Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Hakan Ülgenalp

RcFanatik
Katılım
31 Eki 2012
Mesajlar
6,007
Tepkime puanı
8,634
Yaş
49
Konum
Burdur
İlgi Alanı
Heli
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Daha önce de paylaştığım üzere aktif hobi hayatıma Türker kardeşimden aldığım "Mini Titan V-1" ve "Turnigy 9x" kumanda ile başlamış bulunmaktayım. :thumbup:

Bu konu başlığı altında,zaman içerisinde kumandam ile ilgili edindiğim bilgi ve tecrübeleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Umarım modelcilik hayatına yeni başlayacak olan arkadaşlara küçük de olsa bir yardımım dokunur. :saygilar:

Genel Özellikler:
"Turnigy 9x" kumanda 9 kanal bir kumanda olup, şu an için piyasada alınabilecek EN EKONOMIK kumandadır. Genel olarak popüler profesyonel kumandalarda bulunan tüm özellikleri kapsamaktadır.

Fiyat ve Sipariş:
Kumanda Hobbyking firmasının bir ürünüdür. Fiyatı $ 53 + Kargo
Ürün Linki :

Manual:
Ingilizce Manual için TIKLAYINIZ:
Turkce Manual için TIKLAYINIZ :
Turkce Kılavuz tercümesi için Cenk Sarıuçak arkadaşımıza teşekkürler ( )

Alıcı Bağlantı Detayları:
[attachimg=1]
 

Ekli dosyalar

  • turnigy9x24ghz8kanalali.jpg
    turnigy9x24ghz8kanalali.jpg
    27.7 KB · Görülme: 1,668
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Daha önce başka bir platformda paylaştığım bir yazımı biraz daha güncelleyerek burada da paylaşayım dedim.

İlk kumandam olarak tercih ettiğim kumanda Turnigy 9X idi. Amacım, ilk başlarda yeterli gelecek bir kumanda alıp, daha sonra araştırıp daha kaliteli bir model almak idi. Daha sonra yeni kumanda önerilerini inceleyerek ve bu kumandaları halihazırda kullanıyor olduğum T9X ile kıyaslama yazılarını okuyarak bir karar vermeye çalıştım. Fakat özellikle dikkatimi çeken bir husus, T9X yerine başka kumandalar tavsiye edilirken, bu tavsiyelerde gerçeğe dayalı kıyaslamalar yerine, bu kumandanın ucuz olmasından kaynaklanan önyargılar ile tavsiye veriliyor olmasıydı.

Bende bu kumanda hakkında bulabildiklerimi, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biliyorsunuzdur(yada bilmiyorsunuzdur) bu kumandanın asıl üreticisi Flysky ve kendi markası altında da bu kumandayı üretiyor. Turnigy 9X, Flysky TH9X, Eurgle, IMAX, CopterX 9X hepsi aynı kumandalar. Kendi üzerinde gelen varsayılan TX modülü de gene Flysky tarafından üretilen FS-TM002 model mumaralı verici modülü.

Bu kumanda Hobbyking'de üzerinde alıcısı ile beraber beraber 60$ olarak satılıyor. Fakat kargo ile beraber 85$ bir maliyeti oluyor. Flysky TH9X'in banggood satış fiyatı ise ücrestiz kargo ile 80$.
[/url]

Turnigy 9X (Flysky TH9X/IMAX/Eurgle)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Turnigy 9X verici modülü nam-ı diğer FS-TM002
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ve gene paketle beraber gelen alıcı modülü RX-9X8Cv2, Flysky muadilinin adı ise FS-R8B
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Üzerinde varsayılan modül bulunan T9X kumandanın teknik verileri aşağıdaki gibi;
- RF range: 2.40-2.48GHz
- Bandwidth: 500KHz
- Band: 160
- RF power: less than 20 dBm - less than 100mw
- 2.4G system: AFHDS
- Code type: GFSK
- Sensitivity: 1024
- Low voltage warning: yes(less than 9V)
- DSC port: yes(3.5mm; output: PPM)
- Charger port: Yes
- Power: 12V DC(1.5AA * 8 )
- Weight: 690g
- Size: 190*112*257mm
- Certificate: CE0678,FCC

Fakat Turnigy9X ile kumandanın asıl üreticisine ait verisyonu olan Flysky TH9X arasında çok kritik bir fark var. Turnigy 9X'in TX modülü, kumandaya lehimli olarak geliyor, fakat Flysky TH9X'in TX modülü lehimli değil ve rahatlıkla yerinden çıkarılabiliyor. Dolayısı ile başka markalara ait TX modüllerini alıp takmak çok daha rahat. Hem fiyat hem de TX modülü gibi avantajlar nedeni ile bu kumandadan alınacaksa Flysky TH9X almak çok daha yerinde bir seçim olacaktır.

Çok ideal şartlar altında(anten ve alıcının birbirine paralel olarak baktığı durum) , Varsayılan alıcı ve verici arasındaki mesafenin 3km olarak ölçüldüğü bildiren aşağıdaki gibi bir sayfa mevcut.


Fakat helilerde antenlerin birbirine bakması anlık durumlar dışında mümkün olmadığından, asıl mesafe bu olmayacaktır. Araba kullanarak mesafe testi yapmak da bir çok sebepten(faraday kafesi etkisi, antenlerin bağıl açılarının sabit kalması v.b.) dolayı gerçekçi değil. Ama genel olarak heliler ile(heli kullanımında anten açılarının çok sık değiştiğine dikkat!!!) 400m - 500m gibi mesafeler için stabil kullanım yapılabildiği söyleniyor. FPV uçuşlarında 1km'lik mesafeler bazı arkadaşlarımız tarafından şahsen test edilmiştir.

Şu andaki mevcut sürümünde kronik bildirilmiş bir yazılım hatası var gibi gözükmüyor. Ben heli, zagi, multi için kullandım ve yazılımsal hiç bir sorunla karşılaşmadım.

Genel olarak bu kumandanın eksileri ve artıları aşağıdaki şekilde;

EKSİLERİ

1 - Kalite kontrolü konusuna verilen önem pek fazla değil. Kumanda için çok fazla olmasa da aşağıdaki şikayetler bildirilmiş:
- Switchler ve Gimbal için lehim yerlerinden kopma
- Tam sıkılmamış vidalar. Bizzat başıma geldi. Kumandanın içindeki anakartı tutan kocaman vida kendiliğinden yerinden çıktı.

2 - Varsayılan yazılımın, konfigüre edilebilirliği düşük. Bu aslında yeni başlayanlar için iyi bir şey. Ama daha fazla özellik isteniyorsa, open9x, er9x gibi özel firmware'ler kullanmak gerekiyor. Fakat varsayılan hali ile de herhangi bir helikopter/uçak/planör kullanabilmek için bir eksiği yok.

3 - Model hafızası az. Varsayılan 8 tane model hafızası open9x, er9x gibi özel firmware'ler kullanarak 16'ya kadar çıkarılabiliyor.

4 - Alıcısının anteninin, sert çarpmalar sonrasında lehim yerinden kopması sorunları az da olsa bildirilmiş. Ama bu sorun, anten lehiminin üzerine ufak bir parça sıcak silikon damlatılarak çözülebiliyor.

5 - Destek. Herhangi bir sorununuzda bu cihaz için alabileceğiniz ticari destek gerçekten sınırlı. Bir sürü forumu dolaşıp ardığınıza ulaşmaya çalışmak yerine gerçek bir müşteri temsilcisi ile görüşüp sorununuzu halledebiliyor olmak tabii ki bu fiyatta bir üründen pek de beklenilecek bir şey değil.

6 - Turnigy 9X'de, kumanda ile beraber gelen modül, anten kablosunu kesmeden yada lehimini sökmeden, tamamı ile çıkarılamıyor. Anten kablosuna hasar vermeden çıkarmak için bazı radikal çözümler geliştirilmiş ama tabii ki bu çözümler pek de kullanıcı dostu değil. Flysky TH9X alırsanız böyle bir sıkıntınız bulunmuyor.

ARTILARI

1 - Ucuz fakat yetenekli bir kumanda. Genel olarak bakıldığında kendinden çok daha pahalı kumandaların yaptığı her şeyi yapmaya olanak sağlayan gerçekten çok ilginç bir alet.

2 - Eğer "kendin yap" tarzı işler ile uğraşmayı seviyorsanız, ciddi bir modifikasyon potansiyeline sahip.
- Firmware modifikasyonu
- LiPo/LiFe pil kullanma
- Ekran Işıklandırması
- Çıkarılabilir anten modifikasyonu
- Sesli ve titreşimli uyarı
- Telemetri modifikasyonu
Aşağıdaki sayfada yapılabilen modifikasyonlar hakkında daha geniş bir bilgiye ulaşabilirsiniz.


3 - Varsayılan TX modül ile bir çok popüler mikro heliyi kumanda edebiliyorsunuz. Aşağıdakilerin bazıları zaten birbirinin klonu olan modeller. Daha fazlası da olabilir ama benim bildiklerim aşağıdakiler.
- Align : Trex 100x
- Nameşhur Oyuncak Markamız : Birçok VXXX serisi
- Greatwall Xieda : 9958, 9928, 9938
- Hobbyking : FP100, HK-190, Q-BOT
- HJ Toys : v997 Mini Pet
- Syma : X1 Bumblebee
- DoubleHorse : 9116*
(*) ile işaretli olanları düzgün çalıştırabilmek için open9x ya da er9x gibi özel firmwareleri kullanmak gerekiyor.

4 - Popüler bazı diğer helileri, düşük maliyetli bazı upgrade'ler ile kullanabiliyorsunuz. Benzeri upgrade'ler tüm kumandalar le yapılabilir ama maliyet T9X'den genelde daha yüksek olacaktır.
- v922, Hisky HCP100/HCP100s : Hisky HT8 modülü ile, maliyeti $20

5 - Diğer protokollere uygun bir çok modül rahatlıkla bulunabiliyor. Ayrıca mesafe ve telemetri desteği sebebi ile tercih edilen FrSky modülü ile de upgrade edilebiliyor.
- DMSX/DSM2 Desteği : Blade serisi bir çok helide, ayrıca spektrum alıcılarda kullanılan protokol.

