RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Şayet elektronikten anlıyor,elinizden bu tür işler geliyor ise ve devre yapmaktan hoşlanıyor iseniz bu konumuz tam size göre. Ekte bulunan "RC On / Off Switch Anahtar" devre şemasını kullanarak kendi uzaktan kontrollü anahtar / switch yapabilirsiniz.

Ekteki devre, forumumuzun bu işlerden en çok anlayan üyesi Mehmet Aydın abimiz tarafından paylaşılmış ve bizzat konusunda paylaşıldığı üzere test edilmiştir.

[attachimg=1]
 

Ekli dosyalar

  • RC Anahtar Switch Devresi.gif
    RC Anahtar Switch Devresi.gif
    11.9 KB · Görülme: 302
Ynt: RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Valla şemayı çok beğendim, hani renklerini falan. :lollol:
Cahillik fena birşey :lol:
 
Ynt: RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Teşekkürler :)
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Selamlar. Paylaşım için teşekkürler.
Bu sistemi led kontrol etmek istiyorum Fakat glow kısmını anlayamadım. Load kısmına ledleri bağlamam yeterli mi? 1.25V luk kısım ne oluyor :)
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Sadece standart bir LED kontrol edeceksen R2, R3 ve daha sağında kalan elemanlar gerekmiyor.

NOT: Oldukça eski bir başlıkmış. Artık bu tür işler için mikrokontrolörler daha kolay kullanılıyor. Ama yine de klasik RC switch şeması olarak tarihe kazınmıştır bu! :) LED bağlantısı hatalı. Ya LED ters çevrilecek ya da 220 ohm direncin ucu 0V'a değil besleme gerilimine bağlanacak.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Yani 13 nolu bacağa led bağlamak yeterli olacaktır? Mosfet gerek kalmıyor. Peki entegrenin alternatifi var mıdır? Yada daha basit şema ve kolay bulabileceğim malzemeler ile şema var mı? Birde potans ile gelen sinyal den tetikleneceği sinyal aralığını mı ayarlıyor uz
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

12 ve 13 No'lu bacaklar çıkış. Birbirinin tersi olarak çalışıyorlar. Bu çıkışlara 220 - 1 kohm gibi bir ön dirençle LED bağlamak yeterli.
Trimpot işle tetikleneceği bölge ayarlanıyor.
Bundan daha basit bir şema yok. :) Öyle ki bunu entegrenin bacaklarını bükerek plaket bile kullanmadan yapmak mümkün.

NOT: 4013 entegresi çok kolay bulunan, 75 kuruşluk bir eleman.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Teşekkürler. Konuyu da hortlattık ama 2ay oldu modelci lige başlayalı. Önce Servo ile çekme halatı yaptım sırada ışık kit kontrol var :) 13 den 6V çıkıyor diye tahmin ediyorum. Beslemeyi harici bağlayıp clk alıcıdan alsam da çalışır mı?
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Kullanılan entegre bir CMOS entegre. Çıkışı o anki besleme gerilimine bağlı ve çıkış "H" ise besleme gerilimine yakın bir değer verir.
Farklı bir kaynaktan besleyip farklı bir kaynaktan sinyal kullanılırsa Logic Level uyumsuzluğu yaşanabilir. Sonuçta CMOS entegrelerde "H" seviyesi ile "L" seviyesi ayrımı besleme gerilimine bağlıdır. Dolayısıyla bazı durumlarda giriş sinyali devre tarafından tanınmayabilir.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Alıcıya yüklenecez öleyse :) direk olarak alıcıyı beslemek daha mantıklı gibi gözüküyor. Teşekkürler bilgiler için..
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

devreyi yaptım direk led bağlayarak kullanabiliyorum fakat powerled kullanmak istiyorum. harici besleme için röle kontrol bağlayıp anahtarlama yapayım dedim sonuç hüsran ters diyodda bağladım sonuç aynı. röleyi nasıl kontrol edebilirim?? röle 5V 0555 697 6282 den whatsapp üzerinden anlatabilecek varsa çok sevinirim. Bilgiler için şimdiden teşekkürler.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Devrenin çıkışını 1 kohm direnç ile bir NPN darlington transistörün bazına bağla. Transistör olarak BD679 ya da muadili bir şey kullanabilirsin. BD679'un emitteri 0 V'a bağlı olacak. Power LED'i uygun bir ön direnç ile artı besleme ucu ile BD679'un kollektörü arasına bağlayacaksın.
Röle ile kullanmak istersen bu kez aynı sistemde LED yerine röleyi ön direnç olmaksızın bağlayacaksın. Rölenin bobin bağlantılarına ters yönde bir diyot (1N4148 gibi) lehimleyeceksin.

Power LED genelde 1W ve 3W oluyor. Kullanacağın ön direnç farklı olacak. Buna dikkat etmelisin yoksa ya istenilen parlaklığı sağlayamazsın ya da LED kısa sürede yanar.

1 W Power LED ve 2S LiPo besleme üzerinden örnek hesaplayalım:

Power LED gerilimi yaklaşık 3.2 V civarında (rengine göre değişebilir). BD679 satürasyon gerilimi yaklaşık 2.5 V. Tam dolu 2S LiPo çıkışı 8.4 V

Ön direnç üzerinde kalması gereken gerilim = 8.4 - 3.2 - 2.5 = 2.7 V
1 W için gerekli akım: 1 / 3.2 yani yaklaşık 0.3 Amper
2.7 V / 0.3 A = 9 ohm
2.7 V * 0.3 A = 0.81 Watt

Demek ki böyle bir setup için 10 ohm 1W direnç kullanılması gerekecek.

Anlattıklarım yetmezse çizebilirim bir şeyler.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Darlington bağlantı çift transistör ile yapılıyordu yanılmıyorsam. Yani kısaca 1. transistörün collectörü 2. transistörün beyzine den gelecek şekildeydi. Röle tetiklemek için iki adet bc238 kullanmam yeterli olur mu? Powerled hazır paket (3lü) dışarıdan 12V kalem piller ile besleyeceğim. Benim için bu devre röle tetiklesin yeterli. veya 13.bacağı bc238 beyzine bağlayıp pilin artısını emitere collectorü led ledi de pilin eksisine bağlasam olur mu? tetikleme yapar mı? Dİpnot: devrenin sağda kalan elemanlarını kullanmadım. 13. bacak ve sonrası yok bnde direk led bağlayarak kullandım şuana kadar. R2-R3 ve sonrası yok.
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

Ayrıca transistör kullanırsak kapatmayı nasıl yapacağız? Tristör mü kullanmak daha mantıklı mı acaba?
 
RC On / Off Switch Anahtar Devresi

BD679 zaten darlington yani herhangi bir şey eklemene gerek kalmıyor. Basit bir röle süreceksen tek bir BC238 yeterli olur.