Telemetry için MSRC Modül Yapım Aşamaları
Proje linkini açtığınızda "Wiki" kısmında neler yapılacağı İngilizce olarak detaylıca anlatılmış. Türkçe içerik olması ve hobidaşlarımıza yardımcı olmasını temenni ettiğimden, sizlere sensör modülü yapımından bahsediyor olacağım.
Neden hazır almak yerine, DIY modül yapıyorum?
Yakın zamanda glow motorlu bir trainer model toplamaya başladım. Motor sıcaklığı, servo/alıcı batarya voltajı, yükseklik, hız... gibi telemetry verilerine ulaşmak istiyorum. Piyasada doğru düzgün sensör bulamadım, var olanlarda çok pahalıydı ve elimde boşta duran arduino sensörleri vardı. Bende arayışa girip MSRC'yi keşfettim ve hayata geçirdim. Piyasadaki sensörlerden çok daha ucuza geldiği için projeyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Part 1: Malzemeler
Bu yazımda FrSky SmartPort protokolü için MSRC modül yapımından bahsediyor olacağım ama diğer marka & protokollerde neredeyse aynı şekilde yapılıyor. Detaylar için şu
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
tıklayıp proje Wiki sayfasını inceleyiniz.
Kumanda: FrSky Taranis X9D+
Alıcı: FrSky X8R
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MSRC Anakart: Raspberry Pi RP2040
Kullandığım Sensörler: BMP180, NEO-6M GPS, 100K NTC Termistör
Malzemeler: Havya, lehim teli, delikli pertinaks, 22awg tek damar montaj teli, pin header, dupond konnektörler
Part 2: Windows'a Uygulama ve RP2040'a Yazılım Yüklemesi
- Öncelikle şu
tıklayıp proje wiki sayfasına gidiyoruz. (Sayfanın sağ tarafına sıra ile tıklayarak ne yapacağınızı görebilirsiniz.)
- Yukarıdaki seçeneğe alternatif olarak daha kolay olması açısından aşağıdaki yazılım ve uygulamayı indirmemiz gerekli. Bu tarihindeki son sürüm aşağıdaki dosyalardır, ileri tarihlerde güncellenebilir.
Windows için uygulama:
Raspberry Pi RP2040'a yükleyeceğimiz yazılım:
-İlk olarak "RP2040" ın boot tuşuna basılı tutarak type-c kablo ile bilgisayara bağlıyoruz. Disk olarak algılanıp dosya açılması lazım. Açılan dosyaya "
" dosyasını sürüklüyoruz. Kopyalama bitince dosya kendiliğinden kapanacaktır ve RP2040 kendini resetleyecektir. RP2040'a takılı type-c kabloyu çıkarıp herhangi bir tuşa basmadan yeniden takıyoruz ve RP2040'ı bilgisayara bağlamış oluyoruz. Geçelim sonraki aşamaya.
- Masaüstünde ki "
" çift tıklayıp RP2040'ın bağlı olduğu COM Port'u seçip "Connect" Tuşuna tıklıyoruz. Bağlandığında şöyle bir görüntü çıkacaktır:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Part 3: Devre Şeması
- "Connect"e tıkladıktan sonra "sensors" kısmına tıklayıp, kullanacağımız sensörlere göre seçim yapıyoruz. Sonrasında "Update Config" yazan seçeneğe tıklıyoruz, birkaç saniye sonra RP2040 üzerindeki reset tuşuna 1 kere basıyoruz. Benim elimdeki sensörlere göre ekran görüntüsündeki seçimleri yaptım:
-Seçimlerimizi yaptıktan sonra bize bir devre şeması verecek. Bu devre şemasındaki direnç, kapasitör vs. ne var ise onları temin ediyoruz. Devre şeması kısımı kullancağınız sensörlere ve alıcı marka/protokolüne bağlı. İsterlerinize göre herkesin devresi farklı olabilir. Bendeki devre şeması:
-Bundan sonraki ksıım tamamen lehimleme ve kablolama. FrSky X8R alıcı için oluşturduğum sensör modülünü fotoğrafta görebilirsiniz. Oluşturduğum MSRC modül "Sıcaklık, yükseklik, hız ve batarya voltajı ölçümü" yapıyor.
Part 4: Kumanda & Alıcı Telemetry Ayarları
-Bu kısım herkesin kumandası için farklılık gösterecektir. EdgeTX yüklü "FrSky Taranis X9D+" kumanda için ayarlar şöyle: