Boşuna "şeytan oyuncağı" demiyorum bu meretlere... Her türlü RC meret, 1/10 araba bile tehlikeli olabilir ama Heli'de riskler çok daha fazla. Hem aletin zarar verme potansiyeli daha yüksek hem de mekanik açıdan belki diğer tüm araçlardan daha komplike ve sorun çıkma olasılığı daha fazla. Her şeyin tekrar tekrar kontrol edilmesi ve yinede kırım olacakmış gibi gerekli güvenlik tedbirleriyle uçulması şart. Varsın paranoyak desinler, fizyolojik sorunlardan daha iyidir her şekilde.
İzzet bey,
Ben Helikopterde nispeten yeniyim, tecrübem az, tecrübeli arkadaşlar belki daha iyi yanıt vereceklerdir sorunuza, ama ben bildiğim kadarını aktarayım. Helikopterde motoru kapatsanız bile paller enerjileri bitene kadar dönmeye devam ederler. Dediğiniz gibi palleri de hızlıca durdurabilmek için bir fren mekanizması gibi birşeye ihtiyaç olacaktır ve onca döner enerjiyi aniden durdurmaya çalışmak da helikopterin tamamen kontrolsüz hareket etmesine yol açacaktır, yani sağlayacağı faydadan fazla zarar geritebilecek bir sistem olur gibime geliyor. Pallerin boyutu, kütlesi ve dönme hızları nedeniyle dönüş sırasında taşıdıkları enerji de hayli büyük. Geçen gün başıma gelen kırımı örnek vereyim, havada modelde sorun olduğunu farkettim, zaten yerden yarım metre yukardaydım, anında inip motoru kapattım. Paller yavaşlamaya enerjilerini kaybetmeye başlamıştı ama tam durmadan önce servo kollarından birisi yerinden çıktı ve pallerin kontrolü tamamen kayboldu. Heli yerde "çırpınmaya" başladı, yan yattı, pallerden birisi yere çarptı ve karbon fiber kırılıp kopup yaklaşık 10 m ileriye gidecek şekilde fırladı... Bu azalmış enerji bir de, motor hala devrede olsa, paller tam hızlarıyla dönüyor olsa siz düşünün. Bir de benim modelim 500 lük boyutta, yani fazla büyük de sayılmıyor, ama hala ölümcül bir silah.