Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,420
Tepkime puanı
43,399
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Bu kısmı okumadan önce Modelci Olmaya Karar Verdim Ama... konusunu okuduğunuzu kabul ediyoruz. ;)

Arkadaşlar aşağıdaki tavsiyelere dikkat etmeniz ve uygulamaya çalışmanız, modelciliğe başlağınız bugünlerde zaman ve para kaybınızı azaltacağı gibi bu hobiyi en sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapmanıza da yardımcı olacaktır.

1- Önce Güvenlik ve EMNİYET.
You must be registered for see images attach

RC Model uçurmak gerçekten çok keyifli bir hobidir. Fakat işin keyif kısmı sizi yanıltmasın, model uçak ve helikopterler oyuncak değildir ve şakası yoktur.
Kuralsızlık ve dikkatsizlik büyük maddi hasarlara, yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açabilir. Bu nedenle her hareketimizde ve her zaman EMNİYET unsurlarını göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.

Modellerimiz birçok irili ufaklı parçadan meydana gelmektedir. Bunlar arasında basit vidalardan çeşitli elektronik cihazlara kadar değişik parçalar bulunur ve bunlardan bir ya da bir kaçı zaman için arıza çıkarabilir.

Gerek havada meydana gelen beklenmedik problemler, gerekse pilotaj hatası nedeniyle her an bir kırım ve kaza riski söz konusudur.
Bu nedenle modelciliğinin standart güvenlik kuralları her zaman için uygulanmalıdır. Daha fazla detay için Güvenlik bölümünü okuyunuz.

2- Sabırlı olun ve acele etmeyin.
You must be registered for see images attach

Unutmayın arkadaşlar bu hobinin kilit noktası SABIR’dir. Kesinlikle aceleci davranmayın. Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Bu aynı zamanda sizin gereksiz şekilde dallanıp budaklanıp, her seyi almanıza da engel olacaktır.

Sonra belirlediğiniz hedefe ulaşmak için düzenli bir şekilde çalışın, araştırın ve uygulayın.

3- Bol Bol Simulatörde çalışın!
You must be registered for see images attach

Kaliteli bir simülatör programı edinerek düzenli olarak çalışın.

Simülatörün birçok faydası vardır; bunları kumanda alışkanlığı kazandırma, yön duygusu edinme (Göz-Beyin-El koordinasyonu kazanma), kırım masrafından ve stresinden uzak çalışma imkanı sağlama, yakıt ya da pil şarj derdi olmadan uzun süreler uçuş çalışması yapabilmenize imkan vermesi olarak sayabiliriz.
Daha fazla detay için Simulator - Simulasyon Konu Indeksi bölümüne bakınız.

4- İlk modeliniz mutlaka bir eğitim modeli olsun
You must be registered for see images attach

Model alırken tipinden çok başlangıç için uygun olup olmadığına, modelin ülkemizde kullanım yaygınlığına, kırım sonrası tamir için yedek parça temin imkanına ve fiyatlarına bakmalısınız.

Bu konuda daha fazla detay için Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏ : ve Model Helikopterci Adaylarına Tavsiyeler : Ilk Model ve Ekipmanlar Ne olmalı ? konularına bakınız.

5- İlk başlarda çok fazla model almayın.
You must be registered for see images attach

Erkekler için inanması zor ama bu hobide uçmak kadar alışveriş yapmakta çok zevklidir. :lollol:

Özellikle başlarda, şayet maddi durumunuz da müsait ise, çok fazla model / ekipman almak isteyeceksiniz. Bu arzunuzu frenlemeye çalışın. Unutmayın her model başlı başına bir problem kaynağı olup ilgi ve alaka isteyecektir.

Bu da özellikle ilk zamanlar zaten öğrenecek, yapacak çok daha önemli şeyler var iken, gereksiz yere efor sarfetmenize ve dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır.

Burada zamanında beni frenleyen ve uyaran Turker kardeşime bir kez daha teşekkür ederim. Allahtan frenledi yoksa nerde dururdum bilemiyorum. :lol:

6- Acemiliği atana kadar yalnız uçmayın !!
You must be registered for see images attach

Simulatörde ne kadar çalışmış olursanız olun, gerçek bir model ile hemen uçabileceğiniz konusunda gereksiz bir özgüvene kapılmayın.

Acemiliği atana kadar yapacağınız uçuşlarda, yanınızda mutlaka bir tecrübeli pilot bulundurmaya çalışın. Örneğin ben ilk uçuşlarımı Türker kardeşim ile beraber yaptım. O olmasa en az 4-5 kırımım olurdu.

Bu konuda buluşmalara gelmeniz halinde bizler elimizden gelen yardımı sizlere göstermeye hazırız..

Ancak şunu unutmayın ki kırım R/C modelcilikte olağan bir durumdur ve en deneyimli pilotların bile zaman zaman başına gelebilir. Size yardımcı olan pilota modelinizi teslim ederken her türlü riskin size ait olduğunu bilin.

7- Mümkün olduğunca Buluşmalara katılın
[attachimg=7]
İmkanınız varsa uçuş buluşmalarına katılın. Bu size tecrübe ve pilotaj olarak çok şey katacaktır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sumer abimizin degerli yorumu

Hepimiz bu yollardan geçtik. İnsan başlangıçta sanıyor ki sahalarda karşılaşacağı insanlar olayın dibine vurmuş, dünya çapında modelciler. Ehh onların yanında ezik kalacağım korkusuyla her türlü "sahaya inme" önerisine bir bahane buluyor. "İşler çok yoğun", "hanım izin vermiyo", "dolunay var"... :D Sahaya inmeye vaktin yoksa zaten ne işin olur ki bu hobiyle?! :) Ama dedim ya asıl sorun korku. Çekinme. Rezil olma endişesi. Halbuki sahadakiler de senin benim gibi insanlar. Birçoğu inanılmaz yardımsever. "Aaa sen ne kadar beceriksizmişsin" diyecek bir modelci bile yok ortalıkta. Çünkü deneyim arttıkça öğreniyoruz ki kontrolümüzde olmayan bazı faktörler en deneyimlimizi bile bazen çuvallatabiliyor.
Yani demem o ki, eğer gerçekten bu işle uğraşmayı kafaya koyduysanız "sahaya inin"!!! Olayı orada görün. Birçok temel hatayı daha baştan önlemiş olursunuz. İşe çok daha bilinçli başlarsınız.
Bunları, ortaokul sıralarındayken modelciliğe başlamış, 70'li yılların yokluğunu yakından görmüş, uzun zaman ara vermiş, mesleğinde belirli bir konuma geldikten sonra yeniden sahalara dönerken yukarıda anlattığım tedirginlikleri bizzat yaşamış birisi olarak yazıyorum. Yani bire bir gerçekler. Birkaç değerli kardeşimin ısrarı ile zamanında Orhanlı çayırına gitmemiş olsaydım bugün muhtemelen hala kumda yüzme öğrenmeye çalışıyor olacaktım. O nedenle diyorum ki herhangi bir şey yapmadan, herhangi bir şey satın almadan, herhangi bir projeye girişmeden önce sahaya inin!!!

8- Rahat Mekanlarda uçun
Gerçek çalışmalarınızı insanların olmadığı, dikkatinizi dağıtabilecek gürültü ya da görsel bir uyarıcının (elektrik direkleri, ağaç, kaya vb. gibi uçuş esnasında tedirginlik yaratabilecek nesneler) olmadığı geniş ve açıklık alanda yapmaya çalışın.

9- Beklentilerinizi Belirlemeye Çalışın
"Yani bir ürün almadan önce (heli, uçak, araba,... (aslında her ne olursa olsun) ) neyi ne için kullanacağız analizini iyi yapmak lazım. yoksa sonu aşağı yukarı HÜSRAN."
Fakat ama o analizi oturduğunuz yerden yapmayın. Bu işlerle uğraşanların arasına bir katılın. Sahada olayı görün. Aslında analizlerin ne kadar farklı yönlere gideceğini farkedeceksiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Güvenlik.jpg
    Güvenlik.jpg
    4.5 KB · Görülme: 1,305
  • rc-ucus-simulatoru.jpg
    rc-ucus-simulatoru.jpg
    8.3 KB · Görülme: 67
  • paragon-trainer.jpg
    paragon-trainer.jpg
    4.2 KB · Görülme: 33
  • Alisveriþ.jpg
    Alisveriþ.jpg
    12.9 KB · Görülme: 1,284
  • Deneyimli Pilot.jpg
    Deneyimli Pilot.jpg
    4.1 KB · Görülme: 1,301
  • Sabir_2.jpg
    Sabir_2.jpg
    5.8 KB · Görülme: 23
  • Bulusma.jpg
    Bulusma.jpg
    7.4 KB · Görülme: 1,278
  • Beğen
Tepkiler: Sezer KARATAŞ
Ynt: Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

Sağolun yararlı tavsiyeler :)
 
Ynt: Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

Teşekkür ederim güzel ve faydalı bir yazı olmuş bizim gibi acemiler için :)
 
Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

Evet güzel bir başlangıç,herkesin bildiği ama muhtemelen uygulamakta üşendiği şeyleri tekrarlamak,hatırlatmak gayet yerinde olmuş,teşekkürler.
 
Abi ne soracak birşey bırakmışsın nede açıklanması gerekecek birşey.. Çok teşekkür ederim altın değerinde bilgiler.
 
Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

KEŞKE İZMİRDE OLSAMDA BULUŞMALARA KATILA BİLSEM :)
 
volkan yakup çakmak' Alıntı:
KEŞKE İZMİRDE OLSAMDA BULUŞMALARA KATILA BİLSEM :)
Volkan Bey muhtemelen Malatya'da da modelcilerin buluştuğu bir saha vardır, ben orada yalnız olduğunuzu düşünmüyorum.

Ayrıca yoksa bile çevrenizdeki uygun kişileri teşvik ederek güzel bir ortam oluşturabilirsiniz bence. :laugh:

O da olmuyorsa artık sanal alemden biz size arkadaşlık edeceğiz demektir. :RCKolik:
 
Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

Abi ben yeniyimde buluşmalara gelmek istiyorum izmirdeyim helikopterimde 3.5 kanallı bir helikopter alışayım diye düşükten başladım ama bunu bile kullanamıyorum
 
Yeni Başlayanlara Önemli Tavsiyeler !!

nurullah aygun' Alıntı:
Abi ben yeniyimde buluşmalara gelmek istiyorum izmirdeyim helikopterimde 3.5 kanallı bir helikopter alışayım diye düşükten başladım ama bunu bile kullanamıyorum
Nurullah oncelikle hos geldin. Sana zahmet ozelden gelen mesaji okuyarak bir tanisma konusu acar misin ?



Gelelim model secimine. Gerek 3 kanal gerekse 4 kanal modeller kesinlikle baslamak icin yanlis modeller. Bence hic ucurmayi deneme bile.




Peki ne yapacagim dersen, oncelikle su konuyu oku ve hemen Simulasyon calismlarina basla.



Sonra da vaktin oldukca Izmir deki Bulusmalara katilmaya calis.