www.bilimselyuzme.com

450 size helikopter ayarları destek

Serkan ŞAHİN

Yeni Uye
Katılım
18 Nis 2023
Mesajlar
12
Tepkime puanı
5
Yaş
45
Konum
Antalya
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar merhabalar.

Elimde aşağıda göreceğiniz 450 size bir helikopter var.

Üzerinde temel elemanlar mevcut.

Gyro, servo, 6 kanal alıcı, esc mevcut. Spektrum dx8 kumandam da var. Şu an için elimde yeterli pil yok. Depron uçakta kullandığım bir 3S 15C pilim var.

İlk başta bu helikopteri ayarlamak için alıcı bağlantıları nasıl yapılır? İlk testler nelerdir? Ayarları yapmamda yardımcı olur musunuz?

Eğer Antalya içinde bana destek olacak bir arkadaşımız varsa tabiki müsaitliği konumunda destek olursa çok sevinirim.

Buradan da yönlendirirseniz elimden geldiğince İlk uçuşa modelimi hazırlamak istiyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Buradan destek olayım. Elindeki model uçar. Ama siz uçurabilir misiniz bilmiyorum. Simde helikopteri hiç hareket ettirmeden 4 yönden de çok rahat hoverde tutabiliyor olmanız lazım. Sonra uçuş aşamasına geçeceksiniz. Fakat her zaman için tek atımlık şansınız olduğunu unutmayın. O modelin kendisi 3 liraysa bir kırımda size 5 liraya parça satmaya çalışanlar olacaktır.

Şimdi kumandanızın ve alıcınızın marka modeline bakıyorsunuz. Ve alıcının manualini burada paylaşın beraber bakalım alıcının kanallarına. Tabi kendiniz de yapabilirsiniz. Ama beraber yapmakta fayda var.
 
Serkan Foruma ve hobiye hoşgeldin.
Bu model bu sistem ile uçar. 2005 ile 2012 arasında bu Çubuklu modelleri bu şekilde modelciler uçurdular. Ben modelciligi basladigim 2019 da artık flybar dediğimiz çubuklar yoktu. Her model flybarless dediğimiz cibuksuz modellerdi.
Bu sistem eski ama hala çalışır.
Burda rckolikte tonla konu ve bilgi var. Onları okuman lazım. YouTube da flybar setup ile ilgili tonla video var onları izlemen lazım.
İlk iş bir iki ay similasyon çalışman lazım. Sim çalışırken mutlaka stikleri iki parmakla öğrenmen şart. Tek parmak başparmak ile kumanda sticklerini tutman başlangıçta kolay hissettirse de sen iki parmakla öğrenmeye calis.
Özet önce oku sim çalış. Sonra soru sormana pek gerek kalmaz zaten ucarsin. Tüm sorularını ilerde bu konu başlığı altında devam ettir.
 
İnternette video izledikçe aklım karıştı. Bilgi eksiğim nedeniyle olduğunu düşünüyorum.

Aslında teknik konulara hızlı adapte olurum ama hiç bilmediğim konuda bir yönlendirme ile daha hızlı öğreneceğimi düşünüyorum.

Ekte elimdeki kumanda ve alıcıya ait dokümanları mevcut.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 

Ekli dosyalar

  • SPMAR6100E_Binding_Instructions.pdf
    208.8 KB · Görülme: 0
  • SPMAR6100.pdf
    833 KB · Görülme: 0
Kumanda manual ini yükleyemiyorum. Forumda ek için boyut sıkıntısı olduğu için ekleyemedim.

Ancak aşağıdaki linkten dokumanı indirip inceleyebilirsiniz.

 
Tamamdır. Şimdi daha önce bu modelin uçtuğunu varsayarsak tekrar gyro ayarlarına girmeye gerek kalmaz. Ama eğer ayarlama kartınız varsa gyrodaki servo frekans değerini 1520 olarak değiştirmeden servonuzu bağlamayın. Tabi sizde her şey bağlı. Demek ki bu ayarlarda sorun yok diye düşünüyorsunuz. Bunu benim bilmem mümkün değil tabi. Önemli olan birinci konu bu. Servo frekans değerinin ayarlanmış olması.

Bağlantıların yine daha önce yapıldığını görüyorum. Throtle yazan yere esc gitmesi lazım. Buna dikkat edin. Daha sonra enerji verebilirsiniz. Tabi kuyruk palleri ve ana paller takılı olmasın. Elinizdeki pil ile uçmanız mümkün değil ama ayar yaparsınız.

Eğer alıcınız kumanda ile bindlı değilse, spektrum bind prosedürünü araştırın. Ve uygulayın. Bindlı ise ayarların nasıl olduğunu görmek için detaylı video çekebilirsiniz. Eğer motor ile alakalı sorun yaşıyorsanız( kontrolsüz çalışıyorsa vs) esc ile bağlı olan kablolarını çıkarın. Şu aşamada motorla işimiz yok.

Stickleri teker teker hareket ettiriyorsunuz ve servoların verdiği tepkileri video çekiyorsunuz.

Not: İlk postunuzun 2. resminde sanki modele doğru bir pil kablosu gidiyor ve enerji vermiş gibi. Ama paller katlanmış ve kuyruğa bağlı. Servoları yakmaya kadar gider bu durum. Aynı şekilde kuyruk palleri katlıyken de enerji vermeyin. Paller birbirine baskı yaparak kuyruk servonuzu yakabilir.
 
Son düzenleme:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Serkan bey size bu sistemden lazım. Helikopter işi ne uçak işine ne araba işine benzer. başlı başına bir konsept. Türker hoca'nın hazırladığı eğitim videoları var onları sim çalışırken izlemeni tavsiye ederim. kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Evet bu model daha önce başkası tarafından uçurulan bir model.

Gyro ile beraber küçük ekranlı bir kart geldi. Yarın detaylı bakarız.

Alıcıyı geçmiş gün ben mi bağladım yoksa modeli aldığım yerdeki arkadaş mı bağladı şu an hatırlamıyorum.

Bu modele elimdeki pili bağlamıştım. Esc den ana motor bağlantısını söküp kumandadan stickleri konum değiştirerek test etmiştim. Servolar hareket etmişti. Ama aklımdaki şekilde değil karmaşık şekilde hareket ediyor.

Mesela iki stickten sağdakini sadece tek yöne hareket ettirsem de iki servo da tepki veriyor idi.

Şimdi yarın yazınızdaki yönlendirmeler sırası ile becerebilirsem ilerlemeye çalışayım. İlk iş gyro bağlantısı yapıp değerini okumaya çalışacağım.

Simülasyon konusunda ben aslında bu yola helikopter ile çıktım ama başaramayınca bir depron uçak yaptık bir arkadaşla. Sonra simülasyon programı ve kablolar ile kısa süre uçak için çalıştım. Sonrası hayat kısıtlamaları beni hobiden uzaklaştırdı. Şimdi Şimdi zaman ayırabilirsem bu modeli toplayıp ayarlarını yapabilirsem inşallah hover konumunda kaldırmak istiyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.
 
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Serkan bey size bu sistemden lazım. Helikopter işi ne uçak işine ne araba işine benzer. başlı başına bir konsept. Türker hoca'nın hazırladığı eğitim videoları var onları sim çalışırken izlemeni tavsiye ederim. kolay gelsin.

Evet helikopter işinin diğer model uğraşılarına benzemiyor. Zor bir hobi.

Elimde simülasyon programı v.s. Var. Onları tekrar kurup çalışabilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: TÜRKALP KUCUR
Simülasyon konusunda ben aslında bu yola helikopter ile çıktım ama başaramayınca bir depron uçak yaptık bir arkadaşla. Sonra simülasyon programı ve kablolar ile kısa süre uçak için çalıştım. Sonrası hayat kısıtlamaları beni hobiden uzaklaştırdı. Şimdi Şimdi zaman ayırabilirsem bu modeli toplayıp ayarlarını yapabilirsem inşallah hover konumunda kaldırmak istiyorum.

Maalesef ben şuan bile bile lades yapıyorum. Yani o modeli kırmama imkanınız yok. Bir kaç güne modeliniz uçmaya hazır olacak fakat sizin bir kaç aya ihtiyacınız olacak. Yaaa, bir şey olmaz yerden bir karış kaldırırım. Acaba uçacak mı diye bakacam vs vs derken model kırılacak. Sonra şu parçayı aldım bu parçayı sattım vs vs. Yine model uçar halde olacak ama harcadığınız paraya değecek mi? Bence hayır. Çünkü flybarlı modeller doğası gereği çok fazla kaçmaya meyilli. Anca düzgün bir geometri ve aynı zamanda düzgün bir trim ile o model sizler gibi bir acemiyi 3-5 uçuş yaptıracak kadar sağlam kalabilir... Ben heli uçurmasını bildiğim halde flbarlı modeli uçururken çok keyif almıştım. Sebebi de sürekli düzeltme istemesiydi. Hasılı yapmayın dememekle birlikte ne olacağını bilerek yapın diye baştan uyarmış olayım.

Bir örnek olması açısından bir kaç video paylaşayım. Bir fikir olur size de.
Modelin ne kadar kaçtığını göstermeye çalışıyorum. Hem rudderda hem cyclicde. Bilen biri rahatlıkla toplar da bilmeyen biri toplarken yere çakar modeli.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yani daha önce bir arkadaşa daha söylemiştim. Şuan helikopter öğrenmek ve bu çaba içinde olmak gerçekten ciddi bir sorun. Eğer yurt dışı bağlantınız varsa ve güncel ekipmana erişebiliyorsanız bile düşünerek yapmanız gereken bir hobi. Maalesef durum bu şekilde. Fakat tercih tabi ki sizin. Bu arada helikopterleri çok seviyorum. Ama sadece küçük bir modelle idare ediyorum. Rölantide...
 
Son düzenleme:
Anladım.

Muhtemelen uçamayacağımı yani helikopteri kaldıramayacağımı bende düşünüyordum. Çünkü tecrübem yok. Haklısınız aynı fikirdeyim.

Evet ayarlarını yapmam belki birkaç günümü alacak. Ama pilotaj olmadan olmuyor. Yada fiziksel destek lazım.