Tek Rakibim Amerikan Donanması! :D

Mahallemizin delisi bu modeli bitirip, 10 günde yüzer hale getirebilir mi ?


  • Kullanılan toplam oy
    23
  • Anket kapatılmış .
Ve model bugün bitmiş haliyle suyla buluştu ve “shakedown” seferini yaptı. Yaptı yapmasına da ilk denemedeki dengesine güvenerek bu sefer 300gr daha hafif balastladım modeli, hem üstyapının getirdiği rüzgar alanı ve ilave ağırlık hem de azalmış balastın dengelemede yetersiz kalması, dahası bir de balastların gövde içinde sağa sola kayabilmesi nedeniyle epey “heyecanlı” bir sefer oldu :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Öte yandan bugün motor pervane sisteminin limitlerini denedim, tam gazda alet fazlasıyla hızlı! 1/3-2/5 gaz civarında bu sistem ile göze güzel görünen bir hız elde ediliyor. Şimdilik amaç güvenlikleri tahrik edip tepkilerini ölçmek olduğu için herhangi bir değişiklik yapma niyetim yok. (Ev hapsi günleri de ufukta göründü, yakın zamanda tekrar modeli yüzdürmeye fırsatım olur mu bilemiyorum gerçi)
 
Elinize sağlık, güzel bir çalışma oldu. Keyifle izledim. :saygilar: Trim neden hep sağ ve sola yatık gibi görünüyor? Orijinalinde de teknenin altı (karina) böyle düz mü? Muharip sınıfı gemilerde hiç rastlamadım...:rolleyes:
 
Elinize sağlık, güzel bir çalışma oldu. Keyifle izledim. :saygilar: Trim neden hep sağ ve sola yatık gibi görünüyor? Orijinalinde de teknenin altı (karina) böyle düz mü? Muharip sınıfı gemilerde hiç rastlamadım...:rolleyes:
Aileron trimi istiyor bence!
 
Model bitti benim de iznim başladı, bir hafta izinliyim işe gitmeyeceğim (bir haftalık yeni bir meydan okuma bulmam lazım :laugh:;D:evil:) Bu bir haftanın sonunda durum ne olur göreceğiz, durumun saatler bazında değiştiği günler yaşıyoruz bu aralar, sonumuz cümleten hayrola...


Geri dönüp koşturmacada cevap veremediğim mesajlara bir el atayım dedim :)


:bravo::thumbup: Tebrikler ne diyeyim...

Çok teşekkür ederim, hepiniz çok motive ettiniz beni bu işte, bu bir :RCKolik: başarısıdır! (Marsa indik ya... :lol: )

Sayılmaz. Hep hile yaptı...

Ben de seni çok seviyorum abim :heartxf:

Ben @Sumer Yamaner abimize katılıyorum . Bence @Özgür Evren Varol hocamız bu resimleri ve işlemleri aylar önceden yaptı ve planladı ?. Hatta hazırladı ve model aslında 1-2 ay önce bitmiş vaziyetteydi .:coolxf: Bu işlemleri 10 gün içinde yapıyormuş gibi servis ediyor ??
Yahu adam bir çeşit çinli . :lol:
Bilmem hatırlayanınız var mı ? Bob Ross diye trt de resim çizen kıvır kıvır saçlı bir ressam vardı . Resime başlar , şuraya bir dağ çizelim , şuraya bir ağaç koydukmuydu derken şahane bir tablo çıkardı . @Özgür Evren Varol da aynı öyle işte .

Planlama kısmı doğrudur, uzun zamandır yapmayı planladığım bir modeldi bu, yani şu bilfiil model üzerinde çalıştığım süreden önce plana bakıp çalışmışlığım, şurasını söyle şurasını böyle yaparım diye düşünmüşlüğüm vardır. Ama ne derler bilirsiniz "Savaş planı sadece düşmanla ilk temas sağlanana kadar geçerlidir" bu en azından benim için modelcilikte de geçerlidir :) plana bakarak bir sürü plan yaparım, ama iş inşaata gelince gözden kaçan veya tam anlamıyla kafada 3 boyutlu olarak canlandırılamamış bir şey çıkar elbet ve planları adapte etmek, yöntemleri malzemeleri değiştirmek gerekir. Burada da benzeri durumlar oldu doğal olarak.

Evet bu konuda ben de bir kaç rivayet duydum ;D aslı var mı bilemem ama :lollol:

Kimden ne duydunuz sayın Adminimiz? :)

Bu arada Evren kardeşimle beraber aynı anda model yapmaya başladığınızı hiç hayal ettiniz mi ? Herhalde şöyle bir şey olurdu :lollol::lol:

Allah iyiliğinizi versin :) En son Sümer abiyle birlikte paralel T-67 yapımına girişmiştik sanki :p


Psikolojimizle oynama artık yeter :lollol:
:lollol::lollol:

Deli deliyi görünce çomağını saklar demişler, psikolojinizi bozmak gibi bir niyetim yok haliyle :D

Sinirim bozuldu...





Şaka bir yana, tebrikler! :saygilar: %p

Teşekkür ederim, sakinleştin mi biraz olsun :)


Bu kadar kısa sürede..... maşallah ?? Çok güzel olmuş. Eline sağlık abi.

Denizlerin sakin. Puruvan neta, rüzgarın kolayına olsun.??

Teşekkür ederim :)

10 gün bile iddialı olmasına rağmen 10 günden önce bitirdin ya Evren abi, helal olsun :saygilar:

Teşekkür ederim :)

Yeri gelmişken şu 10 gün işine bir açıklama getireyim :)

Bakınız bir numaralı mesajda ne demiştim (özellikle altı çizili alanlara dikkat):

Bu işe biraz renk katmak adına olayı bir meydan okuma haline getireyim istedim. Yok, Amerikan donanmasına meydan okumuyorum, kendime meydan okuyorum ve diyorum ki bu model 10 günde yüzer hale gelecek! Hodri meydan mahallenin delisi!

Resmi olarak modelin yapımına dün başladım, yani 9 Mart inşaat başlangıcı oldu. Bu durumda en geç 19 mart itibariyle bu modelin maiden uçuşunu, pardon, seferini yapması lazım :thumbup:

Bahisler açılmıştır :D

Planım, modelin maidenseferi sonrasında bir iki hafta boyunca göletimtrak kanalımızda bu meretle fink atıp güvenlikleri taciz edip nabız yoklamak olacak. Eğer yine bir "yassah hemşerim" durumu olursa site yönetimine çıkar bir de şansımı orda denerim, o da işe yaramazsa eğer geminin toplarını ve roketlerini donatır güvenliklerden gelecek bir sonraki müdaheleye "misliyle" karşılık veririm! Yok eğer böyle sorunlarla karşılaşmaz isem o zaman modeli bir güzel boyar, üst yapıyı detaylandırır, kıç güvertesine bir tane 1/144 ölçekli helikopter modeli konduruveririm:)

Yani benim gerçek niyetim aslında 10 gün içinde bu modeli yüzer hale getirmekti, sonrasında bir iki hafta yüzdürüp eğer güvenliklerden bir tepki gelmezse o zaman üst yapı ve boyama vs gibi işlere girmekti. (Bunu da Cumartesi günü, yani 6. günde gerçekleştirdim).

Amma velakin, sevgili adminimiz anket açmaya karar verip de ankete "Mahallemizin delisi bu modeli bitirip, 10 günde yüzer hale getirebilir mi ?"
şeklinde bir ifade yazınca birden bire modelin 10 günde yüzer hale gelmesinin ötesinde "bitmesi" gibi de bir durum oluştu :) O sırada iki seçeneğim vardı, ya itiraz edip "adminim bitirmek diye bir durum yok, sadece yüzer hale gelmesinden bahsediyoruz burada" diyip anket ifadesinde düzeltme talebi edecektim, ya da "restini görüyorum" demem gerekliydi. İlk seçeneğin "belli zümreler" ;D tarafından doğuracağı tepkiyi herkes tahmin ediyordur sanırım :lol::lol::lol: doğal ve deliliğin gereği olarak, ikinci seçeneği seçtim ben de :thumbup::thumbup::thumbup:


Olmamış ki bu. Hiç scale değil. Maket gibi! :p

Skeyl olmadığını en baştan söylemiştim zaten, okumuyorsun hiç, cık cık cık :)


Güzel bir gemi oldu, eline sağlık! ? Hem de yüzüyor. Ne kadar uzağa gidiyor, Gölcüğe kadar gelebiliyor mu mesela?

Teşekkür ederim. Basit bir model ama aynı zamanda güze de hoş geliyor kesinlikle. Şu aşamada fazla uzağa gidemiyor, ama geçen gün öndeki ve arkadaki roket rampalarını takarken aklıma bir fikir geldi. Bu iki parça yerine 3D yazıcı ile farklı özelliklerde parçalar tasarlayıp basarak gemiye güvenilir bir şekilde monte etme şansım olabileceğini farkettim. İlk aklıma gelen şey gopro kamera için bir kaide oldu, böylece burundan ve önden farklı açılarla güzel videolar çekilir diye düşündüm. Tabii ki hemen arkasından bu fikir bir FPV sistemine dönüştü :) Önde ve hatta arkada birer kamera, üstyapı tepesine yerleştirilecek bir verici (veya dengeyi bozmamak adına harici antenli bir verici kullanıp sadece anteni üstyapı tepesine koyarak) ile bu meret eğlenceli bir FPV platformuna dönüştürülebilir. Madem uçak FPV'si yapamıyoruz bari tekneyle yapalım dimi. Bu FPV sistemini geliştirip hem video hem radyo sinyallerini uydu üzerinden yapmayı başardığım zaman gemiyi Gölcük'e kadar getirebilirim sanırım. SOmalili korsanlar ve süveyş kanalı geçiş ücreti için bir çözüm bulmamız gerekir ama sanırım. Aa, bu model "stealth" idi şimdi hatırladım, gece seyredersem ikisinden de yırtarız :thumbup:

Tekne ve FPV demişken bir nostalji

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Burada gemi bir aracı, saflar belli oldu Sümer abi. :lol: :lol: :lol: :p

Sümer abi, bu mesaja cevaben bizim "akıncılar şampiyonluk" fotoğrafımızı koymak istedim ama bulamadım nedense, sende varsa bi zahmet şuraya yapıştırıver de şu vantilatörcü görsün safları :coolxf:


en cok geminin arkasindaki heliyi begendim?
aa safım belli oldu galiba?

Kısmetse daha güzel bir heli konduracağım oraya, bu şimdilik ufaklıktan ödünç alınan bir polis helikopteri :D

Elinize sağlık, güzel bir çalışma oldu. Keyifle izledim. :saygilar: Trim neden hep sağ ve sola yatık gibi görünüyor? Orijinalinde de teknenin altı (karina) böyle düz mü? Muharip sınıfı gemilerde hiç rastlamadım...:rolleyes:

Teşekkür ederim :saygilar:

İlk denemede modeli 2300 gram civarına balastlamıştım ve göz kararı olarak planda gösterilen su kesimi hattından daha fazla battığını düşünmüştüm, gayet de dengeli olmuştu ayrıca. İlk denemedeki bu dengeye güvenerek bu sefer biraz daha az deplasmanla denemek istedim ve 2kg ın çok az üzerinde bir ağırlıkla indirdim suya. Bu halde su kesimi tam plandaki yerine geldi ama denge ciddi bir şekilde bozulmuştu. Dahası epey bir rüzgar alanı olan üst yapı da gelmişti ve hatırı sayılır bir rüzgar da olunca model böyle "bayıla bayıla" seyretti. Ha bir de içeri koyduğum balastların bir kısmının sürekli sağa sola kaydığını farkettim sonradan :D bu da dengesizliği iyice arttırdı haliyle. Bundan sonra balastı yeniden arttırıp 2.3-2.3 kg civarlarında deneyeceğim. Tasarımcı da zaten deplasman için 5 libre demiş o da kabaca 2.3 kg ediyor.

Aileron trimi istiyor bence!

Kıç aynaya monte edebilirim aileron trimi :)

Bu arada @Özgür Evren Varol kardeşim, senin daha önce tekne tecrüben vardı değil mi ? Olmaz mı illa ki vardır, benimki de soru işte :lollol:

Var abi :) aslında bir bakıma ekmeğimi denizden çıkartıyorum denebilir :) Her ne kadar havacılık ve uçaklar benim için çok özel bir tutku olsa da denize olan ilgim ve tecrübem hem sportif hem mesleki hem de hobi olarak havacılıktan fazladır diyebilirim.
Sportif açıdan lisanslı yüzücülükten başlayan milli takım seviyesinde yelkenciliğe uzanan bir geçmişim var. Suyun altına geçersek eğitmen balıkadamım, İTÜ nin su altı rugby ve su altı hokey takımlarının kaptanlığını yaptım, su altı navigasyonunda Türkiye şampiyonluğumuz, su altı rugbysinde Türkiye 3.'lüğü var. Aynı zamanda iş amaçlı dalış tecrübem de var (su altı boru hatları inşaatı veya hasar kontrolü, dalgakıranlar ve diğer deniz yapılarının su altı kısımlarının incelenmesi/hasar tespiti vs amaçlı dalışlar). Çok fazla olmasa da yelkenli yarış yatları ile yarış ve transfer seferleri tecrübem de var. Mesleki açıdan da işim limanlar olduğu için denizcilikle gemilerle liman operasyonları ile iç içe bir hayatım var...

İşin RC hobi tarafında da ilklerim yine teknelerdir :) hayatımda gördüğüm ilk RC modeller İstanbul Yelken Klübüne yarışmaya geldiğimiz zaman (O zamanlar Adana'da yaşıyordum) kulübün girişinde hemen sağ taraftaki camekanlı odada duran modelerdi. O yelkenlli RC yarış modellerine ağzımın suyu akarak bakardım (1989-90 yılları). Sonrasında Üniversite yıllarına geldiğimde yaptığım ilk RC model de yine bir yelkenli tekne idi (1996), 1 metrelik Graupner Saphire modeli (bu model hala çalışır vaziyettedir). Uzun lafın kısası, evet tekne tecrübem de var biraz :D :saygilar:
 
Son düzenleme:
Saphire den bahsedip videolarını koymamak olmaz dimi, ilk göz ağrım sonuçta :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bir de "on board" video gelsin. Benim Saphire ve Gogi'nin hobbyking phantomuyla yarışlar yapıyorduk bazen İTÜ göletinde, eh ister istemez kazalar da oluyordu :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Model bitti benim de iznim başladı, bir hafta izinliyim işe gitmeyeceğim (bir haftalık yeni bir meydan okuma bulmam lazım :laugh:;D:evil:) Bu bir haftanın sonunda durum ne olur göreceğiz, durumun saatler bazında değiştiği günler yaşıyoruz bu aralar, sonumuz cümleten hayrola...


Geri dönüp koşturmacada cevap veremediğim mesajlara bir el atayım dedim :)




Çok teşekkür ederim, hepiniz çok motive ettiniz beni bu işte, bu bir :RCKolik: başarısıdır! (Marsa indik ya... :lol: )



Ben de seni çok seviyorum abim :heartxf:



Planlama kısmı doğrudur, uzun zamandır yapmayı planladığım bir modeldi bu, yani şu bilfiil model üzerinde çalıştığım süreden önce plana bakıp çalışmışlığım, şurasını söyle şurasını böyle yaparım diye düşünmüşlüğüm vardır. Ama ne derler bilirsiniz "Savaş planı sadece düşmanla ilk temas sağlanana kadar geçerlidir" bu en azından benim için modelcilikte de geçerlidir :) plana bakarak bir sürü plan yaparım, ama iş inşaata gelince gözden kaçan veya tam anlamıyla kafada 3 boyutlu olarak canlandırılamamış bir şey çıkar elbet ve planları adapte etmek, yöntemleri malzemeleri değiştirmek gerekir. Burada da benzeri durumlar oldu doğal olarak.



Kimden ne duydunuz sayın Adminimiz? :)



Allah iyiliğinizi versin :) En son Sümer abiyle birlikte paralel T-67 yapımına girişmiştik sanki :p




Deli deliyi görünce çomağını saklar demişler, psikolojinizi bozmak gibi bir niyetim yok haliyle :D



Teşekkür ederim, sakinleştin mi biraz olsun :)




Teşekkür ederim :)



Teşekkür ederim :)

Yeri gelmişken şu 10 gün işine bir açıklama getireyim :)

Bakınız bir numaralı mesajda ne demiştim (özellikle altı çizili alanlara dikkat):



Yani benim gerçek niyetim aslında 10 gün içinde bu modeli yüzer hale getirmekti, sonrasında bir iki hafta yüzdürüp eğer güvenliklerden bir tepki gelmezse o zaman üst yapı ve boyama vs gibi işlere girmekti. (Bunu da Cumartesi günü, yani 6. günde gerçekleştirdim).

Amma velakin, sevgili adminimiz anket açmaya karar verip de ankete "Mahallemizin delisi bu modeli bitirip, 10 günde yüzer hale getirebilir mi ?"
şeklinde bir ifade yazınca birden bire modelin 10 günde yüzer hale gelmesinin ötesinde "bitmesi" gibi de bir durum oluştu :) O sırada iki seçeneğim vardı, ya itiraz edip "adminim bitirmek diye bir durum yok, sadece yüzer hale gelmesinden bahsediyoruz burada" diyip anket ifadesinde düzeltme talebi edecektim, ya da "restini görüyorum" demem gerekliydi. İlk seçeneğin "belli zümreler" ;D tarafından doğuracağı tepkiyi herkes tahmin ediyordur sanırım :lol::lol::lol: doğal ve deliliğin gereği olarak, ikinci seçeneği seçtim ben de :thumbup::thumbup::thumbup:




Skeyl olmadığını en baştan söylemiştim zaten, okumuyorsun hiç, cık cık cık :)




Teşekkür ederim. Basit bir model ama aynı zamanda güze de hoş geliyor kesinlikle. Şu aşamada fazla uzağa gidemiyor, ama geçen gün öndeki ve arkadaki roket rampalarını takarken aklıma bir fikir geldi. Bu iki parça yerine 3D yazıcı ile farklı özelliklerde parçalar tasarlayıp basarak gemiye güvenilir bir şekilde monte etme şansım olabileceğini farkettim. İlk aklıma gelen şey gopro kamera için bir kaide oldu, böylece burundan ve önden farklı açılarla güzel videolar çekilir diye düşündüm. Tabii ki hemen arkasından bu fikir bir FPV sistemine dönüştü :) Önde ve hatta arkada birer kamera, üstyapı tepesine yerleştirilecek bir verici (veya dengeyi bozmamak adına harici antenli bir verici kullanıp sadece anteni üstyapı tepesine koyarak) ile bu meret eğlenceli bir FPV platformuna dönüştürülebilir. Madem uçak FPV'si yapamıyoruz bari tekneyle yapalım dimi. Bu FPV sistemini geliştirip hem video hem radyo sinyallerini uydu üzerinden yapmayı başardığım zaman gemiyi Gölcük'e kadar getirebilirim sanırım. SOmalili korsanlar ve süveyş kanalı geçiş ücreti için bir çözüm bulmamız gerekir ama sanırım. Aa, bu model "stealth" idi şimdi hatırladım, gece seyredersem ikisinden de yırtarız :thumbup:

Tekne ve FPV demişken bir nostalji

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




Sümer abi, bu mesaja cevaben bizim "akıncılar şampiyonluk" fotoğrafımızı koymak istedim ama bulamadım nedense, sende varsa bi zahmet şuraya yapıştırıver de şu vantilatörcü görsün safları :coolxf:




Kısmetse daha güzel bir heli konduracağım oraya, bu şimdilik ufaklıktan ödünç alınan bir polis helikopteri :D



Teşekkür ederim :saygilar:

İlk denemede modeli 2300 gram civarına balastlamıştım ve göz kararı olarak planda gösterilen su kesimi hattından daha fazla battığını düşünmüştüm, gayet de dengeli olmuştu ayrıca. İlk denemedeki bu dengeye güvenerek bu sefer biraz daha az deplasmanla denemek istedim ve 2kg ın çok az üzerinde bir ağırlıkla indirdim suya. Bu halde su kesimi tam plandaki yerine geldi ama denge ciddi bir şekilde bozulmuştu. Dahası epey bir rüzgar alanı olan üst yapı da gelmişti ve hatırı sayılır bir rüzgar da olunca model böyle "bayıla bayıla" seyretti. Ha bir de içeri koyduğum balastların bir kısmının sürekli sağa sola kaydığını farkettim sonradan :D bu da dengesizliği iyice arttırdı haliyle. Bundan sonra balastı yeniden arttırıp 2.3-2.3 kg civarlarında deneyeceğim. Tasarımcı da zaten deplasman için 5 libre demiş o da kabaca 2.3 kg ediyor.



Kıç aynaya monte edebilirim aileron trimi :)



Var abi :) aslında bir bakıma ekmeğimi denizden çıkartıyorum denebilir :) Her ne kadar havacılık ve uçaklar benim için çok özel bir tutku olsa da denize olan ilgim ve tecrübem hem sportif hem mesleki hem de hobi olarak havacılıktan fazladır diyebilirim.
Sportif açıdan lisanslı yüzücülükten başlayan milli takım seviyesinde yelkenciliğe uzanan bir geçmişim var. Suyun altına geçersek eğitmen balıkadamım, İTÜ nin su altı rugby ve su altı hokey takımlarının kaptanlığını yaptım, su altı navigasyonunda Türkiye şampiyonluğumuz, su altı rugbysinde Türkiye 3.'lüğü var. Aynı zamanda iş amaçlı dalış tecrübem de var (su altı boru hatları inşaatı veya hasar kontrolü, dalgakıranlar ve diğer deniz yapılarının su altı kısımlarının incelenmesi/hasar tespiti vs amaçlı dalışlar). Çok fazla olmasa da yelkenli yarış yatları ile yarış ve transfer seferleri tecrübem de var. Mesleki açıdan da işim limanlar olduğu için denizcilikle gemilerle liman operasyonları ile iç içe bir hayatım var...

İşin RC hobi tarafında da ilklerim yine teknelerdir :) hayatımda gördüğüm ilk RC modeller İstanbul Yelken Klübüne yarışmaya geldiğimiz zaman (O zamanlar Adana'da yaşıyordum) kulübün girişinde hemen sağ taraftaki camekanlı odada duran modelerdi. O yelkenlli RC yarış modellerine ağzımın suyu akarak bakardım (1989-90 yılları). Sonrasında Üniversite yıllarına geldiğimde yaptığım ilk RC model de yine bir yelkenli tekne idi (1996), 1 metrelik Graupner Saphire modeli (bu model hala çalışır vaziyettedir). Uzun lafın kısası, evet tekne tecrübem de var biraz :D :saygilar:

"18 Mart"ta da bitirmek çok manidar oldu ama :)
Çanakkale Zaferinde :thumbup::thumbup::halay:
 
"18 Mart"ta da bitirmek çok manidar oldu ama :)
Çanakkale Zaferinde :thumbup::thumbup::halay:

Biraz öyle oldu :) Eğer batsaydı olayı bağlayacaktım ama olmadı :)

Bu adamın eline bir oyuncak verin, çenesi düştü. üstelik izinli de. Oku oku bitmez yoksa!

Me-262 var abi elimde için rahat olsun :)

Belki bir wwi tankı gelir sıradaki proje olarak :lol:

O da var listede :thumbup::p

Orijinalinde de teknenin altı (karina) böyle düz mü? Muharip sınıfı gemilerde hiç rastlamadım...:rolleyes:

Bunu atlamışım... Tasarımcı bu modeli yapım kolaylığı olsun diye düz bir karinayla tasarlamış. Orjinal destroyerlerin karinaları böyle değil tabii ki, bildiğim kadarıyla daha büyüt gemilerde özelliklede devasa boyuttaki savaş gemilerinde (Bismarck, Yamato Missouri gibi) orta kısımlarda karinalar düz oluyor, ama destroyerler gibi daha küçük ve dar gemilerin karinaları daha yuvarlak hatlara sahip. Hızlı gitmesi gereken torpido botları tarzı platformlarda ise ön kısımlar derin-V iken teknenin "planing" yapabilmesi için arka kısımlar da düz veya sığ-V olacak şekilde yapılırmış...
 
Abi aşağıda ki videoda ki gibi bir Kokpit tasarımın var mı? Yoksa böyle bir proje yaparsan süper olur. :D :):saygilar:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


FPV ile uçtuğumuz zamanlarda böyle bir niyetim var idi, burada FPV yapma şansımız olmadığı için bir girişimim yok. İlerde eğer FPV uçuş yapabilecek bir durumda olursam o zaman mutlaka böyle bir sistem yapacağım, zira bu (kokpitten FPV) benim için modelcilik ve gerçek uçuşun keyfini birleştiren bir şey :thumbup:
 
Bunu atlamışım... Tasarımcı bu modeli yapım kolaylığı olsun diye düz bir karinayla tasarlamış. Orjinal destroyerlerin karinaları böyle değil tabii ki, bildiğim kadarıyla daha büyüt gemilerde özelliklede devasa boyuttaki savaş gemilerinde (Bismarck, Yamato Missouri gibi) orta kısımlarda karinalar düz oluyor, ama destroyerler gibi daha küçük ve dar gemilerin karinaları daha yuvarlak hatlara sahip. Hızlı gitmesi gereken torpido botları tarzı platformlarda ise ön kısımlar derin-V iken teknenin "planing" yapabilmesi için arka kısımlar da düz veya sığ-V olacak şekilde yapılırmış...
Tekrar elinize sağlık.:saygilar:
25 yıl denizcilik ve farklı teknelerle iştigal etmiş biri olarak modelin daha ilk kızağa konması anında karina nın durumu dikkatimi çekmişti.
En boy oranı anlamında uzun sayılacak bir teknede karina yapısının sancak/ iskele trim stabilitesi üzerinde çok etkisi olur diye düşünüyorum.
Karina nın üçgen (V) formu o bölgeye yerleştirilen ballast ağırlığı sayesinde tekneye bir nevi "hacıyatmaz" özelliği kazandırır.
Bu durumdan dolayı olası memnuniyetsizlik olursa sizin icin teknenin altına basit bir şekilde form vermek zaten zor olmaz.
"gemi ortasındaki roket (torpido olma ihtimali daha yüksek) " dediğiniz zımbırtılar da, haklısınız bir tür torpidodur. Denizaltı savaşında kullanılır. Roket gibi atılır, denizaltının bulunduğu bölge yakınlarına paraşütle inip daha sonra torpido olarak denizaltıyı bulur.
Kolay gelsin. ;)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tekrar elinize sağlık.:saygilar:
25 yıl denizcilik ve farklı teknelerle iştigal etmiş biri olarak modelin daha ilk kızağa konması anında karina nın durumu dikkatimi çekmişti.
En boy oranı anlamında uzun sayılacak bir teknede karina yapısının sancak/ iskele trim stabilitesi üzerinde çok etkisi olur diye düşünüyorum.
Karina nın üçgen (V) formu o bölgeye yerleştirilen ballast ağırlığı sayesinde tekneye bir nevi "hacıyatmaz" özelliği kazandırır.
Bu durumdan dolayı olası memnuniyetsizlik olursa sizin icin teknenin altına basit bir şekilde form vermek zaten zor olmaz.

Teşekkürler Mehmet Bey, bu düz karina daha planı görür görmez benim de dikkatimi çekmişti ve "böyle karina mı olur yahu nasıl dengede kalıyor ki" diye sormuştum. Hatta bu merak sayesinde yapım makalesini okumaya başlamıştım diyebilirim, tasarımcının bunu nasıl çözdüğünü görmek için. Ama okuyunca ve sonradan modeli yapan diğerlerinin denge konusunda bir sorun yaşamadığını görünce modeli yapmaya karar verdim ben de. İlk denemelerde de modelin dengesi gayet iyiydi, şimdi modeli yine 2.3 kg a balastladım, denge sorununun çözüleceğini düşünüyorum. Tabi dediğiniz gibi V karina ile daha hafif bir şekilde dengelenebilecek bir gövde bu şekilde düz olunca inşaat basitliğinin bedeli dengelemek için daha fazla ağırlık kullanarak ödeniyor, ki benim için şu aşamada bir problem teşkil etmiyor bu durum, yarışa veya savaşa girmeyeceğim :D

"gemi ortasındaki roket (torpido olma ihtimali daha yüksek) " dediğiniz zımbırtılar da, haklısınız bir tür torpidodur. Denizaltı savaşında kullanılır. Roket gibi atılır, denizaltının bulunduğu bölge yakınlarına paraşütle inip daha sonra torpido olarak denizaltıyı bulur.
Kolay gelsin. ;)

Süper, yeni bir şey öğrendim teşekkürler :thumbup: Bu bahsettiğiniz tipteki torpidoların uçaklardan ve helikopterlerden bırakıldığını biliyordum ama gemilerden de atıldığını öğrenmiş oldum :saygilar: Benim bildiğim gemilerin denizaltılara karşı taşıyabildiği tek silah "depth charge" bombalarıydı, malum bunlar da ikinci dünya savaşından kalma şeyler, tıp ilerledi sonuçta, daha yeni sistemlerin olması mantıklı :thumbup:
 
Balast çözümü:

Bugün ben işe gitmesem de birlikte çalıştığım arkadaştan yakındaki şantiyelerden birinden az biraz demir çubuk getirmesini rica ettim. Sağolsun o da 5’er cm boylarda kesilmiş 14 ve 16mm lik nervürlü demirlerden 20şer adet getirdi!
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


bu demirleri dengeli bir dağılımla teknenin tabanına yerleştirdim ve kaymalarını engellemek için etraflarına balsadan takozlar yapıştırdım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


İki çubuğu da arka bölmeye servonun iki yanına yerleştirdim ve hem balsa takozlarla hem de birkaç damla CApon ile sabitledim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Tabandaki ilk sıra demirlerin hareket etme şansı yok, ama yaklaşık 200 gramlık 4 parça demir ikinci sıra olarak serbest bir şekilde yerleştirildiler. Bunlar da bugünkü denemelerde teknenin trimini yapmak için öne/arkaya veya sağa/sola kaydırılarak kesin yerleri belirlenip sabitlenecekler.

:thumbup: