3D Model Uçak

Ahmet BAĞBARS

Yeni Uye
Katılım
4 Şub 2020
Mesajlar
24
Tepkime puanı
34
Konum
Bingöl
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar Merhaba Model Uçak konusunda yeniyim. 3D Yazıcıdan bir uçak bastım. Uçak üstten kanatlı trainer model Motor: 2212 Brushles Elektrik, 2450 K.V., 815 gr. Thrust, 6x3 inç pervane(masterscrew), 3S Lipo Pil, Üstten Kanatlı tip uçak, uçağın toplam ağırlığı: 1100 gr., Sorunum şu uçak kalkmıyor acaba hangi motoru alsam thrust/ağırlık oranı ne olmalı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Son düzenleme:
Bende yeniyim ama mantık olarak 820gr itme kuvveti olan bir motorun 1100gr (pil ve elektronik aksamlarla 1200-1300gr) bir uçağı uçurma gibi bir durumu olabilir mi sizce?
Uçağı küçültemeyeceğinize göre motor ve pervaneyi değiştirmenizin faydalı olacağını düşünüyorum.

Tecrübeli arkadaşlar detaylı bilgi ( motor pervane) verecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet BAĞBARS
1100 gram uçağın boş ağırlığımıdır yoksa uçuş ağırlığımı.
820 gr trust gücü olan motor 1100 gr için yeterli gelir fakat güçlü motor her zaman tercih sebebidir. Eğer uçak hover yapacaksa üstü seçilir.
 
Sorunum şu uçak kalkmıyor

Merhaba, Uçağın kalkmayışı ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Tam olarakkalkış koşunuz ve uçağın yerden kesilme çabası nasıl oluyor? hatta mümkün olsa da bir video görsek çok daha iyi bilgi sağlamamız ve buna bağlı yardım etmemiz mümkün olacaktır.

Hangi model bu yaptığınız? model hakkında bilgi foto vs de faydalı olacaktır.

thrust/ağırlık oranı ne olmalı

Söz konusu bir eğitim uçağı ise 1/2 bile yeterli olacaktır.

ama mantık olarak 820gr itme kuvveti olan bir motorun 1100gr (pil ve elektronik aksamlarla 1200-1300gr) bir uçağı uçurma gibi bir durumu olabilir mi sizce?

Bence gayet olabilir, tecrübelerimle sabit hem de :) 1200-1300 gramlık bir uçağı 500-600 gramlık bir itkiyle bile uçurabiliriz. Uçaklar kanatlarıyla uçar aklınızda olsun ;)


güçlü motor her zaman tercih sebebidir.

Ve bazen de kırım sebebidir :)
 
Emre Hocam öncelikle çok teşekkür ederim Bingölde olduğum için mahrumiyet bölgesindeyim öğretmen olarak çalışıyorum. Yardım alabileceğim kimse yok 3d yazıcıdan uçağı bastıktan sonra elle attık hiç ilerlemedi yıkıldı ve düştü yeniden kırılan parçaları bastık şimdi yerden kaldırmayı deneyeceğim dedim acaba motor gücü mü yetersiz. Hafta sonu deneyeceğim. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Ahmet Bey,
Yardımcı olabilmek için bilgiye ihtiyacımız var.

Motor/pil/pervane sistemi yetersiz mi değilmi kısmına gelmeden önce sorulması gereken birkaç soruyu listeleyeyim, ona göre ilerleriz...

1. Modelin kanat açıklığı ve kanadının genişliği ne kadar (yani kanat alanını öğrenmek istiyorum)
2. verdiğiniz ağırlık pil vs dahil toplam ağırlık mıdır?
3. Elden atmadan önce uçağın ağırlık merkezini kontrol ettiniz mi? ağırlık merkezi tasarımcının söylediği yerde mi?
 
Öncelikle böyle bir ağırlıktaki uçak için gerekli motor gücü 250 - 350W arası olmalıdır.Benzer ağırlıktaki yaptığım eğitim modelimde deneme fırsatı bulmuştum ve A2212 1000KV motor kullanmıştım.Bahsini ettiğim motor 3S lipo ve 10x5 pervane ile 140W güç üretiyordu fakat ilk uçuşta yetersiz geldiğine kanaat getirdim.Elektrikli motorlarda iki önemli parametre vardır.Birincisi motor gücü watt birimiyle ifade edilir, ikincisi ise KV(rpm/v).KV, Tork ile ilişkilidir.Ben olsam sizin modeliniz için 1000KV veya muadili 300-350 Watt gücünde motor tercih ederdim.Yaptığım denemelerde gördüm ki bu özellikteki bir motor daha verimli oluyor.Son olarak motor seçimi yaparken üreticinin verdiği teknik verilere değil de bu motoru test eden kullanıcıların verilerine bakarak tercih yapmanızı hararetle öneririm.Ürün sayfasındaki veriler çoğu zaman gerçekçi olmayabiliyor çünkü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet BAĞBARS
Kanat açıklığı:91 cm
Kanat genişliği: 16 cm
Motor: Racerstar 2450 KV
Motor Pull: 815 gr (bu pull thrust sanırım)
Pil: 3S
Propeller: 6×3 Masterscrew
Ağırlık: 1100 gr.
Ağırlık merkezini doğru yaptık diye düşünüyorum. CG: Hücum kenarından 46 mm
Uçurduğumuz Rakım:1800 metre Kayak Tesisleri
Video atamıyorum site izin vermiyor.
 
Motor 280w ve uçağın toplam ağırlığı :1100 gram uçağı elden atınca 2 metre ilerleyip yıkılıyor ve düşüyor.

Ağırlık merkezi aşağıdaki resimdeki gibi
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:

uçağı yaptığım web sitesi 3D modeli ve Youtube videoları bu sitede yer alıyor
 
Kanat açıklığı:91 cm
Kanat genişliği: 16 cm
Motor: Racerstar 2450 KV
Motor Pull: 815 gr (bu pull thrust sanırım)
Pil: 3S
Propeller: 6×3 Masterscrew
Ağırlık: 1100 gr.
Ağırlık merkezini doğru yaptık diye düşünüyorum. CG: Hücum kenarından 46 mm
Uçurduğumuz Rakım:1800 metre Kayak Tesisleri
Video atamıyorum site izin vermiyor.

Verdiğiniz bilgilere göre uçağın kanat yüklemesi epey yüksek, kübik kanat yüklemesi 19.7 olarak hesaplanıyor ki bu ancak ileri seviyede pilotların uçurabileceği, fazlasıyla hızlı uçması gereken bir model anlamına geliyor. Dahası tüm bu hesaplar deniz seviyesi için geçerli, bulunduğunuz irtifada kanat performansı daha da düşüyor (tercümesi: modelin daha da hızlı uçması gerekiyor) öte yandan pervanenin de performansı düşüyor, yani motor da kağıt üzerindeki güç değerlerine ulaşamıyor (kaldı ki kağıt üzerindeki verilerin doğruluğu da tartışmaya çok açık).

Malesef bu 3D baskı eğitim uçaklarının temel sorunu, boyutlarına nazaran fazla ağır çıkıyorlar. Bir örnekle açıklamam gerekirse, sizin modelinizle aynı kanat alanına sahip iyi bir eğitim uçağının en fazla 700-750 gram civarı olması beklenir...

Normal koşullar için motor ve pervane seçimi bu model için yerinde ve yeterli, ama sizin yüksek irtifa koşullarınız malesef bu durumu değiştiriyor. Daha önemlisi yukarıda bahsettiğim gibi model ilk kez uçuracak birisi için pek uygun değil.

Benim tavsiyem, depron gibi bir malzemeden bir eğitim uçağı yapıp bu uçakta kullandığınız elektroniklerive ekipmanı ona takmanız olacaktır. Bu model uçmaz demiyorum, tecrübeli bir pilotun elinde uçup sağ salim inebilir de, ama asla bir "eğitim uçağı" gibi uçmayacaktır...
 

uçağı yaptığım web sitesi 3D modeli ve Youtube videoları bu sitede yer alıyor

Şimdi durum biraz daha netleşti :)

Bu "Viking" abi çok başarılı tasarımlar yapıyor, yakınen takip ediyorum. Modeli dayandırdığı orjinal tasarım (klasik balsa inşaat) 500-650 gram arasında uçan bir modelmiş. 3D baskı için de tek katman ve 0.25-0.3mm lik kalınlıkla basın diye açıklama yapmış. Bu şekilde basıldığında modelin 600-750 gram arasında çıkması gerekli diye not düşmüş. Siz nasıl bastınız? Arkadaşın tavsiye ettiği ekipmanları kullandığınıza göre baskıdan kaynaklanan bir fazla ağır olma durumu var. Sadece plastik parçalarınızın ağırlığı ne seviyede?
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet BAĞBARS
Özgür hocam çok teşşekür ederim ilgilennemiz beni çok mutlu etti. Biz uçağı aynı parametreler ile bastık boş ağırlığı 550 gram civarında çıktı, pilimiz 200 gram motor 60 gr. esc 60 gr. kablolar alcı ve denge için kurşun ekleme yapınca yaklaşık 1100 grama ulaştı. Bu uçağı çok sevdik açıkçası deprondan uçak yapma becerisine sahip değilim youtubede "kendinyap" adlı bir kanal var orda fotoblok kullanılıyor belki ordan bir model yapabilirim fakat bu uçağı uçurmak için gerekli motor, esc ve pervane almak daha mantıklı benim için bir öneriniz olursa gerçekten çok mutlu olurum çünkü Bingöl'de yardım alabileceğim hiç kimse yok civar illerde böyle.
 
Son düzenleme: