www.bilimselyuzme.com

Telemetry için Multi Sensör Modül Yapımı (FrSky, Spektrum, Futaba, Flysky, JR, Hitec, Sanwa, Jeti, Multiplex...)

Berke Karlı

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Hepsi

Nedir bu MSRC ?​

MSRS (Multi Sensor for RC) bir açık kaynak kodlu çoklu sensör modülü ile telemetry projesidir. Aslında kökeni Arduino tabanlı olan " "e dayanmaktadır. Temel amacı alıcınıza uygun, ucuz, işlevsel çoklu sensör telemetry modülü yapmak. Birçok markanın alıcılarına uygun multi sensör modül oluşturabilirsiniz. Aşağıda hangi alıcı protokolleri için oluşturabileceğiniz yazmakta, linke tıklayıp projeyi daha detaylı inceleyebilirsiniz. Aşağıda MSRC modül yapımını anlatıyor olacağım.
Ek olarak, imkanınız var ise, bu açık kaynak kodlu projeyi geliştiren geliştirmecilere bağış yapabilirsiniz. Böylelikle onları projeyi güncellemeye devam etmeye ve açık kaynak kodlu yeni projeler geliştirmeye teşvik etmiş oluruz.

Proje detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Alıcı Protokolleri:

• Frsky Smartport
  • FrSky D
  • Frsky FPort
  • Frsky FBUS
  • Spektrum XBUS
  • Spektrum SRXL
  • Spektrum SRXL2
  • Flysky IBUS
  • Futaba SBUS2
  • Multiplex Sensor Bus (MSB)
  • Jeti Ex Bus
  • Hitec
  • CRSF
  • Sanwa
  • Hott
  • JR DMSS
  • GHST

Sensörler:

• ESC
    • ESCs with serial telemetry: Hobbywing V3/V4/V5/FlyFun(1), Kontronik(2), Kiss (APD F, blheli32, Summit X), APD HV/UHV, OMP M4, ZTW
    • ESC with PWM signal or phase sensor
    • ESC Castle Link
    • Specktrum Smart ESC & Battery
  • GPS serial (NMEA)
  • Vario (I2C sensors): BMP180, BMP280, MS5611
  • Analog sensors: voltage, temperature, current, air speed (MPXV7002)
  • Fuel meter (PWM pulses)
  • Fuel tank pressure (I2C sensor): XGZP68XXD
  • 6 switches (gpio high or low)

Son düzenleme:
Telemetry için MSRC Modül Yapım Aşamaları
Proje linkini açtığınızda "Wiki" kısmında neler yapılacağı İngilizce olarak detaylıca anlatılmış. Türkçe içerik olması ve hobidaşlarımıza yardımcı olmasını temenni ettiğimden, sizlere sensör modülü yapımından bahsediyor olacağım.

Neden hazır almak yerine, DIY modül yapıyorum?
Yakın zamanda glow motorlu bir trainer model toplamaya başladım. Motor sıcaklığı, servo/alıcı batarya voltajı, yükseklik, hız... gibi telemetry verilerine ulaşmak istiyorum. Piyasada doğru düzgün sensör bulamadım, var olanlarda çok pahalıydı ve elimde boşta duran arduino sensörleri vardı. Bende arayışa girip MSRC'yi keşfettim ve hayata geçirdim. Piyasadaki sensörlerden çok daha ucuza geldiği için projeyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Part 1: Malzemeler
Bu yazımda FrSky SmartPort protokolü için MSRC modül yapımından bahsediyor olacağım ama diğer marka & protokollerde neredeyse aynı şekilde yapılıyor. Detaylar için şu tıklayıp proje Wiki sayfasını inceleyiniz.

Kumanda: FrSky Taranis X9D+
Alıcı: FrSky X8R
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MSRC Anakart: Raspberry Pi RP2040
Kullandığım Sensörler: BMP180, NEO-6M GPS, 100K NTC Termistör
Malzemeler: Havya, lehim teli, delikli pertinaks, 22awg tek damar montaj teli, pin header, dupond konnektörler

Part 2: Windows'a Uygulama ve RP2040'a Yazılım Yüklemesi
- Öncelikle şu tıklayıp proje wiki sayfasına gidiyoruz. (Sayfanın sağ tarafına sıra ile tıklayarak ne yapacağınızı görebilirsiniz.)
- Yukarıdaki seçeneğe alternatif olarak daha kolay olması açısından aşağıdaki yazılım ve uygulamayı indirmemiz gerekli. Bu tarihindeki son sürüm aşağıdaki dosyalardır, ileri tarihlerde güncellenebilir.
Windows için uygulama:
Raspberry Pi RP2040'a yükleyeceğimiz yazılım:
-İlk olarak "RP2040" ın boot tuşuna basılı tutarak type-c kablo ile bilgisayara bağlıyoruz. Disk olarak algılanıp dosya açılması lazım. Açılan dosyaya " " dosyasını sürüklüyoruz. Kopyalama bitince dosya kendiliğinden kapanacaktır ve RP2040 kendini resetleyecektir. RP2040'a takılı type-c kabloyu çıkarıp herhangi bir tuşa basmadan yeniden takıyoruz ve RP2040'ı bilgisayara bağlamış oluyoruz. Geçelim sonraki aşamaya.
- Masaüstünde ki " " çift tıklayıp RP2040'ın bağlı olduğu COM Port'u seçip "Connect" Tuşuna tıklıyoruz. Bağlandığında şöyle bir görüntü çıkacaktır:

Part 3: Devre Şeması
- "Connect"e tıkladıktan sonra "sensors" kısmına tıklayıp, kullanacağımız sensörlere göre seçim yapıyoruz. Sonrasında "Update Config" yazan seçeneğe tıklıyoruz, birkaç saniye sonra RP2040 üzerindeki reset tuşuna 1 kere basıyoruz. Benim elimdeki sensörlere göre ekran görüntüsündeki seçimleri yaptım:

-Seçimlerimizi yaptıktan sonra bize bir devre şeması verecek. Bu devre şemasındaki direnç, kapasitör vs. ne var ise onları temin ediyoruz. Devre şeması kısımı kullancağınız sensörlere ve alıcı marka/protokolüne bağlı. İsterlerinize göre herkesin devresi farklı olabilir. Bendeki devre şeması:

-Bundan sonraki ksıım tamamen lehimleme ve kablolama. FrSky X8R alıcı için oluşturduğum sensör modülünü fotoğrafta görebilirsiniz. Oluşturduğum MSRC modül "Sıcaklık, yükseklik, hız ve batarya voltajı ölçümü" yapıyor.

Part 4: Kumanda & Alıcı Telemetry Ayarları
-Bu kısım herkesin kumandası için farklılık gösterecektir. EdgeTX yüklü "FrSky Taranis X9D+" kumanda için ayarlar şöyle:
  • İlk olarak MSRC modül SmartPort'a takılı olan alıcımıza gerilim verelim (5v).
  • Kumandamızda "Menu" tuşuna basıp "Page" tuşu ile "Telemetry" sayfasına geliyoruz. Sensors alt başlığında "Discover new"i seçiyoruz ve sensörlerin hepsi orada listeleniyor. İstersek offset verebiliyoruz ve isim değiştirebiliyoruz.
    Fotoğraf eklenecektir
  • "Telemetry" sayfasından sonraki sayfa olan "Display" sayfasına page tuşuna basarak gidiyoruz. Burada Voltage source ve Altitude kaynaklarını seçiyoruz. Sonrasında,, alt kısımdaki "Screen 1"de telemetry datalarını istediğimiz gibi yerleştiriyoruz.
    Fotoğraf eklenecektir
  • "Exit" tuşuna basıp ana ekrana geliyoruz ve "Page" tuşuna basılı tutuyoruz ve telemetry datalarımız hazır.
  • (Glow motorlarda motor üstünden RPM ölçümü henüz MSRC'ye dahil değil, konu ile ilgili araştırma yapıyorum. Telemtry ekranındaki RPM, throttle stick değeri ile Glow motor takometre ölçümü RPM değerinin harmanlaması mantığında çalışıyor, gerçek değeri göstermiyor elbette.)

Son düzenleme:
@Berke Karlı

Berke bey uzun uzadıya dokümantasyon yapmışsınız elinize sağlık. Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.

Bana biraz komplike geldi, elektronik ve yazılım bilgisi de gerektiriyor, f405 wing vs daha makul gibi geldi.

Teşekkür ederim @ekrem m. Bey. Artan fiyatlar ve getirilen kısıtlamalar neticesinde günden güne icra etmesi zorlaşan hobimize faydalı içerikleri paylaşmaya çalışıyorum.

Proje ilk bakışta biraz karmaşık gelebilir ama olağanca basit bir şekilde adım adım neler yapılacağını anlatmaya çalıştım. Vakit ayırabilen, az çok devrelerden anlayan ve lehim yapabilen biri bu projeyi hayata geçirebilecektir. Projenin amacı biraz daha ecnebilerin tabiri ile 'Line of Sight' uçan insanlara daha uygun fiyatlı multi sensör telemetry sağlamak. Sadece bakarak uçuş yapanlar için piyasadaki en ucuz uçuş kontrolcülerden 'SpeedyBee F405 Wing Mini' ve bu tüde bir MSRC modül maliyetinde uçurum denilebilecek bir fark var.

STM32-F405 mikrokontrolcülere sahip uçuş kontrolcüleri FPV uçaklarımda kullanıyorum ama bakarak uçurduğumuz uçaklarda çok nadir kullanılıyorlar. Bütçesini daha yüksek olan hobidaşlar için, özellikle glow/benzin motor uçaklar ile line of sight (bakarak uçuş) yapanlara yönelik STM32-F405 uçuş kontrolcülü bir sistem toplanması, ayarları ve kullanılabilecek uçuş modlarını yeni bir konuda anlatmak gelecek planlarım arasında.

Son düzenleme: