www.bilimselyuzme.com

Rüzgar Şiddeti ve Model Seçimi

Seyda Ünlü

Yeni Uye
İlgi Alanı
Uçak
Selamlar. Bugün uzun zamandır tozlu raflarda duran Walrus glider modelimi elden geçirdikten sonra uçurmaya gittim. Hava rüzgarlı olduğu için bu modelin daha iyi uçacağını düşündüm. Rüzgara karşı elden atınca direk yere çakıldı. Ayarlarında herhangi bir yanlışlık yok. Büyük ihtimalle rüzgar yukarıdan bastı burun aşağı indi. Uygulamada 13km felan gösteriyordu rüzgarı. Fakat alana gittiğimde biraz daha fazlaydı sanki.

Rüzgarlı havalarda ne tür model tavsiye edersiniz?

Bunun bir yanıtı yok. Pilotun deneyimi ve uçağı tanıyor oluşu ile alakalı bir şey.
Havacılık hep limitler üzerine kuruludur. Örneğin bir Cessna 152 için üretici 13 knot yan rüzgar limiti verir. Ama bir de kişisel limitler vardır. O uçakta 15 saat uçuşu olan bir pilotun kişisel limiti belki 5 knot iken o uçakta 500 saat uçmuş bir pilot 15 knot yan rüzgarda da iner.
Benim rüzgarlı havada en sevdiğim uçağım Piper Cub. Uçağın ne yapıp ne yapmayacağını bildiğim için fırtına dışında hemen her havada uçarım onunla. Bence burada en önemli faktörlerden biri de sol elin yani rudder kontrolünün oturmuş olması.

• Beğen
Tepkiler: Seyda Ünlü