RCKolik Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Kullandığım kumandanın markası

  • Futaba

    Oy: 56 22.5%
  • JR

    Oy: 12 4.8%
  • Spektrum

    Oy: 33 13.3%
  • Hitec

    Oy: 23 9.2%
  • Turnigy

    Oy: 42 16.9%
  • Diğer

    Oy: 83 33.3%

  • Kullanılan toplam oy
    249

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Gün geçmiyor ki yeni bir model kumanda çıkmasın. :D Çoğumuz zaten sahadan birbirimizi ve kumanda tercihlerini biliyoruz.
Fakat KOMUK üyelerin kumanda tercihlerini aşağıdaki sorular ile beraber paylaşmalarının, forumumuza yeni katılan / katılacak arkadaşlar için faydalı olacağını düşündük. %p

[attachimg=1]​

1- Yukarıdaki ankete oy verdikten sonra,
2- "Sizce en iyi Kumanda hangisidir ?" meşhur sorusuna cevap vermenizi
3- Neden kullandığınız kumandayı tercih ettiğinizi, size göre ARTI ve EKSI lerini

de mesaj olarak paylaşır iseniz, yeni başlayan arkadaşlar için güzel bir geribildirim olacaktır. :saygilar:
 

Ekli dosyalar

  • Kumandalar.jpg
    Kumandalar.jpg
    23.5 KB · Görülme: 1,474
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Kumanda geçmişimden uzun uzun bahsederek sizleri sıkmak istemem. Kısaca 4 kanaldan 20 kanala kadar çeşitli markalarda kumandaları kullanma şansı buldum.
En son kumandam Futaba 10CP idi. Şu an bir kumandam yok. :laugh: Bu sebeple gönül rahatlığıyla tamamen tarafsızım diyebilirim. Çünkü temel olarak modelciler için dünyadaki en iyi kumanda kendi kumandalarıdır. :lol:

Benim şahsi görüşüm en iyi kumandanın sizin ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak kumanda olduğu yönündedir.

Kumanda seçimi konusunda hatalı gördüğüm yaklaşımlar :

1) En çok kanalı olan kumanda en iyi kumandadır.
2) En pahalısı en iyisidir.
3) En ucuzu en iyisidir.
4) Herkes ne alıyorsa bende onu alayim.

Kumanda alacak olsam ben kendime hangi soruları sorardım :

Burada modelciliği kalıcı bir hobi olarak benimsemiş biri olduğum detayı var elbette. Bu konuda emin olmayan arkadaşlar öncelikle minimum bütçelerle çözüm arayışına girme yoluna da gidebilirler.

1) Uçurmak istediğim modelin veya modellerin kumanda taraflı minimum gereksinimleri ne ?
2) Teknolojinin geldiği son durumda sağladığı güncel imkanlar ne ?
3) Mevcut modellerimde veya gelecekte almayı planladığım modellerde olmasını istediğim özellikler ne ?
4) Uçurmayı hedeflediğim modelime en yakın modele sahip modelciler ne kullanıyor ve ne öneriyorlar ?
5) Sahip olduğum kumandayı değiştirmeyi planlıyorsam bu değişim bana neler kazandıracak ?

Bu konuyla ilgili son olarak söylemek istediğim şey kumandanın bir modelcinin en önemli ekipmanı olduğudur. Bu sebeple kumandanızı seçerken iyi araştırmanızı ve bu hobi için bir bütçe ayıracaksanız bu bütçenin en büyük dilimini kumandanız için harcamanızı öneririm. :saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Bıyık
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Türkiye çapında kumanda tamiri yapmam dolayısıyla,hemen hemen tüm markalar onarım maksadıyla elimden geçti.Bu anlamda; kıyaslamak açısından, kendimi şanslı görüyorum.Bu durumda, benim tercihim :FİYAT/PERFORMANS oranı ile Turnigy 9x 1. sırada gelir.
Turnigy 9x in diğer bir çekici yanı ise ,alıcısının uygun fiyatı(her bir modele ayrı alıcı monte ettiğimizde bu durum ön plana çıkıyor),arıza durumunda yedek parçalarının bulunabilir olması ve şu anda dünyanın en fazla satılan kumandası olması kendini kanıtlamış bir kumanda olmasını gösteriyor.
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Valla Türker'im yine son noktayı koymussun :thumbup: İlerleyen mesajlarda gelecek benzer geribildirimleri de bir araya getirerek SABIT YENI bir konu başlığı açalım en iyisi (örneğin "Kumanda Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar" gibi ) ;)
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

maydin67' Alıntı:
FİYAT/PERFORMANS oranı ile Turnigy 9x 1. sırada gelir.
Turnigy 9x in diğer bir çekici yanı ise ,alıcısının uygun fiyatı(her bir modele ayrı alıcı monte ettiğimizde bu durum ön plana çıkıyor),arıza durumunda yedek parçalarının bulunabilir olması ve şu anda dünyanın en fazla satılan kumandası olması kendini kanıtlamış bir kumanda olmasını gösteriyor.
Mehmet abi, güzel paylaşım %p Şahsen 2.bir kumanda olarak yakında yeni çıkan "Turnigy 9XR" almayı düşünüyorum. Bildiğin üzere bu yeni model, protokol bağımsız. İstediğin protokolun klone modulu al tak ve çalıştır.

Bu özellik, özellikle benim gibi micro, mini modelleri de ilgi duyanlar için süper bir özellik. Bir tek kumanda al, ister DMS2 destekleyen micro helini uçur, istersen modulu değiştir ve başka protokol kullanan diğer mini modelini uuar.

Böylece ev kumanda çöplüğüne dönmesin :lol:

Fakat şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Turnigy kumandalar hiçbir zaman esas modelimin kumandası olamaz.

$1.000- $2.000 modelimi, isterseniz sadece psikolojik deyin, $100 kumandaya emanet edemem :embarras:
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Bu oylamada; genel kullanımların ön plana çıkması gerektiği anlaşılıyor ve oylamayı kendimize uygun bir kullanıma göre yaptığımızda genelin dışında kalacağız ;).Bu sebepten; kendimize uygun modele göre tercih yapmamız yanlış olabilir.Helikopterciler genellikle JR kumanda kullanır ama bunu genele yayamayız.Ayrıca fiyatı ucuz olan her zaman kalitesiz değildir ve kumandanın kalitesini dış görünümü değil,teknik veriler ortaya çıkarır. :)
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

maydin67' Alıntı:
Helikopterciler genellikle JR kumanda kullanır ama bunu genele yayamayız.Ayrıca fiyatı ucuz olan her zaman kalitesiz değildir ve kumandanın kalitesini dış görünümü değil,teknik veriler ortaya çıkarır. :)
Dediklerine aynen katılıyorum abi :thumbup:

Oylama şu an kullandığımız kumandalar ile ilgili olsun diye düşünmüştüm :)

Gelelim benim durumuma ;

1- Şu an Kullandığım Kumanda : Futaba 7C
2- Neden Tercih Ettim: İşin doğrusu hobiye başlarken pek araştırmadım. Zira yanımda Turker gibi yılların modelcisi vardı. O dönem için Futaba 10 CAP kumanda kullanıyordu. Ben de benzer menuler olsun diye Futaba aldım. Fakat modelcilik hayatımdan cok emin olmadığım için de fiyat olarak daha uygun olan 7C modelini tercih ettim.
3- Artı / Eksileri:
(-) Alıcıları pahalı Mehmet abinin yukarda belirttiği gibi birden fazla modeliniz var ise yandınız. Allahtan KLONE Futaba alıcıları var :laugh:
(-) DMS2 protokol desteklemediği için cogu mini alıcısı üzerinde olan modeller ile haberleşmiyor.
(-) Bir helici olarak yeni teknoloji olan "Flybarless" sistemini desteklemiyor (S-Bus desteği) . Destekleyen alıcılarda nerdeyse bir kumanda parası :(p
(+) Şu ana kadar hava da bir problem cıkarmadı ;D

4- Sizce en iyi Kumanda Hangisi:
Ihtiyacımız ne ise, onu en iyi şekilde karşılayan ve menuleri kolay olan kumanda bence en iyi kumandadır. Ha bir de sahip olduğumuz şey en iyisidir :laugh:
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

