doalyı surekli oynama eğiliminde oldugundan dolayı servolar cıldırıyor.ayrıca eğer alıcıyı o modelden başka kullanmayacaksanız dikkatlice bu işlemi yaptıktan sonra servo uçlarınıda rx caase e yapıştırırsanız sonuc daha başarılı olur diye dusunuyorum.
klona alıcıya soyle de yapabilirsiniz.case i açıp içine güzelce kuru bir sünger tıkarak kutuyu yapıştırmak ki vivrasyonu kesecektir dusuncesindeyim.yada su da bir öneridir ki param bana cok geliyor bunlarla uğraşamam diyip gidip 100$ a sıfır orjinal alıcıda alabilirsiniz.:D :D ama tabiki ekstra güvenilir değiller yani bir gobline gidip de orange takmayın yani:D :D sırf pali orjinal alıcı fiyatı zaten:D :D :lol: :lol:sonuç olarak klone iyidir güzeldir (öğrenci için) :lollol: :lol: :lol:
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Selamlar
Dün tarot 450 dfc modelimle kırım yaşadım.
Taroz zyx ünite ve OrangeRx R710 Spektrum DSM2 alıcı takılı,ve kumandam spektrum dx 7se,esc tarot platinium 40A
Model birden havada gücü tamamen kesti ve bir serbest düşüş gerçekleşti,iniş tk,main shaft,Paller,servo kolu,aileron servosu düşüş sonrası değişmek zorunda kaldığım parçalar.
Gelelim düşüş nedenine,Model düşer düşmez pilden şüphelenmiştim,çünkü ne buzzer,ne de kumandadan timer kullanmamıştım,sürekli de iddlle upta uçuşa devam ettim.O yüzden modeli yerden alır almaz pilleri ölçtüm,evet piller bitmiş ama bence birden motor stop olacak kadar değil ( 3.80 x 3 ). sonra baktım servoların çalıştığını gördüm.Evet servolar çalışıyor fakat motor devir almıyor sanki hold çekili,enerji kesip vermeyi denedim olmadı.Daha sonra farklı bir esc,aynı alıcı ile denedim,motor devir aldı,daha sonra esc yi başka bir orange alıcı ile denedim bu sefer tarot esc de motoru sürdü.Sorunun esc'den mi alıcıdan mı kaynaklandığını tam anlayabilmiş değilim.Ama esc de ne bir ısınma ne de bir koku yok,o yüzden sanki suç alıcıdaymış gibi geldi.Bu tür bi şey başına gelen vardır sanırım...
Bi de bu alıcılardaki satellite antenin kullanılması tam olarak ne kadar artı getiriyor.alıcıyla birlikte kullanmak ya da sadece alıcıyı kullanmak arasındaki fark nedir.Model resmen kendi kendine holdu çekmiş gibi oldu,ve olay gerçekleştiğinde kumanda ile model arasında yaklaşık 50 metre vardı.
Zahmet edip okuduğunuz için teşekkürler,kırımsız uçuşlar...
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Anlattıklarınızdan, sorunun alıcıdan değil ESC'den kaynaklandığı izlenimi aldım. ESC düşük voltaj ayarı ile ilgili olablir gibime geldi.
 
Sümer Yamaner' Alıntı:
Anlattıklarınızdan, sorunun alıcıdan değil ESC'den kaynaklandığı izlenimi aldım. ESC düşük voltaj ayarı ile ilgili olablir gibime geldi.
Ben de Sümer abiye katılıyorum, ilk şüpheli ESC. Peki ESC'nin "Battery Protection / Cutoff Type" veya karşılığı olan parametre ne olarak ayarlıydı.

Bu arada her ne kadar 50 mt içerisinde olmuş dahi olsa, bence Spektrum alıcılar ile kesinlikle 1 adet Satellate kullanılmalı. Eğer FBL ünite alıcısız kullanıyor ise, yine Spektrum firmasının tavsiye doğrultusunda 2 adet satellate kullanmakta büyük fayda var. Bunlarsız uçan ve problem yaşamayan çok kişi var. Ama yine de işi şansa bırakmamak lazım diye düşünenlerdenim ;)
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Satellit alıcı olayı bu markanın en büyük kozu ve bu imkan varken mutlaka kullanılmalı bana göre.
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Sümer Yamaner' Alıntı:
Anlattıklarınızdan, sorunun alıcıdan değil ESC'den kaynaklandığı izlenimi aldım. ESC düşük voltaj ayarı ile ilgili olablir gibime geldi.
Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Ben de Sümer abiye katılıyorum, ilk şüpheli ESC. Peki ESC'nin "Battery Protection / Cutoff Type" veya karşılığı olan parametre ne olarak ayarlıydı.

Bu arada her ne kadar 50 mt içerisinde olmuş dahi olsa, bence Spektrum alıcılar ile kesinlikle 1 adet Satellate kullanılmalı. Eğer FBL ünite alıcısız kullanıyor ise, yine Spektrum firmasının tavsiye doğrultusunda 2 adet satellate kullanmakta büyük fayda var. Bunlarsız uçan ve problem yaşamayan çok kişi var. Ama yine de işi şansa bırakmamak lazım diye düşünenlerdenim ;)
Sümer bey mehmet bey yanıtınız için çok teşekkür ederim,söyledikleriniz çok mantıklı,fakat daha önceden hoverdayken pili çok daha alt seviyelere getiriyordum,ve cut off değil yavaşça devri düşüyordu ve kesiyordu.ama şöyle bir fark olabilir,hoverda çekilen akımla iddle up açıkken uçuş esnasında çekilen akımlar farklıdır,ondan kaynaklı esc cut-off yapmış olabilir,Veya iddle up açık olduğu için hoverdayken pil bitiminde yaşadıklarımızı çok daha kısa sürede yaşadık ve model de biraz uzak olunca farkedemedik.Bunlar hep tecrübe,acele giden ecele gider,buzzer kullansaydım,veya timer kullansaydım,pile dikkat etseydim,belki de sorun olmayacaktı.Çok teşekklür ederim.Esc 'nin cut off ayarını değiştirmemi mi tavsiye edersiniz,yoksa uçuşlarda artık pile çok daha dikkat etmemi mi.?

Bi de elimde boş satelite var artık alıcıda satelite kullanacağım,mehmet bey iki satelite demişsiniz ya onu nasıl kullanacaz,alıcıda 1 giriş var,2 . satellate'i üniteye mi takacaz,orayı tam anlamadım..
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Sümer Yamaner' Alıntı:
Murat Bey, benim tavsiyem patlar motorlu uçaklara yönelmeniz. :) :D :lol:
Sümer bey harikasınız,o da oluyor,Elimde 46'lık nitro motor ve 4 tane standart hitec servo var,rizede bi israfil abimiz var zaten o benim sonunda uçakcı yapacak,1 tane de 46'lık trainer toplamayı düşünüyorum...ama uçağı heryerde uçuramam,burda alan bulmak çok zor,helikopter için bile zor.Ama Uçak için alan bulamazsak şöyle bir avantaj olur,kırım olmaz :D ee uçmayınca kırılmaz... :laugh:)
 
RC Kumanda da Klone (Clone) Alıcı Kullanımı

Aaa hem de hemşeriyiz neredeyse. Biz Karadenzlilere uçak yakışır! :) Haydi göreyim sizi... :D