LIPO Piller ve Üzerindeki İfadelerin Anlamları

Merhaba. Benim motorlarım max 15 a akım çekiyor. 15x6=90A güç verebilen pil lazım. 5800mah 25c pil değeri karşılayacak gibi duruyor. Ama benim kafama takılan şu. Mesala pil kullandıkça yani içinde 2000mah kaldığında bu pil 50a mı akım verecek? Benim motorlarıma yetersiz mi gelecek? Şimdiden teşekkürler.
 
Oğuzhan arkadaşımız, şu konu da ayrıntılı bilgi varmış, yazmayı unutmuşum:

 
Pillerin uzerinde yazan c degerleri genelde kafadan atma veya yuvarlama olarak yazilir. Pilin tam doluyken veya %80 doluyken veya %20 doluyken verecegi akim havanin sicakligi, pilin sicakligi veya o gun caninin ne kadar vermek istiyor oldugu gibi etmenlere gore degisebilir :)

Ayrica c degerinin gercek oldugunu kabul etsek bile (guvenilir bir marka pil diyelim) bu c degeri pil eskidikce duser.

Diger yandan, max 15a ceken motorlar bunu %100 throttle ile ceker, ancak ucusun buyuk kismi cok daha dusuk thr seviyelerinde yapilir. Hele ki max 15a cekecek motorlarin oldukca kucuk motorlar olabilecegini varsayarsak, 5800 mAh bir pil baya buyuk bir pil olabilir.

Bu yuzdendir ki, multiler ile ilgili konulari multi ile ilgili yere acmaliyiz, o bolumde soz konusu multi ile ilgili detayli bilgi vermeden konu acamiyorsunuz ve biz de gozumuz kapali tahmin (bos atis) yapmakla ugrasmiyoruz.

Neyse, tiparlayacak olursak, pil cekilmek istenen akim ihtiyacina elinden geldigince cevap vermeye calisacaktir. Ancak zorlandigi surece voltajinda dusme meydana gelecektir (cokme) Eger bu dusus fazla veya uzun sure gerceklesirse pilde yapisal bozulmaya sebebiyet verir. Pil isinir ve siser.

Pillerle ilgili konularda aradiginiz cevabi bulamazsaniz multiniz ile ilgili detaylari da vererek ilgili yere konu aciniz, ki mutlaka uygun pil onerileri gelecektir.

Not: Forum kurallari geregi kullanici adinizi isim-soyisim olarak degistiriniz.