maydin67' Alıntı:
Türkiye çapında kumanda tamiri yapmam dolayısıyla...
Mehmet Abi kullanıcı hataları haricinde tamir için en çok hangi markanın sana gelmiş olduğuda önemli bir bilgi esasında ? Faydalanmamız için bunu bizle paylaşabilir misin ? Bir kalite göstergesidir diye düşünüyorum.
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Kumanda en önemli ekipman , başlangıç olarak Turnigy 9x aldım , ancak tam olarak alanda test edemediğim için artılarını ve eksilerini göremedim , tek sıkıntım , alıcısı biraz büyük
450 titanımda koyacak yer bulamadım :lollol: , arazide de çekim mesafesini mutlaka test edeceğim.Diğer taraftan hakikaten ucuz , alıcısı 9 dolar ve ekonomisi kısıtlı hobiseverler için bulunmaz kaftan.
Pek çok araştırmalarım oldu ama gönlüm JR9 ya da 11 de kaldı.Kalite süper , saçmaladığını hiçbir yerde okumadım.Spektrumun DX8i lerinde kullanan bazı kişilerin sorun var demesi yüzünden , şimdi Spektrum38 kanal çıksa bile soğudum.Aynı parayı gider JR ye toslarım.Futaba da çok kaliteli, en azından üst sınıfları diyeyim.
Hitec Aurora yine üst sınıf kumandaların ekonomiklerinden diyebiliriz.9 kanal ve oldukça basit menüleri olduğundan bahsediliyor.Hitec'in tek kusuru estetiği sanırım.Modülden antene çıkan kablo açıkta ve görünüyor.Bir de ergonomisi benim gibi küçük ellleri olan arkadaşları tedirgin etti sanırım :lol:
İleride bu işi ilerletebilirsem , kumandaya iyi bir para ayırabilirsem , hiç düşünmem JR alırım.Japon kardeşler elektronikte lider , bu bir gerçek.JR de orjinal Japon olduğuna göre , o paraya içim acımaz diye düşünüyorum.
Ha bir de çakma kumandalar varmış.İyi bir kumanda alıyorum derken , iyi araştırma yapılmazsa , yılın kazığını da yutmak var hesapta tabii ki :lol: :lol:
Kıt kanaat araştırdığım ve derme çatma bilgilerim bu kadar.Belki bazıları sadece dedikodu.Kim ne derse desin bu iş çok göreceli, model uçuyorsa , modelci istediği hareketleri modeline aktarabiliyorsa ve tatmin oluyorsa , o kumanda en iyi kumandadır.... :saygilar:
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Türker Akgün' Alıntı:
Mehmet Abi kullanıcı hataları haricinde tamir için en çok hangi markanın sana gelmiş olduğuda önemli bir bilgi esasında ? Faydalanmamız için bunu bizle paylaşabilir misin ? Bir kalite göstergesidir diye düşünüyorum.
Türker kardeşim,gelen kumandaların hepsinde, kullanıcı kaynaklı arızalar, olduğundan, maalesef buradan bir sonuca gidemeyiz ama şunu; söyleyebilirimki, büyük çoğunluğu, lipo pil kullanılmasından dolayı ; gerek lipo pili ters bağlama, gerekse 12.6v a ulaşan lipo voltajının radyo frekans katına zarar vermesinden kaynaklı idi.Ayrıca yeri gelmişken şunuda belirteyim Futaba merkez ofisi lipo kullanılması durumunda Futaba kumandaların garanti dışında kalacağını söylüyor.Benim Turnigy işaret etmekteki amacım:
1-Teknik dizayn
2-Parçalarının bulunabilir olması
3-Alıcısının ucuz olması(bazı kumandaların alıcı fiyatı neredeyse başka bir kumanda fiyatına eşit)
4-Fiyat/performans olarak dünyada 1. sırayı alması(hobbyking'in daha ucuz kumandaları bunun kadar satmıyor)
5-Lipo pekçok kumandada risk taşırken bunda ,risk yok(yüksek voltaj açısından)
Maalesef çok kaliteli görünen bazı kumandalarda en ufak bir arıza durumunda dahi yedek parçasının ve yazılımının özel olması ve bulunmaması nedeniyle ,arızalı elamanı tespit etseniz dahi sonuca ulaşamıyorsunuz. :(
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

maydin67' Alıntı:
Türker kardeşim,gelen kumandaların hepsinde, kullanıcı kaynaklı arızalar, olduğundan, maalesef buradan bir sonuca gidemeyiz ama şunu; söyleyebilirimki, büyük çoğunluğu, lipo pil kullanılmasından dolayı ; gerek lipo pili ters bağlama, gerekse 12.6v a ulaşan lipo voltajının radyo frekans katına zarar vermesinden kaynaklı idi.Ayrıca yeri gelmişken şunuda belirteyim Futaba merkez ofisi lipo kullanılması durumunda Futaba kumandaların garanti dışında kalacağını söylüyor.Benim Turnigy işaret etmekteki amacım:
Abi ben de bugun yarın "RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?" başlığıyda yeni bir konu açmayı düşünüyordum, artık şart oldu :)
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Öncelikle şunu belirteyim, forumdaki en ilgi çekici ve önemli konu başlıklarından biri olmuş, teşekkür ederim Mehmet.

Aşağıda yazılanlardan da anlaşıldığı gibi "En iyi kumanda hangisidir?" sorusunun tek bir cevabı yok. Ve yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.
Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Kim ne derse desin bu iş çok göreceli, model uçuyorsa , modelci istediği hareketleri modeline aktarabiliyorsa ve tatmin oluyorsa , o kumanda en iyi kumandadır.... :saygilar:
Hakan kardeşim en basit ve anlaşılır dille özetlemiş. Ve bu herşeyde geçerli. Ama çoğu zaman duygularımızın kurbanı olup hiçbir zaman kullanmıyacağımız özelliklere dünyanın parasını verebiliyoruz.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle seçenekler, hem fiyat hem özellikler olarak, o kadar çeşitlendi ki insan gerçekten neye karar vereceğini şaşırıyor.

Bana gelince;

-İlk kumandam Graupner MC-10 idi. 4 Kanal 2 model belleği. Tamamen aldığım mağazanın, uçak, motor ve diğer malzeme ile birlikte "Bunu alıcaksın" demesiyle alınmıştı. Şu an elimde değil.

-İkinci kumandam ve halen kullanmakta olduğum Hitec Eclipse 7. 2003 yılında "helikopter uçurabileceğim bir kumanda" ihtiyacıyla yola çıkarak, 35 Mhz olması ve fiyat nedeniyle İngiltereden almıştım. Şu ana kadar da beni yolda bırakmadı. Yıllarca en sevdiğim özelliği "kilit (lock)" işleviydi. Yani, güvenlik için bir düğmeye basarak gaz çubuğunu kilitlemek. Bir de 7 adet model belleği çok işimi gördü. Helikopter dolayısıyla en fazla 6 kanal kullandım, 7. kanala ise hiç ihtiyacım olmadı.

-Üçüncü ise Hitec Optic 6. Nedeni ise Eclipse ile eğitim kablosu bağlayarak oğullarıma uçuş eğitimi vermekti. Yine "kilit" işlevi ve 6 adet model belleği. Halen elimde, kullanıyorum.

-Ve derken 2.4 kumandalar belirmeye başladı. "Bu da ne ki?" merakı ile Futaba 6 EX aldım. 2.4 Ghz'i tanıdım ve gördüm ki 35 Mhz'in "35 Mhz olduğu sürece ne marka alıcı istersen kullan" ucuzluğu yok! :'( Öte yandan, frekans karışması derdi de yok! :) Merakımı giderdim ve sattım.

-2008 yılında hem UHF hem de modül ile 2.4 Ghz olabilen Futaba 10CP'yi 2. el olarak aldım. Amacım, model belleği fazla olması nedeniyle, hem UHF hem de 2.4 Ghz olan elimdeki tüm modelleri tek bir kumandada toplamaktı. Ama modellerin ayarlarını Eclipse ve Optic'ten aktarmak ve yeniden uçuş denemeleri yapmak pek kolay olmadığından başarılı olamadım. 2.4 anteni ise modül üzerinde olduğundan kumandayı yere koyarken özellikle dikkat etmem gerekiyordu. Geçtiğimiz yaz Hitec Aurora 9 ile takas ettim.

-2 sene kadar önce anten yere koyarken sorun olmasın, gövde üzerinde olsun diyerek Futaba 8 FG aldım. Yeni yeni kullanmaya başladım.

-Ve son edindiğim Hitec Aurora 9, Futaba 10CP ile takas. Neden aldım? Aslında ilk çıktığından beri edinmek istediğim bir kumanda idi, oldukça albenili geliyordu. Hatta biraz takıntı haline bile gelmişti diyebilirim. Ayrıca fiyatı da diğerlerine göre oldukça iyiydi. Ama asıl ilgimi çeken, alıcı pili voltajını ekranda görebilmekti, yani telemetri olmasıydı. Güzel bir uçağımı pil yüzünden kırdıktan sonra benim için bir ihtiyaç haline gelmişti. Ama bu kumandamı henüz bir modelde kullanmadım.

Görüldüğü gibi yukarda altını çizdiğim yerler kumandaları alırken benim için belirleyici olan konular ve teknik vs konulardan hiç söz etmedim. Çünkü bu kadar ayrıntıya ne bilgim ne de benim pilotajım yeterli. Ama, Kumandadaki model ayarlarımı basit bir USB kablosu ile bilgisayara aktarıp yedeklemeyi çok isterdim. Öte yandan, depron vb gibi basit modeller uçurmayacaksam, güvenebileceğim bir marka olması çok önemli.

Kanal sayısına gelince;

4 Kanal: "Ben bu hobide fazla ileri gitmeyeceğim, zaten RTF uçağın içinden çıktı",
6 Kanal: "Heli de uçururum, uçakta, kime ne?",
7 Kanal: "Varmış bulunsun, bakarsın iniş takımlarını falan açıp kapatırım, belki flaplı model yaparım",
8 Kanal: "Havada duman da çıkarttırcam, hepinize duman attırıcam, herkes görsün!"
9 Kanal: "Bir arkadaşıma çay ısmarlayıp, modelime navigasyon ışıkları da taktıracağım"
10-14 Kanal : "Ötmezse ötmesin, horozum ibikli olsun"
14 ve üzeri: "Bir eksiğim Kanal İstanbul olsun"

diyenler için uygun olduğunu düşünüyorum. :lollol:
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Omer Erkan' Alıntı:
Öncelikle şunu belirteyim, forumdaki en ilgi çekici ve önemli konu başlıklarından biri olmuş, teşekkür ederim Mehmet.
Rica ederim abi :)

Omer Erkan' Alıntı:
Aşağıda yazılanlardan da anlaşıldığı gibi "En iyi kumanda hangisidir?" sorusunun tek bir cevabı yok. Ve yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.
Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Kim ne derse desin bu iş çok göreceli, model uçuyorsa , modelci istediği hareketleri modeline aktarabiliyorsa ve tatmin oluyorsa , o kumanda en iyi kumandadır.... :saygilar:
Hakan kardeşim en basit ve anlaşılır dille özetlemiş. Ve bu herşeyde geçerli. Ama çoğu zaman duygularımızın kurbanı olup hiçbir zaman kullanmıyacağımız özelliklere dünyanın parasını verebiliyoruz.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle seçenekler, hem fiyat hem özellikler olarak, o kadar çeşitlendi ki insan gerçekten neye karar vereceğini şaşırıyor.
Yukaridaki hepsine ama özellikle KALIN fontlu olana kesinlikle katılıyorum :D

Omer Erkan' Alıntı:
Kanal sayısına gelince;

9 Kanal: "Bir arkadaşıma çay ısmarlayıp, modelime navigasyon ışıkları da taktıracağım"
10-14 Kanal : "Ötmezse ötmesin, horozum ibikli olsun"
14 ve üzeri: "Bir eksiğim Kanal İstanbul olsun"
diyenler için uygun olduğunu düşünüyorum. :lollol:
Abi artık yerimizi biliyorsun. Gel sana da çay ısmarlayayım ama söz ışık falan taktirmayacağım :lollol:
 
Ynt: Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Omer Erkan' Alıntı:
Öncelikle şunu belirteyim, forumdaki en ilgi çekici ve önemli konu başlıklarından biri olmuş...

9 Kanal: "Bir arkadaşıma çay ısmarlayıp, modelime navigasyon ışıkları da taktıracağım"

diyenler için uygun olduğunu düşünüyorum. :lollol:

Ömer Abi bu güzel yazı için çok teşekkürler, büyük keyif alarak okudum. :bravo:
Aralara serpiştirdiğin espirilerde tadından yenmiyor doğrusu :laugh:
Mehmet Bey'in ısmaladığı çay efsane olacak bu gidişle. :lollol:
 
Ynt: KOMUK Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Altımdaki araba en iyisidir yaklaşımı yaparaktan elimdeki kumanda en iyisidir...
e tabi insanda kumandaların rolls royce olarak da anılan Almanların efsanevi kumandası Graupner mc 24 olunca birde Mehmet beyin sayesin de 2.4 ve 35 mhz olarak kullanılıyorsa tadından yenmez.
[attachimg=1]
 

Ekli dosyalar

  • graupner_mc_24_c.jpg
    graupner_mc_24_c.jpg
    30.1 KB · Görülme: 1,322