www.bilimselyuzme.com

Vida Kırılması

Lutfi Bilgin

Yeni Uye
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar, modelciliğe yeni başladım, Geçen ay Eskişehirden RC M. Uçak eğitimi alıp dönüşte Ankara THK dan Kasırga model kitini aldım. 2 haftada kiti tamamlayabildim, 2.el olarak aldığım bu Motoru temizlemek için açtıktan sonra kapatırken vidanın biri kırıldı. Tutacak kısmı yoktu sıfır gibiydi, demir ustası arkadaş kaynak elektrotu ile uç uca tutturup dönderebileceğini söyledi ama olmadı. Kaynak tutmadı, biraz da vidadan dışa taştı.

Şimdi bu vidayı sökmekte sorun yaşıyorum. Tornacı tutacak yeri yok diye yanaşmadı. Şu çapta Klavuzla yapabilirsin vb Herhangi bir malzeme öneriniz varsa çıkarmak için alabilirim.
Yapabilecek biri varsa kargoyla gönderebilirim.
Bu engel yüzünden tüm malzemeyi hazırladım güya ama tıkandık. Desteğinizi önemsiyoruz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Lütfi bey öncelikle hem hayırlı hem de geçmiş olsun.Vida Metrik M3 civarı olması lazım.Screw Extractor olarak adlandırılan kırık vidaları çıkarmak için aparatlar var.Matkabın ucuna takılarak kullanılıyor eğer bulabilirseniz bu aparatla denemenizi tavsiye ederim.Aklıma gelen diğer alternatif yöntem matkapla akıllı vidayı kırılan vidaya saplayıp matkabı ters yönde(saat yönünün tersine) çevirerek çıkarmak.Youtube'dan bununla ilgili videolara da göz atabilirsiniz.Şimdilik benim aklıma gelenler bunlar belki diğer modelci büyüklerim ve kardeşlerim daha iyi fikir verebilirler onların da düşüncelerini değerlendirelim.

Geçmiş olsun. Sıkarken nasıl kırıldı? eğer diş kaptıysa bence çok zor.
Demir testeresiyle düz tornavida ağzı açıp sökülebilir belki ama o şekilde kullanmanın bir tehlikesi olur mu?

Demir testeresiyle düz tornavida ağzı açıp sökülebilir belki ama o şekilde kullanmanın bir tehlikesi olur mu?
Sökebilirse dişleri kontrol edip gerekirse bir boy büyük diş çekip kullanır. Dört zamanlı motor olduğu için basınç tutma derdi yok. En fazla biraz yağ sızdırır.

Sökebilirse dişleri kontrol edip gerekirse bir boy büyük diş çekip kullanır. Dört zamanlı motor olduğu için basınç tutma derdi yok. En fazla biraz yağ sızdırır.
Tarif ettiğim şekilde sökebilirse bence dişler zarar görmez normal şekilde kullanmaya devam eder.

Hocam Kaynakla uç eklemede başarılı olunamayınca kırılma yerinde çok küçük bi çıkıntısı vardı fark ettiyseniz saat 1 yönünden 7 yönüne olan iz bahsettiğiniz çözüm için denendi. Ama çıkıntı yüksek olmayınca diş açmaya yetmedi, ve kenara da iz oluşturduk

Hocam Kaynakla uç eklemede başarılı olunamayınca kırılma yerinde çok küçük bi çıkıntısı vardı fark ettiyseniz saat 1 yönünden 7 yönüne olan iz bahsettiğiniz çözüm için denendi. Ama çıkıntı yüksek olmayınca diş açmaya yetmedi, ve kenara da iz oluşturduk
tornavida ağzı açarken motor iç bloğuna değmeden açman lazım, fotoğrafta çizdiğim yönde açarsan 2-3 mm derine girebilirsin, zaten derin vida ağzı açmazsan tornavida sıyırır. Vida diş kaptıysa yada yerine kaynadıysa bu şekilde sökmen çok zor.

Öncelikli olarak geçmiş olsun, basit bir çözüm önermek istiyorum. Kırılan parçayı kuvvetli yapıştırıcılar var. Onlarla tekrardan yerine yapıştırmayı deneyebilirsiniz ya da herhangi bir parçada olur, civatanın metrik çapı ufak olduğundan yapıştırdığınız parçayı döndürerek çıkartabileceğinizi düşünüyorum. Daha önceden kendim böyle basit bir şekilde çıkartmışlığım var.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa ÇOBAN
Benim aklıma gelen en iyi yöntem dramel ile bloğa temas etmeden bir delik delip bu linkteki aparat ile sökmek geliyor şarjlı matkapta olabilir ama dikkatli olmak lazım aparat . :saygilar::saygilar:
Mustafa Bey'e katılıyorum.

M3 cıvatayı sökebilmek için bir adet mümkünse 2mm yoksa 2.5mm ters klavuz uç ve klavuza göre 2-2.5mm HSS matkap ucu/Dremel ucu. Dremel ile dik bir şekilde cıvatayı tam merkezden deliyoruz, HSS uca çok yüklenmeden. Test klavuz ile girip kırık cıvata ucunu yavaş yavaş çıkarıyoruz.

Yukarıdaki seçenek olmuyor ise 3.2mm matkap ucu ile cıvatayı merkezleyecek şekilde yeni delik açıyoruz. Dolayısıyla hem kırık cıvata ortadan kayboluyor, hemde delik genişliyor. M3 helicoil takıp, yeni M3 cıvata alıp motoru kullanmaya devam ediyoruz. Helicoile ulaşamıyor isek, eğer cidar kalınlığı kurtarıyor ise M4 klavuz ile yeni diş açıyoruz ve artık sadece o delikte M4 cıvata kullanıyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa ÇOBAN
Mustafa Bey'e katılıyorum.

M3 cıvatayı sökebilmek için bir adet mümkünse 2mm yoksa 2.5mm ters klavuz uç ve klavuza göre 2-2.5mm HSS matkap ucu/Dremel ucu. Dremel ile dik bir şekilde cıvatayı tam merkezden deliyoruz, HSS uca çok yüklenmeden. Test klavuz ile girip kırık cıvata ucunu yavaş yavaş çıkarıyoruz.

Yukarıdaki seçenek olmuyor ise 3.2mm matkap ucu ile cıvatayı merkezleyecek şekilde yeni delik açıyoruz. Dolayısıyla hem kırık cıvata ortadan kayboluyor, hemde delik genişliyor. M3 helicoil takıp, yeni M3 cıvata alıp motoru kullanmaya devam ediyoruz. Helicoile ulaşamıyor isek, eğer cidar kalınlığı kurtarıyor ise M4 klavuz ile yeni diş açıyoruz ve artık sadece o delikte M4 cıvata kullanıyoruz.
O cıvatayı orta merkezinden gelebilene helal olsun, en başta Tamer beyin dediği de bu Screw Extractor , ben daha önce kullandım ne kadar nazik davransam da oda içinde kırıldı iyice berbat oldu.

Tornacıda freze vardır, parçayı frezeye bağlayıp matkapla değil 2-2.5 çapında parmak freze ile merkezi kaçırmadan yavaşça delebilir. Deldikten sonra ister ters diş vida çıkarıcı kullanılır, ister deliğin içine çok sıkı girecek şekilde taşlanmış bir düz tornavida içine çakılır, hiç olmazsa deliğin içine ince bir parça sokulup güzelce yapıştırılır. Frezeci yoksa dremelin ucuna takılan küresel uçla merkeze 1-2 mm girip sonra matkap ucuyla delinebilir ama elde yapmak zor, dremeli masa üstü sütunlu kızağa bağlamak gerekebilir.
Tüm motoru değil sadece deliği ısıtacak şekilde gazla 150-200 dereceye ısıtabilirseniz alüminyum malzeme çelikten daha fazla genleşeceğinden vida gevşer ve daha rahat döner. Kolay gelsin.