- FrSky Telemetrili Modül: RCMODELREVIEWS'deki ünlü sakallı amca Bruce Simpson tarafından , hem telemetri hem de mesafe gibi ciddi artıları bulunan modül. Modül + Reciever fiyatı da sadece $40.

- Open LRS(UHF) : Tak çalıştır olmamasına rağmen kayda değer bir alternatif.


- Corona : Biraz sıkıntılı bir modül ama gene de belirtmeden geçemedim.

- SuperMicro :

- Assan :


Kozmetik olarak diğer kumandaların menüleri daha iyi olabilir, switch yerleşimleri daha iyi pozisyonlanmış olabilir, stikler ele daha iyi ve hassas oturuyor olabilir. Ama okuduklarıma dayanarak, mesela Spektrum DX7 ile yapılıp da Turnigy 9X ile yapılamayacak, ya da yapılmaması gereken hiç bir şey bulamadığımı söyleyebilirim. Düzgün çalışan kaliteli bir kumanda ile heliyi kontrol ederken neler yapabiliyorsanız, düzgün çalışan bir T9X ile de aynısını yapabilirsiniz.

Bruce Simpson, aşağıdaki başka kumandaya ait(9XR) inceleme videosunun 1. dakikasında, %95 oranında kullandığı kumandanın T9X olduğunu söylüyor.
"I use this ninety five percent of the time, because it just works..."
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sonuç olarak, elinizde düzgün çalışan bir T9X kumandanız varsa, aşağıdaki nedenlerden biri olmadığı sürece kumandayı değiştirmek için ben bir sebep göremiyorum.
- Gerçekten switch yerleşimleri, hassasiyetleri gibi şeyler sizin için farkedecek derecede ustalaşmışsanız değiştirmek makul olabilir.
- Telelemetri fonksiyonlarına ihtiyaç duyuyorsanız ama T9X'in doğrudan telemetri desteği olmaması nedeni ile fazla uğraşmak istemiyorsanız değişim makul olabilir. T9X'de telemetre istiyorsanız ya harici ekran kullanacaksınız ki bunu ergonomik bulmayabilirsiniz, ya da belli bir tecrübe isteyen el işçiliğine girişmek gerekiyor.
- 9 kanaldan fazlasına ihtiyaç duyan bir modele niyetlendiyseniz. Zaten bu durumda elinizde JR DSX9 bile olsa değiştirmeniz gerekir :).

NOT : Ben ise nihai kumandam olarak Frsky Taranis X9D aldım. Bilmeyenler içine belirtmiş olayım, Taranis X9D, Turnigy 9X kumanda üzerine yapılan tüm geliştirmelerin sonucunda ortaya çıkan bir kumandadır...
 
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

İlerisi için rezerve ;)
 
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

İlerisi için rezerve :saygilar:
 
Ynt: Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Hakan'ım süper bir fikir. :bravo:

Bence kesinlikle faydalı bir konu olacaktır, özellikle yeni başlayan ya da bu kumandayı yeni alacak arkadaşlar için. Şimdiden eline, emeğine sağlık :thumbup:
 
Ynt: Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Bu kumandadan bir adet Sipariş verdim,bugün kargolandı bakalım %p
 
Ynt: Ynt: Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Berkay ARIKAN' Alıntı:
Bu kumandadan bir adet Sipariş verdim,bugün kargolandı bakalım %p

Hayırlı uğurlu olsun Berkay'cım. Güle güle kullan inşallah. Güzel kumanda %p
 
Ynt: Ynt: Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Berkay ARIKAN' Alıntı:
Bu kumandadan bir adet Sipariş verdim,bugün kargolandı bakalım %p
Hayırlı olsun, gelince bu konuya eklemeler yapmanız dileklerimle......... %p
 
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Bildiğiniz gibi bende de aynı kumanda var. Bu kumandanın Switch Fonksiyonlarını anlatabilir misiniz? Bu switchleri nasıl kullanabilirim.? Servosuz başka işlere yarıyor mu? Aşağıdaki fotoğrafta alttaki kanallarda hareket ediyor ama bende sadece ilk 4 hareket ediyor alttakiler nasıl hareket eder?
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu Aildıff özelliğini kullanan var mı ? Sadece piste yaklaşınca switchlerden bu özelliği açarak aileronlar flap mı oluyor?
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Turnigy 9x te kanatçıkları flap olarak kullanma diye bir özellik mevcut
 
Turnigy 9X V2 2.4 GHz- 9 Kanal Kumanda

Berkay ARIKAN' Alıntı:
Turnigy 9x te kanatçıkları flap olarak kullanma diye bir özellik mevcut
O özelliği yapınca tamamen mi flap oluyor aileronlar iptal oluyor yoksa swichlerden açınca mı aileronlar flap oluyor?