RCKolik Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Kullandığım kumandanın markası

  • Futaba

    Oy: 56 22.5%
  • JR

    Oy: 12 4.8%
  • Spektrum

    Oy: 33 13.3%
  • Hitec

    Oy: 23 9.2%
  • Turnigy

    Oy: 42 16.9%
  • Diğer

    Oy: 83 33.3%

  • Kullanılan toplam oy
    249
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Hüseyin GENCER' Alıntı:
Altımdaki araba en iyisidir yaklaşımı yaparaktan elimdeki kumanda en iyisidir...
e tabi insanda kumandaların rolls royce olarak da anılan Almanların efsanevi kumandası Graupner mc 24 olunca birde Mehmet beyin sayesin de 2.4 ve 35 mhz olarak kullanılıyorsa tadından yenmez.
Abi, kumandalarin rolls royce ankete secenek olarak ilave etmeyi unutmusum, kusura bakma :embarras: :laugh:
 
Buna benzer bir konu helifreakte dönem dönem açılır. Bu yıl da ben açayım, trend nereye doğru gidiyor bir göreyim dedim. Tabii ki kullanıcıların önemli çoğunluğu Amerika'da yaşıyor, haliyle genel olarak dünyanın eğilimi değil de biraz Amerikanın eğilimi gibi bir seviyede kalıyor. Ama avrupanın helifreak kıvamında bir forum sitesi var mıdır bilemiyorum, daha çok bizler gibi ülkelerin içinde kendi forumları vardır yani yapacak bişey yok, amerikanın görüşünü de yansıtsa helifreak böyle bir anketin doğru adreslerinin başında gelir diyerek konuyu açtım ve şimdilik durum şöyle;

Mikado Vbar Control.......................................................................... ................... 18.65%
Spektrum................................................................................................ ................... 37.70%
Futaba .................................................................................................... ................... 13.49%
Graupner ................................................................................................. ...................... 1.98%
Jeti ........................................................................................................... ................... 17.46%
Hitec ......................................................................................................... ...................... 1.19%
Diğerleri (JR, Frsky, Radiolink, etc.) ................................................ ................... 9.52%



Şimdiye kadarki sonuçlara bakarsak;

** Horizon Hobby (Spektrum) hala güçlü... Amerikada genel olarak sürekli önde, dünyada da farklı önde olmasa da, yine de öndedir diye tahmin ediyorum.

** Geçen yıllara oranla pastadan ciddi pay alan ve oyunun aktörlerinden biri olan VBC kendine sağlam bir yer edinmiş. Kapalı sistem olayını kafaya takmayan ve genel olarak "heli" odaklı bir camia var burda.

** Daha açık bir sistem, kolay bir telemetri ve entegrasyon, kaliteli bir paket almak isteyen ve maliyeti çok da ön planda tutmayanlar genel olarak Jeti tercih ediyor ve Jeti de kendine güzel bir yer edinmiş. Geçen yıllara göre önemli bir sıçrama gerçekleştirmiş. Bir çek firması olarak başarılı bir durum ama tabii ki bunda Esprit Hobbynin de katkısı vardır amerika yerelinde.

** Futaba geçmişte Spektrum'dan hemen sonra ikinci sırada olurdu. Ama tabii o zamanlar seçenekler daha kısıtlıydı. Spektrumun tabii ki fiyat/performans bandında da çok sayıda ürünü var ve zirvedeki yerini koruyor. Fakat Futaba biraz daha kaliteli (maliyetli) tarafta olduğundan, VBC ve Jeti gibi rakiplere biraz oy kaptırmış görünüyor. Kullanıcıların bazı şikayetleri de yok değil, özellikle telemetri/entegrasyon vb. akımlarda biraz geride kalmaya başlamasından mütevellit. Yine de hala sağlam aktörlerden birisi ve muhtemelen heli dışı camiada (özellikle uçak) daha fazla payı vardır.

** Graupner ve Hitec ne yazık ki artık pek önemli bir oyuncu değiller. Almanya'da bir anket yapsak heralde Graupner daha iyi sayılara ulaşacaktır fakat yine de en güçlü iki üç adaydan biri olmaktan uzaktır.

** Geçmişe göre JR bitmiş. Temsilciliğini yapıp da ömürlük kumanda ve alıcıyı elinde barındıran iki üç kişiden fazlası yok. Spektrumla ortak protokol kullandığı zamanlarda iyiydi fakat günümüzde zaten kepenk kapatan firmaya ek olarak kullanıcı tarafında da pek karşılığı kalmamış.

** Anketle ilgili en büyük pişmanlıklarımdan biri Frsky ı ayrı bir seçenek olarak sunmamak oldu. Hitec yerine konulabilirdi, bu da tecrübe oldu diyelim. Frsky kullanıcıları genel olarak, açık kaynak kodu işinden hoşlanan, düşük maliyetlerle çok şeyler yapabilen kumanda kullanmayı seven, basit bir iki ayardan ziyade programlama işinden kurcalama işinden keyif alan insanların oluşturduğu bir topluluk ve "Diğerleri" seçeneğindeki oyların önemli kısmının sahipleri... Heliden ziyade "quad" alanında daha aktifler.

Güncel anket şurada;
2017 anketi;
2014 anketi;
2011 anketi;
 
Zamanında ilk çıktığında graupner mz12 proyu almadığıma çok pişmanım çok hoşuma giden bir kumanda, daha doğrusu satın alırken astronomik, kargo parası çıkınca vaz geçmiştim, aylarca bekledim aliexpress e gelsin ücretsiz kargo alırız diye ama gelmedi.
 
Ben kendi adıma cevap vereyim. Özelliklerinin %90-95 ine vakıf durumdayım, %70-80 ini de bilfiil kullanıyorumdur. Hatta özelliklerinin %30-50 sinin tanıtımını, anlatımını yeni konu / konu arası mesaj olarak, videolu görsel destekli ortamda paylaşmışımdır. Hatta bunu ülkede benden başka doğru dürüst aktif kullanıcısı yokken, sırf bilgi olsun ilerde bir zaman işe yarar mantığıyla yaptım.

Bilfiil kullanmak derken şöyle de bir durum var; bazı özellikleri sürekli kullanırız, bazılarını ayar sırasında kullanır (tail gain, bank ayarları...) bir daha uzun süre dokunmayız. Bazılarını ise kumandada bir kere ayarlar (sağ altta rescue switch ataması, sol üstte bank switch ataması...) bir daha hiç değiştirmeyiz. Ama bu bilfiil kullanmıyoruz anlamına gelmez, değişiklik yapmak istesek nereden değiştireceğimizi biliriz.

Zaten application tabanlı bir yapısı var. Bana gereken, ihtiyacım olan, hoşuma giden uygulamaları yüklüyorum. Multikopter kullanmıyorum, vcopter uygulamasını kurmadım mesela. Veya scale bir helikopterim yok, macrocell özelliğini kullanarak üç üniteli 26 kanallı bir sisteme ihtiyaç duymuyorum.

Ama kumanda bir yerde zevk işidir de... İsteyen istediğini alır. Spektrum dx6i seviyesi yeterli olan bir kişiye neden Jeti DS-24 aldın diyemeyiz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent Suberk
Buna en son cevap vermesi gereken sensin! :) :D
Çok sevdiğim bir arkadaşım vardı. Genelde çift telefonla dolaşırdı ve her ikisi de genelde en son çıkmış olan Iphone olurdu.
Her iki telefonunda da sadece tek bir sayfası vardı. :) :D
Sadece modelcilikte değil, hayatın her alanında "bilinçli tüketici" olmayı öneriyorum. Bunu sağlayabilmek için ise bilgi ve deneyim gerekiyor. Kumanda olsun başka bir şey olsun, bilinçli gerekçelerle seçiliyorsa kimse bir şey diyemez. Ama 2000 dolarlık kumanda alıp herhangi bir miks ayarlayamıyorsa ve ayarlama ihtiyacı da duymuyorsa o zaman gülünç oluyor. :D
 
hernekadar artık hobiyi bırakmış ve kumandamı bile satışa çıkarmış olsamda sorulara bende cevap vereyim mehmet .

1- JR dsx9 kullanıyorum işareetledim yukarda
2- En iyi kumanda diye birşey olduğunu düşünmüyorum, aynen sümer beyin dediği gibi işimize hangi kumandanın yaradığı önemlidirki jr almadan önce herkes bilir yıllarsa turnigy 9x kullandım ve hiç bir sıkıntı yaşamadan trex 500 bile uçurdum . o nedenle bence her kumanda iyidir, önemli olan ihtiyaca cevap vermes.
3- kullandığım kumandayı tercih etme sebebim, öncelikle orange ve lemon dms2 alıcıların çok ucuz olması ve ayrıca çok kaliteli alıcılar olması yani hiç sinyal kesme yaşamadım, jr dsx9 ekran boyutunun istediğim ölçülerde olması, sağdaki scroll tuşu ile menulerde çok kolay gezinme, ve kumanda ayarının çok kolay olması ve de japon malı olması, uzun ömürlü evladiyelik olarak nitelendirilmes. seçme sebeplerim bunlardı, yoksa 9 kanal hiçbir zaman kullanmadım bana göre 9 kanal fazla idi sadece ekran boyutunu büyük istediğim için 9 kanal olan versiyonu seçtim.
 
Radyo özelliklerinin kullanım yüzdesi modele göre değişiyor. Helikopterde örneğin %70 ini kullanıyorsak, planörde %50 gibi. V kuyruklu modellerde miks gerekiyor. Tekne modelinde 10 özellikten 4 ü yeterli oluyor.

En iyi kumanda kullandığım kumanda. Ama bir Graupner mZ 12 Pro aklımda. Bazan can sıkıntısından model malzemesi aldığım da oluyor. İleride lazım olur diye aldığım, ara sıra gerçekten de lazım olan bazı malzemeler -mesela servo- bir kenarda duruyor. Satmıyorum, satamıyorum. Mesela Graupner radyo alınca JR kumandayı satmam. İnsan kullandığı eşya ile -neyse o eşya- bütünleşiyor, alışıyor. :saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Radyo özelliklerinin kullanım yüzdesi modele göre değişiyor. Helikopterde örneğin %70 ini kullanıyorsak, planörde %50 gibi. V kuyruklu modellerde miks gerekiyor. Tekne modelinde 10 özellikten 4 ü yeterli oluyor.

En iyi kumanda kullandığım kumanda. Ama bir Graupner mZ 12 Pro aklımda. Bazan can sıkıntısından model malzemesi aldığım da oluyor. İleride lazım olur diye aldığım, ara sıra gerçekten de lazım olan bazı malzemeler -mesela servo- bir kenarda duruyor. Satmıyorum, satamıyorum. Mesela Graupner radyo alınca JR kumandayı satmam. İnsan kullandığı eşya ile -neyse o eşya- bütünleşiyor, alışıyor. :saygilar:

Yoklukla büyüyen nesil böyle işte! :D
Yetmişli yıllarda her nasılsa ele geçirdiğimiz Graupner kataloglarına salyalarımız akarak bakardık. :)
Yokluğu yaşayınca bir tane somunu bile atmaya kıyamıyorsunuz. Değil ki kumandayı atmak ya da satmak.
İlk ciddi kumandam Futaba 9CHPS idi ve kargodan geldiği gün sarılıp koklamamı gören eşim kafayı sıyırdığımı düşünmüştü! :D
 
Ne güzel konuymuş görmemişim :)

1995 ilk kumandam Sanwa iki kanal (tekne için stick tipi)
1996 araba için Hitec iki kanal kumanda
1998 ilk uçak kumandam Hitec Prism7
2005 Prism 7 sizlere ömür, Futaba CAP9 a geçiş.
2010 CAP9 F3J planörler için yetersiz kaldı, Futaba FG12 ye geçtim
2018 FG12 jet için yetersiz kaldı (telemetri) Futaba T18SZ ye geçiş.

Son sekiz senede sadece iki telefon kullanmış biri olarak, aynı mantıkla, gerekmedikçe, sırf yeni çıktı yada daha iyi diye yeni kumanda almayan birisiyim.

En iyi kumanda kullanıcın ihtiyacını karşılayan, sahibinin her özelliğine hakim olduğu kumandadır :) helikopter işini bilmem ama model uçakta “kumandadan çıktı” diyerek kumandaya yada markaya dil uzatılan durumların yarıdan fazlasının aslında “modelin aerodinamik olarak kontrolden çıkması” olduğunu gördüm :) o yüzden şu kumanda iyi bu kumanda kötü mevzusuna girmem :)

planörde %50 gibi.

Planör var planör var :) 2m planörü için %10 bile kullanmazken F3J planörü bir helikopterden çok daha fazla miks ve programlama gerektiriyor :coolxf:
 
İlk kumandam Futaba T6E 2008. Enkaz olarak devraldigim ilk helikopterimle birlikte almistim, sonra 4 yil bir kutuda durdu.

İkinci kumandam Futaba 6J. İlk kumandada ccpm miks olmadigi icin ve artik kristal falan bulunamadigi icin almistim :) 2012

Ucuncu kumandam Futaba 8FG, 6J’den ilk goruste nefret ettigim icin hemen degistirmistim 2012

Dorduncu kumandam 18SZ. Nitroya gecince telemetri ihtiyaci kacinilmaz oldugu icin aldim 2016.

Kumandanin %100’une hakim olmak veya %100’unu kullanmak diye bir sey kolay kolay soz konusu olamaz bence. Ornegin ben kumandamin ucaklara veya planorlere ozel menulerini hic kullanmiyorum. Agirlikla heli ve multi menuleriyle ilgiliyim. Ayrica heli menulerinde de yogun olarak kullanilan menu kalemi sayisi 5-6’yi gecmez, zira artik isin buyuk kismi unite uzerinden yapiliyor. Kumanda uniteye ham sinyaller gondermekten fazlasina yaramiyor.

Ama sunu rahatlikla soyleyebilirim, kumandanin mantiginin %100’une hakimim. Herseyden once manuelinin okumadigim sayfasi yok. Bu zaten kumandanin %99’u demek. Kalan %1 de normal bir kullanicinin yapmayacagi seyler olabilir :) Ornegin harici bir modul destegi olmasa dahi, kumandama harici bir modul takabilir, tek bir switch ile kumandayi acip kapatabilir, kendi rf katini veya harici modulu kullanmasini saglayabilirim, gibi...
 
Kumandam Align t6 idi ve %70 ini öğrenip modeli kırdım :D sonra güzel ve uygun bi kumanda aldım ve bende Spectrum sahibi oldum :) [Dx7s] Sağolsun Levent abi çok yardımcı oldu. Şimdi eve gidip ilk işim incik cincik kumandanın her yerine bakıp araştırıp anlamaya çalışmak olacak. Konuyla çok bi alakası yok ama güzel bir kumanda sahibi olmanın verdiği sevinci en güncel konuda siz üstadlarla paylaşmak istedim :)