Temel RC Quad Tanımları - Quad Sözlük

Hakan SAHBAZ

Çalışkan Uye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
351
Tepkime puanı
400
Yaş
38
Konum
ISTANBUL
İlgi Alanı
Multikopter
Özellikle hobisine yeni başlayan arkadaşlar için kullanılan temel terimlerin anlamlarını açıklayan "Quad Sözlük" paylaşalım istedik. Umarım faydalı olur.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




Istediğiniz harf için TIKLAYINIZ:

, , , , , , ,
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
A-B-C

ACRO MODE: Quad yönetiminin tamamen pilotta olduğu, uçuş kontrolcüsünün quad uçuşunu dengelemek için müdehalede bulunmadığı ve de kumandadan gelen komut aksi bir komut gelene kadar son komudun uygulandığı moddur. En çok tecrübe ve beceri isteyen ve de en gelişmiş manevlaralara ve 3D uçuşa izin veren uçuş modudur. Bu modu aktif etmek için yapılması gereken diğer hiçbir uçuş modu (air mode hariç) aktif olmaması yeterlidir. Quad normal halde acro moddadır. Pilot uçuş tercihine göre diğer modları aktif veya pasif yapar.

AL - Auto Leveling : Accelerometer sayesinde quadınız kendi kendine dengede durması.

ANGEL MODE - Bu modda, pilot aracı istediği gibi uçuramaz. Belirli bir açıya kadar uçuşa izin verilir. Bu yüzden bu modu kullanırken takla ve keskin dönüşler mümkün değildir. Uçuş kartı kumandadan gelen roll ve pitch komutlarının quad üzerinde 45 derecelik bir açıya kadar etki etmesini sağlar.

AIR MODE - Bu bir uçuş modu değildir. Bu mod aktif edildiğinde throttle sıfıra çekilse dahi pervanelerin durmasının engellendiği moddur. Bu modu diğer uçuş modlarının herhangi biriyle birlikte kullanabilirsiniz.

ARF/ARTF - Almost ready to fly. Pil ve kumanda olmadan sadece quad'u içeren pakettir.

ARM / ARMING - Her ne kadar Türkçe sözlük 1. anlamı kol olsa da, bizim dilimizdeki karşılığı hazır olmaya tekabül eder. Motorlar için kullanılan bu terim; motorlar arm edildiğinde kumandadan gelen komutlara göre dönmeye başlayacak anlamındadır. Arm edilmemiş motorlar kumanda komutu verilse dahi dönmeye başlamaz. Emniyet açısından önemli bir özellik olup, pilot uçuş hazırlıklarını tamamladığı son ana kadar motorları arm etmemeli, uçuş için yapacağı ilk kumanda hareketinden hemen önce motorları arm etmelidir.

AWG - Kablo kalınlık değeri. Basit anlatımla değer düştükçe kablo kalınlığı artar. 10AWG çok kalın ve yüksek voltajlı devrelerde kullanılacak bir kablo iken 22AWG çok daha ince ve düşük 3.3-5V gibi devrelerde kullanılan kablodur.

BARO/BAROMETER - Barometre. Genellikle quadlarda kullanilan ucus kartlari uzerinde entegre olan bir parcadir. Quad'un dikey pozisyonunu kendi kendine korumasını sağlayabilen basınç ölçer barometre sensörüdür.

BEC / Battery Eliminator Circuit - Sistemdeki farklı voltaj taleplerini, farklı voltajlarda pillere ihtiyaç duymadan, aynı pilden sağlayan sistem/devre/kart)

BF / BETAFLIGHT - En ince ayrıntısına kadar tüm uçuş ayarlarınızı yapabileceğiniz, sıklıkla güncellenen popüler uçuş kontrol yazılımı.

BNF / Bind and Fly - Kumanda alıcısı hariç Quad'un tüm parçalarını içeren pakettir. Pil ve kumanda olabilir de, olmayabilir de. Paket içeriğini kontrol ediniz :)

BRUSHED/BRUSHLESS MOTOR - Fırçalı/fırçasız motor. Fırçasız motorlar yüksek teknolojili ve uzun ömürlüdür. Fırçalılar daha çok sürtünmeye sahip, eski teknoloji ve kısa ömürlü ancak uygun fiyatlıdır. Fırçalı motorların aksine fırçasız motorlara daima bir ESC (sözlükte bakınız) üzerinden güç verilmelidir.

BUZZER - Leblebiden biraz büyük, çığlık çığlığa bağırabilen bir alarm :D Pil durumu, uçuş modu vb onlarca farklı durum için otomatik çığlık attırtabilirsiniz :p. Hemen her quad üzerinde olması gereken pilotu olası problemler veya inişe zorunlu durumlarda sesli uyarır. Ayrıca kaybolan quad kurtarma operasyonunda da quadın yerini belirlemede çok faydalıdır.

