APM2.6 Hakkında yardımm

oguzhanyavuz

Yeni Uye
Katılım
27 Ocak 2015
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Arkadaşlar herkese selamlar,

yakın zamanda aranıza katıldım ve F550 toplamaya karar verdim araştırmalarım sonucunda, APM2.6 controller almaya karar verdim.
bu kararımda birşeyleri kedim yapmak istememden ortaya çıktı. :)
bu nedenle APM2.6 alacağım fiyat olarak ve diğer modeüller olarak aşağıdaki linkteki ürün için yönlendirmeleriniz bekliyorum.



herkese kolaylıklar dilerim.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Merhaba Oğuzhan. Satın alamak istediğin kart klon apm olacaktır. APM, Pixhawk ve PX4 açık kaynak kod yazılımları olduğu için klon uçuş kartlarının firmware güncellemeleri yapılabiliyor. Her zaman orjinal en iyisidir. Ancak malum orjinal kartların fiyatları yakıyor. :embarras: Sadece güncelleme sırasında "mission planner" yazılımında "karttınız orjinal değil, satıcınızla irtiba geçin" gibi bir uyarı geliyor. Şu anda APM 3.2 güncel olan yazılım. Çinden tüm APM kartları V2.5 yüklü olarak geliyor.

Senin satın almak istediğin kit içinde GPS, ve telemetri kartları var. Kurulumu kolay bir kart. Ancak daha sonra FPV, Autoplot, Falesafe gibi ayar ve donanımlara girersen PPM Uncoder kartını da alman gerekebilir. Bu kart kumanda ve uçuş kartı arasında istenilen ayarları yapmak, kanallara istenilen özellikleri atamak için lazım olacak. Ben şu anda Pixhawk kartıını aldım ve kumanda ayarları ile boğuşuyorum.

Satın almak istediğin kit içinde buzer ve power button yok.Olmasada olur ama olsa iyi olur. Sanırım Hexacopter toplayacaksın.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Pixhawk'ın özelliklerini bilemiyorum ama bu kitte benim gördüğüm önemli bir eksiklik titreşim giderici aparat. O da banggood'dan temin edilebilir. APM'nin en belirgin huyu, titreşimi hiç sevmemesidir çünkü...

Tam olarak eksiklik olmasa da Türkiye için şöyle bir durum daha var. Genelde mevzuat olarak Avrupa standartlarını takip ederiz ve 915Mhz değil, 433 Mhz amatör radyoculuk için izin verilen bir frekanstır. 915 Mhz Amerika'da kullanılır. Teknik olarak 100mw geçilmediği sürece bir izin alınması gerekmiyor ve kimsenin de gelip "sen 915Mhz almışsın" diye sorgulayacağı yok ama gene de teamüllere uymakta ve 433Mhz almakta fayda var.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

cevaplar için teşekkür ederim peki ne yapabilirim bir yardım edin hexa toplıycam.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Kardeş forumda Ergün'ün muhteşem bir anketi vardı. Bu hobiyi hangi amaçla yapmak istiyorsunuz, amacınız nedir, bu hobiden beklentiniz nedir, bu işe ayıracak bütçeniz ne kadar, bu işe ayıracak zamanınız ne kadar, halihazırdaki bilginiz, tecrübeniz, sabrınız ne durumda şeklinde uzayıp gidiyordu. Ben de kısaltılmış bir versiyonunu sorayım:

1 - Helide olmasa da bence multilerdeki en önemli soru AMAÇ'tır. Hexa'yı hangi amaç ile toplamak istiyorsunuz ?
- Sportif uçmayı istiyorum.
- Hiç bilgim yok, ama konu ilgimi çekiyor ve toplamayı öğrenmek istiyorum, sonrasına bakarız.
- Kamera takıp FPV yapacağım.
- Bilgisayar kontrollü otonom uçuşlar yapmak istiyorum.
- Bitirme ödevi olarak okuldan istediler.
- Diğer : ...
2 - Daha önce kullandığınız ve oyuncak olmayan bir modele ait uçuş tecrübeniz var mı ? Ya da daha önce hiç simulasyon kullandınız mı ?
- ...
3 - Elinizde herhangi bir ekipman var mı ? Varsa neler (kumanda, pil, şarj cihazı v.b.) ?
- ...
4 - Bu hobiye ayırmayı planladığınız başlangıç bütçesi nedir ? Bu hobiye ayırmayı düşündüğünüz aylık bütçe nedir ?
- ...
5 - Bu hobiye ayırmayı düşündüğünüz zaman nedir ?
- ...
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Zafer abi şöyle anlatayım,

hexa uzun bir süredir beni içine çekip duruyor ve bende bir yerden başlayayım istiyorum. daha önce amatör olarak 4 kanal heli ve Nitro Off-Road araç kullandım.

artık hayalimde f550 toplamak var toplarken de bu konuda birşeyler öğrenmek istiyorum.

kullanım amacım tamamen sportif olacak ve belki ilerleyen dönemlerde elimdeki go-pro yu da kullanmak isterim. daha fazlası olmaz.

bu konuda bütçe sınırım yok tabiki uçuk birşeyler alıp boş yere satınalma yapmak istemiyorum. yavaş yavaş öğrene öğrene gitmek ve sizler gibi zamanı gelince arkadaşlarımıza yardımcı olmak istiyorum.

elimde herhangi bir ekipman kalmadı hepsini yiğenlerime dağıttım. sıfır olarak düşünebilirsiniz.

sadece kendime "hadi" diye bilmek için f550 frame aldım ve beklemedeyim. :D :D

bu konuda da sizlerin tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. (motor, esc, controller, kumanda, vb. seçimlerde)

yardımlarınızı eksik etmezseniz çok memnun olurum.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Bu durumda ilk önce forumda yazılmış olan bilgilere bir göz atarak başlayabilirsin.



Hatta özel olarak DJI ve APM ile ilgili bir konu da bulunuyor.



"daha fazlası olmaz" ifadesinde ne kadar eminsin bilemiyorum ama ilk kumanda olarak FlySky TH9X ve şarj cihazı olarak da SkyRc B6 ya da Turnigy Reaktor 300W tavsiye edebilirim.




300W modelini kullanıyorum ve memnunum ama bu da 250W modeli, yeni çıkmış.


Kumanda seçimi ile ilgili bilgiler için buraya da göz atabilirsin.


Şarj cihazı seçimi ile ilgili bu konuya bakabilirsin.


Olası olarak merak edeceğin konular ile ilgili de forumda gayet geniş bir bilgi dağarcığı mevcut, üst linklerdeki "Ara" özelliği ile onlara ulaşabilirsin. Eksik yada anlaşılmayan hususlarda, bilgisi olan diğer arkadaşlar ve ben, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Bende şuan Quad için Apm kartıyla çalışıyorum.Ardupilotun kendi sitesinde A'dan Z'ye her bilgi mevcut buraya bi göz at istersen.Biraz karışık bir kart ama aşağıdaki link umarım yardımcı olur.
 
APM2.6 Hakkında yardımm

Oğuzhan, özel mesajından anladığım kadarı ile elindeki malzemeler şunlar.

- F550 Frame
- SUNNYSKY X2212 980KV
- FlySky FS TH9X 9CH Transmitter +Receiver
- APM2.6 ArduPilot Flight Controller APM 2.6+ Ublox 6M GPS w/ Compass+ PM+ 433Mhz 3DR Telemetry +OSD side pin version

Ve de "esc, pervane ve pil tarafında" tavsiyeye ihtiyacın var. Şöyle yapalım, daha önce teorik olarak anlatılmış konular üzerinden giderek nihai bir listeye ulaşmaya çalışalım. Ama ben sadece öneride bulunabilirim, kişisel zevkine, harcayabileceğin zamana, ayırdığın bütçeye ve teknik bilgine dayanarak nihai kararı vermek sana kalmış...

Öncelikle şu aşağıdaki konuyu referans olarak incelemeni rica ediyorum. Temel bir multikopter için ihtiyaç olabilecek tüm malzemeleri bu konuda belirttim, aynısını tekrar yazmak gereksiz olacak.


Şu mesajda da örnek olarak "SUNNYSKY X2212 980KV" motorları kullanmıştım. Mesajdada anlatıldığı üzere, motorun katalog verilerini inceleyip, gerekli maksimum akım ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı değerinde bir ESC seçmek, fiyat/performans/ağırlık gözetilerek en uygun çözüm olacaktır.

SimonK'lı ESC'ler, BLHeli yazılımlı ESC'lere göre bana biraz daha sempatik geliyorlar, çünkü üzerinde ayar yapılabilecek hiç bir parametre bulunmuyor, tak ve uç... Bu kadar. Herhangi bir 30A SimonK ESC iş görecektir ama sana tavsiyem, arıza nedeni ile daha sonra temin etmede sıkıntı yaşamayacağın bir ESC seçmen olacaktır. Afro ESC'ler "ileride temin edilebilirliği" daha yüksek bir ESC olarak gözüküyorlar.

Pervane seçimi için ise şu yolu izlemekte fayda var
1 - Gövdenin büyüklüğü sebebi ile bu gövdeye takılabilecek en büyük pervane boyutunun ne olacağını belirlemek lazım.
2 - Elimizdeki motorun, "en yüksek verimle" bu boyuta kadar olan pervaneleri çalıştırıp çalıştıramadığını araştırmak lazım. Bunun için iki farklı metod var.
2a - Aynı gövdede ve aynı motorda en çok hangi pervane kullanılıyor ? Forumlar biraz incelenirse görüleceği üzere CEVAP 10x45, 10x50 gibi 10" pervaneler.
2b - Kalem kağıt ele alınıp, motorun teknik verileri incelenir ve hedef ağırlıkta en yüksek verimlilikte hangi pervanelerin kullanılabileceği hesaplanır. Sadece dört işleme dayanan bir matematik bilgisi gerekiyor. Referans bilgiler için :

Yanlız yukarıdaki yazıda tam olarak anlaşılamayan bir noktayı biraz da üstüne bastırarak belirtmek istiyorum, itiş oranı artarsa stabilite de artar. 2:1 yerine 2.5:1 gibi bir oranı yakalamaya çalışmak, stabilite için daha iyi sonuç verir.

Pil seçimi konusunda da nihai uçuş ağırlığı belirleyici bir rol oynuyor. Ama 3S 5000mAH bir pili rahatlıkla bu gövdede kullanabilirsin.