Uçaklarda kumaş kaplama yardım

Plan olarak sig firmasının 1\6 ölçekli piper modelini biraz daha stol tarzda inşa edeceğim ve aslında 60cc bir motor için bir deneme ve öngörme modeli olacak eğer başarılı bulursak gerçek gibi kumaş ile planlayıp inşa edeceğiz ama başarılı olmazsa kaplama değişikliğine gideceğiz
 
Elektrikli modelin kanat açıklığı 1
Abiler merhaba kumaş kaplama yapmak istiyor elyaf veya normal kaplama filmi degil bu arada abi adam ne sormuş kit nedir diye soranlar var kumaş tarzı kaplama nasıl yapılır bunu sormuş.

Modelin büyüklüğüne göre kaplamada kullanılan kumaşın ağırlığı değişir.
 
Harun, ipek kaplama oldukça eski ama çok güzel bir kaplama yöntemidir. ama kaplamayı bulmak zordur diyecektim ki Levent bey link de vermiş.

Benim Hurricane modelimde gerçeği de kumaş kaplı olan kısımları "Skyloft" ile kapladım, temelde kaplama yöntemi tamamen aynıdır, yani dop kullanılır ve ıslak kaplama yapılır. Hurricane inşaat başlığımda kaplama ile ilgili notları bulabilirsin. Tamamen aynı teknikle ipek kaplamayı yapabilirsin. Standart film kaplamaya göre daha çok emek ister ama sonuçta elde edeceğin yüzeyin görünüşü, boyamaya elverişliliği vs film kaplama ile asla yapamayacağın birşeydir, yani bence kesinlikle denemene değer :thumbup:

Bir kademe altı olarak, eğer amacın sadece boyamak ise oratex yada solartex kaplama da kullanabilirsin, bunlar alışageldik polyester kaplamalar gibi uygulanırlar ama kumaş dokusundadırlar ve boyanabilirler. ama en nihayetinde filmdirler :)
 
Evren abi ve levent abi bu kumaş ve dop olayını türkiyede nerden bulabilirim yada muadili ne kullabilirim?
 
Evren abi bu kumaş ve dop olayını türkiyede nerden bulabilirim yada muadili ne kullabilirim?

İpek kumaş konusunu bilemeyeceğim, Türkiye'de bulabilmenin de mümkün olabileceğini düşünmüyorum, bir ihtimal eski modelcilerde yada mağazalarda unutulmuş bir köşede duruyor olabilir, denk gelirsen hemen bir de piyango bileti al derim :) Açıkçası ipek kumaş bulamadığım için skylofta yöneldim hurricane inşaatımda.

Dop ise daha basit, nitroselüloz esaslı vernik ve selülozik tiner ile kendin karıştırıp yapabilirsin.

Benim hurricane de kaplama olayları şu sayfada başlıyor: faydası olabilir.
 
Anladım abiler bilgiler için teşekkür ederim herkese ben kumaş konusunda biraz bakınayım biraz kaşınayım muadil veya aslını bulursam alıp detayları paylaşmaya başlıyayım. En azından forum olarak bilgi olsun ki ileride faydalanmak isteyen türk modelciside baksın
 
...
Bir kademe altı olarak, eğer amacın sadece boyamak ise oratex yada solartex kaplama da kullanabilirsin, bunlar alışageldik polyester kaplamalar gibi uygulanırlar ama kumaş dokusundadırlar ve boyanabilirler. ama en nihayetinde filmdirler :)

Ya da 1,80'lik Piper için doğrudan Piper sarısı olanını da kullanabilirsin.
 
Piyasada 18 gr/m2 şifon tela bulunuyor. Kendinden yapışkanlı. Polyester esaslı, ucuz bir malzeme. Terzi malzemesi satan yerlerde bulunur sanıyorum. Denemedim, sonucunu bilmiyorum. Mağazadan bakarak almak lazım. İnternetten baktığım için çözgü atkı seyrek mi anlaşılmıyor. Bir bakmakta yarar var.
 
Şifon tela polyester gibi bir plastik malzemeden örülerek yapılmış, ince ve esnek bir kumaş. Bir yüzü düz diğer yüzü pütürlü. Pütürlü yüzeyinde yapıştırıcı var. 100 santigrad ısıda ütü ile önceden dop (selülozik vernik) sürülmüş tahtaya yapışıyor ve geriliyor, ancak yapıştırma güçsüz oluyor. Telanın yapıştırıcısı, ancak kumaşı kumaşa ütüleyerek yapıştırmada işe yarıyor. Bu nedenle kaplamada kullanılacak telanın pütürlü yüzeyine sprey yapıştırıcı uygulamak gerekiyor. Bir çerçeveye Uhu sürerek, düz tarafı üste gelecek şekilde şifon telayı yapıştırdım. Telayı sıcak hava tabancası ile gerdirdim. Saç kurutma makinası yeterli ısı sağlamıyor. Verniğin gözeneklerden aşağı akmaması için çerçeveyi dik tutarak telanın düz yüzeyi üzerine yumuşak fırça ile akrilik vernik sürdüm. Vernik malzeme üzerinde yayılmayıp toplandı. Selülozik vernik te yayılmadı. Selülozik yapıştırıcı sürdüm. Gözenekler biraz kapandı ancak az sonra yapıştırıcı da toplanıp yayılmadı. Epoksi boya denemedim, çünkü zaten şifon tela sprey yapıştırıcı gerektirdiğinden uygulama pratik değil.