C130 için elektronikler

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,771
Tepkime puanı
23,156
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Yavaş yavaş sistem kafamda ve atölyede şekillenmeye başladı. İlk etapta uygulanacak çözümler ve üretilen modülleri yazayım:

Öncelikle ikişerli iki ayrı pil grubu ve bunların tam adaptasyonu için iki plaket hazırlandı. Böylece her bir pil çifti bir motor çiftini (iç ya da dış) enerjilendirecek.

[attachimg=1]

ESC'ler de iç ve dış motorlar için ayrı ayrı birer Y kablo ile sürülecek. İç motorlar normal throttle kanalından (3), dış motorlar ise 8. kanaldan bir mix ile komut alacaklar. Dış motorlar her zaman iç motorlardan biraz daha düşük güçte çalışacaklar. Bunu 3 -> 8 miks yaparken offset ile hallettim.

İki adet mini switch ünitesi kullanılacak. Her biri bir Attiny85 içeriyor. İkisi de Y kablo ile 9.kanaldan kontrol edilecek. Ancak yazılımlarında küçük bir fark var. Birisi üç konumlu butonun orta konumunda diğeri ise alt konumunda ilgili motor çiftini kapatacak. Plaketleri basıldı ama henüz delip montajı yapmadım. O nedenle fotoğraf yok şimdilik.

Bir tane de voltaj alarmı ünitesi yapıyorum. Bu da her şey yolunda ise yeşil LED yakacak. Eğer iç motorların pili zayıflarsa kırmızı LED yanıp sönecek, pil şarjı iyice azalırsa sürekli kırmızı yanacak. Aynısını dış motor pilleri için sarı bir LED ile yapacak. Bunun da plaketini bastım ama montajı yapılmadı. İnşallah tümü yarın akşam hazır olacak. O zaman fotoğraflar da koyarım.

Vericide üretici önerisi olan % 40 aileron to rudder miksi ve % 10 flap to elevator miksi ayarlandı.

Pazar günü THK sertifikasyon programı var ve 40'a yakın katılım olacak. Yani gün boyu rahat rahat pilleri şarj edip, sistemlerin montajını ve kontrolünü yapabilirim. Sertifikasyon bitiminde de inşallah keyifli bir maiden yaparız hep birlikte...

Eğer uçağın uçuşu ve inişi tatmin edici olursa daha ileri projeler için çalışmalara başlarım diye düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • pic05001.jpeg
    pic05001.jpeg
    35.5 KB · Görülme: 145
C130 için elektronikler

Sistem kurgulanmis ve emin adimlarla hayata geciyor :thumbup: Insallah pazar gunu canli canli maiden ucusunu da seyretmek nasip olur :halay:
 
C130 için elektronikler

Sümer Yamaner' Alıntı:
...Pazar günü THK sertifikasyon programı var ve 40'a yakın katılım olacak. Yani gün boyu rahat rahat pilleri şarj edip, sistemlerin montajını ve kontrolünü yapabilirim

:laugh: ;D ;D işte o biraz zor abi seni markaja almaya geliyoruz. :lollol: :lol: :lol: :RCKolik:
 
C130 için elektronikler

Sümer Yamaner' Alıntı:
Belki de yamaklık yapmaya geliyorsunuzdur belli mi olur! :D :p

Abi ben yamaklığa hazırım her zaman! :)


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
C130 için elektronikler

İlki ESC kapatma modülü. İki gaz kanalını kontrol ediyor (iç motorlar ve dış motorlar olarak). Tek bir kanaldan kontrol ediliyor. Üç pozisyonlu switch üstteyken iki motor çifti de aktif, ortadayken bir çift kapalı, alttayken diğer çift kapalı.

[attachimg=1]

İkinci fotoğrafta ise yine iki pili takip eden devre var. Bir pil hücre başına 3.7 V'un altına inerse o pile ait LED (sarı ya da kırmızı) yanıp sönmeye başlıyor. Hücre başı 3.5 V olursa sürekli yanıyor. İki pil de doluysa yeşil LED yanıyor.

[attachimg=2]
 

Ekli dosyalar

  • pic05001.jpg
    pic05001.jpg
    37.6 KB · Görülme: 48
  • pic05002.jpg
    pic05002.jpg
    38.2 KB · Görülme: 49