Tarımsal Amaçlı Multicopter Tasarım Araştırma Geliştirme Üretim Grubu Oluşturma

AlpArslan bey yazdıklarınızı okudum düşünceleriniz güzel inşallah hedeflediğiniz yerlere gelirsiniz. Proje kapsamında mekanik çizim ve 3d modelleme konusunda size yardımcı olabilirim elimden geldiğince. İleri seviye Autocad kullanıcısıyım. Maksat ülkemizde birşeyler gelişsin gençler örnek alsın. Beni Arge grubunuza dahil ederseniz sevinirim. Saygılar iyi geceler.
 
Konuyu hortlatalım :) Ne oldu bu işin sonu? Bir neticeye vardı mı? Ya da bir yol katedildi mi bilmek isterim? Çünkü konu başlığı altında kendiminkilerle aynı idealleri (ya da niyetleri diyelim), aynı kaygıları gördüm. Dışarıdan bakınca profesyonel anlamda bir multicopter üretmek (açık kaynak yazılımlar kullanmak suretiyle tabi) mümkün görünüyor. Ama sürekli "işin içine girince bir yer de bir pislik çıkacak, kesin çıkacak" dürtüsü beynime vurup duruyor :) O yüzden akıbet ne oldu merak ettim?
 
Şevk kırma niyetinde değilim ancak bu projeye umarım başlanmamıştır.

Öncelikle, bu tür hava araçları; çiftçilerin kullanımı için ne derece uygundur, edinme ve işletme giderleri basit bir fıskiye sistemi ya da birkaç işçinin çalışma metoduyla karşılaştırılınca ne durumdadır gibi gibi sorular var aklımda. Bu alet için bir pazar araştırması yapıldı mı?

Eğer pazar ortamının uygun olduğu anlaşıldıysa o zaman bu sistemleri tasarlayacak ''bilgi sahibi'' insanlar bulunabilecek mi, bulunabilirlerse bu kişilerin istediği ücretler bu çapta bir proje için anlamlı olacak mı, geliştirme masrafları yine bu proje için anlamlı olacak mı? Bu projenin ''cesaret, savaşmak, fikir, yaratıcılık'' gibi özelliklerle yapılabileceğini düşünmüyorum, sadece ''bilgi sahibi olmanın'' yeterli olacağını düşünüyorum.

Sadece montaj yapılması düşünülüyorsa, eminim ki bu aletleri dışarıdan almak çok daha uyguna gelecektir. Ne yazık ki montaj devrinin kapandığını düşünüyorum, Çinliler en büyük rakibiniz olacaktır eğer sadece iş üretmekse.

Biraz karamsar olmuş olabilir, ancak bunlar benim düşündüklerimdir. Umarım sağlam adımlarla bu proje yürütülür, başarılar dilerim...
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Proje yapılır, pazar da var , lakin bu iş şahsi kullanıma uygun olmaz , bir ekibin olur , sertifikalı , izinli ve yetkin bir personel.Tabii ki şirket olursun , nereye çağırdılar , oraya gider , hizmeti verir parayı alırsın.Vergini ödersin (bak yaaa, devlete bir vergi alma fırsatı daha ;D)
Bu iş böyle olur :):saygilar:
 
  • Beğen
Tepkiler: Üye silindi 8682
Aynen öyle, maalesef çok kompleks bir konu. 140.000-260.000 arası tarımsal drone lar var. Evet, sıfırların sayıları doğru :) Ortalama 200.000 TL bir İHA'ya vereceksiniz. Sonra bunun geri dönüşünü bekleyeceksiniz. Ki ülke biliyorsunuz teknolojisi geriden takip etmekte ısrar bir memleket.
Kendi tarım arazinizde kullanacak olsanız, anlamsız. Çünkü (harita mühendisi olmam ve bu işin içinde olmama rağmen) daha 100 hektar tarım arazisi olan hiç görmedim :) Ki bu abilerden 5-10 tane olması da yetmez.

"Ben bu işin ticaretini yaparım, hizmet veren olurum" diye düşünsen, 200.000 tl'yi kimse Türkiye gibi bir ülkede öyle bir işe bağlayamaz. Hem sermaye olarak bulunması zor, hem de hadi buldu diyelim, kaç çiftçi tarafından (çiftçi derken profesyonel tarımcılardan bahsediyorum, 20 dönüm arazisi olup oraya yonca ekenlerden değil) kabul görür drone ile ilaçlama. Küçümser, "bununla ilaçlama mı olur" derler (Tecrübeyle sabit).

Belki şu olabilir burada, 20-30 bin TL gibi bir rakama eğer birisi çıkıp kendi tarımsal dronunu toparlayabilir, ve bunu küçük çiftçilerde test eder, sonrasında rağbet görürse, talep oluşursa, o zaman o topa belki girilebilir. Ki burada da düşünülen o sanırım. Amerika'yı yeniden keşfedecek bir durum yok ortada. Sonuçta bir çok insan octo-hexa yapabiliyor. E otonom uçuş kabiliyeti de olabiliyor bunların. Geriye sadece pestisit püskürtme olayı kalıyor.

İşin hukuki, ticari, patent, izin vs kısımlarını bilemiyorum tabi.
 
Arkadaşlar bu kadar karamsar olmayın. Projeye Alparslan bey ile başladık. İlaçlama değil ancak uzaktan algılama alanında çözümler geliştirdik ve hizmet vermeye başladık. Gayet de güzel ilerliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: İsmail Tuncay DAL