RCKolik Üyelerinin Kumanda Tercihi - En İyi Kumanda !!

Kullandığım kumandanın markası

  • Futaba

    Oy: 56 22.5%
  • JR

    Oy: 12 4.8%
  • Spektrum

    Oy: 33 13.3%
  • Hitec

    Oy: 23 9.2%
  • Turnigy

    Oy: 42 16.9%
  • Diğer

    Oy: 83 33.3%

  • Kullanılan toplam oy
    249
Benim kumandalarımın hiçbiri üst seviye değil ve en sevdiğim kumanda hala 9Xtreme yazılım ve FrSky modül modifiyeli Turnigy9x.
En çok kullandığım kumanda ise FrSky Taranis 9X+.
Bir tane de Futaba kumandam var. Elime alasım gelmiyor. Sadece simülatörde kullanıyorum...
 
Modelciliğe başladığım günden bu yana çeşitli kumandalar kullandım ancak hepsi ekonomik sayılabilecek türdendi imkanlar dahilinde bir şeyler yapmaya çalıştığımdan dolayı.ArtTech'in E-Fly kumandasını çoğumuz bilir basit 4 kanallı(2.4Ghz bile değildi) ilk onu kullandım set ile beraber geldiği için.Daha sonra Turnigy 9X aldım hatta ER9X yazılımı yüklemiştim fakat bir süre sonra sinyal kopma sorunları yaşayınca FrSky QX7 aldım güzel kumandaydı ancak kumanda stickleri dar açıdaymış gibi hissiyat veriyordu rahat değildi.En son Radiolink AT10-II aldım hala bunu kullanıyorum ancak son zamanlarda sorun çıkarmaya başladı.Şöyle ki: Uçuş sırasında sticklerle komut verdiğimde tepkime süresinde gecikme oluyor ve bariz bir şekilde hissediliyor.Acaba yazılımsal bir sorun mu(stok yazılım kullanıyorum) yazılım güncellemesi yaparak çözebilir miyim diye düşünmeye başladım derken araştırma yaptım ancak bununla ilgili bilgiye ulaşamadım.En basitinden Radiolink kendi sitesinde yazılımla ilgili bilgi bile vermiyor yeni sürümde neler değişti,...vs.Aslında daha önce kullandığım kumandalarda da gecikme sorunu yaşamıştım.Böyle olunca ister istemez kumandalar konusunda daha önce ki gibi düşünmüyor insan.Kafamı kurcalayan bir soru gecikme problemi sadece ucuz kumandalarda mı oluyor? Yoksa Futaba gibi kaliteli olarak bilinen kumandalarda da oluyor mu? Hal böyle olunca ister istemez adam gibi iyi bir kumanda almayı düşünüyor insan.Belki de bunca sene paramı çöpe attım ucuzuna kaçarak bilemiyorum.Ayrıca Futaba T14SG,T18MZ hoşuma giden modeller ancak almaya karar verirsem belki ilerleyen zamanlarda.Sizce Futaba'nın günümüzdeki kumandaları parasını hakediyor mu? Gerçekten o kadar para harcamaya değer mi? Şuan uçurduğum Uçaklar 46 lık glow motorlu modeller.Ancak ilerleyen zamanlarda scale tipi benzin motorlu Uçaklar hedeflerim arasında.Bu konuda aydınlatabilirseniz gerçekten memnun olurum.:)
Bütün sorunu kumandaya yüklememek lazım alıcıda bir sorun olabilir bec devresinde sorun olabilir.
Bence yazilim güncellemesini bir dene derim boşu boşuna süs olsun diye koymazlar oraya.
Benim düşünceme göre günümüzde kumandayla kalite anlamında 4 ana başlıkta incelemek lazım bence
1. Malzeme kalitesi
2. Güvenilirlik
3.gecikme veya tepki süresi
4. Satış sonrası yazılım desteği (yeni gelişmiş protokoller yeni özellikler)
Ben şuan kullandığım kumandamda memnunum. Ama yeni kumanda alsam tabiki tecrübeli kişilerin kullandıklarına bakarım çünkü onlar birçok farklı modeli test etmişlerdir.
Burada tecrübeli kişilerden kastım yarış pilotları. Burada quad yarışlarındaki pilotlar üzerinden gidicem hem internette bulması kolay kişiler. Hemde çok var.
Genelde benim gördüğüm 2 temel marka var bu konuda 1.Frsky 2.spektrum. Tabi artık bu tarz yarışçılar 2.4ghz değil 900mhz tbs crossfire kullanıyorlar.
Markaları yukarıda bahsettiğim özelliklere göre incelersek

1.Frsky
Malzeme kalitesi anlamında modeline göre değişmek beraber orta denebilir.
Güvenilirlik olarak baktığınız da yazılım güncellemeleri ve yeni protokllerle kendilerini geliştiriyorlar. Ama yinede sayacağım markalar arasında en çok kopma yaşanan marka bu. Tabi bunun sebebi en çok kullanılan marka olduğu için olabilir.

2.Futaba
Zamanında en çok kullanılan ve en güvenilir olan markaymış. Malzeme kalitesi olarak bir iki kere elime alıp baktım ama ayrıntılı bir gözle bakmadım fakat orta üst arası denebilir. Güvenilirlik açısından da zamanında gayet iyiymiş şuan durum nasıl bilmiyorum. Yazılım güncellemesi yeni özellikler yeni protokoller falan yok varsa bile çok reklam yapmıyorlar.

3.Spektrum
Gerçekte hiç kendilerini görmedim fakat ben yeni bir kumanda alçak olsam bundan alırdım. Malzeme kalitesi iyi duruyor. Güvenilirliği açısından iyi pek şikayet duymadım. Yeni özellikler getiriyorlar. Yurt dışı pazarında kullanıcısı çok genelde yabancıların yaptığı her rc videosunda spektrum var. Başka kumanda görmedim desem yeridir.
Sanırım fiyatları bir tık tuzlu


Bunlar benim tercihlerim herkesin görüşü kendine göredir biri farklı bir kumanda yüzünden kırım yaşamıştır o sebeple sevmeyebilir.
 
4 senedir Futaba 14Sg kullanıyorum. Bir ara DX9 kullandım DSMX mikro modellerim için ama Futaba sorunsuz yoluna devam ediyor :) Ama sanırım güncel bir modele geçmenin zamanı da geldi :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Farukk
4 senedir Futaba 14Sg kullanıyorum. Bir ara DX9 kullandım DSMX mikro modellerim için ama Futaba sorunsuz yoluna devam ediyor :) Ama sanırım güncel bir modele geçmenin zamanı da geldi :)
Sekiz senedir Hitec Aurora 9 kullanıyorum. Güncel bir modele geçmeyi hiç mi hiç düşünmedim. Futaba 14SG'yi sadece 4 sene kullanıp güncel bir modele geçme ihtiyacının temellerini çok ama çok merak ediyorum.
 
Sekiz senedir Hitec Aurora 9 kullanıyorum. Güncel bir modele geçmeyi hiç mi hiç düşünmedim. Futaba 14SG'yi sadece 4 sene kullanıp güncel bir modele geçme ihtiyacının temellerini çok ama çok merak ediyorum.
Kendi adıma cevap vereyim abi :D Uzun bir dönem demirbaş güncelleme işi (kumanda, şarj cihazı..) beni çok mutlu ediyordu. Yani ihtiyacım olduğundan değil de yeni teknolojiye sahip olmanın verdiği bir mutluluk diyebiliriz.

Başka bir değişle bayanların alışveriş zevki gibi :lol: Biraz uzun sürdü ama çok şükür bunu atlattım :lollol:
 
Opentx gibi muhterem bir isletim sistemi varken ve de opentx imkânlarini cok ucuza sunabilen donanim da mevcut iken diger markalara para vermek(jeti ve powerbox haric) Sülün Osman'in kunduzi'si olmak gibime geliyor.
 
Ben öyle uzun süreler kumanda kullanmadım ama son 6-7 aydır Radyolink kullanıyorum. Ondan önce Hitec Flash 7 kullanıyordum. Açıkcası 3d için Radyolink birebir. Tabii bir çok etken var. Ben 2 parmak tutuyorum. Bundan dolayı kontrol noktası elime tam oturuyor. Spectrum kullandım bir kaç kez. Bana stickeri biraz büyük gelmişti, kumanda biraz büyük. Galiba bozulana kadar At9s ile devam edeceğim. Bozulacağıda yok gibi. :saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Deniz Tanrıverdi
Hobiye ilk başladığım zaman Turnigy nin 2 modelini kullanmıştım. İkisindede çekim mesafesinde anlık sorun yaşayınca hemen kurtuldum ve Hitec Aurora 9 ile yola devam ettim.

Her ne kadar 3 senedir uçmasamda Hitec ile hep mutlu oldum :)
 
Konu başlığı iki soru barındırıyor.
1-Rckolik üyelerinin kumanda tercihi.
Bunun yanıtı, her kullanıcının kullandığı model/modellere göre değişir.
3-4 kanal bir kumanda da olabilir, 10+ kanal bir kumanda da olabilir.
Model ve bütcenin uygunluğuna göre 30 dolarlık bir kumanda da işimizi görebilir.

2-En iyi kumanda sorusu ise göreceli bir soru. Yanıtlar net olmayabilir.
En iyiden kasıt nedir?
Çok kanallı olması mı, yazılımla yükseltilebilir olması mı, ergonomi mi? Hayli detay elektronik mi(büyük erkran) vs. Pek çok yeni teknolojiyi bünyesinde
bulundurması mı?
Çok geniş bir yelpaze.
Bazan basit bir kumanda en iyi olabilir. Çünkü işimizi görüyordur, sorunsuzdur...
Bu gün full teknoloji sanıp en iyi dediğimiz kumanda 6 ay sonra bu özelliğini yitirebilir.
Helikopterci bir arkadaşımla benim (uçakcı) en iyi kumanda tercihim çok farklı olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben yeni kumanda alacak olsam şu 3 kritere bakarım. Birincisi güvenlik. İkincisi desteklendiği protokoller. Üçüncüsü de tutuş hissiyati. Yoksa benim kullandigim özellikleri eminimki yillar önce çikan turnigy kumandalar bile fazla fazla karşılar. Modeller için bir kere ayar yapıyorum. Sonra yıllarca kumandanın menüsüne bile girmiyorum. :) Yani şu anda 10000 tl lik kumandayı sana 3000 e verecem deseler inanın hiç ilgimi çekmez. :) Çünkü kendi kumandam spektrum dx7 her işimi görüyor.
 
Eskiden Mehmet abinin dediği gibi, yeni teknolojiye sahip olma hazzı vardı.

Güvenilir bir markanın (futaba, spektrum, jr, hitec...) bir modeli tavsiye ediliyordu. Hem güvenilirlik açısından, hem kullanıcılardan dolayı teknik destek açısından. Hobiye yeni giren biri için önemli, alıcı kablolama, kumanda kanal atamaları, endpointler, subtrimler, kalibrasyon işleri, model ayar işleri, gaz ve pal açısı eğrileri...

Neyse spektrum dx6i ile başladım. dx7s e geçtim, rescuedan dolayı 7. kanal ihtiyaca dönmeye başlamıştı... Sonra heliye yeni yeni başlarken işin içine tam giremeyip elden çıkardım. Ralli tarzı bir araba almıştım, kumanda spektrum dx3s... Sonrasında yeni bir motivasyonla yeniden heliye döndüm, kumanda alışık olmamdan ve kalitesinden memnun olmamdan dolayı yine dx7s... Yeni teknolojiye sahip olma hevesi, çözünürlüğü daha artmış ekran, daha şık görünüm ve ekran ışığı bilmem ne derken dx9 a geçtim.

Sonra sonra mikado kumanda işine girince, birkaç da ayar videosu izledim. O ara 600sx vardı, kaybetmiştim. Yeniden toplarken 550sx e geçiş yaptım, beraberinde Vbar Controle geçtim. Kapalı sistemin kendine göre avantaj dezavantajları var. Ben memnun olduğumdan hiç değişiklik ihtiyacı hissetmedim. Artık en yenisine sahip olma hevesim de köreldiği için dokunmatik ekranlı Vbar Control Touch a geçmeyi hiç düşünmedim. Kaşıntı geri gelse kumanda değişimi yerine Logo200 falan almak isterdim herhalde. Dolar 4-5 liraya düşerse tekrar değerlendiririz :D
 
Eskiden Mehmet abinin dediği gibi, yeni teknolojiye sahip olma hazzı vardı.
O zamanlar dolar 3-4 TL civarındaydı kardeşim. Aahhh ne güzel günlermiş o günler ;)

Sadece dolar da değil, o zaman hobi tüm dünyada daha canlıydı ve sürekli yeni teknolojiler geliyordu :) Artık bu gelişmeler de nerede ise durdu sayılır :(
 
Yani bu durumda uçakçılar ekipmanı kullanıyor, helicileri ise ekipman kullanıyor demek geldi içimden ama demedim. :lol::lol::lol:
Kişiden kişiye değişir, mesela ben ihtiyacım dışında birşey almıyorum, ihtiyaçlarımı karşılamadığı zaman veya arıza yaptığında değiştiriyorum. Graupner mz 12 proyu futaba kumandam bozulunca almak zorunda kaldım, ve tam kapasiteye yakın kullanıyorum, üniteli alıcısını da, bir modelimde ünite olarak kullandım cebimden extra ünite parası çıkmadı.

Ayrıca ucuz ekipmanla, sınırları zorlamak gibi bir huyum var, aslında bir nevi fantezi, ucuz ekipmanla yüksek fiyatlı markaların yaptıklarını yapabilmek keyif veriyor.

Malesef bizim hobide sırf marka diye insanı soyuyorlar buda bir gerçek, bazıları bunu bilir sallamaz, marka olsun da çok önemli değil diyor, bazıları (benim gibi) fiyat performans kovalıyor, ben bunu tercih ediyorum hep.
 
O zamanlar dolar 3-4 TL civarındaydı kardeşim. Aahhh ne güzel günlermiş o günler ;)
Ben VBC kumandayı aldığımda tarih Ekim 2015 sonlarıydı abi, yaklaşık 5.5 yıl kadar öncesi... Dolar o zaman 2,90 civarındaymış. Aradan geçen zamanda 3 katına yaklaştı ?