[Urun]: Koala K-Bar Mini

murat kurdoğlu' Alıntı:
teşekkür ederim ahmet bey ben de onu seçtim,kuyruk ve limit ayarları tamamlandı,doğukan kardeşime yardımından ötürü teşekkür ederim.Fakat halen rate moda geçiremedim...
Bi de tek sorunum kaldı pitch açılarında paller arasında 1 derece fark var,bir pal +12 -12 iken diğeri +11 -13 veya tam tersi oluyor.JR forza 450 FBL,linklerin birinin uzun veya kısa olma şansı yok.Böyle bi durum yanılmıyorsam forumdan birinin başına gelmişti sanırım,yanılmıyorsam ilker beydi,o konuyu aradım bulamadım.Konu başlığını hatırlayamadım.haftasonu da bu şekildeydi hovera kalktım,tracking veya titreme yoktu,acaba göz yanılgısı mı anlayamadım gitti.bir pali ölçtükten sonra diğer pali rotoru çevirerek önüme getirip ölçtüm.diğer türlü rotoru çevirmeden modelin diğer tarafına geçerek de ölçtüm değişen birşey yok 1 derece fark hep var :(

Yardımcı olabildiysem ne mutlu Murat abi :saygilar:
Ben K-bar'da sadece headlock mod var diye biliyordum ama Rasim abinin dediğine göre evet Rate veya headlock mod ayarlıyabiliyorsn sanırım. Ama alan da bilgisayara bağlamadan her ikisini de kullanabilir misin ona bir şey diyemiyorum :-\

Doğukan Ocak' Alıntı:
Ben K-bar'da sadece headlock mod var diye biliyordum ama Rasim abinin dediğine göre evet Rate veya headlock mod ayarlıyabiliyorsn sanırım. Ama alan da bilgisayara bağlamadan her ikisini de kullanabilir misin ona bir şey diyemiyorum :-\

Doğukan alandada telefondan ayar yapılabilir, ben 15 tl karşılığında indirmiştim vstabi yi telefona ve bluetoth aparatını satın almıştım ama henüz kullanmadım

Tevfik Sıkılı' Alıntı:
Doğukan alandada telefondan ayar yapılabilir, ben 15 tl karşılığında indirmiştim vstabi yi telefona ve bluetoth aparatını satın almıştım ama henüz kullanmadım

Tevik abi doğru söylüyorsun ama bildiğim kadarıyla Murat abi de bluetooth aparatı yok.
Murat abi aslında alırsan daha iyi olur senin için alan da daha rahat ayarlarsın. %p

Evet elimde yok doğukan ama sorun değil,alana bilgisayarımı götürebilirim,ama yine belki 1 tane bluetooth aparatı edinirim...Teşekkürler...

Doğukan Ocak' Alıntı:

Evet Doğukan ayarlanabiliyor da, android aplikasyonunda iki mod arası geçiş mümkün değil sanırım. Yani telefonda var, açtım önümde duruyor şimdi. Tail Parameters başlığında sadece Yaw Rate ve Gain ayarlanabiliyor, yani tail basic settings... Modlar advanced arayüzü açınca geliyor karşımıza bunun için de bilgisayarda vstabi yazılımı gerek gibi görünüyor.

Ben bluetooth tavsiye ederim. Çok kullanışlı bir uygulama, çok da basit ayar aşaması. Anlık titreşim değerleri falan da okunabilir ama çıkan rakamları yorumlamak nasıl olacak onu bilmiyorum, belki helifreakte vardır. Yani hangi miktarda titreşim kabul edilebilir, hangi değerin üstü sıkıntılıdır bunu yorumlamak gerek.

Alana laptop götürülebiliyorsa bence çok da gerek yok ama... Kırım falan olmadıkça bir kere ayar yapıyorum ve unutuyorum. Güzel ünite ama benim gibi acemiler için yine de self level ve rescue şart. O bakımdan en azından ikon/brain, mümkünse bd3sx...

