Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,397
Tepkime puanı
43,382
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Lipo pilleri kullanırken, diğer pillerden farklı olarak, bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.Şayet bunları es geçer ve göz önünde bulundurmaz isek, Lipo pilin ömrü hissedilir şekilde kısalacaktır.

İşte bu yazımızda Lipo pillerin ömrünü kısaltmadan mümkün olduğunça uzun kullanmamızı sağlayacak 4 ANA ETKENDEN bahsetmeye çalışacağız.

Kullanıcılarımızın paylaştığı diğer bilgiler
Lipo pilleri max ne kadar uçuşta kullanabiliriz. Kaliteli pillerin en temel farkı nedir ?
Lipo pillerde kullanım sırasında ortaya çıkan Sıcaklık ve Isı kavramları
Lipo pillerde kaç derece sıcaklık normaldir ?


Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler

1- Storage Mod, Rodaj, Kaliteli Şarj Cihazı Kullanımı

[attachimg=3]

Öncelikle saklama modu dediğimiz 3,85 V'da bekleyen pillerin sıcaklığı göre kendi kendine deşarj grafiği şöyle

Yani sıcaklık düştükçe kimyasalın tepkimesi düştüğü için pilleri sıcak yerine soğukta saklamak daha iyi. Peki ne kadar soguk. Burada da esas olan pillerin içindeki kimyasalin donma sıcaklığı. Bu değer nedir derseniz de nette bakınca bir çok benzer değerleri gördüm.

"Lithium-Ion
The possible storage temperature range for Lithium-Ion batteries is is -20°C to 60°C but for prolonged storage period -20°C to 25°C is recommended and 15°C is ideal.



2- Pilin Doluluk ve Sıcaklık oranına göre bekleme koşulları ve Ömrü :

3- ISI
Daha önce konusunda paylaştığımız üzere LIPO pillerin üzerinde özel bir ifade olan "C" (Capacity) parametresi bulunmaktadır. Bu ifade, pilden anlık olarak çekilebilecek akım kapasitesini başka bir değişle "Deşarj" limitini göstermektedir.

Yüksek C degerine sahip piller daha az ısınırlar fakat aynı kapasiteli ve düşük C değerli pillere göre daha pahalıdır ve daha ağırdırlar.

Burada dikkat etmemiz gereken paramızı sokağa atmamak için gerektiği kadar, kullanım şeklimize uygun C değerinde pil almaktır.

Örneğin $ 7.8 iken, aynı pilin 30 C si $ 13,8' dir.

[attachimg=2]​

Kullanımdan hemen sonra pilin sıcaklığının ölçülmesi, bu pilin C değerinin sizin kullanım şeklinize uygun olup olmadığı konusunda fikir verir. Şayet uçuştan sonra bataryayı elinizde rahatça tutabileceğinizden daha çok ısınmışsa (>40C) o zaman sizin kullanmanız gereken pil daha yüksek C değerinde olmalıdır. Elinizdeki küçük C değerli pili bu şekilde kullanmaya devam etmek, aşırı ısınma sonrası pilin ömrünü olumsuz şekilde etkilecektir.

Ayrıca özellikle yaz aylarında piller sıcak ortamlarda uzun süre bulundurulmamalıdır.

4- AŞIRI DEŞARJ - Bir Numaralı Düşman
Bir Lipo bataryayı aşırı ısıtacak ve ömrünü bitirecek bir başka faktörde bataryanın hücre başına 3.2 V aşağı düşecek şekilde deşarj olması, yani kullanılmasıdır. Pilinizin C değeri ne olursa olsun, bu voltajın altına düşerse ömrü aşırı derecede kısalacaktır.

Toplam Uçuş süremizi, pilin hücre başına 3.7 V altına düşmeyecek şekilde ayarlamalıyız. Zaten aşağıdaki grafikten görüleceği üzere pilin ömrünü olumsuz şekilde etkilecek şekilde son noktaya kadar kullanmak, toplam uçuş süresinde en iyi ihtimal ile yaklaşık MAX %15 gibi küçük bir artış sağlar. Bu kadar küçük bir fark için bence pili zarar vermeye değmez ;)

[attachimg=1]​

Bu kontrollü değişik yöntemler kullanarak kolaylıkla yapabiliriz.

a- Daha önceki uçuş tecrübemize dayanarak, kumanda üzerinde TIMER süresini ayarlayarak
b- Var ise kumandamızın telemetri özelliğini kullanarak
c- Şayet modelimiz elektrikli ise, "LIPO Alarm / Lipo Buzzer / Lipo Battery Low Voltage Tester" adı verilen elektronik ekipmanlar kullanarak.

LIPO Battery Alarm kullanımı ile ilgili bir video hazırladık. Ekte öncelikle onu sizlerle paylaşalım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

"Lipo Battery Low Voltage Tester" ürünü E-Bay bulabileceğiniz gibi "Hobbyking" temin edebilirsiniz.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

5- YÜKSEK AKIMLA ŞARJ
Pillerimizi şarj ederken doğru akım hızını yani amperi seçmek de önemlidir . Ne kadar fazla akım ile şarj eder isek o kadar çabuk dolar, şarj süresi o kadar kısadır. Ancak yüksek akımlar ile şarj etme pilin ömrünü kısaltır. Altın kural pili şarj ederken 1C den yüksek akım hızında şarj etmemektir.

Yeni çıkan bazı piller için yukarıdaki kural geçerli değildir. Bu yeni pillerde 6 ila 10c ye kadar şarj edilebilir yazmaktadır.Ancak bunun pil ömrünü kısaltacağı konusunda hala kuşkular bulunmaktadır. :laugh:

6- YETERSIZ BALANS
Balanslı şarj neden bu kadar önemlidir? Hücre başına en yüksek voltajın 4.2 olması gerektiğini belirtmiş idik. Tek hücreli bataryalar için balans şarjı söz konusu değildir zaten hücre 4.2 volta ulaşınca şarj aleti durur.

Balans şarjı birden fazla hücreli piller için gereklidir. Balans şarjı yapılmadığında şarj aleti pilin toplam voltajına bakmakta ve bu değere göre karar vermektedir. Bu durumda bazı hücreler 4.2 den yüksek bazıları bu değerin altında kalır. Olması gereken toplam voltaj normal görülmekle birlikte aslında pil zarar görmektedir.

Başka bir değişle tam kapasite şarj olmayan hücre kullanılırken diğer hücrelerden daha düşük voltaj değerlerine inecek ve aşırı deşarj olacaktır. Aşırı deşarjın lipo pillerin bir numaralı düşmanı olduğunu söylemiştik. Kullanımdam sonra normal voltaj güvenli sınırlar içinde olsa bile hücre başına voltaj bu hücre için düşük olacaktır.

NOT: Şayet hala göz atmamış iseniz, daha önce sizlerler paylaşmış olduğumuz konusunu da bakmanızı tavsiye ederiz. ;)
 

Ekli dosyalar

  • lipo_discharge_curve_sm.png
    lipo_discharge_curve_sm.png
    12.1 KB · Görülme: 1,404
  • 20_30C Lipo.jpg
    20_30C Lipo.jpg
    69.2 KB · Görülme: 1,606
  • LiPo permanent capacity loss vs storage conditions.jpg
    LiPo permanent capacity loss vs storage conditions.jpg
    32.1 KB · Görülme: 520
  • Beğen
Tepkiler: Ömür İVEN
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Pillerin maksimum hücre başı voltajı 4.2V dur. 3 hücreli 3S pillerin maksimum voltajı toplamda 12.6 volt olur. Ancak hücre ayısı ve toplam voltaj değiştiği için hep hücre başına voltajı esas alırız. Pilden pile hafif değişiklik gösterse bile kabaca hücrenin voltajına göre doluluk oranı şöyledir:

4.20V--100%
4.00V--84%
3.96---77%
3.93---70%
3.90---63%
3.86---56%
3.83---48%
3.80---43%
3.76---35%
3.73---27%
3.70---21%
3.67---14%

Pilin Hücre voltajı %20 in altına düştükçe ömründen yemeye başlar.

