- Katılım
- 4 Eki 2012
- Mesajlar
- 3,579
- Tepkime puanı
- 6,176
- Yaş
- 66
- Konum
- Başiskele - Kocaeli
- İlgi Alanı
- Uçak
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
başlıklı yazıyı okuduktan sonra uçakta karar kıldınız. Ancak şöyle bir etrafınıza ve model mağazalarına baktığınızda çok çeşitli boyut, tip ve fiyatta uçak olduğunu görürsünüz. Bunların içinde kanat açıklığı 3 metreyi bulan büyük ve çok gösterişli uçaklar olabileceği gibi, yanından geçseniz farkına varmayacağınız küçüklükte uçaklar da olabilir. Peki, bu durumda seçimimi neye göre yapmalıyım? Ozellikle ilk model tercihi ile ilgili daha fazla detay icin su konuya da mutlaka bakmanizi tavsiye ederiz
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Hangi tip bir model ile başlayalım :
You must be registered for see images attach
Şu ana kadar edindiğim bilgiler ve deneyimler ışığında diyebilirimki bu sorunun tek bir yanıtı yok Model seçiminde yapılan yalnışların başında ise, göze güzel görünen, gerçeğinin uçması bile oldukça zor olan, ya bir savaş uçağı ya da bir akrobasi uçağının ilk model olarak seçilmesidir. Elbette ki böyle bir modeli ilk uçuş deneyiminde kırmak kaçınılmazdır. Bu da, daha başlangıçta bu uğraştan soğumanıza neden olacaktır.
Patlar Motorlu mu Eletrikli mi ??:
You must be registered for see images attach
Motorsuz uçuş özelliğine sahip "Planör" leri bir kenara bırakacak olursak, model uçakların güç kaynağı genelde Sıvı yakıtlı" (metanol+nitrometan+hint yağı karışımı) veya "Elektrikli" bir motor olabilir.
Geçmişte yalnızca sıvı yakıtlı (kızdırma bujili yarı dizel) motorlar varken, bugün pil ve elektrik motor teknolojisindeki gelişmeyle çok çeşitli elektrikli model arasından da seçim yapabilirsiniz.
Bu iki güç kaynağını kısaca karşılaştıracak olursak;
• Yakıtlı motorlar yapıları gereği pistir. Yani modelinizi yağ içinde bırakırlar, bundan siz de payınızı alırsınız. Her uçuş gününden sonra modelinizi temizlemeniz gerekir. Karbüratör ayarı ayrı bir dert olarak karşınıza çıkar, etrafınızda anlayan yoksa, yandınız! Ama depoda yakıtınız bittiğinde, doldurup tekrar uçarsınız. Saha ekipmanınız arasında buji ısıtıcı, yakıt pompası, starter gibi aletler olmalıdır.
• Elektrikli modeller ise temizdir. Çalıştırmak için gaz çubuğunu ileri itmeniz yeterlidir. Fırçasız motor ve lipo piller ile yakıtlı modellerin performansını gösterebilirler. Ancak sahaya geldiğinizde yanınızda en az 3 tane pil olmalıdır ki geldiğinize deysin. Tabii bu pilleri doldurmak için iyi bir şarj cihazınız da olmalı.
Başlangıç Modeli Nasıl Olmalı:
You must be registered for see images attach
Şimdi, bir de başlangıç için uygun bir modelin temel yapısına göz atalım. Yukarda sözünü ettiğimiz modellerin yanında, genellikle daha az göz alıcı bir görüntüleri vardır. Ama uçuş karakterleri oldukça iyidir. Yani, nispeten yavaş uçarlar, pilotun hatalarına karşı daha affedicidirler. Üstten kanatlı ve ağırlık merkezinin altta olması daha dengeli uçmalarını sağlar. Ahşap yapıya sahip iseler kutu gövdelidirler. Bu, bir kırım sonrasında onarımını kolaylaştırır. Burun tekerleklidirler. Bu özellikleri onlara kalkış sırasında yönlendirmede kolaylık sağlar, inişte de yerde takla atma ihtimalini azaltır. Bazıları EPP denilen bir malzemeden yapılmıştır. İlk zamanlarda çokça yaşanan kırıma karşı dayanıklıdırlar. Elektrikli olanlarında motor itici olarak yerleştirilmiştir. Böylece zırt pırt pervane kırmazsınız.
Uçuş Alanı:
Bir diğer unsur ise, uçuş yapacağınız alan varmı, ne büyüklükte? Çünkü, helikopterden farklı olarak, uçak için daha geniş bir alana ihtiyaç vardır.
Bütçemiz Ne olmalı:
You must be registered for see images attach
Şimdi bu filmdeki “esas oğlana” bir bakalım; bütçe! Neyse ki artık oldukça makul fiyatlarla modelciliğe başlamak mümkün. 500 TL sınırının altında, uçması için gereken her şeyin içinde olduğu bir modeli rahatlıkla edinebilirsiniz. Başlangıçta fazla para vermeden bir uçak edinin, yavaş yavaş olayın içine girin. Böylece daha sonra “bu iş bana göre değilmiş” derseniz fazla zararınız olmaz. Eğer “ben bu yolda devam edeceğim” derseniz, maddi gücünüze göre önünüz açık!
Hangi Kumandayı Seçelim:
You must be registered for see images attach
Gelelim bir de bu uğraşın temel taşlarından olan kumandaya. Yine, başlangıç için çok karmaşık bir radyo kumanda almanıza gerek yok. Ama bence en az 4 kanallı, birden çok model belleği olan bir kumanda olsun. Artık 2.4Ghz frekansını kullanan radyolar yaygınlaştığı için ilk radyonuz muhtemelen 2.4Ghz olacaktır. Ama, ikisi arasında bir karşılaştırma yaparak, seçiminizi UHF (FM) bir radyo yönünde de kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, endüstri standartlarında, kaliteli ve güvenilir bir marka seçmenizdir. “Ucuz etin yahnisi...” özdeyişini unutmayın, havadaki modeliniz ile aranızdaki tek bağ “o” dur.
Daha fazla detay için
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
ve
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
konularına bakabilirsiniz Buluşmalara Katılın:
You must be registered for see images attach
Günümüzde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaşmış olsa da, modelcilikte hala “usta çırak” ilişkisi en önemli unsurdur. Bu nedenle, ilk uçağımızı seçerken göz önünde bulunduracağınız etkenlerden birisi de çevrenizde modelcilik ile uğraşan kimse olup olmadığıdır. Varsa, yukarıda yazdıklarımı boşverin! İşiniz nispeten kolaydır; yapışırsınız yakasına olur biter! Modelciler oldukça sosyal canlılardır, genellikle bundan şikayetçi olmazlar.
Buluşma zamanlarını takip etmek için TIKLAYINIZ :
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Evet, buraya kadar işin gerçek uçuşu ilgilendiren yanlarından söz ettik. Bir de işin sanal yanından bakalım. Yani, teknolojinin bize armağanı olan simülatör tarafından.
Son olarak Simulatör Şart
You must be registered for see images attach
Artık simülatör yeni başlayan birinin uçuş öğrenebilmesi için olmazsa olmazlardan. Yıllar önce yurt dışından aldığım simülatör bana 300 USD'a patlamıştı. Bugün ise iç piyasadan, erişilebilir seviyelerde ve kolaylıkla bulabilirsiniz. Mutlaka bir simülatör edinin, bir eğitim modeli seçin ve sabırla çalışın. Göreceksiniz ki bir model uçak uçurmak sanıldığı kadar kolay değildir. Simülatördeki kırımınız size sadece bir tuşa basmaya malolacaktır. Gerçek bir kırımın maliyeti ise siz uçuşu öğrenene kadar en az birkaç uçaktır!
Temel Uçak Simulasyonlar dersleri için TIKLAYINIZ:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Simulasyon Yazılımları ile ilgili daha fazla bilgi için TIKLATINIZ:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Şayet bu konumuzu beğendi iseniz, o zaman Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim ?
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
konusuna da mutlaka bakmanızı tavsiye ederizTerkar aramıza hoşgeldiniz! Keyifli Uçuşlar