Rasim Öztürk' Alıntı:
Evet Doğukan ayarlanabiliyor da, android aplikasyonunda iki mod arası geçiş mümkün değil sanırım. Yani telefonda var, açtım önümde duruyor şimdi. Tail Parameters başlığında sadece Yaw Rate ve Gain ayarlanabiliyor, yani tail basic settings... Modlar advanced arayüzü açınca geliyor karşımıza bunun için de bilgisayarda vstabi yazılımı gerek gibi görünüyor.

Ben bluetooth tavsiye ederim. Çok kullanışlı bir uygulama, çok da basit ayar aşaması. Anlık titreşim değerleri falan da okunabilir ama çıkan rakamları yorumlamak nasıl olacak onu bilmiyorum, belki helifreakte vardır. Yani hangi miktarda titreşim kabul edilebilir, hangi değerin üstü sıkıntılıdır bunu yorumlamak gerek.

Alana laptop götürülebiliyorsa bence çok da gerek yok ama... Kırım falan olmadıkça bir kere ayar yapıyorum ve unutuyorum. Güzel ünite ama benim gibi acemiler için yine de self level ve rescue şart. O bakımdan en azından ikon/brain, mümkünse bd3sx...

Benim görüşümle K-bar fiyatına göre çok kaliteli ürün kesinlikle. 450 modelimde 1 aya yakın kullandım. Hiç bir problemini görmedim şuana kadar. Tabi elektronik aksam ne zaman ne çıkarır bilemeyiz. Bütçeyi zorlamadan FBL ünite kullanmak isteyenler gönlü rahat kullanabilir. Ayar aşamasıda çok basit. %p

Ben zaten çin mucizesi olarak görüyorum üniteyi o konuda sonuna kadar katılırım sana :)

Hep görüyoruz 3gx şu sıkıntıyı çıkardı, şu ünite şöyle bu böyle falan diye... Kbar ile ilgili bir şikayet görmedim şimdiye kadar, hatta o kadar başarılı ki helifreakte başlık barındırmıyorlar moderatörler. Bazıları ne kadar güzel ünite yazdıkça, korsan mal reklamı yapmak yasak diye... Çok şükür forumumuz bu konuda hoşgörülü :)

Taklitler aslını yaşatır. Çok başarılı bir ünite olarak görülüyor Mikado Vbar. Bu ünite de çok başarılı bir kopya. Alınır :)

Rasim Öztürk' Alıntı:
Ben zaten çin mucizesi olarak görüyorum üniteyi o konuda sonuna kadar katılırım sana :)

Hep görüyoruz 3gx şu sıkıntıyı çıkardı, şu ünite şöyle bu böyle falan diye... Kbar ile ilgili bir şikayet görmedim şimdiye kadar, hatta o kadar başarılı ki helifreakte başlık barındırmıyorlar moderatörler. Bazıları ne kadar güzel ünite yazdıkça, korsan mal reklamı yapmak yasak diye... Çok şükür forumumuz bu konuda hoşgörülü :)

Taklitler aslını yaşatır. Çok başarılı bir ünite olarak görülüyor Mikado Vbar. Bu ünite de çok başarılı bir kopya. Alınır :)

Kesinlikle Rasim abi %p %p %p

Rasim emeğine sağlık. Daha önce konuyu görmüştüm ama uzun olduğundan daha yeni oturup tamamını izledim. DAha önce vstabi programını en ince ayrıntısına kadar incelesem de yeni şeyler öğrendim.

-O bank olaylarını ben de tam bilmiyorum. Ama Deniz birkaç sayfa önce aux-gain seçin demiş. Seçince ne oluyor özellikle Deniz cevaplasa sevinirim.

-kumanda kalibrasyonda rudder kısmını ben de merak etmiştin ama en sonda tail bölümü olduğundan gerekli olmadığını düşünmüştüm. Bilen biri bu konuya açıklık getirirse iyi olur.

-Tail servo tipi seçiminde de bi kararsızlığım olmuştu. Benim servo Xpert SI-2201 HV, ve özelliklerine bakınca frekans değeri 200/33 Hz yazıyor. Hangi servo tipini seçmeliyim.

-Bu aototrim kısmını ben atladım. Çok gerekli mi?

Çok soru sordum. Şimdiden teşekkürler

Cahit Kaş' Alıntı:
Rasim emeğine sağlık. Daha önce konuyu görmüştüm ama uzun olduğundan daha yeni oturup tamamını izledim. DAha önce vstabi programını en ince ayrıntısına kadar incelesem de yeni şeyler öğrendim.

-O bank olaylarını ben de tam bilmiyorum. Ama Deniz birkaç sayfa önce aux-gain seçin demiş. Seçince ne oluyor özellikle Deniz cevaplasa sevinirim.

-kumanda kalibrasyonda rudder kısmını ben de merak etmiştin ama en sonda tail bölümü olduğundan gerekli olmadığını düşünmüştüm. Bilen biri bu konuya açıklık getirirse iyi olur.

-Tail servo tipi seçiminde de bi kararsızlığım olmuştu. Benim servo Xpert SI-2201 HV, ve özelliklerine bakınca frekans değeri 200/33 Hz yazıyor. Hangi servo tipini seçmeliyim.

-Bu aototrim kısmını ben atladım. Çok gerekli mi?

Çok soru sordum. Şimdiden teşekkürler
cahit hocam
-blankı aux gain seçince kumandadan gaini düşürünce ünitenin kuyruk gaini düşüyor,aksi halde kuyruk gaini düşürmek için bilg.bağlamak veya bluetooth aparatı gerekiyor.bunu yapabilmek için kumanda input selectten aux---gyro yapmak gerekir...Sahada kuyruğu ayarlayabilmek için gerekli...
-kumanda kalibrasyonunda rudder da önemli bence,yapılmasa da model uçabilir,ama rudder kalibre edilmemişse slider bi tarafa tam dayanmayabilir , bu durumda tail bölümündeki limit işlemi işe yaramaz,yani düşünün tail bölümündeki değerleri sona getirmenize rağmen rudder yüzünden slider bi tarafa çok az gidebilir,bence yapılması kereken bi ayar...
-Servo seçimi için savox olanını seçmelisiniz...
-autotrim konusunu bilemiyorum
bu bilgilere ulaşmamda emeği geçen rasim,doğukan,deniz kardeşlerime tşkler...

murat kurdoğlu' Alıntı:
cahit hocam
-blankı aux gain seçince kumandadan gaini düşürünce ünitenin kuyruk gaini düşüyor,aksi halde kuyruk gaini düşürmek için bilg.bağlamak veya bluetooth aparatı gerekiyor.bunu yapabilmek için kumanda input selectten aux---gyro yapmak gerekir...Sahada kuyruğu ayarlayabilmek için gerekli...
-kumanda kalibrasyonunda rudder da önemli bence,yapılmasa da model uçabilir,ama rudder kalibre edilmemişse slider bi tarafa tam dayanmayabilir , bu durumda tail bölümündeki limit işlemi işe yaramaz,yani düşünün tail bölümündeki değerleri sona getirmenize rağmen rudder yüzünden slider bi tarafa çok az gidebilir,bence yapılması kereken bi ayar...
-Servo seçimi için savox olanını seçmelisiniz...
-autotrim konusunu bilemiyorum
bu bilgilere ulaşmamda emeği geçen rasim,doğukan,deniz kardeşlerime tşkler...
Çok teşekkürler Murat.
Peki kalibrasuon ekraninda neden rudder degismiyor

Cahit hocam, benim üniteyi anlayamadığım taraflarından biri, her zaman bu tepkileri vermiyor. Ben bu videoyu gaui x3 üzerinde çektim ve rudder videodaki gibi uçlarda pek 100 olmak istemedi. Ama yine de 84 86 değerleri de yeterli geldi bana...

Sonrasında jr forza450 modelinde yine kullandım aynı üniteyi ve bu sefer rudder güzelce ayarlandı. -100 0 +100 olarak... Onda da aileronda vardı sanırım ufak sapmalar... Anlam veremedim, klon dedim geçtim.

Zaten şu anda ünite yok elimde... Pilotaj zayıf olunca self level, rescue özellikli ünitelere yöneldim kendimi güvenceye almak için. Kaç kere kullandın dersen bu ek özellikleri, çok değil. Hala bi çekingenlik var... Kumandada bir butonun beni kurtaracağını bilmeme rağmen yine de risk alamıyorum. Zamanla olacak belki de ama zaten şu anda aktif uçurduğum büyük model de yok. Bekliyorum ingiltereden esc gelsin diye...

Merhabalar. Ayar konusunda sıkıntılarımın çoğunu aşmış durumdayım. Ama aklıma takılanlar var.
-vstabinin kumanda kalibrasyon ekranında Rasim ters çalışan kanalları kumandadan reverse etmemizi önermiş. Reverse ettiğimde iki türlü sıkıntı çıkıyor. travel menüsünden ekrandaki değerleri stickler uç noktalarda iken %100 yapmaya çalıştığımda sorun oluyor. Değer hiç değişmiyor. Aslında tam ters tarafın değerleri yükseliyor.
-ikinci sorun ise swash ekranında vstabi üzerinden cylclic servoları reverse ederek hiç bir şekilde doğru swash hareketlerini tutturamıyorum. Üç servo için 8 farklı kombinasyononun hiçbiri doğru swash hateketini vermiyor.

Ben bu sorunu kumandadan hiç bir şekilde reverse etmeyerek aştım. Doğru mu yaptım bilemiyorum ama uçuyor model.

Bunun dışında şöyle bir sorunla karşılaştım. Bu gün kumandanın monitörünü açtım ve kumanda stick kalibrasyonunun bozulmuş olduğunu gördüm. Kalibre ettim kumandadan. Peki fbl üniteyi tekrar ayarlamasam sorun olur mu. (Ben yine de fırsat bulunca ayarlıyacağım)

* Kumandadan reverse sadece ilk kalibrasyon aşamasında yani "Transmitter adjustments" sekmesinde yapılıyor. Sonraki aşamalarda kesinlikle kumandadan reverse yapılmıyor, ünite üzerinden yapılıyor reverse işlemleri... Transmitter adjustments aşamasında zaten servolar bağlı değil. Sadece ekrandaki barlar doğru yönde hereket ediyor mu, etmiyorsa kumandadan reverse. Ortada sıfır mı, değilse kumandadan subtrim. Uçlarda -100 +100 mü, değilse travel (end point)...

Tam tersi yönün değişmesi olayı benim başıma ikon da geldi, bunu ayarlamak çok zor değil, ortada sıfır iken kumandadan üç tık ünitede %1 lik dilime denk geliyor, uçlarda ise her tık %1 değiştiriyor. Uçta 97 ise mesela, diğer yön sıkıntısı varsa, o diğer yöne yaslayıp üç tık arttırırız, istediğimiz yöndeki değer artar. Yani bu böyle anlatmakla olmuyor, nasıl değiştiğine bakarak deneme yanılma ile çok güzel -100 0 +100 sağlanabilir.

Önemli nokta, önce reverse, sonra subtrim, sonra travel yapılmalı. Yönüne bakmadan doğrudan -100 0 +100 ayarlanırsa, yönü doğru değilse sonradan reverse yapılınca -100 0 +100 bozuluyor. Bi daha yapmak gerekiyor.

* Doğru swash hareketinden kasıt ne tam anlamadım. Her birini tek tek reverse etme şansı var ünite üzerinden. Aileron, elevatör, collective yönleri doğru çalışmıyorsa, olası sebepleri swash oryantasyonunun doğru seçilmemesi olabilir, ch1 ch2 ch3 doğru bağlanmamış olabilir. Ünitenin düzeltme tepkileri doğru olmuyorsa ünitenin montaj şekli yanlış seçilmiş olabilir.

İlk aşamada kumandadan reverse yapılmalı, sonraki aşamalarda herşey üniteden yapılmalı... Th curve, pitch curve, dr expo gibi ayarlar dışında kumanda ile işimiz yok ilerleyen safhalarda...

Sonradan kumanda ile ilgili bir kalibrasyon yapıldığında üniteden bakmak gerekebilir. Yani en kötü 0 100 ler bozulmuştur, ama sonuçta düzgün bir ayar için tekrar elden geçirmekte fayda var.

Doğru swash hareketinden kastım örneğin ileri elevatör verdiğimizde swahın öne doğru açı alması yani öndeki iki servo aşağı, arkadaki bir servo yukarı.