Bir başka önemli nokta yük altında hücre voltajı 0.3V düşük çıkar. Yukarıdaki değerler dinlenme hali değerleridir. Yani 4.0 V olan voltaj helikopter yük çektiğinde 3.7 çıkar. Pil ne kadar kaliteli ise düşme o kadar az olur. O yüzden alarm kullanıyorsak alarmı 3.7 (sınır değer) - 0.3 (yük altında düşme payı) = 3.4 volta ayarlarız. Alarm ilk öttüğünde modeli indirmemiz gerekiyor demektir. Yüksüz olarak 3.7 ye düşmüş demektir. %80'i boşalmış demektir.

Pilin mah değeri depolama kapasitesini gösterir. Pilin ömrü azaldıkça kapasitede azalır. 2200 mah bir pilin hücre voltajı 3.7 olmuşsa %80'i boş demektir, şarj esnasında 2200x0.8=1760 mah enerji depolaması gerekir. 3.8 voltsa %67 boş demektir 2200x0,67=1474 mah alması gerekir. Bu değerlerin altında olan değerler genelde pilin kötü kullanıldığını ve yapısının , depolama kapasitesinin azaldığını gösterir.

ESC içinde voltaj çok düştüğünde motoru yavaş yavaş kapatma ayarı vardır. Soft cut denir. Motor aniden durmaz ancak devir düşmeye başlar anlarız ki voltaj çok düştü esc soft cut yapıyor. Bu soft cut ayarınıda 3.3 volta ayarlarız. Yük altında bu değeri gördüğünde pilleri öldürmemek veyaalev almasını önlemek için otomatik olarak gücü yavaşça keser.

Tabi 10 dolarlık hobbyking pillerinde çok öenmli değildir , ancak tanesi 400-500 liraya çıkan piller kullandığımızda pilin ömrünün uzun olmasını isteriz. İyi kullanılan kaliteli bir pil bin uçuş yapabilir.

Bütün bu bilgilerin ışığında 3.2 ile 3.7 arasında fark yok diyen arkadaşları foruma link verin bir okusunlar modelleri havada alev almasın. Çünkü pillerin içindeki aseton benzeri organik bazlı çözelti 65 derece civarı alev alıp patlamaya sebep olur.

Lipo patlama videosu:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Uçuş Süresi
indiğinde hücre voltajı 3.84-3.85 çıkıyorsa yarısı duruyor demektir. Dediğim gibi oranlar pilden pile farklılık ufak farklılıklar gösterebilir.

Uçuş süresini kısaltan nedenler sert uçuşlar ve yüksek kafaturudur. Mesela Bir 700 makinede 2200 kafa turu ile 4 dakika uçarken 1300 kafaturunda aynı pille 7 dakika uçmak mümkündür. Tabi makina hantallaşır. O yüzden uçuş süresinden bahsederken pilotlar genelde nasıl uçtuklarından ve kafaturu hızından da bahseder ki anlaşılır olsun.

Aynı düz yolda 90 la giden arabanın az yakması (düşük kafaturu hızı), 180 ile çok yakması (yüksek kafaturu hızı) , aynı hızda gitmesine rağmen yokuş aşağı az yakması (zorlamadan kullanım) , yokuş yukarı çok yakması gibi (hard 3D kullanım)

Voltaj Dalgalanması- Ripple ve Alarm Set Değeri Seçimi
Pillerde voltaj dalgalanması çok oluyor. BunaRipple deniyor. Ripple sevdiğimiz birşey değildir. Hücre başına 0.3V kabul edilebilir değerdir , 0.5 değişiklik gösteriyorsa 3 hücrede 1.5V civarı toplam bir dalgalanma yapacaktır ki buda ESC'ye zararlıdır. Yüksek ripple değerleri ESC'nin yanmasına sebep olabilir.

Normalde 3.8 ile iniyorsa iyi bir kullanımdır ancak 3.3 düşmesi sağlıksız bir pil olduğunu gösterir. Piller çöpe atılmaz tabi ama çok zorlamayın. Bir iki tane iyi marka pil edinin , bu pilleride yavaş yavaş emekli edersiniz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tüm piller için ortak olan üç hayati kural vardır. Bunlara uyulursa pilden maksimum ömür alınır :

1. Pilleri asla %80 den fazla boşaltmayın . Hücre başına 3.7 voltun altına indirmeyin.
2. Pilleri saklarken hep %50-60 oranında dolu olarak saklayın . Hücre başına 3.85 volt
3. Kaliteli bir şarj aleti kullanın. Cellpro , icharger , hyperion vs.

Bu bilgiler ışığında tüm bu kurallara tam oalrak uyan biri olarak , şimdiye kadar kullandığım en kötü piller nanotech pillerdi. Zippylerim bile daha çok dayandı. Bilinen diğer pahalı pil markalarını kullanmak her zaman uzun vadede daha ucuza mal oldu. Misal 80 dolara hobby king pili alacağıma 125 dolara pulse aldım , iki katından fazla şarj görüdü , ve hala tam olarak sağlam olarak devam ediyor. Pil kargolarının pahalı olduğu malum , o yüzden herkese bir kere alı iyisini almasını tavsiye ederim. Deneyip memnun kaldığım (uzun ömürlü , üzerinde yazan performansı veren piller :

1. Pulse ultra
2. Gens Ace
3. Thunder power

Kullanmadığım ama kullananların yorumları ile üst kalite olduğunu bildiğim markalar:
1. Optipower
2. Spyder

Tabiki başka iyi narkalarda olabilir benim bilgim dışında.
Saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Samet_ELMACI
Lipoların şişmesi genelde şu sebeplerle meydana gelir;

-Kaldırabileceğinden fazla akım çekilmesi,
-Kaldırabileceğinden fazla akımla şarj edilmesi,
-Aşırı sıcak veya soğukta kullanılması / şarj edilmesi / bekletilmesi (kullanım ve şarj için ideal koşul 25C, bekleme için ise 5C'dir.
-Hücre başına 4.20v'dan fazla şarj edilmesi (HV özellikli lipolar hariç)
-Hücre başına 3.7v'dan daha aşağılara düşürülmesi, genellikle yük altındayken 3.3v görülebilir, ancak boştayken 3.7v altında olmamasına dikkat edilmeli
-Pilin dolu veya boş olarak uzun süre bekletilmesi (lipoların bekletilme voltajı 3.80-3.85v arasındadır, bakınız storage modu, storage şarjı)
-Zaman - kullanılsın yada kullanılmasın, bütün lipolar zamanla kendiliğinden bozulur. Yukardaki adımlar bu bozulmayı yavaşlatmak içindir.

Size uyan hangisiyse, sebep budur. Lipo ile ilgili gayet detaylı konularımız var, göz atınız.
 
Ynt: Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

tesekkurler paylasim icin faydali bilgiler veriliyor surekli basarilar dilerim
 
Ynt: Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Abi yine birçok kişi için harika bir paylaşım olmuş, eline sağlık :)
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Abi şunu sormak isterim mikro bir heli için sanırım bunu kullanamayız heliye monteli şekilde sanırım dogrumudur...?
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Serkan DAĞDEVİREN' Alıntı:
Abi şunu sormak isterim mikro bir heli için sanırım bunu kullanamayız heliye monteli şekilde sanırım dogrumudur...?
Ben uygun olacağını sanmıyorum. Hem fiziksel olarak hem de bağlantı olarak.

Mikro helilerin birçoğunum pilinde zaten balance soketi yok, direk olarak tek jak ile ESC'ye bağlanıyor. Ayrıca bu cihaz mikro bir heli için ciddi bir ağırlıktır diye düşünüyorum.
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için...
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

- abi bir farklı altın kuralda pilleri 1 gun sonra da uçucak olsak güneş ışıgı almayan serin bir yerde storoge modda saklamak ( 6s için 23.1 yani hucre başı 3.85-86 ) ben genelde sabah ucucaksam mecburen akşamdan basıyorum pillere( bir gün derken 24 saat baz alıyorum kendıme ) pili yüklü bekletmek dolu bekletmekde ömründen yer , boş bekletmek de ...

-- uçuş sonrası piller ister istemez ısı 'sı artabilir, pillerin bence biraz sogumaya bırakarak en azından ortam sıcaklıgına ulaşıncaya kadar takrıbı (15 DK ) dinlendirin sogutun derim ... uçuş sonrası sıcaklıgı artmış inilen bir pil zaten sıcaklıkdan dolayı kımyasal yapısı değişmiş olma ihtimali var iken şarz etmek bence hem tehlikeli olabilir hemde pil ömrünü kısalta bilir ...

- - -Bir diger mevzu cidden arkadaşlar aldıgınız lipo pillere düzgünce rodaj mahıyetınde ben yerde 2 -3 defa sarz desarz yapıyorum (3.86 altına ınmeden ) ilk uçuşlarında( 2-3 ucus ) sadece hover , ondan sonra kı ( 1-2 uçuş ) ıdle acık alan turu attıkdan dan sonra pillerinize yüklenin , kimisine göre gereksiz bi fark oluşmuyor denilsede , bahsettıgım kademeleri kendi pillerimde yaptım kaybedıcek bir şey yok sonucda 6-7 uçuş pillere yüklenmemiş olursunuz ama uzun vadede pillerin ömrünü uzatma şansınız olabilir ...


- - - Ayrıca 6s lipoya dunya paralar veripde bunları turnıgy accucel 6 veya buna benzer kalitesiz sarz aletleri ile şarz edip , sarz aletinizin lipo pillerin balancenı bozmasına gereksiz dirençlerini arttırmasına izin vermeyin, pile verdiginiz parayı kalitesi ve uzun ömürlü olması için veriyorsunuz , şarz aletinizde kaliteli olsun ( önerebilecegim : hyprion veya cellpro serileri gibi ) pillerinizi randımanli kullanın , yoksa gens veya pulse almanın bir mahiyeti yok ... diye düşünüyorum ..
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Ediz kardeşim eline sağlık, oldukça güzel ilaveler olmuş, hemen ILK MESAJA Link veriyorum :thumbup: Şahsen :

1- Storage modda saklamaya pek dikkat etmiyordum bu seneye kadar. Yani uçuştan döndükten sonra hemen şarj edip, haftaya uçmaya gitmeden önce şarjı tazeliyordum. Ama GENS pilleri aldıktan sonra bu sene buna özellikle dikkat etmeye başladım. Serin yer konusunda ise, her zaman oda içerisinde kaloriferden uzak bir yerde saklamaya dikkat ettim.

2- Uçuşlar arasında pili yeniden şarj etmek için ben de mutlaka en az 10-15 dak bekleyip, soğumasını sağladım. Hatta Antalaya'dan Tuğra abi, pilleri buzdolabında biraz bekletiyordu. O da yurtdışından görmüş bunu. Antalya uçuş pistinde buzdolabı da olunca sorun olmuyordu. Ama fayda mı zarar mı veriyor bundan emin olamadım ;)

3- LIPO RODAJ konusuna gelince, kesinlikle zararı olmayacak bir şey. Faydası olur mu olmaz mı tartışmaları yapılıyor olsa da mantıklı bir şey ve yapınca bir şey kaybetmiyoruz nasılsa :) Bu nedenle kesinlikle ben de bu konuda olabildiğince dikkatli olmaya çalışıyorum.

4- Kaliteli şarj cihazı da başka bir husus. Şimdiye kadar pek dikkat etmiyordum. Yıllardır kullandığım ICHARGER var ama Goblin sonrası büyük ihtimal yeni bir şarj cihazı alacağım. Dediğin gibi artık aldığımız piller dünyanın parası ve bu nedenle olabildiğince hassas davranmakta büyük fayda var.

NOT: Son olarak şunu belirteyim. 3 yıldır Turnigy Mavi ve Nanotech kullandım. Yukarıdaki yazdıklarım büyük kısmına bu pillere de uyguladım ama ne yazık ki 50 üzerine çıkan pil olmadı :-\

SONUC olarak pilotaj belli bir seviyenin üzerine çıkıyor ve uçuş süreniz artıyor ise MUTLAKA KALITELI PIL almak şart. Zira UCUZ pillerin maliyeti, bence çok daha yüksek :embarras:
3 tane ucuz pil alacağıma artık 1 tane ama KALITELI pil almayı tercih ediyorum ;)
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

hahaha :D abi benim oda çatı katı yazın cok sıcak oluyor bi ara fantezi yapıp şöyle bir olay yapmışlıgım bile var :D:D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


sogutma kısmına gelince bende hezerfende oldugum zamanlar yada uçus sonrası hemen eve donüyorsam cabuk sogusun diye atıyorum zaman zaman ... ama pilleri dondurmamak lazım sanırım bir kaç yerde denk gelmiştim ..

abi pillere araba taksidi öder gibi para verince dikkat ediyor insan:D

- 3 nano pile verdigin paraya 1 gens alırsın 3 den de uzun uçarsın hemde performansli bir şekilde ..
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

mehmet abi bu görseli de eklersen sevinirim ben resim eklemeye beceremedim :D :D

bu tabloda pilin doluluk ve sıcaklık oranına göre beklerken ( lipo raf ömrü de çok önemlidir lipo pilde hangi tarihde üretilmiş yada hangi şartlar da rafda ne kadar beklemiş ) ömrünü nasıl etkilediginide görebilirsiniz ...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ben bazen oluyorki 2 ay ucamadıgım oluyor , 6 lı paralel boarda baglayıp bazen şarj-- deşarj yapıyorum( storoge mod'a kalıcak şekilde ) faydalı veya zararlı mıdır bilmiyorum ama pili o şekilde en azından 1 aydan fazla yatırmıyorum .. bunlar tamamiyle benim fikirlerim , dogrumudur yalnışmıdır bilmiyorum ama bi zararı olucagını sanmıyorum ..
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

byedz' Alıntı:
hahaha :D abi benim oda çatı katı yazın cok sıcak oluyor bi ara fantezi yapıp şöyle bir olay yapmışlıgım bile var :D:D
Ediz pil dolabı süpermiş. :lollol: Bu arada pillerde şahane, nazar değmesin. :laugh:
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

byedz' Alıntı:
abi pillere araba taksidi öder gibi para verince dikkat ediyor insan:D

- 3 nano pile verdigin paraya 1 gens alırsın 3 den de uzun uçarsın hemde performansli bir şekilde ..
Aslında pillere neden gözümüz gibi bakmamız gerektiğini çok güzel bir şekilde açıklamışsın Ediz :thumbup: Adet ve kalite konusunda da acı tecrübeler sonrasında kesinlikle sana katılıyorum kardeşim ;)

byedz' Alıntı:
mehmet abi bu görseli de eklersen sevinirim ben resim eklemeye beceremedim :D :D

bu tabloda pilin doluluk ve sıcaklık oranına göre beklerken ( lipo raf ömrü de çok önemlidir lipo pilde hangi tarihde üretilmiş yada hangi şartlar da rafda ne kadar beklemiş ) ömrünü nasıl etkilediginide görebilirsiniz ...
Benden önce sağolsun Türker'im resim olayını düzeltmiş, ben de ilk mesaja link verdim :)

Saklama sırasında doluluk oranına çok da dikkat etmiyordum ama bundan sonra bu önemli detayı da dikkate alacağım. Dediğin gibi kaybedecek bir şey yok ama belki de ömür konusunda kazancımız olur ;)
 
Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Türker Akgün' Alıntı:
Ediz pil dolabı süpermiş. :lollol: Bu arada pillerde şahane, nazar değmesin. :laugh:


hahah :D:D saol abi otomatik termostar bile takmıştım :D :D