Turnigy 9X V2 Kumanda Problemi

Kullanmakta olduğumuz kumandaların çoğunda alıcı sinyal bilgisinin telemetri ile iletimi yok. Dolayısıyla bu bilginin ne kadar güvenilir ve işe yarar olduğunu bilmiyorum. Vericiyi uygun moda alıp (bildiğim kadarıyla 100 metre değil 100 feet yani 30 metre) tanımlandığı şekilde yapılacak bir range check yeterli olacaktır. Tiger gibi bir modelde (balsa ve kilometrelerce uzağa gitmeyecek) antenin çıplak ucunu pushroda sarmalamadığın sürece anten pozisyonunun bir sorun yaratması mümkün değil. O kadar abartma. Sistemde varsa failsafe ayarlarını yap ve kontrol et. Sonra da uç.

Kumanda yüzeyi atımları için ideal yaklaşım kılavızdaki değerlerle başlamaktır.
 
Aslında bir takım modifikasyon ile telemetri özelliği kazandırmak mümkün bu kumandaya.Mikroişlemcinin bacaklarının çok ince ve birbirine yakın olduğunu görünce cesaret edememiştim.Bende ona uygun lehim ucu da yok.Halbuki telemetri özelliğini kullanabilseydim çok kolaylık sağlayacaktı bu konuda.Tekrar sağolun Sümer abi.Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda haftasonu gerekeni yapacağım.Saygılar.
 
Sümer abiye katılıyorum. Kılavuza sadık kalmakta yarar görmekle beraber ben kılavuzdaki atımların ortalama %50 kadar fazlasını ayarlayayıp, expoyu fazla tutuyorum.
 
Telemetri olayına çok takılma. Ben bir hevesle giriştim o işe ama görerek uçtuğumuz için telemetri verisinin bana hiç bir zaman bir getirisi olmadı.
Ancak elektrikli uçak kullandığım zaman pil değerini takip etmek için faydasını gördüm.
 
Herkese iyi akşamlar diliyorum.Bugün Tiger 3 model uçağımı alıp ovaya gittim.Etrafta kısa otlar harici hiçbir engel yoktu.Modülün kullanım kılavuzunu açıp Range Check prosedürlerini uyguladım.Verici anteni dikey kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi ve modelden 5-7m sonra sinyal alarmı bip bip diye ötmeye başladı kesik kesik.Ara ara kesilip tekrar ötüyordu ve modele doğru bakınca sinyal daha iyi geliyor gibiydi sanki çünkü ikaz sesi kesiliyordu.Ortalama 53 adımda tamamen bağlantı koptu.Tahminime göre 25m civarı olması lazım.En son range check moddan çıkıp normal olarak işlemi sonlandırdım.Kullanım kılavuzunda minimum 30m de sorunsuz komutlara tepki vermesi gerektiği yazıyor.Elimde farklı anten bulunmadığı için deneme fırsatım olmadı.Test sonucu bu.Yine de siz değerli ağabeylerimle izlenimlerimi paylaşmak istedim.Sevgi ve saygılarımla.
 
Görünen o ki bir süre hobiden uzak kalacağım.Kumanda olarak Futaba, Hitech, JR, Spectrum, Graupner gibi birçok seçenek var.Marka ve model olarak ne önerirsiniz? Alıcısı bulunabilen, alıcısı çok pahalı olmayan ve iyi bir kumanda.Çokça seçenek var aslında piyasada ve forumdaki Türker abinin kumanda seçimiyle ilgili konusunu da okumuştum fakat seçim yapamadım.Yakın bir zamanda uçurabileceğim modeller en fazla 60'lık boyutunda model olacak.Radiolink AT10II düşünmüştüm fakat benzer sorunu yaşamaktan çekindim.Öneri alabilir miyim mümkünse? Sevgiler.
 
Son düzenleme:
Tamer JR’den uzak dur, cunku artik hobi piyasasindan cekildiler. Hitec’in uzun zamandir pek bir yeniligi gorulmedi, onlar ne yapiyor tam olarak bilemiyorum. Graupner ve Spektrum bu aralar ozellikle heli ve quad piyasasinda hizlilar, telemetri ve entegrasyon islerinde iyi calisiyorlar, ucak icon pek fikrim yok. Ama tabi ben Futaba’ciyim ezelden :)
 
Tamer JR’den uzak dur, cunku artik hobi piyasasindan cekildiler. Hitec’in uzun zamandir pek bir yeniligi gorulmedi, onlar ne yapiyor tam olarak bilemiyorum. Graupner ve Spektrum bu aralar ozellikle heli ve quad piyasasinda hizlilar, telemetri ve entegrasyon islerinde iyi calisiyorlar, ucak icon pek fikrim yok. Ama tabi ben Futaba’ciyim ezelden :)
Önerileriniz için teşekkürler Emre abi.Aslında benim gönlümden geçen de Futaba fakat bildiğim kadarıyla alıcıları ve kumanda fiyatı pahalı.Futaba 8J hakkında fikriniz var mı Emre abi? :)
 
Hitec Aurora 9X ile artık geliştirilecek bir şey bırakmadı ki. :)
Şaka bir yana Radiolink bence makul bir seçim olur.
Aykırı kişiliğim nedeniyle Futaba'ya karşıyım. :)

Dogrudur abi, hitec hic bilmedigim bi kumanda valla :)

Önerileriniz için teşekkürler Emre abi.Aslında benim gönlümden geçen de Futaba fakat bildiğim kadarıyla alıcıları ve kumanda fiyatı pahalı.Futaba 8J hakkında fikriniz var mı Emre abi? :)

8J’yi de ne yazik ki bilmiyorum Tamer, ama alacagin kumandanin uzerinde Futaba yaziyorsa gerisi teferruattir :D Bu arada uygun fiyatli bir kumanda ariyorsan, radiolink at9s benim hosuma gitti. Gimballeri pek oyle super degil, ama yeterli. Alicisiyla beraber 85-100$ bandinda alinabiliyor, alicilari da 20$ civarinda.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tamer Öztürk
Öncelikle öneriler için teşekkür ederim.Son günlerde malum problem nedeniyle keyfimin ne kadar kaçtığını kelimelerle ifade edemem...Hobiyi bırakmayı bile düşündüğüm oldu.Bildiğim ve grubumuzda gördüğüm kadarıyla Hitec Aurora 9X başarılı bir kumanda.Radiolink AT9S ve AT10II'yi hiç kullanmadım ama fiyatını da göz önünde bulundurduğumda kalite olarak Turnigy 9X'den farklı olacağını düşünmüyorum.Gözüm korktu bir kere...Gerçi Turnigy 9X'i FrSky modül ile daha uzun menzille ve sorunsuz kullanan birçok modelci var yabancı forumlarda da gördüğüm kadarıyla.Belki %1 ihtimaldi o da beni buldu.:lollol: Radiolink AT9S, AT10II'ye göre oranla daha fazla öneriliyor sebebini merak ediyorum doğrusu.Hobide önemli olan iyi bir kumanda almak evet ama görsellik olarak da içime sinmeli benim için.Bu bağlamda AT10II daha hoş duruyor ama hangisi daha iyidir bilemiyorum.Bir de yaklaşık 2500TL'ye binbir zorluklarla kurduğum modelimi böyle bir kumandaya emanet etmek ne derece doğru bilemiyorum tabi siz daha iyi bilirsiniz.Yanlış anlaşılmasın iyi veya kötü diyemem fakat diyorum ya gözüm korkmuş bir kere.:) Dernek başkanımızın dediği gibi bir uğursuzluk var üzerimde ama neyse.:) Sevgiler,Saygılar.
 
Ürünler ne kadar kaliteli olursa olsun, bazen şanssızlık yaşanabiliyor Tamer. Çoğu zaman sebebini buluyoruz, bazen de ne yazık ki net olarak sorunu çözemiyoruz. Bu durum bizlerin kaç defa başına geldi ve gelecek. $500 ünite hava da sapıtabiliyor, $400 kumanda bir sebep yokken iletişim problemi çıkarabiliyor....

Yaptığımız işin içinde elektronik olunca, bunları ne yazık ki doğal şeyler olarak kabul etmek durumundayız. Şimdi sen ilk defa yaşayınca moralin haliyle çok bozuldu. Yerinde olsam şöyle 1 ay hiç bir şey yapmam. Bekle biraz vakit geçsin. Bu arada nette bolca araştır, buradan da arkadaşların fikirlerini sor. Sonra içine ne siniyorsa onu al ve sonrada daha fazla düşünme bence.

Sana moral olsun diye şu konuyu paylaşayım. Özellikle benim 3. mesaja bir bak istersen :)

 
Katılıyorum, çiviyi çivi söker.
Bazen stres çok olursa , dinlenmek de faydalı.En azından sakin kafayla doğru bir adım atmaya faydası olur.
Kumanda yüzünden hobi bırakılmaz.Canını çok sıkar biliyoruz ama, eni sonu yeni bir kumanda ile hobi devam eder.:RCKolik: