Temel RC Heli / Helikopter Tanımları - RC Helikopter Sözlük

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Daha önce uçak için açmış olduğumuz konunun benzerini, RC Model Helikopter hobisine yeni başlayan arkadaşlar için de açalım dedik ve kullanılan temel terimleri içeren "RC Helikopter Sözlük" sizlerle paylaşıyoruz.

Umarım yeni başlayan arkadaşlar için faydalı bir kaynak olur.

NOT: Bazı terimler uçak ile ortak olduğu için burada yeniden yazılmamış olabilir. Bu nedenle aradığınız kelimeyi bulamamanız halinde bir de "Temel RC Uçak Tanımları - RC Uçak Sözlük " konusuna bakmanızı öneririz ;)

Istediğiniz harf için TIKLAYINIZ:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Bu çalışma ALINTIDIR. "RC Heli Dergisi" ne ve "HeliTeknik- Arda Gümüş" beye bu eşsiz çalışma için teşekkürler :thumbup:
 
Son düzenleme:
  • Sevdim
Tepkiler: Gökhan Bilgiç
- A -

- A-

Aerobatics : Uçuş esnasında yapılan manevraları tamımlamada kullanılır.

Aileron : Orjinal olarak bir uçak terimidir. Helikopterde sağ ve sol cyclic hareketine denir.

AM-- Amplitude Modulation : Sinyalin maksimum değerini değiştirerek bir yayın yapma çeşidi.

Angle of Attack: (Hücum Açısı) Pallerle rüzgar yönü arasındaki açıdır. Pallerin dönüş yönüyle doğru orantılıdır. Pallerin kaldırma kuvveti hücum açısına bağlıdır. Açı ne kadar büyük olursa kaldırma kuvveti o kadar çok olur. Yanlız açı hava akışının bozulacağı noktaya gelirse paller dengesiz hareket eder. Bu olaya “stall” denir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ARF - Almost Ready to Fly : (Neredeyse Uçuşa Hazır). Bir helikopter kitinin tamamına yakının fabrikada kurulmuş olduğunu gösterir. Helikopteri uçuşa hazır hale getirmek için çok az bir zamana ihtiyaç olduğunu belirtir.

Autorotation: Helikopter motoru uçuş esnasında arızlandığında ya da 3D uçuşlarının bir parçası olarak yapılan hava manevrasıdır. Ana rotora negatif açı verilir ve helikopter alçalırken kafa hızı artar. Yere yaklaşırken kafaya pozitif açı verilir, kafanın hızlı dönmesinden dolayı bu pozitif açı geçici kaldırma kuvveti sağlar ve helikopter güvenli bir şekilde yere iner.
 
-B-

- B-

Backplate : (Arka kapak) Motor yuvasının arkasına monte edilem metal plaka. Bu kapak motoru izole ederek içten patlamanın gerçekleşmesini sağlar.

Ball Link : Mafsallı bileşenler arasındaki hareketi sağlar. “bağlantı”, “ball”, ve çubuk bileşenlerinden oluşur.

Ball Link Plyers : (Ball link pensesi) Ball linkleri takıp çıkartmak için yapılmış özel pense.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Backlash : İki dişli arasında bulunan boşluğa verilen isim. Backlash cok fazla olursa dişlilerin ömrü kısalır. Sıfır backlash ise dişlilerde ısınmaya sebep olur.

Bearing : Helikopterlerimizin çeşitli yerlerindeki hareketli parçaların hareketine imkan veren, çeşitli tip ve boylarda olabilen rulmanlardır.

BEC - Battery Eliminating Circuitry : Elektrikli helikopterlerde ESC nin alıcı ve servolara elektrik iletmesini sağlar. Bazı pilotlar alıcı ve servolara daha fazla voltaj sağlamak icin ESC den ayrı olarak bir BEC kullanır. BEC pilden direk aldığı voltajı alıcı ve servoların ihtiyacına uygun olarak verir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bell / Hiller : Ana kafadaki belirli mixing kollarına verilen isimdir. “Bell” swashplateden ana pallere gelen hareketlerle ilgilenir, “Hiller” ise flybardan ana pallere gelen hareketlerle ilgilenir. Bell/Hiller mixing kolu kullanarak direk komut ile flybar arasındaki oran ile oynanarak kafanın genel kontrol hissi değiştirilebilir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Blade Grips : Ana kafada pallerin bağlandığı parça
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Binding :Fiziksel bir bağlantı ya da ek yerindeki yoğun bir çekiş gücüdür. Yeni 2.4 GHz teknolojisinde ise “binding” kumandayı bir alıcıya bağlama işlemidir.

Boom : Helikopterimizin kuyruğunu ifade eder

Boom Strike : (Ana pallerin kuyruk borusuna çarpması) İyi bir şey değildir. 3D hareketleri sırasında ana pallere çok yük biner. Bu yük sonucu ana pallerin bağlandığı diskin aşağıya doğruçok fazla esnemesiyle ana paller kuyruk bumuna çarpar. Sonuç genelde kırımdır ve boom, paller ve diğer parçaların kırılmasına yol açar. Boom Strike her pilotun başına gelebilir, ama genelde acemi pilotların bir hareketi yanlış yapmaları sonucu olur.

Buddy Box : İki aynı marka kumandanın bir kablo ile birbirine bağlanarak acemi pilotun eğitmeni kumandasındaki “trainer” düğmesine basarak kontrolü eline alabilir.
 
-C-

- C-

Carburetor : ( Karbüratör). İçten yanmalı motorlarda pistonlara giden yakıt ve hava akımını kontrol eden parça.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Canopy : (Kanopi) Helikopterimizin çıplak gövdesini kapatan, genellikle plastik ya da fiberglass malzemeden yapılan kabin.

CA Glue : (Japon Yapıştırıcısı). Cyanoacrylate in kısaltılmışı. Diğer adı “Super Glue”. Plastik, ahşap, metal ve diğer malzemeleri birbirine yapıştırmak için kullanılan ve çok çabuk kuruyan kimyasal bir yapışkan..

CG - Center of Gravity : (Ağırlık Merkezi) Bir helikopterin ağırlık merkezi. Eğer helikopter bir iple buradan asılmış olsa önden arkaya ve sağdan sola mükemmel bir şekilde dengede durur. İdeal olarak CG helikopterin ana şaftının üzerinde bir noktadır.

Channels : (Kanal) Bu tanım iki şekilde kullanılabilir. Birincisi kumanda ile alıcının haberleştiği frekans, ikincisi ise Bir kumandanın ne kadar servoyu kontrol edebildiğini gösteren rakam.

Charger Jack : Nickel metal hydrate (Ni-Mh), nickel cadmium (Nicad), lityum polimer (Li-Po) ya da lityum iyon (Li-Ion) pilleri bir kumanda ya da şarj cihazı ile şarz etmek için bu cihazlara takılan bağlantı noktası.

Chord : Bir RC helikopter palindeki hücum kenarıyla firar kenarı arsındaki normal hava akımı yönünde ölçülen uzaklık.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


CCPM - Cyclic Collective Pitch Mixing : CCPM kumandadaki “mixing” i kullanarak swashplate e bağlı servoları swashplate i düzgün bir şekilde istene yöne doğru hareket ettirir. CCPM sistemlerinde iki ya da üç servo aynı anda hareket ederek swashplate in istenilen yöne gitmesini sağlar. Kumandadaki mixing sayesinde bu üç servo swashplate i ya bir yöne doğru eğer ya da yukarı aşağı oynatır. Bütün bu “mixing” ler CCPM uyumlu bir kumandada elektronik olarak yapılır.

Clunk : Yakıt tankının içindeki yakıt borusuna takılan ve bir ağırlığı olan aparat. Bu aparat sayesinde helinin yönü ne olursa olsun motora her zaman yakıt gider.

Clutch : (Debriyaj) Helikopterlerde motor düşük devirde dönerken pallerin dönmemesi için santrifüjle çalışan debriyaj kullanılır. Motor devri arttıkça clutch balatası dışa doğru çıkar ve clutch bell’ i çalıştırır ve motor hareketini ana şafta aktarır.

Coaxial : Çift rotorlu helikopterlere verilen ad. Bunlar çoğunlukla sabit pitch açılı oyuncak tarzı modellerdir

Crystal : (Kristal) Kumandaya ya da alıcıya yerleştirilen ve frekans yelpazesindeki belirli bir kanaldan yayın yapmaya veya yayını almaya yarayan alet. Bu kristaller belirli bir biçimde kesilmiş ve bu kesime göre belirli bir kanalda çalışan gerçek kristalden yapılmıştır.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Cyclic : Bir helikopterin swashplatein açısal hareketleriyle hareket etmesini tanımlayan terimdir. Cyclic helikopterin “roll” ve “pitch” hareketlerini kontrol eder. (İleri, geri ve yanlara hareket)

Cylinder : (Silindir). İçten yanmalı motorlarda pistonun aşağı yukarı hareket ettiği yuva. Silindir hareket enerjisine çevrilen patlamanın oluştuğu bölümdür.
 
-D-

- D-

Damper : (Hirobo off-center teeter kafalar için geçerli değildir) Damperler halka şeklinde elastik parçalardır. Kafa aksının kontrollü hareketini sağlarlar. Bu da kontrol hissi için önemlidir. Genel olarak daha sert damperler kumanda hareketlerine daha hassas olurlarken yumuşak damperler helikopterin kontrolünü daha kolaylaştırır.

Dead Band : Servonun gerçek hareketinden önce kumanda kolunun hareket ettiği mesafedir. Genelde bu ne kadar az olursa o kadar iyidir.

Dead Stick : İstemediğiniz bir şey. Uçuş esnasında pilotu otorotasyona zorlayan ve helikopterde oluşan güç kaybıdır.

Dual Rates : Bazı kontrollerin daha fazla ya da daha az hassas olmasını ayarlayabildiğimiz ve bu ayarlar arasında kumandamızın atama yaptığımız switchini kullanarak geçiş yapabildiğimiz ayardır. Bu kısaca komutlarımızın % oranını değiştirir.
 
-E-

- E -

Electric Starter : Starter şaftıyla beraber gelen ve yakıtlı helikopter motorunu çalıştırmaya yarayan elektrikli ya da pilli motor
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Elevator : Helikopterin ileri ve geri hareketini anlatan terim. Elevator aslında bir uçak terimidir ama helikopter pilotları arasında kolay anlaşıldığı için kullanılır.

Engine : Motor (yakıtlı) demektir.

ESC - Electronic Speed Controller : Elektrikli helikopterlerde kullanılan ESC pilden gelen elektriği motora gönderir ve regüle eder. Voltaj MOSFET denilen bileşenler tarafından regüle edilir. Mosfetler aslında elektriğin açık ya da kapalı zamanını belirleyen çok hızlı anahtarlardır ve motora giden voltajı artırıp azaltırlar ve motor devrini kontrol ederler.

Exhaust : Patlar motorlarda yanma sonucu oluşan atık yağ ve gazlar ya da bu maddelerin dışarı atıldığı egzoz.

Exponential (EXPO) : Bir çok kumandada kumanda kolu hareketi ile o kola bağlı servo ya da servolanın hareketi arasındaki oranı ayarlamaya yarayan özellik. Bu ayar özelliği servo hareketini merkeze doğru yavaşlatmasını sağlar. Aşırı tepki vermemesi için eğitmen pilotlar acemilere exponential kullanmasını tavsiye ederler.
 
- F -

- F -

Failsafe : Çoğu PCM kumandalarda failsafe, alıcının bağlantıyı kaybetmesi ya da frekans karışıklığında servoları daha önceden belirlenmiş bir konuma getirir. Bu özellik helikopterlerden çok uçaklarda kullanılır. Helikopterin doğası gereği uçaklar gibi inmesi mümkün değildir. Yapılabilecek mantıklı şey failsafe durumunda motor gücünün kesilmesi ve servoların nötral pozisyonuna geçecek şekilde ayarlanmasıdır. Bu şekilde çevreye verilecek zarar ihtimali azaltılmış olur.

Feathering Shaft : Pal tutucuları birbirine bağlayan metal çubuk.

FFF - Fast Forward Flight : İleri hızlı uçuş.

Flip : Öne veya arkaya taklayı ifade eder.

Floats : Helikopterlere suya iniş imkanı veren iniş ayakları.

Fixed Pitch : Bir helikopterin collective ayarı yoksa o helikopter fixed pitchdir. Bunun anlamı helikopterin yüksekliğinin pal açılarıyla değil motor gücü ve pallerin dönüş gücüyle sağlanmasıdır. Daha çok 2-3-4 kanallı oyuncak tarzı helikopterlerde kullanılan ve pal açılarının sabit olduğu sistemdir.

FM - Frequency Modulation : Bir sinyalin frekansını değiştirerek yapılan yayındır. FM radyo kontrollü helikopterlerde en çok kullanılan yayın şeklidir.

Fuel Pickup Line : Yakıt tankının içinde bulunan ve “clunk” a bağlanan yakıt borusu.

Flybarless : Flybarı bulunmayan kafa sistemlerine verilen ad. İlk zamanlarda scale pilotlarının himayesinde olan bu sistem günümüzde helilerin manevra kabiliyetini artırdığı için 3D pilotları arasında yaygınlaşmaya başladı.
 
- G -

- G -

Gain : Bu ayar gyronun kuyruk düzeltmesi için kullanacağı gücü ve hassasiyetini belirlemeye yarar. Bu değer fazla ayarlanırsa kuyruk titrer; az ayarlanırsa kuyruk tam olarak tutmaz.

Gasser : Argoda nitro yerine benzinle çalışan helikopterlere verilen isim.

Gimbal: Kumandadaki kolların bağlı bulunduğu ve kolların yumuşakça hareket etmesini sağlayan mekanizma.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Glitch : Genel olarak elektronik cihazlarda meydana gelen çoğunlukla sebebi sinyal zayıflığı ya da karışması olan anlık düzensizlik veya arızalar.

Glow Fuel : Alkol bazlı ve içinde metil alkol, yağlandırıcı ve nitrometan bulunan yakıt. 2 ya da 4 zamanlı motorları çalıştırmada kullanılır.

Glow Igniter / Heater : (Buji Isıtıcı) Pil ya da aküyle çalışan ve yakıtlı motorların çalışması için bujiyi ısıtan alet.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Glow Plug : Buji demektir

Governor : Helikopterimizin kafa turunu sabit tutmaya yarayan elektronik cihaz. Uçmak için şart olmamakla birlikte 3D uçanlar için çok faydalı bir aygıttır.

Ground Effect : (Yer Efekti) Yere çok yakın hoverda olan helikopterin aynı kafa hızında ve pal açısında yerden yukarda hover yaptığından daha çok olan kaldırma kuvveti.

Ground Resonance : Helikopter yerde iken normalde oluşan titreşimlerin yere iletilmesi sonucu bu titreşim- lerin helikopter üzerinde artması. Titreşimler beton gibi sert yüzeylerde çok daha şiddetlidir.

Gyro : Helikopterin kendi etrafında dönmesini kontrol altında tutmaya yarayan elektromekanik bir alet. Kuyruk servosunu ve kuyruk rotorunu kontrol eder.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
- H -

- H -

Head Speed : (Kafa Hızı) Ana pallerin RPM (revolutions per minute - dakikada attığı tur sayısı) birimiyle tanımlanan hızı. Yüksek kafa hızları agresif uçuşları mümkün kılarken düşük kafa hızları yeni başlayanların helikopteri kontrolü için daha uygundur.

Header Tank : Ana yakıt tankıyla karbüratör arasına takılan küçük yakıt tankı. Header Tank ana yakıt tankında oluşabilecek hava kabarcıklarının ya da köpüklerin karbüratöre gitmesi engeller. 3D helikopterlerde çokca görülür. Ayrıca yakıt miktarını artırdığı için uçuş süresini uzatır.

Heading Hold (HH) or Heading Lock : Gyrolarda bulunan ve helikopteri çapraz rüzgar gibi dış etkenlere karşı istenen yönde tutan özellik.

Hot Start : Bir motorun buji ısıtıcısı olmadan çalıştırılmasına verilen isim. Genelde motor bir süre çalıştırılıp çok ısınınca olan bir durum.( Not:Öyle mi acaba ? ben “hot start” ı hep gaz kolu en üstteyken yanlışlıkla çalıştırma olarak bilirdim...)

Hover : Helikopter havadayken ama hiç bir yöne hareket etmezkenki durumu

Hovering Pitch : Helikopterin hover yapması için pallerin olması gereken açısı.

Hovering Throttle : Helikopterin hover yapması için gerekli olan gaz miktarı.

Hydraulic Lock : Bir motorda yakıt ve havanın silindir içinde sıkışması ve motorun hareketini tamamlayamamasına verilen isim. Bu basınç motorun içindeki parçalara zarar verebilir.
 
- I - J -

- I -

Idle- Up : Throttle kolundaki throttle ve pitch eğrilerinin kumandadaki ayarları. Akrobasi uçuşları yapabilmek için gazın belli seviyenin altına düşmesine imkan vermeyecek şekilde ayarlanması demektir. Gaz çubuğu en altta bile olsa motor belirlenen güçte çalışır ve ters uçuşa imkan verir.

Inverted Flight : (Ters Uçuş) Helikopteriniz havadayken iniş takımlarının yukarı bakması.



- J -

Jesus Bolt / Nut : Ana rotoru ana şafta bağlayan vida(lar), ya da civata (lar). Bu terim gerçek helikopter pilotlarının ver- diği bir isim. On- lara göre bu civataya bir şey olursa görecekleri ilk kişi “Jesus” yani İsa olduklarını düşündükleri için bu ismi vermişler.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
- K - L -

- K -

Kit : Helikopterin kutu içerisinde demonte vaziyette olmasıdır. Bu durumda kutuyu açtıktan sonra montajı kendiniz yapmalı gerek var ise bazı parçaları (motor-egzoz gibi) ayrıca satın alıp helikopteri tamamlamalısınız.


- L -

Landing Gear : İniş takımı.

Leading Edge : (Hücum Kenarı) Ana pallerin dönerken rüzgarı karşıladığı kenarı.

Lift : Ana pallerin döndüğünde oluşturduğu kaldırma kuvveti. Uçaklarda kaldırma kuvveti kanadın şekli ile oluşur. Helikopterlerde ise çoğu pal simetriktir ve kendi kaldırma kuvveti yok denecek kadar azdır. (Bazı paller yarı simetrik olabilir bazı helikopterlerde altı düz olan paller kullanılabilir.). Tipik bir helikopterde ana pallerin hücum açısı kaldırma kuvvetinin gücünü belirler.

Li-Po : Lityum Polimer’ in kısaltımışı. Li-Po pillerin Ni-MH ve NiCD piller gibi hafızaları yoktur. Kapasite-ağırlık oranı daha iyidir. Ama kullanırken ve şarj ederken daha dikkatli olunması gerekir.

Loctite : İki metal yüzeyi birbirine vidalarken kullanılan özel bir sıvı. Bu sıvı hava ile teması kesilince vida oluklarının arasında donar ve vidanın yerinden çıkmasını engeller. Aslında "Loctite" bir markadır, başka firmaların da bu işi gören ürünleri vardır.

Loop : Helikopterin geniş bir yarıçapta takla atması demektir.
 
- M -

- M -

MAh - Milliamp-hour : (Miliamper-saat). Bir pilin elektrik kapasitesi. Değer ne kadar büyük olursa kullanım süresi o kadar uzun olur. 2,000 mAh bir pil 2 saat boyunca 1 amper akım verir, 1 saat boyunca 2 amper akım verir.

Mixing : Kumandada yapılan bir hareketin helikopterdeki birden fazla servoyu aynı anda hareket ettiren fonksiyon. Örnekle açıklarsak Mode 2 bir kumandada sol kolu (throttle) aşağı ve yukarı hareket ettirdiğimizde hem gazın çalışması hem de collective hareketlerin çalışması olayı.

Mixture : Motorda silindire giden yakıt ve havanın oranına verilen isim.

MODE I : Kumandadaki kolların fonksiyonlarının konfigürasyonu. Sağ kol throttle, collective ve aileron, sol kol ise cyclic hareketleri kontrol eder.

MODE II : Kumandadaki kolların fonksiyonlarının konfigürasyonu. Sağ kol pitch ve roll (cyclic), sol kol ise throttle, collective ve rudder hareketleri kontrol eder.

Muffler : (Egzost) Patlamalı motorlarda motorun sesini azaltmada ve performans karakteristiğini artırmada kullanılan alet.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
- N -

- N -

Needle Valve : Motorun karbüratörüne giden yakıthava karışımını ayarlayan parçaya verilen isim. Her bir needle valve faklı devirlerde karışımın ayarını ayarlar. Genelde düşük devir ve yüksek devirde olur bu ayarlar. Ayrıca bazı motorlarda orta devirde karışımı ayarlayan needle valve lar vardır.

Nose- In: Hover ya da uçuş esnasında helikopterin burnunun pilota dönük olması durumu. Nose-in uçuşlar tail-in uçuşlarla karşılaştırıldığında daha ileri düzey kontrol gerektirir. Bunun nedeni ise bazı komutların tersine dönmesidir.

Ni-Cad / Nickel Cadmium : (Nikel Kadmiyum) un kısaltması. Eski bir şarz edilebilir pil teknolojisi. NiCad piller hala kumandalarımızda ve alıcılarımızda kullanılmaktalar. Yeni pil teknolojileri bu pillerin popülerliklerini azaltmış durumda ama NiCad piller ortalama voltaj iletmede NiMH pillerden daha verimliler.

NiMH - Nickel-metal hydride : Yeni bir şarz edilebilir pil teknolojisi. Bu pillerin NiCad piller kadar hafıza efekti yoktur ve hücre yapısı ve kimyası sayesinde NiCad pillerden daha fazla kapasiteye sahiptirler.

Nitromethane : (Nitrometan) “Nitro” olarak da bilinir. “glow” yakıtlarda kullanılan bir bileşendir ve motor silindirinde daha fazla oksijen ve yakıt yanmasına olanak sağlar. Bu yanma da motorun performansını artırır. Yakıt alırken kutusunun üstündeki “%10” ya da “%15” ifadesi o yakıtın toplam ağırlığının ne kadar nitromethane içerdiğini gösterir. En popüler nitromethane karışımları %15 ya da %30 dur.
 
- O -

- O -

One way bearing : (Tek yönlü rulman) Sadece tek yöne dönmeye imkan veren rulman tipidir. Bazı helikopterlerde otorotasyona imkan vermesi için ana şaftın üzerinde bulunur.

Optical Tachometer : (Optik tako- metre) Ana pallerin devrini ölçmeye yarayan alet. Ölçüm için dönen bir diyafram kullanır ve güvenli bir mesafeden pallerin devrini ölçmenize olanak verir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
- P - R -

- P -

Paddles : Flybara bağlanan küçük ve kısa paller. Paddle lar helikopterin cyclic hareketlerine daha çabuk tepki vermesini sağlar ve servolarda oluşan yükü hafifletir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


PCM - Pulse Code Modulation : Analog bir sinyali dijital sinyale çevirerek yayın yapan bir yayın çeşidi. Bu yayın çeşidi kendi içindeki güvenlik özellikleri dolayısıyla parazitlerden en az miktarda etkilenir.

Pinion Gear : Motorun şaftına takılan küçük dişli. Pinionun dişli sayısıyla oynarsanız bağlı olduğu ana dişliyle olan oranını değiştirmiş olursunuz. Dişli sayısını artırdığınızda oran artar, dü- şürdüğünüzde oran düşer.

Pitch : Bu terim iki anlamda kullanılır. Birincisi helikopter havada ileri ya da geri gidiyorsa yani kuyruk ya da burun yukarıda ya da aşağıdaysa buna pitch denir. İkincisi ise ana pallerin aldığı hücum açısıdır.

Pitch Curve : Grafiksel olarak kumanda kolunun bir aksta pal açılarının diğer aksta olduğu matematiksel eğriye verilen isim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Pitch Gauge : Pallerimizin uçuş esnasında alabileceği minimum - maksimum pitch açısını ayarlamaya yarayan ölçü aletidir.

Push Rod : Servo hareketlerini swashplate'e ve oradan da flybar ve pallere iletmeye yarayan uçları büyük çoğunlukla ball linklere takılı olan aktarma çubuklarıdır.

- R -

Roll : Helikopterin sağa ya da sola doğru yani yanal olarak takla atması.

RTF (Ready to fly) : Uçuşa hazır anlamındaki kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltma. Bir hava aracının herşeyiyle uçuşa hazır olarak satıldığını ifade eder.

Rudder : Kuyruk dönüşüne yarayan komutun adıdır.