Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!
Öncelikle şunu belirteyim, forumdaki en ilgi çekici ve önemli konu başlıklarından biri olmuş, teşekkür ederim Mehmet.
Aşağıda yazılanlardan da anlaşıldığı gibi "En iyi kumanda hangisidir?" sorusunun tek bir cevabı yok. Ve yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.
Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Kim ne derse desin bu iş çok göreceli, model uçuyorsa , modelci istediği hareketleri modeline aktarabiliyorsa ve tatmin oluyorsa , o kumanda en iyi kumandadır....
Hakan kardeşim en basit ve anlaşılır dille özetlemiş. Ve bu herşeyde geçerli. Ama çoğu zaman duygularımızın kurbanı olup hiçbir zaman kullanmıyacağımız özelliklere dünyanın parasını verebiliyoruz.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle seçenekler, hem fiyat hem özellikler olarak, o kadar çeşitlendi ki insan gerçekten neye karar vereceğini şaşırıyor.
Bana gelince;
-İlk kumandam Graupner MC-10 idi. 4 Kanal 2 model belleği. Tamamen aldığım mağazanın, uçak, motor ve diğer malzeme ile birlikte "
Bunu alıcaksın" demesiyle alınmıştı. Şu an elimde değil.
-İkinci kumandam ve halen kullanmakta olduğum Hitec Eclipse 7. 2003 yılında
"helikopter uçurabileceğim bir kumanda" ihtiyacıyla yola çıkarak, 35 Mhz olması ve fiyat nedeniyle İngiltereden almıştım. Şu ana kadar da beni yolda bırakmadı. Yıllarca en sevdiğim özelliği "
kilit (lock)" işleviydi. Yani, güvenlik için bir düğmeye basarak gaz çubuğunu kilitlemek. Bir de
7 adet model belleği çok işimi gördü. Helikopter dolayısıyla en fazla 6 kanal kullandım, 7. kanala ise hiç ihtiyacım olmadı.
-Üçüncü ise Hitec Optic 6. Nedeni ise Eclipse ile
eğitim kablosu bağlayarak oğullarıma uçuş eğitimi vermekti. Yine "kilit" işlevi ve 6 adet model belleği. Halen elimde, kullanıyorum.
-Ve derken 2.4 kumandalar belirmeye başladı. "
Bu da ne ki?" merakı ile Futaba 6 EX aldım. 2.4 Ghz'i tanıdım ve gördüm ki 35 Mhz'in "35 Mhz olduğu sürece ne marka alıcı istersen kullan" ucuzluğu yok! :'( Öte yandan, frekans karışması derdi de yok!
Merakımı giderdim ve sattım.
-2008 yılında hem UHF hem de modül ile 2.4 Ghz olabilen Futaba 10CP'yi 2. el olarak aldım. Amacım,
model belleği fazla olması nedeniyle, hem UHF hem de 2.4 Ghz olan elimdeki tüm modelleri tek bir kumandada toplamaktı. Ama modellerin ayarlarını Eclipse ve Optic'ten aktarmak ve yeniden uçuş denemeleri yapmak pek kolay olmadığından başarılı olamadım. 2.4 anteni ise modül üzerinde olduğundan kumandayı yere koyarken
özellikle dikkat etmem gerekiyordu. Geçtiğimiz yaz Hitec Aurora 9 ile takas ettim.
-2 sene kadar önce anten yere koyarken sorun olmasın,
gövde üzerinde olsun diyerek Futaba 8 FG aldım. Yeni yeni kullanmaya başladım.
-Ve son edindiğim Hitec Aurora 9, Futaba 10CP ile takas. Neden aldım? Aslında ilk çıktığından beri edinmek istediğim bir kumanda idi, oldukça albenili geliyordu. Hatta biraz takıntı haline bile gelmişti diyebilirim. Ayrıca fiyatı da diğerlerine göre oldukça iyiydi. Ama asıl ilgimi çeken,
alıcı pili voltajını ekranda görebilmekti, yani telemetri olmasıydı. Güzel bir uçağımı pil yüzünden kırdıktan sonra benim için bir ihtiyaç haline gelmişti. Ama bu kumandamı henüz bir modelde kullanmadım.
Görüldüğü gibi yukarda altını çizdiğim yerler kumandaları alırken benim için belirleyici olan konular ve teknik vs konulardan hiç söz etmedim. Çünkü bu kadar ayrıntıya ne bilgim ne de benim pilotajım yeterli. Ama, Kumandadaki model ayarlarımı basit bir USB kablosu ile
bilgisayara aktarıp yedeklemeyi çok isterdim. Öte yandan, depron vb gibi basit modeller uçurmayacaksam,
güvenebileceğim bir marka olması çok önemli.
Kanal sayısına gelince;
4 Kanal: "Ben bu hobide fazla ileri gitmeyeceğim, zaten RTF uçağın içinden çıktı",
6 Kanal: "Heli de uçururum, uçakta, kime ne?",
7 Kanal: "Varmış bulunsun, bakarsın iniş takımlarını falan açıp kapatırım, belki flaplı model yaparım",
8 Kanal: "Havada duman da çıkarttırcam, hepinize duman attırıcam, herkes görsün!"
9 Kanal: "Bir arkadaşıma çay ısmarlayıp, modelime navigasyon ışıkları da taktıracağım"
10-14 Kanal : "Ötmezse ötmesin, horozum ibikli olsun"
14 ve üzeri: "Bir eksiğim Kanal İstanbul olsun"
diyenler için uygun olduğunu düşünüyorum.