[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Brain1 olarak adlandıracağım bildiğimiz Ikon/Brain'de de titreşim analizi yapılabiliyor, ancak sadece real time olarak. İlk versiyonlarda herhangi bir hafıza olmadığı için titreşimi kayıt etme durumu yok, ancak tezgahta yine de iş yapacak bir özellik.

Autolevelde ip gibi durması, ancak rescue'da bir tarafa gitmesi ise titreşim ile ilgili olamaz, zira self level ve rescue için kullanılan sensör aynı, accelerometer. Brain'in rescue sisteminde helinin o anki momentumunu sıfırlayacak bir mekanizma yok. Yani bir yöne doğru giden bir heli, rescue ile beraber gittiği yönü bırakıp, sadece düz yükselmez, hem o tarafa, hem yukarı gider. Bu her ünitede böyle, aksi için çok kuvvetli bir gps ve algoritma gerekli.

Rescue'da negatif basması ise kabul edilemez, bir yerlerde bir hata var, ayarda yada ünitenin kendinde... Titreşim ile alakalı olmayan bir durum bu da.
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Vay be hic bir mesajda bu kadar eksik / yanlis bilgi vermemisti, kusura bakmayin arkadaslar :-\
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Ben de o arkadaşın helisi ile ilgili olarak ayar sıkıntısından başka bir ihtimal hiç düşünmedim. Çünkü kendim kullanmamış olsam da Rescue aksiyonuna (brainde) gözümle şahitlik ettim. Efsane bir durum yok, her ünite gibi bu da düzeltip bir miktar yükseltiyor. Emre abinin dediği gibi momentum durumu bunda da var, diğerlerinde de var. Hayır benimki farklı diyenler, invert pozisyonda hızlı ileri uçuş yaparken Rescue çeksin ve heli nasıl hareket edecek gözlemlesin.

Kimisi sadece ailerondan döner, kimisi kafasına göre takılır neresi kolaysa ordan döner... Kimisi tuşa baktıkça yükselir, kimisi iki üç saniye yükselir ama kendi karar verir bırakacağı yere... Kimisi bazı parametreler sunar, kimisi sunmaz...

Ama temelde hepsi aynı .... yeşili. Benim için varlığı yeter. Tepkilerine de alışırım.
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Evet bu konuyla alakalı bir talihsizlik yaşadık bugün,
Ikon/braini olanlardan denemesini rica edeceğim,
Ikonun rescue yi yerdeyken çekince şunu fatkettim; gaz stiği yukarı doğru mesela 30% pozisyonunda olsun. Rescue max pitch de 60% olsun ayar olarak. Bu senaryoda sıkıntı yok. Ancak gaz stiği 80% pozisyondayken çekince swash aşağı yönde hareket ediyor.
Ben yerde testlerini yaptım 450dfc ile. Sonra havada ilk düz iken çektim süper, ikincisini invertte çektim güzeldi yine. Sonra tam invert hoverda yere paralel iken çektim, tam gaz aşağı indi, kurtarmak için max negatif pitch versem de rescue zamanı 0.9 sn ayarındaydı, ancak bu süreden kısa sürede yere daldı malesef.
Sonuç auto level OK, rescue sınıfta kaldı bizim için.
Video çekmediğimize çook pişmanım, ancak saçma olan şey ilk iki sefer çok güzel kurtarıp 3. de rescue olarak negatif pitch vermesi kabul edilebilecek bir durum değil.
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Vay be hic bir mesajda bu kadar eksik / yanlis bilgi vermemisti, kusura bakmayin arkadaslar :-\
Abi bunu hangi mesaja istinaden yazmıştın?
 
Mehmet abinin kendi mesajına istinaden yazdığı bir düzeltme o... Titreşimden şüphelendiği...

Emre abi de devamında autolevel ve rescuenun aynı sensör tarafından kontrol edildiğini, birinin harika çalışıp birinin düzgün çalışmamasının ünitedeki bir sıkıntı veya ayar sıkıntısı olabileceğini belirtti. Ayrıca brain 1 ve 2 arasındaki hafıza olaylarını açtı biraz.
 
Bu arada rescue aksiyonu sırasında açılarla ilgili benim kullanımım şu şekilde... Modelde mesela ±12° kullanıyorum. Ama rescue kurtarırken 10° ile kurtarmasını istiyorum. (bu daha düşük de ayarlanabilir mesela 6°) Swash -12° iken rescue devreye alınca, swash +10° çıkıyor. Full pozitif verdiğimde ise yani +12° iken rescue devreye alındığında, swash bir miktar alçalıyor ve +10° oluyor...

Heli tam gaz yükselirken rescue devreye girerse daha az hızlı yükseliyor özetle ama bu invertten heliyi çakmaz, çünkü zaten model her halükarda önce kendini düzeltiyor, xyz sensörlerinde 0-0-0 görüyor, ondan sonra +10° ile yükseliyor.


Sizdeki ise ünitelik bir sıkıntı gibi görünüyor. İkinci ve üçüncü denemenin her ikisi de invert pozisyonda olduğunu söylemişsin. İkincide düzgün çalışmış üçüncüde çalışmamış... Vbar Neoda çok aşırı titreşimli helilerde rescue sensörü mekanik olarak takılma yapabiliyordu. Ama titreşimin bayağı ciddi seviyelerde olması lazım... Öncelikle canlı titreşim analizi var brain1 de olsa, bir kişi modeli hoverda tutarken veya uçuş gerçekleştirirken, diğeri bilgisayardan titreşim durumunu takip edebilir, eğer bluetooth modülü varsa ve ünitede takılı duruyorsa... Belki o ünitedeki sensörde bir sıkıntı vardır ve takılma yapıyordur. Ama Emre abinin dediği yere geliyoruz, bu durumda self levelın da düzgün çalışmaması lazım. Tabii bunu anlamak için önce birkaç defa başarılı selflevel çekip, üniteyi sapıttırana kadar denemeye devam etmek lazım. 20 kere başarılı selflevel üstüste verebilecek mi, yoksa o da rescue gibi üçüncüde beşincide sapıtacak mı... Bunları incelemek ve akabinde ünite ile ilgili garanti sürecini gerekiyorsa başlatmak lazım.

Dipnot olarak da, ünitesel bir sıkıntı gibi duruyor fakat genel bir kanı çıkmaz burdan. 50 kere üst üste rescue çekip 50 sinde de başarılı olanlar da vardır. Mehmet abi de en az üç kere rescue denemişti belki daha fazla, ikon taktığı zaman G570'e... Hepsinde de başarılı olmuştu. Tabii hissiyat olarak hc3sx gibi olmayabilir, düze çevirip yükselten rescue tipine alışmak gerekebilir veya dört parametresi var, onları kendine göre ayarlaması gerekebilir ama modeli yere çakmamıştı sonuçta...

Bence üniteye bir bakın bir de titreşime, bugün selflevel ok ama rescue sınıfta kaldı dersin. Yarın bir bakarsın aslında selflevel da sınıfta kalmış... Daha büyük masraflara yol açmadan elektronikten emin olmak lazım.

Şu videoda ondan fazla rescue çekiyor, nitro bir helide...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Kesinlikle haklısın elektronik dünyasında olmayacak şey yoktur. Bu gözler neler gördü bir bilsen :)
Ben bizimkinde bir terslik var diye düşünmüştüm bu yerdeki rescue testinde , demek ki sendeki de aynı, yani böyle çalışıyor.
Self level ile rescue fonksiyonu aynı sensörleri kullandığı için elektronikte değil de yazılımda hata var gibi geldi bana, donanımsal da olabilir tabi.
Ancak kırım yaşadıığımız denemede heli tam invert hoverda yerden yaklaşık 6-7m yukarıdaydı ve yere tam paraleldi,
Rescue çektiğim anda direk aşağı indi hiç paralelliğini bozmadan. Invert landing gibi resmen o kadar düz yere girdi, çok hasarımız yok çok şükür çünkü tam yere girmeden 0.9 snlik rescue süresi bitti ve ben full negatif pitch veriyordum o sırada, bir anda full negatifi alınca komut olarak rescue bitince, motor bayıldı ve yere yavaş çakıldı. Eğer birkaç metre aşağıda olsaydı sağlam kırım olacaktı. Hasar sadece ana dişli, tork tüp ve tail boom :)
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Kağan Kazancı' Alıntı:
Ben bizimkinde bir terslik var diye düşünmüştüm bu yerdeki rescue testinde , demek ki sendeki de aynı, yani böyle çalışıyor.

Yani aslında böyle çalışıyor diyemeyiz. Nasıl ayarlarsak öyle çalışıyor diyelim. Ben rescueyu +10 veya +8 gibi ayarlıyorum yetiyor. Zaten önemli olan düzelmesi, biraz da yükseltirse kafi... Düzeldikten sonra +12 ile hızlı şekilde yükselmesine gerek yok, bir anda da motora aşırı yüklenmeyelim, fazla akımlar çekmesin amacı da var biraz...

Şurdaki 65 olan değeri 100 yaparsam muhtemelen maks açı ile yani 12 ile yükselecek rescue sırasında düzelttikten sonra. Haliyle yerde full pozitif verdiğimizde ve ardından rescue devreye aldığımızda swashta o aşağı yönlü hareket olmayacak... Ama dediğim gibi gerek yok.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Sizde ünitede artık nasıl bir sıkıntı var bilmiyorum ama bazen şu Rotate-Wait-Collect üçlüsünün ilk aşaması olan Rotate eylemini gerçekleştirmiyor...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Böyle çalışıyor dediğim yani mevcut pitch yüzdesinden düşükse o değere gidiyor yine de, senin neo da nasıl bu ona bakabilir misin bi?
Bence mantık olarak şöyle olmalı:
Mesela 60% deyse pitch , 40% ise rescue, swash aşağı hareket etmemeli.
Sanki spiritte böyle ama vbar da nasıl acaba?
Bu arada işin garip yanı ilk düzdeyken güzel çalıştı ilk invertte de sıkıntı yoktu neden 2. sinde hiç sağ sol vermeden dümdüz indi onu bulmak lazım. Diğer brain arkadaşın 700n de olunca onunla ske girmeye korkuyoruz :lollol: :lol:
 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Direk yere yapismasi demek, unitenin o anda invert pozisyonda oldugunun farkinda olmamasi demek. Ancak burdaki sorun su. Brain ilk gunden beri her durumda heliyi duzleme uzerine calisiyor. Self level de bu sekilde idi. İnvertte level gibi bir ozellik yoktu brainde. Rescue da invertte ilk once hafif yukseltip, sonra duze cevirerek yukseltiyor. Ben cikamadim isin icinden. Hf'de Alex'e bi sor bence Kagan
 
Kağan Kazancı' Alıntı:
senin neo da nasıl bu ona bakabilir misin bi?
.....
vbar da nasıl acaba?

Maks pitch değerinden düşükse, rescue devrede swash aşağı oynuyor ona eminim. Hatta zamanında bavarian demon 3sx te karşılaştım bu durumla ilk, konusunda bir yerlerde sormuştum neden böyle diye...

Bence şu anki mantıkta bir sıkıntı yok. Çünkü ilk olarak o %40 collective hareketini vermiyor, önce heliyi çevirmeye başlıyor, xyz için 0-0-100 değerlerini yakalamaya çalışıyor. Ardından level olmaya yakın biraz bekliyor (saniye yoktur bile) ve ardından o ayarlanmış olan collective ile yükselmeye devam ediyor...

Yanii aslında %40 değil, %10 bile olsa yine yeter çünkü heli level pozisyonda... %10 un karşılığı olan 1.2° ile yükselecek düzeldikten sonra...


Olay aslında levelda bitiyor... Level olduktan sonra heli, hiç yükselmese de olur... Az biraz yükselirse daha iyi olur, yerden uzaklaşmış olur heli... Çok hızlı da yükselmemesinde modele çok yüklenmemek açısından fayda var...

Vbar ile ilgili video çektim. Zaten dediğim gibi ama foruma konu olarak da yazarım rescue davranışını...



 
[Video]: Brain / Ikon -2- Kurulum Videoları

Bu hafta sonu Rasim kardeşimin çektiği "Micro Brain" üniteli Blade 180 Rescue - Kurtarma testini de içeren uçuşum. :thumbup:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kurtarma anları 00:32 sn ve 00:45 sn Bir daha ki sefere yere daha da yakın çekeceğim bakalım ne olacak :laugh: ;D

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol