firtinali havalarda benim dustugum hataya dusmeyin arkadaslar
Çok geçmiş olsun. Ben de ünite ilgili olduğunu düşünmüyorum, klon olması da bişey değiştirmez, uçuyorsa uçuyordur. Tecrübe eksikliği diyelim. Aşırı rüzgarda ilk uçuşumda ben de modele hakim olmakta zorlanmışımdır, hover'da bile.
Helikopterin rüzgar direncinin bağlı olduğu birkaç şey var. Tabi değişken açılı modellerden bahsediyorum. En önemlisi pal boyu ve pal dönüş hızıdır. Buna ek olarak eğer çok şiddetliyse rüzgarı burundan alması da çok önemlidir. Rüzgarlı havada modelin ani irtifa kazanması veya kaybetmesi o anda rüzgarın model üzerindeki etkisinden kaynaklanır. Modele alttan vuran bir hava akımı varsa modeli sabit tutmak için verdiğin kollektif açısı azalır, hatta bazı durumlarda negatif bile vermek gerekir. Eğer o hava akımı aniden kesilirse model yere doğru ivmelenir, sanırım senin başına gelen de bu.
Mesela ilk kez bu durumla karşılaştığımda başımdan geçeni örnek vereyim, senin durumunda tahminen böyle olmuştur. Aşırı rüzgarda 450 klon ve tarot zyx ile hover yapmaya çalışıyordum. Rüzgar karşıdan geliyordu ve modelin sabit durabilmesi için sürekli ön elevatör vermek durumundaydım. Modeli indirmek için geri çekmeye çalışırken, geri elevatör verdikçe heli çok hızlı şekilde yükseliyordu. Belki 15-20 sn ne yapacağımı düşündüm, tabi o saniyeler geçmek bilmedi. Geri elevatör ile negatif açı vermeye başladım ve helinin düz bir çizgide bana yaklaşmakta olduğunu gördüm, belki -3 -4 derece açı ile indim. O durumda rüzgar aniden değişse yada kesilse heli hızla alçalarak bana doğru geliyor olurdu.