Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Doğukan Ocak' Alıntı:
Bana da birisi Align 850mx motorların pilleri çok sömürdüğünü söylemişti , kimdi hatırlamıyorum. :laugh:

Rasim Öztürk' Alıntı:
Valla daha kısa sürede bitiyor durumu ilginç :) Bana motor muhabbetini hatırlattı... KDE motorlar daha çok "pili içiyormuş", diğer scorpion veya xnova daha iyi süre gidiyormuş.

Motorun aklı yoktur, matematiksel olarak ne gerekiyorsa onu ister, tüketir diyen abiler olmuştu.. Pilotajı iyi kullanıcı arkadaşlar da "o zaman benim motorda var bi p.ştluk demek ki" demişlerdi :D Sonuçta pratikte edindiğim tecrübe böyle demişlerdi...

Yani verimlilik diye bir şey var sonuçta...
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Var tabii, ama genelde yakın rakamlar geçiyor bunun için, %90 civarı...

Scorpion veya Kontronik %90 iken KDE %70 değil...
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Doğukan Ocak' Alıntı:
....Bir diğer konu , performans açısından şuan 70C , 45C hatta 30C'nin benim modelim üzerinde hiç bir farkı yok denecek kadar az. Bunu belirtmemişim.. Video da ortada.. Teknik verilere girdiğimizde bu mümkün değilmiş gibi gözüküyor ama durum bu şekilde.. Anlatmak istediğim de buydu :)
Simdi Dogukan modelde bildigim kadari ile hala Castle ESC var dogru mu? En guzeli sen bu piller ile bu hafta guzelce uc AMA ayni sure ve ayni hareketleri yaparak. Sonra da castle log dosyalarini paylas.

Biz de gorelim bakalim voltaj nereye kadar dusuyor, akimlar ne oluyor, kafa devri degisiyor mu, ozellikle ripple degeri ne oluyor. Boylece gizemli durumu bir nebze de olsa cozume kavusturmaya calisalim :D

Ornek log dosya parametreleri:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Şahsen Doğukan'ın pratikte, yani bizzat deneyerek gözlemlediği durumları deneyecek kadar pilotajım ve hatta yüksek C değerli bir pilim olmadığı için( :laugh:) benzer şeyleri deneme imkanım yok. Yalnız biraz katı ve teorik yorum yapasım geldi yazılanları okuyunca...

Şöyle ki, birisi 45 bir diğeri 70 C olan iki pil ile uçuş yaptıktan sonra arada performans farkı hissedilmiyor ise iki ihtimal vardır. Ya zaten 45 C değerinden yüksek bir akımı en zorlanılan yerde bile heli istemiyordur. Ya da aradaki performans farkını hissedemiyoruzdur.(Birinci ihtimal çok kuvvetli ;D). Eğer ikinci ihtimal geçerli ise sorunun cevabı verilmiş olur.

İlk ihtimalden devam edersek, iki pil ile de uçtuk ve yüksek C değerli olan pil daha çok ısındı ise birinci varsayımımıza göre ikisi de yakın değerlerde amper çekmiş olmalıdır. Öyle ise ısıya dönüşen enerji de eşit olmalıdır. Eğer değilse bunun tek açıklaması olabilir o da yüksek C değerli olan pilin iç dirençlerinin daha fazla olması. Yani bence yüksek C değerli pilin istenilenden fazla bol bol akım vermesi saçma olur, esc den şüphe ettirebilir hatta. Öyleyse bir pilin, daha düşük deşarj C değerli bir pil ile aynı akımları vermesi gereken uçuşlarda daha fazla ısınmasının C değeri ile ilgisi olmamalı. En azından teorik olarak böyle diye düşünüyorum.

Bu arada bu tezat gözüken fiziksel sonuca ısının, akımın karesi ile doğru orantılı olarak artıyor olması da sebep olabilir. :rolleyes: Yüksek C değerli olan totalde 10 amper fazla akım vermiş olsa zaman grafiğinde ama bunu performansta hissetmemiş olsak. (x^2+20x+100)/x^2 kat kadar düşük olan pilden daha çok ısınmış oladabilir. Bu da bir ihtimal. Burda ki x değişkeni zayıf olan pilin uçuşta verdiği ortalama akım.

İşte bu da böyle bi yorumumdur. :RCKolik:
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Bir de Dogukan testlerde kullanilan piller hakkinda daha detayli bilgi paylasman mumkun mu ? Mesela:

1- Hangi pil ne zaman, nereden alindi (SIFIR, 2.el, yurtdisi, yurtici)
2- Pillerin su ana kadar yaptigi tahmini toplam ucus sayisi
3- Sen de Powerlab var diye biliyorum. Buna gore pillerin ic direnc degerleri nedir ?

Evet cozecegiz bu gizemi baska yolu yok :laugh:
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Yok abi çözemeyeceğiz, çünkü herkesin kendi doğruları var :)

* Biri diyecek Zippy 60C iyidir, ben kullanıyorum çok memnunum, al bu da videom... Diğeri diyecek ben HK dan pil almam, zamanında aldım 60 cycle gördü görmedi...

* Biri diyecek 30-40C yeter, ben denedim hiçbir eksiklik hissetmedim, al bu da videom... Diğeri diyecek tamam doğru diyorsun ama eksik; C değeri zamanla azalır, şimdi yeter, yetmediği zaman da gelir...

* Biri diyecek şu markadan çok tat alamadım, şu biraz daha iyi geldi hissiyat olarak ve pil tüketimi (motor için)/ uçuş süresi (pil için) olarak... Diğeri diyecek, its mathematics thats mathematics; voltajla akımı çarparsak güç olur, onunla da şunu çarparsak bu olur, buna göre aralarında öyle bir ayrım yapmak teorik olarak yanlış olur...

* Sanırım herkes pil üreticilerinin değerlerine temkinli yaklaşma konusunda hemfikir. Yine de biri diyecek ben şuna daha çok güveniyorum çünkü kullandım memnun kaldım. Diğeri diyecek, sen ötekini beğenmemişsin ama ben de ondan memnunum...



Bu güzel konu iyice olgunlaştıktan ve herkes fikrini beyan ettikten sonra... Model seçimi konusuna geçeceğiz :) Sonra da döngüyü kumanda konusu ile kapatacağız. (Futaba, hitec, spektrum, jr, mikado yeni konuşuldu, o yüzden önce model tercihlerini konuşacağız, yeni başlayan olur, arada takılan olur... Kumanda konuşma sırası sonra gelecek :D )
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Rasim Öztürk' Alıntı:
Yok abi çözemeyeceğiz, çünkğ herkesin kendi doğruları var :)
.......
Hakli olabilirsin Rasim. Zira herkesin tecrubeleri ve yasanmisliklari farkli olabiliyor ;)

Burada bence esas amacimiz teori ile pratigi bilimsel cercevede mumkun oldugunca ortak bir zemine oturtmak diye dusunuyorum. Bu sira bilmedigimiz konular var ise en azindan bir kulak asinalimiz olur ve isteyen arkadaslar da yeni bilgileri ogrenmis olur. Var ise dogru bilinen yanlislarimizi bu vesile ile duzeltmis oluruz :) Yani en azindan benim icin durum bu ;)

Yoksa Kim neyi tercih ediyor ve ne ile daha mutlu ise onu kullanmakta serbest ki dogru olan da bu. Netice yaptigimiz sey hobi, yoksa uzaya fuze dondermiyoruz netice de :laugh:
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Hazırlıklıysa 70c alır ;D
Not : Biraz inci sözlük dili oldu kusura bakmayın :laugh:
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Doğukan tecrübelerini keyifle okudum. Ellerine sağlık.

Aslında modelin havada kaldığı süre değil, havada kaldığı süre zarfında yapılan hareketlerde ne kadar performans gösterebildiği önemli senin seviyende bir pilot için. Doğru pili bu şekilde seçmek bence daha mantıklı olur :)
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Yiğit meydana çıktığında belli olur.

Yazın adana da
-Goblin 770 de sıfır pulse 5000 Mah 45 c pil bayılıyor du. Gens i hiç söylemiyorum bile. Bu sorunu 14s e çevirmeden Thunder power 5000 Mah 70c ile çözdüm. Adana sıcağını anlatamam yaşamanız gerekir. İnsanı hayattan soğutan bir sıcak var. Bunda en büyük etken nem tabiki.

- suan da goblin 700C de hem optipower 5000 Mah 50c(pilleri alalı 6 ay oldu) pil kullanıyorum hem de Thunder power 5000 Mah 70c(pilleri alalı 14 ay oldu) kullanıyorum. Her ikisinde de hiç bir şekilde bayılma olmuyor. Thunder power sadece bir tık daha fazla ısınıyor ve 10-15 saniye farkediyor sert uçuşlarda. Ama Thunder power ı helikoptere taktığımda helikopterin hareketler esnasında sesini değiştiğini hissediyorum(olumlu yönde). bunu sadece ben hissediyor sanıyordum. Başka kullanıcıdan da bu yorumu alınca emin oldum.

- Birde kışın herşey güllük gülüstanlık. Havalar soğuk. Motor soğuk, esc soğuk, piller soğuk, ısınan meteryaller belli bir ısının üstüne çıkamıyor soğuk hava dolayısıyla.

O yüzden demem o ki yiğit yazın sıcağında belli olur. Şuan yapılan testler her şeyin iyi olduğu zaman da yapılması uygun değil.

Mehmet abinin dediği gibi castle log lar herşeyi daha iyi açıklar. Özellikle uçuş sonuna doğru ardı ardına gelen tik tok lar daki değerler sonucu doğru verir.



SM-G900H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Tebrikler
Doğukan
Tam Herkesin Can alıcı Ortak Noktasını buldun
Aslında Ortak derdimiz Piller Derecelendirilmeli ve Puanlanmalı
Her hobiye başlayan Thunder Power - Haiyin - Zippy Vb Alamaz
Ben hala Zop Power ve HRB Kullanıyorum Ve Tüm testleri Hower da yapıp Loglarından Kaç amper Çekip Toplam uçuş sürelerini Görebiliyorum
Thunder Power alsam En fazla bir 4 dakika fazla uçarım Ama Cepten 19 lira fazla çıkar çıkar
Şu satılığa çıkardığım haxa a700de 1100 motor 1355 Prop 5000mah 3 s HRB 50c (iç dirençleri 8-9-11) 3.7 amperde iniş olmak üzere 14 dk howerda havada kalıyor
bir örnekti Sonuç olarak Hrb benim için 5 yıldızı hakediyor fiyat ve performans olarak
yada 1000 hexa 4112 300kv motor 1555 prop Zop power 50 c 5000 mah (iç direnç ortalama sekiz) 9 dk hower
buda 5 yıldız (zop ta bir üretici firma )çakmasıda var etiketsiz siyah naylon olarak satılıyor o pil yaramaz

bunun gibi bir puanlama yapabilirsek gerçekten çok ama çok iyi olacak
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Yok Semih hocam, bu can alıcı noktalardan biri sadece... Bir de kumanda var böyle :D

Puanlama da yapılsa yine herkesin kendi doğruları olacak, sana göre bana göre çokça olacak... Ki zaten heli başka multi başka... Daha da dallanır budaklanır konu :laugh:
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Aslında haklısınız rasim bey
ama
önde hiç olmazsa bir mum ışığı yakmak gerekiyor
Tabiki herkesin doğruları var ama genel bir tablo çıkarmak gerekli aslında
belki 3 veya 4 kol olabilir
aslında ben Pil araştırmalarımı Alacağım pilin Üretici olmasına bakarak karar veriyorum
ama herkes araştıramayabiliyor
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Rasim Öztürk' Alıntı:
Yok abi çözemeyeceğiz, çünkü herkesin kendi doğruları var :)

Ben hala burdayım!...

Ali, Veli, Selami! Pil getirin!... :lollol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek C Değerli Piller Üzerinde Tecrübelerim

Omer Erkan' Alıntı:
Ben hala burdayım!...

Ali, Veli, Selami! Pil getirin!... :lollol:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Abi dikkat et lütfen yüksek enerji kaynağı diyor bu 200c ye kadar çıkar (0,200C)

Doğukan böyle güzel bir konu açıp yüksek bilgili abilerimizden değerli bilgileri ve gerçekte ne hissettiğimize kadar olan bütün estantaneleri yakalamamıza yardımcı olan bir konu açtığın için teşekkürler.