2m planör konusunu canlandırmalıyız

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,774
Tepkime puanı
23,158
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar, aslında forumda sıkı planörcü ustalarımız var ama ortamı ben biraz ısıtayım. 2 m planör dalı ülkemiz için özel bir dal. Çünkü 2 m yarışmalarının temeli bizim arkadaşlarımız tarafından oluşturulup dünyaya ihraç edildi. F3J branşı gibi profesyonellik gerektiren bir dal olmayan 2m branşı aslında yarışmalarda harika vakit geçirebileceğiniz, gerçekten çok düzgün modelcilerle tanışabileceğiniz ve pilotajınıza inanılmaz katkısı olacak bir disiplin.
Konu ile ayrıntılı bilgiye adresinden ulaşabilirsiniz.
Ben kısaca özetleyeyim yarışmaları.
Takımlar üçer pilottan oluşuyor. Ayrıca bir helper ve bir team manager bulunabiliyor. Ama üç pilot da bu görevleri paylaşarak bir takım oluşturabiliyorlar.
Planör standartları belirlenmiş bir bungee ile fırlatılıyor. Hedef 6 dakikayı geçmeyeck şekilde en uzun süre uçmak ve tanımlı iniş alanına nokta inişi yapmak. Uçuş süreniz bungee'den ayrılınca başlıyor ve uçağın herhangi bir kısmı yere temas edene kadar sürüyor. Uçuş süreniz saniye olarak kaydediliyor. İniş puanınız iniş sonrası uçağınızın burnunun durduğu nokta ile iniş noktası arası ölçülerek belirleniyor. İniş noktasına 1 m yarıçap içinde ulaştıysanız 100 puan alıyorsunuz.Uzkalaştıkça puanlar düşüyor.
Her slotta size 12 dakika veriliyor. Bu süre içinde istediğiniz kadar çıkış yapabiliyorsunuz. En son aldığınız puan geçerli oluyor. O slotta uçanların süre ve iniş puanları standardize edilerek 1000 üzerinden puanlanıyorsunuz. Yani bir seferde 5 dakika uçarak 300 puan başka bir seferde aynı süre ile 900 puan alabilirsiniz. Puanınız diğer pilotların puanına bağlı.
Yarışma klasmanı oluşunca (ki bunun için 6 round gibi uçuş yapılıyor) önceden belirlenmiş sayıda yarışmacı flyoff uçuyor. Sonuçlar hem takım hem bireysel bazda açıklanıyor.
İşin özeti bu.
İçine girdiğinizde inanılmaz zevkli olduğunu farkediyorsunuz.
Uçuşta enerji yönetiminin ne demek olduğunu çok daha iyi öğreniyorsunuz. Motorlu uçuş pilotajınıza inanılmaz katkı sağlıyor.
Hudson nehrine A320 indiren Sullenberger'in bir planör pilotu olduğunu da hatırlayın.
Haziran sonu bu sezonun yarışmaları başlıyor. İlki Bursa'da. Bu forumdaki birçok arkadaş için çok kolay bir yerde yani.
Merak eden tüm arkadaşlarıma katılmalarını öneririm. En azından izleyici olun...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
İlker beyin açtığı rookie konusundan beri aklımın bir köşesinde planör var Bursa'daki yarışmaya malesef yalnızca izleyici olarak katılacağım ama sonraki sezona kadar bir planör yapmayı kesinlikle istiyorum.

Bursa'daki yarışma 1 ay sonra 30haziran-1 temmuzda yapılacak. Organizasyonu, benim de yakın Zaman'da üye olduğum bumuk üstleniyor. benim için eşsiz bir tecrübe olacak o kadar çok modelciyle bir arada bulunmayı bile büyük bir deneyim olarak görüyorum. Umarım :RCKolik: in değerli üyeleriyle de bu vesileyle yüz yüze tanışma fırsatı buluruz :) hatta yarışmayı rckolik planör buluşması şekline sokacak potansiyel bile var bence :D

Uzun lafın kısası umarım hep beraber güzel bir yarışma geçiririz:yuppi:
 
Bilmem kaç Watt'lık motorlarla, bilmem kaç bin mAh LiPo'larla har har hareket çekmeye benzemiyor bu planör işi. Doğa ile bir olup doğanın sağladığı nimetlerden yararlanıyorsun. Şarj derdin neredeyse yok (alıcı pili var sonuçta). Yakıt derdin yok. Çalışma süresi başladı anonsu ile peş peşe fırlayan planörlerin sesi ve görüntüsü bile insanı heyecanlandırıyor.
Benim tanıdığım tüm planörcüler bir araya geldiklerinde mini yarışma düzenlerler. Çünkü işin keyfi orada. Gerçekten de yarışmanın havasını solumak bir başka. İçinde olmak daha da başka.
Uçuş tarzı da aslında huzur veriyor. Ağırlık merkezi ve trimleri iyi lan bir planörü yükselip bırakabilirsin. Git çayını iç gel. :) Sonra devam et.
Ama aslında öyle bir şey ki anlatılmaz yaşanır...

NOT: Boyun sorunu varsa uzan çimlere sırtüstü. Öyle uçur... :D :p
 
Sümer bey, "Bilmem kaç Watt'lık motorlarla, bilmem kaç bin mAh LiPo'larla har har hareket çekmeye benzemiyor bu planör işi " derken haklısınız.
On yıldan fazla oldu bana bir albatros göndermiştiniz. Toplayıp uçurduğum en iyi modellerimdendi.
Maalesef uç bölgelerde yaşayınca planör konusuna sıcak bakan çevre bulmak zor. Yalnız olunca da bir yere kadar keyifli oluyor. Paylaşmayınca, tatlı çekişmeler olmayınca ne tadı oluyor, ne tuzu.
Oysa bizim buralarda Hem uygun araziler mevcut hem de coğrafi yapı nedenli. ( denize yakın hemen yükselen tepeler, dağlar) termal yakalayıp dakikalarca havada kalmak imkanı da var.
Çevredeki az sayıda modelci maalesef elektrikli modellere bile oyuncak gözü ile bakıyor ve patlar motorlu olmayan modelleri modelden saymıyor.
Umarım yakın çevremde planöre gönül verenler çoğalır da bizde sebepleniriz. :)
 
Hem de Albatros! Şu an ağırlığınca altın edecek bir kit :)

Bursa yarışması bir yana, esas Yalova yarışması iiçin hazırlık yapılmalı bence. Yalova da Hava Harp Okulu’nun hava meydanında kamp yaparak kalıyoruz ve yarışma da meydanda yapılıyor. Bambaşka bir deneyim...
 
Yalova yarışmalarından slayt gösterisi videoları koyayım bari ben de :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol