Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Kayseri' de de durum pek iç açıcı değil... geçtiğimiz günlerde Kayseri' de yerleşim yeri dışında ormanlık araziye sahip bir tepe civarında multikopterimi uçurdum yaklaşık yarım saat kadar.. inişten sonra malzemeleri topladım eve götürecektim ki arkamdan iki adet sivil polis memuru arkadaş seslendi, " bir dakika POLİS" buyrun dedim, buralarda multikopter uçuruyorlarmış gördünüz mü dedi, hayır görmedim dedim, sorun mu var dedim, evet yasak dedi, ozaman bir belgeniz vardır herhalde yasak olduğunu gösteren dedim, ne belgesi kardeşim televizyon izlemiyormusun yasak işte dedik dediler ve birdaha uçar ise 17000 TL öder ve terörle mücadeleden gelir götürürler dedi... ve gittiler... o gün bu gündür multikopter bana ben multikoptere bakıp duruyoruz öylece... Yani kısaca Kayseri' de bu yasak kervanına katılmış gibi görünüyor... ( aaştımalarıma rağmen yasak olduğunu belgeleyen hiç bir yazıya rastlmadım ama polis amcalar yasak diyor... Kaymakamlığa sordum Valiliğe sordum yasak diyorlar ama belge göstermiyorlar nasıl iş anlam veremedim.... )
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Furkan Güzel' Alıntı:
istanbulda yaşiyorum vazmi geçsem acaba quadcopter toplamaktan uçaracak yer yok gibi :(
Buna en iyi Quadro sahibi olupta istanbulda yasayan, mesela Ercan gibi arkadaslarimiz verebilir. Yerinde oldam vazgecmez ama belki erteleyebilirdim :rolleyes:
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Şöyle şehirleri gördükçe, böyle haberler duydukça halimize şükrediyorum. Ülke bizim ülkemiz, başka gidecek yerimiz yok da... Şu 81 ilin en az 71'i "yoz"... Hatta birinin adı yoz ile başlıyor :D

Haftasonu arazideyiz, uçuşlar tam gaz devam. Bi ara jandarma geldi, görev aşkı ile yanıp tutuşan iki arkadaş... Ne oluyor burda gibilerinden meraktan gelmişler heralde... Neyse geldikleri alanın aşağıdaki fotodaki gibi bir alan olduğunu gördüler de, fazla bişey yapamadan gittiler. Alan şehir merkezine en az 20km mesafede, kütahya'ya 50km kadar kalıyor. Kimi yerde iki şehir arası mesafe buna yakın, mesela burdur-ısparta :D Sahada da biraz çakıl döşeli ama onun dışında hiçbir imkan yok ama olması bile bir imkan gördüğümüz kadarıyla :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Aynen Rasim, bir tabela bile bugunlerde buyuk bir nimet ne yazik ki :'( Bu arada resmi kim cekmis ise cok guzel cekmis ;D
 
Bu yasaklamalar hakkında bende birkaç kelime yazmak istedim.
Ülkemizde herhangi bir konuda yasak koymayı, resmi yada özel sektördeki en alt kademeden en üst kademeye kadar tüm yöneticilerimizin çok sevdikleri bir eylemdir.
En ufak bir problem çıkması muhtemel bir olay karşısında, en kestirme çözüm olarak yasak koymayı en iyi çözüm yolu olarak görürler.
Örneğin bu ülkede çok uzun yıllar boyunca Amatör telsizcilik yasaktı (Meşhur 3222 sayılı telsiz kanunu). 1983 yılına kadar bu kanun yüzünden oyuncak sayılacak düzeydeki volki tolki tabir edilen
telsizleri, çıkış gücü miliwatlar seviyesindeki FM yada Genlik modülasyonlu bir verici yapmak kullanmak yasaktı. yapanlar yakalanırsa casuslukla suçlanabilirlerdi.
Buna benzer yazamayacağımız yüzlerce anlamsız yasaklamalar olmuştur.
Ülkemizin insanlarını teknik ve bilimsel anlamda bu tip amatör uğraşlara teşvik etmek yerine, yasaklar koyarak teknolojiden ve bilimden uzaklaştırmak,bizlere çok şeyler kaybettirmektedir.
Benim şahsi düşüncem, bu yasakların ilerleyen günlerde yada yıllarda kalkmayacağı gibi dahada katılaşacağını düşünüyorum.
Bu gidişle Dünyanın en yasaklı ülkesi Kuzey Kore gibimi olacağız acaba?
 
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

İstanbul da yaşayan biri olarak. Ya ormanlık bir alanda (polonezköy gibi) , yada Hezarfen etrafında takılıyorum (Hezarfen için de multikopter uçurulmasına izin vermiyor yönetim)

Ama genelde şehir dışı seyahatlerde uçulabiliyorum.

Bu yasak konusu iyice bilmece oldu, shgm izin verse, valilik vermiyor. Valilik yasak tanımlamasa emniyet güçleri yassak kardeşim diyor,

Kayseri bölgedeki arkadaşa tavsiyem. Shgm hava seyrüsefer daire başkanlığında Ayşin hanım var. Ona ulaşıp öncelikle shgm yönünden orada hobby amaçlı uçma izni isteyin bakalım ne cevap verecekler.

Semih abi yasak dinlemem her türlü uçarım diyorsun yani :)

Dragonfly...
 
Tavsiyeniz üzere sabah ilk işim Ayşin Hanım' a ulaşmak oldu, Hanımefendi' nin vermiş olduğu cevap ise; 673 sayılı KHK gereğince, 400 Ft. altı tüm uçuşlar valilik izini ile yapılması gerekiyormuş... Valiliğin "güvenlik açısından sakıncası yoktur" diye izin vermesi haricinde tüm uçuşlar yasaktır diyor...
 
Benim kafam basmıyor artık!

Bu arada 673 değil 674 sayılı KHK da İHA'lar ile ilgili bir düzenleme var. Madde 33; aşağıda bulabilirsiniz.

MADDE 33- 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun mülga 144 üncü maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"İnsansız hava araçları

MADDE 144- İnsansız hava aracı satan şirketlerin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, satılan araç bilgileri ile satın alanların kimlik bilgilerini usulüne uygun şekilde tutmak ve azami kalkış ağırlığı beşyüz gram (dahil) üzerindeki insansız hava araçları ile ilgili bilgileri, aynı gün içinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan kayıt sistemine kaydetmek zorundadır. Bu kayıtlar, suç işlenmesinin önlenmesi ve suç soruşturmalarında kullanılmak üzere kolluk birimleriyle paylaşılır. Bu yükümlülüğe aykırı hareket edenler ile yurtdışından bireysel olarak getirdiği veya yurtiçinde devraldığı aracı en geç üç gün içinde sisteme kaydettirmeyenlere beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir.

Kayıt esnasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya veri girişi yapanlara onbin Türk Lirası idari para cezası verilir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı olarak veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran kişilere bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır.

Yukarıda sayılanlar dışında kalıp da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün insansız hava araçları ile ilgili koyduğu kurallara ve bu kapsamda sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymayanlara bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

Belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuranlara uygulanacak idari para cezaları mahallin mülki idare amirince, diğer idari para cezaları ise Sivil Havacılık Genel Müdürü tarafından uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle düzenlenir."

Orjinal metne aşağıdan ulaşabilirsiniz.
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Sportif, hobi, eğlence ve eğitim maksatlı amatör olarak kendi imalatım multikopter ile uçuş yapmak istiyorum.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayımlamış olduğu İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI

"(SHT-İHA) 17.maddede uçuş izin gerekliliklerinde;

MADDE 17 – (1) İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için;
a) Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu
Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, 18inci Maddede yer alan bölgeler hariç Genel
Müdürlükten uçuş izni alınması gerekmez. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri
tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.
b) Meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgeler dışında kalan bölgelerde, 18inci
ve 19uncu Maddelerde belirtilen gerekliliklere uyulması kaydıyla ticari amaçlı uçuş yapılması
halinde uçuş izni alınmasına gerek yoktur" ibaresi yer almaktadır.

Diğer bilgi ve belgeler için bknz:



Talimatta belirtilen durumlara uymak şartı ile, 38°44'36.97"K , 35°18'27.67"D koordinatlarında yerleşim yeri dışı ve güvenlik tehtidi oluşturacak durum olmayan bir yerde (Karpuzsekisi bölgesi) IHA1 sınıfı multikopterim ile sportif, hobi, eğlence ve eğitim maksatlı amatör yapım multikopter uçuşu yapmak istiyorum.

Sivil Havacılık Gene Müdürlüğü Hava Seyrüsefer daire başkanlığı ile yapmış olduğum görüşme neticesinde 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından izin almam gerektiği bildirilmiştir.


Kullandığım multikopter SHGM IHA kayıt sistemine, TR-IHA1H3800274 plaka numarası ile kayıtlıdır.
Aynı zamanda pilot olarak; SHM IHA Kayıt sistemine, IHA01059 Lisans numarası ile kaydım mevcuttur.


Konu ile ilgili olarak; uygun görmeniz halinde, gerekli izin ve belge talep ediyorum, arz ederim.


Şeklinde dilekçe verdim, bakalım sonuç ne olacak...
 
Mehmet bey gelen cevabi da paylasirsaniz seviniriz, zira biz de nasil bir cevap verecekler merak ediyoruz :rolleyes: :saygilar:
 
Tabiki haberdar ederim... bir dünya para harcayıp ortaya kendimizce birşeyler çıkartıyoruz.. birsürü emek harcıyoruz... üçbeş neolduğu belirsiz dengesiz yüzünden YASAK konuyor olaya... ozaman balık tutmak da yasaklansın dağa çıkmakda yasaklansın... hatta amatör telsizler de yasaklansın...
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

Anlamadığım olay bu denetimler ohal yüzünden mi?
Ohal bitince yani yanlış bilmiyorsam 1 Ocak 2017 de kurallar çerçevesinde ormanda, dağda bayırda , büyük parklarda ve deniz üzerinde uçuş yapabilecek miyiz?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Valilik karari ile Ucus yasagi getirilen ILLERIMIZ

6 ay daha sürerse direk model uçak, dron vs satışını yasaklasınlar.Bizim ülkemizde yasak desinler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi