www.bilimselyuzme.com

Hangar9 J3 Cub yeniden doğuyor

Sumer Yamaner

Moderator
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Yaklaşık 10 senelik 1/4 ölçekli Hangar9 Piper J3 Cub çok sevdiğim ve çok uçtuğum bir uçaktı ve doğal olarak yaşlanmıştı. Ben de büyük bakıma almaya karar verdim. Planım uçağı soyup yeniden kaplamaktı. Gövdeyi soydum ama sarı renk ahşabın içine işlemişti. İstediğim beyaz ağırlıklı kaplamada bu durum sıkıntı yaratabilirdi. Ayrıca kanatlar da gayet iyi durumdaydılar. Ben de renk değiştirmemeye ve sadece gövdenin kaplamasını değiştirmeye karar verdim.
Öncelikle ahşap onarımlarını tamamlayıp zımparaladım ve uçak o halde bir seneden fazla bekledi.
Aslında bir yandan da bir FPV platformu arayışındaydım. Arkadaşlar bunu elektrikliye çevirip FPV için kullanmamı önerdiler ve bana da çok mantıklı geldi. Bu uçak önce OS120 dört zamanlı pompalı motorla uçmuştu. Daha sonra DLE20 benzinli ile uzun zaman uçurdum. Artık bir de elektrikliyi denemenin zamanı gelmiştir diye düşündüm.
OS 120 dört zamanlı yaklaşık 5 kg, DLE20 de yaklaşık 6 kg statik çekişe sahip motorlar. Buradan yola çıkarak THK'daki SunnySky X90 motorun uygun olacağı kanısına vardım. Bu motor 6S pil ve 16x8 pervane ile 9 kg çekiş üretebiliyor. Uçak uçtuğu dönemde 7.5 kg civarında geliyordu. Şimdi de muhtemelen oralarda bir yerde çıkmıştır. Henüz kanatları takıp tartmadım. Ama bence bu motorla gayet iyi uçacak gibi duruyor.
Kaplama sonrası...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Cowling delik deşikti...

Elimden geldiği kadar onarıp boyadım.

Motora kendi tasarımım bir mount bastım. Karbon fiber takviyeli PET kullandım.

ESC için de özel bir tutucu aparat çizip bastım.

Üç palli 14x9 pervane kullanmaya karar verdim. (16x8 pervanenin yük faktörü yaklaşık 32 bin, bunun yük faktörü yaklaşık 34 bin). Ucuna da bir nut spinner basıp monte ettim.

Kuyruk telleri olmadan olmazdı tabii...

Yarına re-maiden için hazırız...

Vızır vızır bir piper cub :evil:

Abi pil olarak ne kullanıyorsun? Yenilemek icap ederse lionları es geçme derim. Hem hafifler hem de hem de hem de diye baya sayabilirim yani :D

Vızır vızır bir piper cub :evil:

Abi pil olarak ne kullanıyorsun? Yenilemek icap ederse lionları es geçme derim. Hem hafifler hem de hem de hem de diye baya sayabilirim yani :D
Bak dalga geçmeee :lollol:
Var olan 6S pillerimi kullanacağım. İleride gerekirse LiIon düşünürüm. Ama 100A için 4-5P gerekir sanki.

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Var olan 6S pillerimi kullanacağım. İleride gerekirse LiIon düşünürüm. Ama 100A için 4-5P gerekir sanki.
Abi eskidendi o. Şuan trye gelmedi ama eli kulağındadır. EVE 50PL piller var ve sürekli 125a ile derecelendirilmiş. Tabi ciddi bir soğutma gerekiyor 125a sürekli deşarj için. Onun bir düşüğü EVE 40 PL. Oda sürekli 70a deşarj imkanı var. Anlık 150a görebiliyor. Soğutmanın olmadığı yerlerde 50a sürekli çekmek mümkün. Uçakta uygun bir hava akışı ile 70a sürekli çekmek de mümkün. Hasılı 6s2p bir lion paket senin işini görür. ve 8-10000 mah lion ağırlığı 1kg yaklaşıyor. Ve bu kapasite kullanılabilir kapasite. Lipoda kapasitenin %70i kullanılıyor malum. Bendeki extra 4s 4000mah eski lipolarla 4 dakika falan uçuyor. 5s 4000mah liIonlarla 10 dakika uçuyor(du).

Kırımsız uçuşlar diliyorum. Sunnysky'ın mavi seri V3 motorları sağlam oluyor bayağı. Pil için EVE 40 PL ile 6S2P custom hücre yapılabilir belki. Sürekli 120A'ya kadar güvenle deşarj edebilirsiniz. Yakında zamanda bir paket yaptım bu şekilde:

• Sevdim
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
12 pili hücre başına 300 TL'den 3600'e aldım. XT90-S konnektörü 160 TL civarına almıştım. Balans kablosu, makaron, 12 AWG kablolar ve 0.2x10mm nikel şerit ise 300 civarı tutmuştur sanırım.

Aşağı yukarı 4000 e mâloldu. Şu an hücrenin fiyatı biraz artmış yani maksimum 5000 olur diye düşünüyorum.

Sümer abi ellerine ve emeklerine sağlık.Uçak, Airbus'ın Fransa'nın Toulouse kentindeki montaj hattından çıkar gibi yeniden küllerinden doğmuş.:lollol: