Arduino ile Kumanda Yapımı?

Katılım
13 Ara 2016
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Yaş
26
Herkese merhaba,
Ben birkaç gündür forumda dolaşıyorum. Hem daha ucuz hem de birçok özellik ekleyebileceğimi düşündüğüm için arduino ile hc-12 transreciever kullanıp bu şekilde kumanda yapmayı düşündüm. Bu konu hakkında bilgileriniz nelerdir? Bir de depronla yapılan uçaklar ortalama ne kadar uzağa gidiyor? Örneğin
bu linkteki uçak ne kadar uzağa gidiyor? Videodan tam kestiremediğim için soruyorum.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Şu konu fikir verebilir:


Uçağı sadece gözünle pozisyonunu ayırdedebildiğin uzaklığa gönderebilirsin.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Attığınız linkte kumandayı lövye ile kontrol etmekten bahsediyor anladığım kadarıyla. Benim düşündüğüm alıcı verici kısmını da hc-12 ile yapmak. Mesafe konusunda da merak ettiğim hc-12 nin yeterli olup olmayacağıdır. Teorik olarak 1.8 km lakin pratikte 500 metre yeter mi diye merak ediyorum.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Bu arada, HC-12 için parazit ve frekans karışmasını önlemek için frekans atlama protokollerini, iletilecek verinin formatını falan da belirlemişsindir diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla kumanda stiklerini okuyup gerekli sinyali oluşturma konusunda da bir sorunun yok.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Frekans atlama protokolleri ile ilgili bilgim yok. Şuan bilgi ediniyorum. HC-12 433-473 MHz arası 400Khz aralığında yayın yapıyor. Yayın için 128e kadar kanalı var eğer kastettiğiniz bunlarsa. Değilse söylerseniz sevinirim.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Otomobil kumandaları, garaj kapı kumandaları vs vs hep bu 433 MHz bandında çalışırlar. Dolayısıyla tek bir kanalda çalışırsan birisi yakınlarda otomobilinin kumanda butonuna bastığında iletişim kopabilir. O nedenle bu tür sistemler sürekli kanal değiştirirler ve bu değişimin nasıl olacağı önemli bir özelliktir kumanda sistemlerinde.
2.4 GHz kumandalarda daima iki farklı kanal birlikte kullanılır. Bir marka örneğin sisteme enerji verildiğinde çevreyi tarayıp boş iki kanal seçer ve onları sabitler. Bir diğer marka belirli aralıklarla boş kanallara atlayarak çalışır. (Zaten bu yüzden her markanın alıcısı kendi sistemine özeldir).
Demek ki senin öncelikle bir kanal seçme ve değiştirme algoritması oluşturman gerekiyor.
Sonra veri formatını belirlemelisin. Örneğin klasik PPM sinyali mi oluşturacaksın yoksa tamamen kendine özel bir kodlama mı yapacaksın.
Sonra bu sinyalin hata farkedip düzeltme kodları da olmalı.
Ayrıca iletişim kesildiğinde bir de fail safe sistemi düşünüp planlamalısın.
Diğer yandan kumanda stiklerini ve butonlarını okuyup bir veri akışı oluşturman da şart. Ehh bunu yaparken bunun trimi var, endpoint ayarı var, exposu var. Bunların kumanda kapatıldığında unutulmayacak şekilde kalıcı bir hafızaya kayıt zorunluluğu var.
Bu kumanda ile tek bir uçak ya da hava aracı uçurmayacaksın nihayetinde. O zaman farklı modelleri seçebilmek için bir yazılıma ihtiyacın var. Tabii tüm bunları ekranda görmek isteyeceğin için bir de uygun ekran lazım.
"O linkte kumandayı lövye ile kontrol etmekten bahsediyor" diyerek pek umursamadığın konunun içinde tüm bu detaylar yer alıyor.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Evet haklisiniz ben 16 sayfa olduğunu farketmeyip ilk sayfaya bakarak yorum yapmıştım. Şuan inceliyorum. Kanalın düzenli olarak değişmesi mi gerekiyor yoksa kesinti olduğunda değişecek bir algoritma yeterli mi? Ppm mi yoksa seri olarak belirli ifadelerle iletişim mi onu deneyerek bulurum sanirim. Kumandadaki buton gibi şeylerin kontrolünü de yapacağım. Fail safe system de yapacağım.
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Büyük iş kolay gelsin çok çalışmak lazım çok.

SM-G900F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Merhaba,

Aşağıdaki bağlantılar ilginizi çekebilir.












 
Arduino ile Kumanda Yapımı?

Necati C' Alıntı:
Merhaba,

Aşağıdaki bağlantılar ilginizi çekebilir.












Sağolun, araştırıyorum.