Duyuru Hobi / Ticari / Bilinmeyen Amaç Ayrımı Hakkında

Bu konu Yönetim tarafından bilgilendirme amacıyla açılmıştır.

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
NİSAN 2019 Tarihi itibariyle Alınan KARAR:

Forumumuz sadece HOBİ AMAÇLI kullanımlara destek vermektedir.

Bunun haricinde başta TUBITAK Yarışmaları olmak üzere, her türlü yarışmada istenen özel görevler, kişisel AR-GE çalışmaları ve özellikle de ticari faaliyetler için sorulan teknik sorulara ne yazık ki destek veremiyoruz.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sevgili arkadaşlar, yönetim olarak ilk iha yarışmasının ilanından bu yana aklımızı meşgul eden ve son zamanlarda da önem kazanan bir konu hakkında fikir ve düşüncelerinizi almak adına bu konuyu açmış bulunuyoruz.

Bildiğimiz üzere, insansız hava aracı (iha) olarak tanımlanan, basitten karmaşığa kadar bir çok uçuş görevi ve manevrasını otonom olarak gerçekleştirebilen araçlar günümüzde, başta askeri amaçlar olmak üzere, dizi-sinema sektöründen, reklamcılığa, bilimsel araştırmalardan, güvenlik hizmetlerine kadar sayısız alanda kullanılmaktadır. Otonom uçuşa imkan veren teknolojiler geliştikçe, bir yandan önümüzde yepyeni kapılar açılırken, diğer yandan modelcilik açısından her geçen gün daha da daralan bir alana sıkışmakta olduğumuzu düşünmekteyiz. Daha önceleri farklı konularda defalarca tartıştığımız konuları tekrar ederek zaman kaybetmeden, bugün farklı bir bakış açısıyla bu konuyu ele almak zorundayız.

Taktir edersiniz ki, forumumuzun esas ilgi alanı radyo kontrollü modeller, bu modellerin imalatı, geliştirilmesi ve en önemlisi de uçurulmasıdır. Ancak bu ilgi hobi düzeyi ile sınırlıdır. Forumumuz, hobisi radyo kontrollü modeller olan, sayısız meslek grubundan bireylerin katılımından oluşmaktadır. Ancak son dönemlerde iha yarışmaları, bitirme ödevleri, 'bir proje', hatta 'süper mega çok gizili bir proje' kapsamlarında, esas ilgisi modelcilik olmayan kullanıcılarımız da olduğuna ve dönem dönem forum gündemini yoğun olarak meşgul ettiklerine şahit olduk. Bu şekilde açılan konuların büyük kısmı modelciliğin tek bir konu ile bir günde öğrenilemeyeceğini anlayan kullanıcılar tarafından terk edildi, bazıları ise kendini bir şekilde komik duruma düşürmeyi başararak terk etti. Ancak öğrenme sabrı ve azmi gösteren birçok yeni modelci arkadaşımızın da aramıza katılmasına imkan sağlandı. Bazı konularda ise ne yazık ki tartışmaların seviyesi düştü ve yönetim olarak insiyatif kullanmak zorunda kaldık.

Bu bağlamda;

Öncelikle belirttiğimiz gibi, bizler modelciyiz ve hobimizi gerçekleştiriyoruz. Forumumuzun önceliği, herhangi bir ticari faaliyet ve / veya arge çalışması değildir. Forumumuz içinde her meslekten profesyoneller, radyo kontrollü modeller dışında birçok başka hobisi olan bireyler vardır. RC hobisini diğer hobileriyle veya mesleğiyle birleştiren üyelerimiz, bizim zenginliğimizdir. Ancak ticari faaliyetler, sportif amaçlar dışındaki yarışmalar, ödevler veya argeler ilgi alanımız dışındadır.

Bu demek değildir ki, forum olarak bu faaliyetlerin karşısındayız. Kesinlikle değiliz. Ancak temelinde bir model olan bir ticari faaliyetin, yarışmanın, ödevin veya arge çalışmasının, hayatında hiçbir modelle ilişkisi olmamış, modellere ve modelciliğe ilgisi olmayan ve / veya olmayacak kişilerce yürütülmesini, en basit ifadeyle, ciddiye almıyoruz.

Diğer yandan, bir hobi platformu olan forumumuzda paylaşılan bilgilerin, bir ticari faaliyet veya arge çalışmasında geçerliliği olamayacağını düşünüyor, geçerliliği varsa da, o çalışmaların zaten oldukça sığ bir düzeyde olan, ciddiyeti olmayan çalışmalar olduğunu varsayıyoruz, zira bizler hobiciyiz, modelciyiz. Modelcilik gibi kısa sürede öğrenilemeyecek ve başarılamayacak bir uğraşı temel alan ödevlerin ve bitirme projelerinin de çok kısa son tarihleri olması dolayısıyla gerçekçi bir sonuca varamayacağını düşünüyoruz.

Daha da önemlisi, kamuya açık bir platform olan forumumuzda var olan veya olabilecek paylaşımların, özellikle de açık kaynak kodlu platformlarla ilgili paylaşımların, bilgilerin, hobi düzeyinde sınırlı olması gerekliliğine inanıyoruz. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerinin her zaman ve her koşulda, her şeyden önemli olduğunun altını önemle çiziyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada, forumumuzun ve hobimizin geleceği açısından bir takım ilkesel kararlar alma ve net ayrımlar belirleme gereğini hissediyoruz. Forum yönetimi olarak bu ilkeleri belirlerken, RcKolik ailesi olarak fikir ve düşüncelerinizi bu konu altinda almak istiyoruz.

RcKolik Yönetimi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar. Görüşlerinize şahsım adına katılıyorum. Belirtildiği gibi amaç,bu tür uygulamalara karşı olmak değil. Ancak bu tür uygulamalar hobi amacının dışına taşıyor. Hobi,sürekliliği olan bir unsurdur diye düşünüyorum acizane. Kalıcı olan ve sürdürülebilirliğe sahip olan projeler desteklenebilir. Ancak gösterim olsun diye yapılan,somut sonuçlar vermeyen ve ticari kaygı içeren uygulamaların hobiden ayrı tutulmasını ben de desteklemekteyim...
 
İHA lar programlama dili bilgisi gerektirdiğinden bu konu model uçak ve model helikopter ağırlıklı forumun konusu dışında kalıyor. Ayrıca bazı istekler yardımı aşabiliyor. Mühendislik gerektiren konularda üniversitelerin ilgili bölümlerine başvurmak daha iyi olur. Bu konular forumda yazışmayla halledilebilecek konular değil.
 
Evet uzun süredir aklımıza kurcalayan bir konuyu sonunda enine boyuna irdeleme fırsatımız oldu. Öncelikle konu için teşekkürler @Emre Kaman kardeşim :thumbup: Fikirlerimi kısaca özetlemeye çalışayım.

1- Forum olarak kesinlikle HOBİ çercevesinde destek vermekle SINIRLI kalmalıyız diye düşünüyorum.

2- HOBİ'mizin ayrılmaz bir parçası da pilotaj diye düşünüyorum. Pilotajı tamamen ortadan kaldıran her türlü OTONOM uçuş bence hobi kapsamı dışında değerlendirilmeli.

3- Amacı net olarak belirtilmeden "Bir projede kullanmak için....." diye açılan konular ben de aşırı derecede rahatsızlık oluşturuyor.

Ülkemizin bulunduğu çoğrafya şartlar belli. Her zaman kötü niyetli kullanımların olması muhtemel. Bu nedenle iyi bir amaç için bile olsa
daha sonra herkes tarafından okunabilen bazı bilgilerin alenen paylaşılması bence extra risk oluşturuyor diye düşünüyorum. Evet bu bilgiler zaten tüm
dünyada paylaşılmış durumda. İsteyen oralardan da bu bilgiye ulaşabilir. Bunu engellemek mümkün değil, ama en azından biz alet olmamış oluruz
diye düşünüyorum.

4- Bu tür katılımların HOBİ camiasına en küçük bir katkısının olduğuna inanmıyorum. Hal böyle olunca da sadece emekle elindiğimiz BİLGİLER resmen HORTUNLANIP, alınıp gidiyor.
Ne foruma ne de camia en küçük bir artısı olmuyor. O zaman emek çekip, bilgi paylaşmanın çok da bir mantığı yok gibi geliyor bana.
 
Şimdi arkadaşlar, aslına bakarsanız bu gibi projelerin tamamının altında yatan bildiğimiz mana da "TİCARET".

Bilen bazı arkadaşlarımız var forumdan fakat;
biz şirket olarak yazılım geliştirmesi ve uzun mesafeli uçuşlar için İHA tasarlıyoruz ve bu forumda bu güne kadar işimle ilgili benden hiç bir şey duymadınız, ki ayrıca HOBİ amaçlı paylaşımların yapıldığı bir platformda gerek de yok.

Şimdi gelelim KNOW HOW kısmına; gerek pixhawk ve gerekte türevi bazı kartlar ile bir takım otonom işler yapılabilir ve de yapılıyor zaten, fakat burada sapla samanı karıştırmamak lazım. Hobi için yapılan bu işlerin terminolojisi belli, konuşurken rahat anlayalım ve anlaşılalım diye bazı özel kelimeleri ve deyimleri biliyor ve kullanıyoruz ama o kadar. işte bu noktada işin içine "TARGET TRACKİNG" vs.. gibi bazı lafların girmesi bile sıkıntı, hobide böyle bir terim yok zira..

Tamamen masumane öğrenme ihtiyacından bile olsa ki zaten PİXHAWK gibi open source bir kart ile bu işleri "PRECİSİON" yapmayı boş verin, verimli bir şekilde yapmak bile hayalden öteye geçemez.
İşin o kadar çok bileşeni var ki, ve yine bu bileşenleri iyileştirip daha verimli (hatasız) hale getirmek için harcanan zaman ve mesaiyi de eklersek ortaya çıkan şey seneler sürmüş yazılım geliştirmeler ve mekanik öğrenimlerdir tabi ki.
Ve bu öğrenimler hobi maksatlı falanda değildir.
Tamamen TİCARİ dir.

Değil RcKolik gibi bir hobi paylaşım platformunda, hiç bir yerde açıklamazsınız bu bilgilerinizi, zira bu tip bilgi birikiminin değeri yada karşılığı yine tamamen TİCARİ dir.

Bu güne kadar foruma üye olup, hemen ardından falanca yarışmaya yada filanca festivale katılımcı olacaklarını söyleyerek konu açmış ve satır aralarında da öyle sorular sormuş arkadaşlar var ki, bu bahsi geçen yarışmaların yada vs.lerin bir adım sonrasının zaten hobi maksatlı olamayacağı aşikardır. Eh zaten o sorulara cevap alamadıkları içinde birer
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
olmaya devam etmiyorlar.;)

Ha ama bazı arkadaşımız gibi tamamen meraktan bir şeyler üretmek, hafta sonlarını değerlendirmek ve yine mesele pixhawk gibi de bir kart kullanmak durumu ise;
hobi paylaşımı yapan bir grup insandan da ancak zaten hobinizi devam ettirebilecek bilgi edinebilisiniz. orada da problem yok.

Hobidaşlarıma Sevgiler, Saygılar.:saygilar::RCKolik:

Bu mesaj aşağıdaki konudan Yönetim tarafından TAŞINMIŞTIR.
 
Son düzenleme:
Düşüncem net , ticaret falan değil endişem , zaten multi çıkalı vur abalıya misali hobi yapmak çile oldu , bilinçsiz kullanıcılar yüzünden... bir de işin içine askeri ve güvenlik mevzuları girerse bizi şamar oğlanı yaparlar ,kesinlikle hobiyi aşan paylaşımları desteklemiyorum
 
ogrenci olarak bu konulari takip etmek benim hosuma gidiyor.
bence sorulan sorular art niyetle sorulmuyor zaten ne sordugunu bilse oyle bodoslama soramazdi :). ama yinede herseye ragmen cok bilgilendirici ve yonlenmesi gereken konular hakkinda guzel cevaplar geldi, bundan fazlasinida zaten kimse bekleyemez, dedigim gibi bekleyende kotu niyetten ziyade cahilligindendir :).
Benim fikirlerim boyle tabiki burada daha fazla zaman geciren sizler bunlarin sonuclarini daha iyi bilirsiniz.
Ayrica her seye ragmen bunlar hobi disi alanlar forumun amacinin disinda
ben neyi savudum simdi bilmiyorum :)
not: klavye ing. oldugu icin kusura bakmayin biraz turkce ozurlu gibi yaziyorum :(
 
Hayatım boyunca her zaman farklı hobilerim olsun istedim. Her defasında bu hobilerin hiçbirini emek ve zaman harcamadan kendime katamadığımı gördüm. Parayla satın alınamıyorlardı ve bu beni tam bir hobikolik yapıyordu. :heartxf: Hobisi olan insanları her zaman farklı bir yere koyar, takdir ederim. :saygilar:

Bence bir hobi sahibi olmak için önce emeklemelisiniz (hatta bazen sürünmelisiniz :laugh: ) ve ancak doğru zaman geldiğinden yürüyebilirsiniz. Çok küçük bir kısmımız ise koşmayı başarabilecektir ki ya çok fazla çalışmış olacaktır yada özel bir yeteneği vardır. :coolxf:

Bence hobi edinirken insan esasen sadece kendiyle yarışır, limitlerini görür. Proje takvimleri olmaz, zaman kısıtları olmaz, çok gizli bilgiler / amaçlar olmaz, bütçesi olmaz........ olursa bir tek paylaşım olur oda en güzel RCKolik'te olur. :RCKolik:


O sebeple " Ticari bekleme yapma ! " :lollol: :lol: :lol:
 
Yapılan malum projelerin sonucunu da merak ediyorum açıkçası ama ben şuana kadar, Emre abinin dediği gibi 'süper mega çok gizili bir proje' lerin ne sonuca ulaştığını görmedim. Hadi diyelim ki projeniz üniversite tarafından size verildi ticari bir kaygınız yok. Akademik anlamda verilen teknik bir projenin amacı işleyişi öğrenip problem çözme becerisi geliştirmektir bana göre. Ancak bize rastgelen araştırmacılar işin kısa yolunu kullanıp bir şeyler "başarmaya!" çalışıyorlar, problem çözmeyi de bilen birine sormak olarak anlıyorlar. Tabi ki soracaksın ancak başkalarının verdiği cevaplar üzerinden tamamlanırsa, o projeye benim diyebilme şansın yoktur bence. Bir problemle karşılaşınca kendisinin bir çözüm yolu üretmesi zor olacağından Türker abinin dediği emekleme aşamasını atlayıp koşmaya çalışıyorlar. Bu şekilde gelişen bir projeden ben ülkemize herhangi bir hayır beklemediğim gibi, bizi ileri taşıyacak bir başarı olduğunu da sanmıyorum. Kısacası kendinizi kandırmayın arkadaşlar. Bizler hobiciyiz..
 
Son bir ayda yaşadığım iki olayı paylaşayım.
Bir arkadaşım aradı. Çocuğu ilkokul çağında. Okuldan bir proje vermişler ya da bir proje yapmaları istenmiş. Arduino kullanarak elini yaklaştırınca açılan çöp kutusu projesi hoşlarına gitmiş. Benden yardım istedi arkadaşım.
Şimdi, bir: ilkokul çocuğu Arduino ile proje yapsa ne olur yapmasa ne olur? İki: O projeyi ben yapınca çocuk onu okula ne diye götürecek? Bunun hazırı var, al onu okula götür.
"İlkokul projesi değil bu" dediğimde arkadaşım "ama veli yardımını kabul ediyorlar" dedi. Kendisine böyle bir şey ile ilgilenebilecek zamanım olmadığını söyledim.
Kısa bir süre sonra bir başka arkadaş aradı. Yeğeni bir robot projesi yapacakmış. Ben yeğenine "Arduino öğretebilir miymişim"!!!
Hayatım boyunca elektronik ile, bilgisayarlar ile, programlama ile, kodlama ile derinlemesine uğraşmışımdır. Karşıma gelip de "hadi bana bilgisayar öğret" diyen birini boğazlamayı da çok düşünmüşümdür. Cehalet öyle bir seviyede ki, yıllarca emek, zaman ve para harcadığım ve güç bela bir şeyler öğrenebildiğim bir konuda karşıma çıkıp "hadi bana da öğret" diyebiliyorlar. Demenin ötesinde böyle bir "öğrenme"'nin mümkün olabileceğini zannediyorlar.
Bizim foruma gelen bir grup katılımcı da bu kafada. Bu aslında günümüzde yönetimlerin insanlara empoze ettiği fikir. Tıp fakültesine gidiyorsun, üç beş kitap ezberliyorsun, hekim oluyorsun. Bu kadar basit. Sonra eline bir liste veriyorlar. Hatalıkları seçip karşısındaki reçeteyi yazıyorsun oluyor bitiyor. Cehaletin dünyası bu kadar küçük işte! Gelen kişi vur kaç peşinde. Buradan devreyi, başka bir yerden kodu alıp iç içe geçirip proje yapabileceğini zannedecek kadar gafil ve, özür dileyerek söylemeliyim, aptal!
Ama bunca yılın deneyimi ile daha ilk mesajından adamın amacını anlayabiliyorum! :D
 
Neydi o eski günler...
Pervanemizi ıhlamur takozundan kendimiz yontardık, Lastiği belli bir devirin üstünde kuramazdık yoksa gövde burulurdu. Ama en azından Bernoulli prensiplerini bilirdik ve uçağın kanadının neden uçağı yukarı kaldırdığının bilincindeydik.
60 Yıldan bu yana teknoloji geliişti, elbet kolaylıklarından yararlanmak gerek kafamız aldıkca, ama bir yere kadar.
Forumda her yeni katılımcıya hoş geldin demek zorunluğumun olmadığını biliyorum. Ayırıyorum. Zaten uslup belli ediyor. Gerçekten bu işe gönül vermiş birşeyler üretip yapmak isteyen biri mi?
Gerçek modelcilere kolay gelsin. :saygilar:
 
Neydi o eski günler...
Pervanemizi ıhlamur takozundan kendimiz yontardık, Lastiği belli bir devirin üstünde kuramazdık yoksa gövde burulurdu. Ama en azından Bernoulli prensiplerini bilirdik ve uçağın kanadının neden uçağı yukarı kaldırdığının bilincindeydik.
60 Yıldan bu yana teknoloji geliişti, elbet kolaylıklarından yararlanmak gerek kafamız aldıkca, ama bir yere kadar.
Forumda her yeni katılımcıya hoş geldin demek zorunluğumun olmadığını biliyorum. Ayırıyorum. Zaten uslup belli ediyor. Gerçekten bu işe gönül vermiş birşeyler üretip yapmak isteyen biri mi?
Gerçek modelcilere kolay gelsin. :saygilar:
Anaaaa forumun dinozoru geldiiii! :D :D :D
 
yeni bir uye olarak düşüncem kesinlikle ticari fikirlerin desteklenmemesi. hatta bi şekilde uzaklastirilmasi yönünde. ama bu ayrimi hangi noktadan hangi sorudan sonra yapilmasi gerektigi netleştirilmeli. hobi harici davraniş iceren unsurlarin nasıl tesbit edildiginde ne yapilacagi belirlenmeli.