Arduino ile İrtifa Ölçer

TurkishFS

Kartları Kader Dağıtır, Bizler oynarız...
Arkadaşlar elimde şuan için hazır bir devre şeması yok devenin dışarıdan bir fotografını çektim bağlantılar açıkça görülmektedir bu devrede Arduino uno3 ve BMP085 barometrik sensör kullanılmıştır
Devrede kullanılan program Ladyada for Adafruit Industries ten Limor Fried'a ait programın derlenmiş halidir...
potansiyometre ekran parlaklığı ayarı için konulmuş olup isterseniz kullanmayabilirsiniz (bu durumda pot ayaklarını kısadevre etmeyi unutmayın)
sensör Vcc sini 3.3 volt üzerinden besleyeceksiniz yaklasık yarım metre hassaslıkta çalışmaktadır bence oldukça iyi... :saygilar:

library dosyası
bu dosyayı C / Arduino / library içine atmalısınız...

ilk kutu ve 3d yazıcıdan çıkan hali​
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

devre fotosu​

Kod:
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_BMP085.h>
#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);
/*************************************************** 
  AD
  This is an example for the BMP085 Barometric Pressure & Temp Sensor
  Designed specifically to work with the Adafruit BMP085 Breakout 
  ----> [url]https://www.adafruit.com/products/391[/url]

These displays use I2C to communicate, 2 pins are required to  
  interface
  Adafruit invests time and resources providing this open source code, 
  please support Adafruit and open-source hardware by purchasing 
  products from Adafruit!

Written by Limor Fried/Ladyada for Adafruit Industries.  
  BSD license, all text above must be included in any redistribution
 ****************************************************/

Adafruit_BMP085 bmp; // sensor tanımı

void setup() {
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.print("altitude:");

Serial.begin(9600);
  if (!bmp.begin()) {
	Serial.println("Could not find a valid BMP085 sensor, check wiring!");
	while (1) {}
  }
}

void loop() {

// deniz seviyesindeki basınç değeri 101500 pascal olarak alınmıştır
    lcd.setCursor(0, 1);
    lcd.print(bmp.readAltitude(101500));
    delay(500);
}

• Beğen
Tepkiler: Emrah İnan
Arduino ile İrtifa Ölçer

Sümer abi görmesin :D , emeğine sağlık Tolga :saygilar:

Arduino ile İrtifa Ölçer

Gördüm, gördüm. Ne kadar saklayacaksınız ki benden?! :D :p Harika olmuş. Peki QNH girişi nasıl olacak? :)

Arduino ile İrtifa Ölçer

sümer abi QNH için (deniz seviyesindeki ortalama basınç değeri) 101500 paskal gibi bir değer alınmış programda net ölçme şansınız varsa değişirebilirsiniz tabiki ancak ben Gaziantep'te yaptığım bu ürünü denedim, google mapste 830mt görülen noktada 824mt değerini aldım sorun yok gibi bence :halay:

hakan abi irtifa ölçerde hazır da şu kumanda işini çözemedim gitti :D

daha önce firmam için yaptığım prototip bir çalışma vardı bol kanallı rf ile çalışan 300 mt mesafeden çeken hemde fpv bir kumanda tabiki sizin kullandıklarınız kadar profesyonel bişi değil ama bu gidişle kendim yapıcam kumandayı :lol:

prototip haa sakın bi yerde paylaşmayın :laugh:

Arduino ile İrtifa Ölçer

Bu arada library i eklemeyi unutmuşum sümer abi sorunca jeton düştü hemen ekliyorum konuya :laugh:

ekliyeceğim library dosyasını c arduino library içine atmalısınız...

Arduino ile İrtifa Ölçer

Aslında biz zamanında T67 ile uçarken QNH girmezdik altimetreye. Onun yerine meydan irtifası bilindiği için sabah yerde altimetreyi doğru irtifayı gösterecek şekilde ayarlardık. Otomatik olarak QNH değeri girilmiş olurdu.
Modellerde irtifa bence AGL (yer yüzeyinden) olarak önemli. MSL irtifaya gerek yok. O zaman sisteme eklenecek bir butona örneğin iki saniye boyunca basınca sistem o anki hava basıncını sıfır irtifaya denk gelecek şekilde kalibre edebilir (henüz koda bakmadım ama bu işlev bence mümkün).
Basınç sensörünü ayrıntılı olarak inceledim. Bu vesileyle I2C olayını da öğrenmiş oldum. Arduino ile bunun kolayca gerçekleştirilebildiğini görünce iyice bir sevindirik oldum. Sensör oldukça minyatür bir eleman. Bunu mümkün olan en minik Arduino kartı ile kombine edip bir varyometre tasarlamayı düşünüyorum şimdi. Planörde kullanmak üzere hazırlanacak ve yere bir sinyal iletecek. Örneğin irtifa artmaya başlayınca giderek tizleşen bir ses (433 MHz üzerinden iletilebilir sanırım) ve irtifa azalmaya başlayınca frekansı düşen bir ses. Bu şekilde benim gibi acemi termal planörcülerin termali hissetmeleri kolaylaştırılacak.

Arduino ile İrtifa Ölçer

Sümer Yamaner' Alıntı:
Aslında biz zamanında T67 ile uçarken QNH girmezdik altimetreye. Onun yerine meydan irtifası bilindiği için sabah yerde altimetreyi doğru irtifayı gösterecek şekilde ayarlardık. Otomatik olarak QNH değeri girilmiş olurdu.
Modellerde irtifa bence AGL (yer yüzeyinden) olarak önemli. MSL irtifaya gerek yok. O zaman sisteme eklenecek bir butona örneğin iki saniye boyunca basınca sistem o anki hava basıncını sıfır irtifaya denk gelecek şekilde kalibre edebilir (henüz koda bakmadım ama bu işlev bence mümkün).
Basınç sensörünü ayrıntılı olarak inceledim. Bu vesileyle I2C olayını da öğrenmiş oldum. Arduino ile bunun kolayca gerçekleştirilebildiğini görünce iyice bir sevindirik oldum. Sensör oldukça minyatür bir eleman. Bunu mümkün olan en minik Arduino kartı ile kombine edip bir varyometre tasarlamayı düşünüyorum şimdi. Planörde kullanmak üzere hazırlanacak ve yere bir sinyal iletecek. Örneğin irtifa artmaya başlayınca giderek tizleşen bir ses (433 MHz üzerinden iletilebilir sanırım) ve irtifa azalmaya başlayınca frekansı düşen bir ses. Bu şekilde benim gibi acemi termal planörcülerin termali hissetmeleri kolaylaştırılacak.

Abi bu yazdıklarını okuyunca gözümde bu alet canlandı.

Bu yapmaya çalıştığınız uygulamaların çoğunda yere bilgi aktarımı kısmında Fr-Sky telemetri özelliği size çok yardımcı olacaktır. Abi sanırım sana da bir Taranis aldıracağız gibi görünüyor.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kumandam Aurora. Telemetri sorunu yok. :) Ama hazır almak yerine tasarlamanın tadı başka. :)

Tabii ki orası kesin. Auroranın telemetri kısmı yanlış bilmiyorumsam açık kaynaklı değil. Hitec harici birşeyler bağlamak mümkün müdür bilmiyorum. Ama Fr-Sky o konuda biraz daha açık gönüllü. Kendi modülleri haricinde mesela sizin hazırlayacağınız modülleri bağlayabilmek veya haberleştirebilmek daha kolay diye biliyorum. Zafer Bey'de bu kumandayı kullanıyor. Mutlaka bu konuda araştırma yapmıştır.

Arduino ile İrtifa Ölçer

openXsensor Arduino Telemetry for the RC world :D
https://code.google.com/p/openxsensor/

Arduino ile İrtifa Ölçer

Oncelikle paylasim icin tesekkur ederiz Tolga, ellerine saglik :bravo:

Unutmadan soyleyeyim prototip kumanda da cok sik olmus. Dedigin gibi 2.el temiz kumanda bulamazsan kendi kumandani yapmak guzel bir alternatif olabilir :D

Sümer Yamaner' Alıntı:
....... Planörde kullanmak üzere hazırlanacak ve yere bir sinyal iletecek. Örneğin irtifa artmaya başlayınca giderek tizleşen bir ses (433 MHz üzerinden iletilebilir sanırım) ve irtifa azalmaya başlayınca frekansı düşen bir ses. Bu şekilde benim gibi acemi termal planörcülerin termali hissetmeleri kolaylaştırılacak.
Bu cihazi modellerde nasil kullanabiliriz diye dusunurken Sumer abimiz yine yardima yetisti ve guzel bir kullanim ornegi verdi :thumbup: