Baba fantomla birlikte yine aynı tasarımcıya ait bir F-22 basmıştım. Hatta önce deneme ve LW-PLA filamente alışma amacıyla F-22’yi basıp, sonrasında fantoma geçmiştim.
İlk yaptığım versiyon fazlasıyla hafif oldu. 50mm EDF ve 1300mAh 4S lipo pille birlikte 600gram’ın az bişey altındaydı. Malum F-22 komple kanat gibi bir uçak, haliyle çok rahat ve keyifli uçan bir model çıktı ortaya. Ama LWPLAnın sıcaklık dayanımı olmadığı için de kısa sürede yüzey deformasyonları oluşmaya başladı… En son olarak da Londradaki arkadaşlarla yaptığımız uçuşlarda, alçak geçişlerden birisi fazla alçak kaçınca epey bir hasar gördü, ben de fırsattan istifade LWPLA-HT ile yeni bir tane bastım
Biraz foto gelsin:
Model aslında yapımı basit ve nispeten ucuz, az sayıda parçadan oluşuyor, basılması gereken tüm parçalar bu fotoda:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Kabaca bir araya getirirsek, yapıştırmadan da F-22’ye benziyor hemencecik
Parçaları yapıştırınca da..
Modelin kontrolu sadece “elevon”dan ibaret. Yani hareketli tek kontrol yüzeyi kuyruktaki elevatörler. Elevatör kontrolü için ikisi birden aynı yönde, aileron kontrolü için ise ayrı yönde hareket ediyorlar. Rudder olmamasının eksikliği hissedilse de bu elevonlar epey bir manevra kabiliyeti sağlıyor modele.
Kontrol yüzeylerinin servoya bağlanması da gayet pratik. Servo gövdedeki yerine monte ediliyor:
Stabın iç yüzeyinde de servo yekesine göre tasarlanmış bir yuva var, bu yuvaya biraz sıcak silikon doldurup doğrudan servo yekesinin üzerine oturtuyorsunuz, daha basit bir yöntem olamazdı herhalde
EDF için X-fly’in 50mm lik 4S pile uygun fanını kullandım ve 40A’lik bir ESC’ye bağladım.
Fan da model içindeki yuvaya sıcak silikonla sabitleniyor, sonra da kapak üzerine yapıştırılıyor.
Bu modelle epey keyifli uçuşlar yaptım ama en son yukarda yazdığım gibi hızlı bir alçak geçişte yere fazla yaklaşınca model uzunca bir ota takılıp yerde birkaç parande attı

modelin yanına gittiğimde burnunun ve “fin” lerden birisinin kırıldığını gördüm. Ama şöyle bi bakıp yoklayınca da “bu hala uçar yahu!” diyerekten yeniden fırlatıp uçurmaya devam ettim:
Son uçuşunu da böyle efsane bir şekilde tamamlayan model kendini feda ederek üzerindeki ekipmanları yerine gelen, sıcağa dayanıklı kerdeşine devretti:
Bu yeni modeli Amerikan donanmasinin 111. Filosu (VFC-111 - Sundowners) renkleriyle boyama bile giriştim. Yahu F-22 bu, donanma ne alaka diyenler varsa az daha sabretsinler, açıklayacağım
Bu versiyon ilkine göre %30 daha ağır çıktı (800gram+) ama ona rağmen hala gayet güzel ve keyifle uçuyor (meret komple kanat zaten). Üstelik sıcaktan da etkilenmedeği için rahatlıkla güneşin altında bırakabiliyorum. Yukarda Panterle birlikte görünen poz ikinci modelin maidenini yaptığım, iki günlük bir jet etkinliğinden. Koskoca jetlerin arasında bile epey dikkat ve ilgi çekti bu minik kuş!
Ha modeli yapmak isteyen olursa Cults3D sitesinde tasarımcıyı aratabilir (ALTSI, F-4 dahil başka pek çok güzel tasarımı da var).
Lütfen benden STL paylaşmamı istemeyin…