CF/CLEANFLIGHT - Güncelliğini kısmen kaybetmiş uçuş kontrol yazılımı. Betaflight, CF tabanı üzerinden geliştirilmektedir.

CINEWHOOP - Tipik bir Cinewhoop, bir GoPro kamera taşıyacak kadar güçlü, duct adı verilen motorlar etrafında kanallara sahip 3 ″ mikro quaddır. Cinewhooplar, sinematik görüntüleri çekimler için harika bir araçtır. Yavaş ama stabil uçuşları vardır. İnsanlar ve mülklerin etrafında nispeten güvenli bir şekilde uçabilirler. GoPro'dan Hypersmooth veya Reelsteady Go gibi yazılımı kullanarak stabilizasyon ile, oldukça şaşırtıcı ipeksi pürüzsüz çekimler elde edebilirsiniz.

CW / Clock wise - Saat yönü. Motor ve pervanelerin saat yönünde dönüş yaptığını belirtir.

CCW / Counter Clock wise - Saat yönü aksine. Motor ve pervanelerin saat yönünün aksine dönüş yaptığını belirtir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Nurullah Eren
D-E-F

DIVERSITY - Kelime anlamı olarak çeşitlilik demek olsa da quad terminolojisinde FVP gözlük ve de diğer görüntü alıcı cihazların sahip olduğu alıcı sistemini anlatır. Diversity ozelligi sadece iki ayri alici modulu olan gozlukler ve de görüntü alıcılarında vardir. Iki anten olan tum gozlukler ve görüntü alıcılarında diversity ozelligi yoktur. Snack tek anten olan gozluklerden daha iyi cekim yapar. Antenlerin birisi kuresel digeri panel olmasi en saglikli duzenek olacaktir.

DRONE ve DRONER - Bu kelimelerin detaylı açıklaması için lütfen ilgili forum konusuna bakınız.
Not: Forumda bu kelimeleri kullananlara karşı tenimizde gıdıklanma, zihnimizde hararetlenme olabilmektedir. Hatta bazı durumlarda gözlerinden alev fışkıran forum sakinleri olduğu da geçmişten bu güne anlatılagelmiş rivayetler arasındadır.

ESC / Electronic Speed Controller - Elektronik hız kontrolcüsü. Fırçasız motorların güç kaynak bağlantıları olup, verilen kumanda komutuna göre motorlara gerekli voltaj akımını sağlayarak istenilen hızda dönmelerini sağlayan elektronik cihazlardır.

FAILSAFE - Kumandanız ve Quad'unuz arasındaki bağlantı koptuğu anda quadınızın ne yapacağını önceden programladığınız yapıdır. Örn: Yarım saniye tüm kontrol ve emirler aynı kalacak şekilde uçuşa devam et. Sinyal geri gelmez ise serbest düşüşe geç gibi. Failsafe olmayan ve/veya ayarlanmayan Quad'lar sinyal gittiğinde pil tükenene dek son sinyal ile gelen emirleri takip ederler. Kısacası failsafe yok ise ve bir sebeple bağlantınız kesilirse, FPV görüntünüz de gidene dek quadınıza elveda demeyi unutmayınız :D

FC / FLIGHT CONTROLLER (Uçuş kontrolcüsü) Quad'in beyni, o düşünür, taşınır, tüm quad parçalarını hizaya sokar. O mahallenin kabadayısı, ağababası ve de en haso yakışıklısıdır. :). Tüm uçuş bilgilerini ve emirlerini düzenleyen uçuş anakartıdır. Yazılım arayüzleri üzerinden yapılan düzenlemelere göre kumandadan alıcı üzerinden geçen komutlara göre, quadı istediğimiş şekilde uçması için ESCleri yöneterek motorların gerekli hızda dönüşlerini düzenler, üzerindeki çeşitli sensörler ile de pilotun uçuşunu destekler.

FRAME/BODY – Gövde yani, quad şasesi.

FOD/DF - Flip of death/Death flips. Özellikle 2.0 ve 2.5 inçlik quadlarda meydana gelebilen, 360 derece takla ve dönüş hareketlerinde quadın toparlayamaması ve sonsuza kadar dönüş sarmalına girerek çakılması.)

FOV - Field of view. Görüntü açısı. Fpv kmeranızdan aldığınız görüntünün açı değeri. Değer arttıkça görebildiğiniz alan artar. Açı daraldıkça FPV kullanımı zorlaşır. Açı genişledikçe (özellikle kalitesiz kamera ve lenslerde) balık-gözü efekti artar ve bu da kullanım deneyimini zorlaştırır.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Nurullah Eren
G-H-I

GIMBAL - Üzerindeki fırçasız motorlar yardımıyla mikro dengelemeler yaparak kameranızı ve tabiki beraberinde kamera kaydınızın sabitleyen elektronik bir dengeleyici.

GYRO/GYROSCOPE - Quad'un yatay ve dikey duruşunu kontrol ederek stabilitesini sağlayan sensör.

GPS - Global positioning system. Quad'un lokasyon bazlı ilerleme, otomatik eve dönüş ve yatay pozisyon sabitleme gibi özellikler sunmasını sağlayan bildiğimiz pozisyon belirleme cihazıdır.

HORIZON MODE - Angle mod ile acro mod arasında bir moddur. Bu modda araç havada sabit kalmaya çalışır. Ancak pilotun ani manevralar yapmasına ve taklaya izin verir. Pilotun düşük seviyedeki pitch ve roll hareketlerine angle mod gibi tepki verir. Ancak pilot stik hareletlerini sertleştirir ve sınırlara yakşalırsa bu modda tepkiler acro mod gibi olur.

IBUS/SBUS/PPM/PWM - Güncelliğine göre sıralanmış, kumanda ve alıcınızın kullandığı 2.4g iletişim protokolleri. Mümkün olan şartlarda gecikmeyi minimum olarak sunan Ibus ya da Sbus tercihe edilmelidir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Nurullah Eren
J-K-L
JELLO - FPV görüntüsündeki titreme/dalgalanma/vibrasyon/jölelenme efekti

KV - Kv değeri, sadece fırçasız elektrik motorları için geçerli olan devir katsayısıdır. Kv değeri kullanılarak bir fırçasız motorun bir dakikadaki yüksüz devri ile motora verilen voltaj kabaca ilişkilendirilebilir. Daha basitçe söylersek, bir fırçasız motorun Kv değeri, 1 volt için 1 dakikada çevireceği devirdir. Örneğin 1200 Kv'lik bir motor, yüksüz durumda, yani pervane, spinner vs. bağlı değilken, 7.2 volt verildiğinde, dakikada 1200 x 7.2 = 8640 devirle dönecektir. Aynı motora 11.1 volt verirseniz dakikada 1200 x 11.1 = 13320 devir, başka bir değişle 13320 RPM çevirir.

LHPC - Left Hand Circular Polarized Antenna. Polarizasyon yöü sola doğru olan anten tipi. Teknik olarak RHPC'den daha iyi ya da daha kötü değildir. Sadece tüm sistemde polorizasyon yönü aynı olan antenler tercih edilmelidir.

LOS / Line of sight. Gözlüksüz, Quad'u görerek uçurma anlamında kullanılır.
 
M-N-O

MAG/MAGNETOMETER - Quad'un, dünyanın manyetik alanına göre ne tarafa doğru baktığını ve gittiğini anlamasını sağlayan sensör.

MODE 1/MODE 2 - Kumandalarda kullanılır. Mode 1'de Gaz sağ elinizde, Mode 2'de gaz sol elinizdedir. Kumanda alırken dikkat edilmelidir. Ağırlıkla Mode 2 tercih edilir. Toplamda 4 adet kumanda modu vardır ancak en yayıng olan Mode 1 ve Mode 2 dir.

MUSHROOM ANTENNA - Bir başka farklı tip omni-d anten.

mW - video vericinizin yayın güç birimidir.

OMNI-D / OMNI-DIRECTIONAL ANTENNA - Çok açılı anten. 360 derece alan içinde sinyal alışverişi yapabilen anten tipi. Sinyal mesafesi kısmen düşüktür.

OSD / On screen display - Uçuş kartı içerisine yüklü bir çok bilgi ve de sensörlerden ve de GPS gibi ek cihazlardan gelen bilgiler telemetry data detayları FPV kamera görüntüsüne yerleştirilir. FPV uçuş esnasında gözlük takmakta olan pilot kumanda ekranından bu tür bilgileri okuyamayacağı ve takip edemyeceği için OSD sayesinde bu bilgileri görüntü üzerinde görerek uçuş esnasında tüm bilgi akışına sahip olur.
 
Son düzenleme:
P

PAGODA ANTENNA - Bir tip omni-d anten.

PATCH ANTENNA - Sadece belli bir açı içerisindeki alandan sinyal alışverişi yapabilen anten türü. Mesafeleri diğer anten modellerine göre çok uzundur. Ancak quad açıdan çıktığında sinyal alışverişi sıfırlanır ve çakılırız :D Bu sebeple patch antenler genellikle çift anten ya da diversity kullanabilen alıcılarda ikinci anten olarak tercih edilir.

PDB - Power distribution board (Güç dağıtım kartı. Esc, fc ve diğer sistem bileşenlerine, ana pilden enerji dağıtan kart. Aynı zamanda dahili BEC devreli ise 5V ve 12V çıkışları ile tüm bileşenlerin ihtiyaç duyduğu farklı voltajları sunabilir. Yeni model bec içeren FC'lerde kullanımı isteğe bağlıdır. )

RHPC - Right Hand Circular Polarized Antenna. Polarizasyon yönü sağa doğru olan anten tipi. Teknik olarak LHPC'den daha iyi ya da daha kötü değildir. Sadece tüm sistemde polorizasyon yönü aynı olan antenler tercih edilmelidir.

PID - Proportional Integral Derivative. Detaylı uçuş karakteristikleri ayarları. BF ,CF veya diğer uçuş kontrol yazılımları içerisinden ayarlanır.

PROP - Propeller – Pervane. Fırçalı motorlarda pervane boyu xxmm olarak belirtilir. Fırçasız motorlar da ise xxyy yani 4 rakamlı genel bir ifade vardır. Örneğin 3045 boyutundaki bir pervanenin anlamı şudur; 3.0inç pervane kanat uzunluğu olup, 4.5 inç de pervanenin ideal ortamda bir tur dönüşüyle kat edeceği mesafe yani tabiri caiz ise vida adım mesamesidir.

PROSHOT/DSHOT/MULTISHOT/ONESHOT - En güncelden, en eskiye göre sıralanmış olarak Esc iletişim protokolleri. Proshot ve Dshot haricindeki protokoller ESC kalibrasyonu gerektirir. Ancak diğer bazı yararlarının yanında bu iki protokolde büyük kolaylık sağlayan kalibrasyona ihtiyaç yoktur.

RSSI - Received signal strength indication. Kumandasız ile alıcı arasındaki sinyal seviyesini gösteren sistemdir. Sinyal seviyesi OSD ve/veya kumanda üzerinden takip edilebilir. Böylece sinyal kritik seviyelere ulaşmadan ve Failsafe'e kalmadan önlem alınabilir.

RTF - Ready to Fly. Pil ve kumanda içeren hazır Quad paketi.

RTH/RTL - Return to home. GPS sayesinde eve dönüş özelliği. Quadınız bu moda geçtiğinde (opsiyonel olarak güvenli bir yüksekliğe tırmanarak) ilk kalkış yaptığı ya da önceden belirlenen ev lokasyonuna geri döner ve güvenli iniş yapar.

PUNCH - Motorlara aniden tam güç/gaz verilmesi.
 
Son düzenleme:
R-S

RX - Alıcı (video ya da kumanda için kullanılabilir.)

SELF LEVELING – Bu uçuş modu ve alt modların çalışabilmesi için araçta jiroskop bulunmalıdır. Jiroskop olmayan araçlarda, araç uçuş sırasında uçuş açısını anlayamayacağı için uçuşa yardımcı olan modlar aktif edilemez. Örneğin cleanflight/betaflight uygulamalarının Configuration sayfalarından jiroskopu kapatırsanız Modes sayfasında horizon/angle mod listelenmez.

SMA / RP-SMA - Farklı anten bağlantı, konnektör tipleridir. Cihaz ve anten aynı tip olması ve male / female yani erkek ve dişi giriş tiplerine dikkat edilmelidir.
 
Son düzenleme:
T-V

TX - Radyo frekansları üzerinden data dağıtım işlemi yapan vericidir. Kumanda sistemleri için sinyal çıkışı olan kumanda iken, görüntü sistemlerinde video görüntü çıkışı yapan cihazlardır.

VRX – Video alıcısı. FPV kameradaki görüntüyü 5.8Ghz frekansında yayın yapan aşağıdaki tanımda yer alan VTX cihazından gelen sinyalleri görüntü izlenecek cihazda yayınlanmasını sağlayan ekipmandır.

VTX - Video vericisi. FPV kameradaki görüntüyü, gözlük veya LCD ekran ve hatta cep telefonu ekranında seyretmek için kameradan gelen görüntüyü 5.8Ghz frekansında aktaran görüntü verici cihazdır.
 
Son düzenleme:
Yayınlanma: 15.05.2018
1. Güncelleme: 15.05.2018
2. Güncelleme: 22.05.2018
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Burak ERDOĞAN
Hakan eksik olan bu konumuz için teşekkür ederiz, ellerine sağlık :thumbup:

Zaman içerisinde gerek sen gerekse diğer arkadaşların da ilavesi ile çok daha kapsamlı ve oldukça faydalı bir konu olacak :RCKolik: