Şarj Cihazına Alternatif Adaptör PC Güç Kaynağı

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,451
Tepkime puanı
43,426
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle bu çalışmayı bizzat kendim yapmış değilim. Fakat gerek mesleğim gerekse netteki diğer açıklamalar ışında sizlerle paylaşayım dedim. ;)

Bu çalışma hali hazırda elinde ve boşta bilgisayar güç kaynağı olanlar için tavsiye edilir ;). Şayet güc kaynağınız yok ise 11.00 volt ve 14.50 volt arasında ayarlama yapılabilen hazır adaptor almanız daha mantıklı olacaktır.Bir de unutmadan yapacağımız bu güç kaynağı, enerji tüketimi olarak hazır adaptorlere göre biraz daha fazladır. (Bilgisayar güç kaynağı +3.3 volt +5 volt +12 volt çıkış verir - voltajlar bir çok modelde ortaktır ve bir çok voltaj çıkışları vardır ama bizlerin ihtiyacı olan 12 dc akımdır. Dolayısıyla bilgisayar güç kaynakları bir çok çıkışını kullanmasak dahi fazladan enerji tüketirler)

Gelelim bu işi nasıl yapacağımıza ; :D

1- Bu işi yaparken biraz elektrik bilgisi ve bir ölçü cihazına ihtiyacamız var. Şayet elektrik bilginiz yeterli değil ise, bir bilenden yardım olmanızı tavsiye ederim.

2- İlk olarak güç kaynağının kapağındaki etiket bilgilerini kontrol edelim.
[attachimg=1]

3-Burada kullanacağımız 12 V çıkışının yeterli akım vereceğini teyid etmemiz gerekiyor. Mesele bu örnekte 20 A akım basabiliyor imiş, ki bu bizim işimizi hayli hayli görecektir.

4-Öncelikle güç kaynağımızın dışarda çalışabilmesi için "Tetikleyici" ucunu bulmamız gerekiyor. Bu genelde yeşil renkli kablodur. Bu kabloyu bulup, cihazın eksi (-) kutubuna bağlıyoruz.

5-Şimdi gelelim 12 V verecek doğru kabloları tespit etmeye. Burada biraz deneme yanılma yöntemini kullacağız.
[attachimg=2]
a- Öncelikle (-) kabloyu bulmamız gerekiyor. Bu büyük ihtimal SIYAH kablodur. Şayet siyah kablo yok ise, ölçü aletinin bir kutbunu şaseye bir kutbunu de diğer kablolara temas ettirerek 0 V ölçüm veren kabloyu bulun.

b- (-) kablomumuzu bulduktan sonra gelelim 12 VDC cıkıs verecek (+) bulmaya.Güç kaynağımızın genelde +3.3 VDC, 5 VDC ve 12 VDC olmak üzere 3 kademeli çıkışı vardır.
Burada ölçü aletimizim bir ucu (-) iken, diğer uçunu kablolar arasında dolastırıyoruz. Hangi kabloda 12 VDC ölçüm yapıyor iseki, aradığımız dogru (+) o dur.

6- Artık 12 VDC cıkıs veren (-) ve (+) kablolarımız bulduk. Bu kabloları şarj cihazımızın girişine uygun soket uçlarını lehimlemek süretiyle monte etmemiz gerekiyor. Aşağıda olası çözüm örnekleriniz bulabilirsiniz.

[attachimg=3] [attachimg=4]

NOT: Şayet şarj başlarken güç kaynaği kendisini otomatik kapatıyor ise "Turuncu" ve "Kahverengi" kabloları kısa devre yapınız. (Bilgi paylaşımı için Hakan kardeşime teşekkürler)

Şimdiden hayırlı uğurlu olsun, güzel günlerde kullanın arkadaşlar. :saygilar:
 

Ekli dosyalar

  • Sarj Etiket_2.jpg
    Sarj Etiket_2.jpg
    36.7 KB · Görülme: 305
  • Uclar.jpg
    Uclar.jpg
    22.3 KB · Görülme: 307
  • Sarj Cikis.JPG
    Sarj Cikis.JPG
    33.7 KB · Görülme: 304
  • Sarj Cikis_2.JPG
    Sarj Cikis_2.JPG
    25.5 KB · Görülme: 304
Ynt: Şarj Cihazına Alternatif Adaptör PC Güç Kaynağı

İhtiyacım olan bir konuydu , ellerine sağlık kardeşim,bakalım yapabilecek miyim.Şimdi bir voltmetre bulmak lazım :-\
 
Ynt: Şarj Cihazına Alternatif Adaptör PC Güç Kaynağı

Teşekkürler güzel bir konuya değinmişsiniz.
 
Şarj Cihazına Alternatif Adaptör PC Güç Kaynağı

Şunlar da benden gelsin:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol