Firewalldaki deliği yukarı doğru biraz genişletince gerginlik ve servodan gelen ses tamamen gitti.Rudder servosunun sorunu telin bir şekilde sıkışması. Bu sorunu mekanik olarak gidermelisin.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Firewalldaki deliği yukarı doğru biraz genişletince gerginlik ve servodan gelen ses tamamen gitti.Rudder servosunun sorunu telin bir şekilde sıkışması. Bu sorunu mekanik olarak gidermelisin.

Aslında benim kılıf da tam bahsettiğiniz gibiydi ama deliği genişletmek için sökmek zorunda kaldım. Tüm montaj işlerim bittiğinde, hepsinin doğru şekilde çalıştığından emin olduğumda, sabitlenmesi gereken her bir parçayı CA ile sabitleyeceğim. ?Bir de ben bir kaç hatırlatma yapayım.Pushrod bağlantıları mümkün olduğunca servo arm ile aynı doğrultuda olmalı.Bu uygulama her koşulda mümkün olmaz ancak olabildiğince bu konuya dikkat etmek gerekir.Genellikle Servo Arm büyük kuvvete maruz kaldığında Servo nun zorlanarak cızırtı şeklinde ses çıkarmasına sebep olur.Prensip olarak servonun kontrol yüzeylerini zorlanmadan,kasılmadan hareket ettirmesi gerekir.Pushrod u Servo Arm a takmadan ve kontrol yüzeyine bağlantısı yapıldıktan sonra Pushrod u elinizle hareket ettirerek kasılma,zorlanma ve takılma olmadan Pushrod un rahat bir şekilde hareket ettiği gözlemlenmelidir.Aksi bir durumda mekanik olarak bu problemi çözmek gerekir.Uçmakta olan bir uçağın maruz kaldığı stres ve kuvvet(buna servo da dahil) yerdekine göre çok daha fazladır.Bu nedenle kontrol yüzeylerinin ve servoların zorlanmadan hareket etmesi(mümkün olduğunca) büyük önem taşımaktadır.
Şimdi farkettim de, normalde firewall deliğinden az bir miktar Pushrod kılıfı dışarı çıkar.Ben Pushrod kılıfını sabitlemek için bir miktar yapıştırıcı ile yerine sabitliyorum.Sizinkinde kılıf içerde kalmış gibi görünüyor.Eğer isterseniz çok az bir miktar kılıfı dışarı çıkartıp sabitleyebilirsiniz.Ben ne kadar dışarı çıkarıyorum diye sorarsanız yaklaşık 3-4mm kadar.Sizin uygulamanızda Pushrod, firewall un üst kısmına sürttüğünü görüyorum.Bahsini ettiğim uygulamayı yaparsanız daha iyi olabilir.Tek dikkat etmeniz gereken nokta bu mesafeyi abartıp ön iniş takımı Arm ının dönüş hareketini kısıtlamayın yeter.
Tabi ki, daha önce eklemiş olduğunuz Rudder Pushrod bağlantısı resminden örnek verelim.Böyle bir durumda hem pushrod kılıfında ve diğer yerlerde sürtünme,takılma olasılığı fazla olur, hem de Servo normalinden daha fazla kuvvete maruz kalır.Servo Arm ile Pushrod un yekeye takılan kısmını düşünürsek çapraz şekilde yukardan aşağı şekilde inmemeli.Bir önceki mesajımda yazdığım gibi mekanik bağlantılar olabildiğince rahat olsun ki, kontrol yüzeyleri,pushrod ve servo zorlanmadan kontrol yüzeylerini hareket ettirebilsin.Benim eklediğim fotoğrafı referans alabilirsiniz.Aslında benim kılıf da tam bahsettiğiniz gibiydi ama deliği genişletmek için sökmek zorunda kaldım. Tüm montaj işlerim bittiğinde, hepsinin doğru şekilde çalıştığından emin olduğumda, sabitlenmesi gereken her bir parçayı CA ile sabitleyeceğim. ?
"Pushrod bağlantıları mümkün olduğunca servo arm ile aynı doğrultuda olmalı." cümlenizi tam olarak anlayamadım, gözümde canlandıramadım. Mümkünse biraz açıklayabilir misiniz?
Sümer abi O Ring takmak da gerekir mi?Fıstık gibi olmuş ve en doğrusunu yapmışsın.
O Ringi sana takacağım!Sümer abi O Ring takmak da gerekir mi?![]()
Metali metale yapıştırmak için CA kullanılabilecek en verimsiz malzemelerden biridir sanırım. Hem tumaz (Çünkü esnemez; kırılır) daha sonradan sökmek icap ettiğinde sorun çıkarması da cabası... Setskur vidaları güzelce sıkmak yeterli aslında, ama için rahat etmiyorsa locktite tabir edilen malzeme bu tip sabitleme işlerinde en güzelidir...3 tekerin de iç ve dış tarafındaki vidaları CA ile sabitledim.
Gövdeye yakın olan (iç) tarafını muhattap almalısın. Aslında en güzeli kanatçığı söküp düzeltmek ama trainer bir uçakta uçuşa aşırı olumsuz bir etki yapacağını sanmam. İlk uçuşta bir tarafa hafifçe yatacağını hesaba kat; diğer yönde yatış vererek dengede tut: güvenli bir yüksekliğe gelince trimle düzelt; hiçbir şey olmaz merak etmeAileronla ilgili bir sorun var ki nasıl çözeceğim bilmiyorum. Tam düz konumda olmasına rağmen, çıta yamuk olduğu için uç tarafı hafif aşağıda kalıyor.
İçlerinde yiv olup olmadığını göremiyoruz fotodan; ama bunların yeri gayet belli görünüyor. Fotoda görünen, depo ve arka servoların oradaki yuvalara girecek. Klavuzda açıklamamış mı?Bir de kanatın gövdeye montajı için olan vida setindeki şu 4 siyah somunu hiçbir yere uyduramadım.
O bahsettiğin sıkıntı hissi yükseliş servosundan kaynaklı olabilirServolar konusunda içime sinmeyen bir şeyler var, %100 emin değilim.
CA kullanma zatenGerek bu bahsettiğim vidalarda, gerekse motor üzerindeki diğer vidalarda CA vb. kimyasal sabitleyici kullanmadım.
Günün yorgunluğundandırGüle güle uçur.
Sümer abi gayet detaylı yazmış. Ailerondaki yamukluğu düzeltmek için uğraşmaya değmez. Havada trim ayarıyla uçuşunu düzeltirsin.
Tek takıldığım nokta, motorda alyen olmayan her vidayı sıktım demişsin. Alyen olan her vida diyecektin muhtemelen?
Karbüratör ayarını bilen birine yaptır ya da kılavuzu harfiyen uygula ve bolca video seyret. Hayırlı olsun...
Edit; ben yanlış okumuşum alyen meselesini...