Wireless Sim & Trainer - Futaba ve Hitec Kumandalar için

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,770
Tepkime puanı
23,156
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Hafta sonu Spektrum DX7 kumandaların içerdiği wireless trainer özelliğini kullanmıştım. Sırf bu nedenle kumanda değiştirir miyim acaba diye düşündüm.
Elde olan sistemlerle benzeri yapılabilirdi. Hep aklımda olan bir projeydi. İlk aşamasını bu akşam hallettim.

Şu alıcıyı bilenler vardır:

FrSky Delta 8 2.4Ghz 8CH Multi-Brand Receiver D8/V8 Futaba S-FHSS/FHSS Hitec AFHSS Compatible


Frsky D8/V8, Hitec AFHSS ve Futaba S-FHSS / FHSS uyumlu 8 kanal bir alıcı. Full range. Yani her modele uygun. Hitec'de Minima uyumlu yani telemetrisi yok. 23 dolara bence gayet başarılı. Ama çok daha önemli bir özelliği var. İstenirse PPM ve RSSI çıkışı da alınabiliyor. PPM portu yani Kanal 1'e bir servo kablosu takıp ucuna da bir kulaklık jakı lehimlediğinizde her türlü simülatör dongle ile kullanılabilecek bir sistem oluşuyor. Tabii o jakı uygun bir fişle değiştirip bir kablosz trainer sistemi de yapmak mümkün. Hatta birçok kumandada o jakla da yapılabiliyor.

İşte bu akşam bu alıcıyı ele alıp kabloyu hazırladım, sonra da uygun jumperler ile Hitec ve PPM moduna göre bind ettim. Sonra elimdeki bir USB dongle'a bağlayıp test ettim. Harika sonuç aldım. Bir kere artık salonda büyük ekranda sim uçururken kablo kısıtlaması olmayacak. Bu çok iyi.

Sahada kablosuz trainer olarak da test edeceğim bir ara.

[attachimg=1]

Ama asıl proje (belki daha önce konuşmuşuzdur) sekiz kanal normal bir alıcı çıkışını Arduino ile okuyup senkronizasyon sinyali de eklenmiş PPM çıkışı elde etmek. Onu başardığımda telsiz trainer sistemi kumanda markalarından bağımsız hale gelecek.
 

Ekli dosyalar

  • pic0001.jpg
    pic0001.jpg
    60.8 KB · Görülme: 418
Wireless Sim & Trainer

Abi muhteşemsiniz ne diyeyim Çinlileri yakında aç bırakırsınız.[emoji106] [emoji106] [emoji106]
 
Wireless Sim & Trainer

Abi yaratıcı fikirlerine hayranım :halay:

Wireless sim şahane olmuş. Bunu bu sekilde kullanmak ıcın sadece fiziki bağlantı yeterli olmasa gerek ? Kumanda üzerinde özel bir ayar durumu var mı ??

Bir de yaptığın kablonun detay bilgilerini öğrenebilir mısın rica etsek.

Wireless Trainer kısmını da merakla bekliyoruz. Kaç yıl oldu ama bu özellik hala ne yazık ki sadece Spektrum kumandalarda var. Bu şahane özelliği neden başka kumandalar da özellik olarak ilave etmediler anlamış değilim ??

Son bir soru. Bu alici anladığım kadarı ile hem Futaba hem de Hitec kumandalar ile kullanılabilir degil mı ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Wireless Sim & Trainer

Kumandadan boş bir model açıyorsun. O kadar. Başka ayar yok.
Alıcının birinci kanalının çıkışına bir servo uzatma kablosunun erkek ucunu takıyorsun. Kırmızıyı boşver. Siyahı mono kulaklık jakının eksi ucuna, sarıyı da artı ucuna lehimliyorsun.
Tabii ki alıcıya bir de pil takmak gerekiyor ama daha sonra bunu USB bağlantısına saplama yaparak halletmek mümkün olacak. Trainer sisteminde de Futaba ise soketten besleme gerilimi alınabilir ya da yine bir NiMh pil kullanılır.
Alıcı Frsky, Futaba ve Hitec ile uyumlu hatta bind ederken jumper takmazsan açık vericiyi kendisi bulup bind oluyor. :)
 
Wireless Sim & Trainer

Sümer abi engin bilgilerin için teşekkürler aynı bağlantıyı spektrum için hangi alıcı ile yapabiliriz mesela orange
olurmu? teşekkürler.
 
Wireless Sim & Trainer

Evet sorunu buldum. Çok uzun zamandır alıcının kanal çıkışlarındaki PWM sinyallerini birleştirip PPM sinyalini rekonstrükte etmeye çalışıyordum. Bir türlü tutarlı bir sinyal elde edemiyordum. Sorun bende değil kullandığım Assan alıcılardaymış. Çünkü çıkış sinyal seviyeleri standart logic level değil daha düşük. Çoook eskiden çakarlı LED projem vardı. Tabii o zamanlar mikroişlemciler yoktu hayatımda. RC kontrolü ile devreye alınabiliyordu ama devre bir türlü alıcıdan gelen sinyali anlayamıyordu. O zaman ilginç bir hile yaparak halletmiştim. Yine Assan idi alıcı!!!
Diyeceksiniz ki derdin ne de Assan ile uğraşıyorsun. Dedim ya eski Futaba'da Assan 2.4 modül var. Evdeki işlerde onu kullanıyorum.
Neyse bu akşam saçımı başımı yolduktan sonra Assan'ın çıkışlarını osiloskopta incelerken çıkış sinyalinin geriliminin berbat olduğunu görünce dank etti. Ben de elimdeki bir Optima 9'u kullandım. Kod son derece dandik. Aşağıda göreceksiniz. Az önce bu kod ile Real Flight kullanarak bir P51 uçurup indirdim. İniş takımlarını açıp kapattım. Flapları açıp kapattım. :halay:

Kod:
// 8 kanala kadar PWM sinyalini PPM sinyaline dönüştürücü

const int cikis = 12;
int x = 200;


void setup()
{
  pinMode(cikis, OUTPUT);
  digitalWrite(cikis, HIGH);
  cli();
}


void loop()
{
  digitalWrite(cikis, HIGH);
  while(digitalRead(0) == LOW)
  {
    
  }
  for(int n = 0; n < 8; n++)
  {
    pulse();
    while(digitalRead(n) == HIGH)
    {
      
    }
  }
}

void pulse()
{
  digitalWrite(cikis, LOW);
  delayMicroseconds(x);
  digitalWrite(cikis, HIGH);
}

Arduino Uno'da 0-7 No'lu girişlere alıcı çıkışlarını SIRAYLA bağladım. Digital 12 no'lu çıkıştan da PPM sinyalini alıp mikrofon jakı aracılığı ile USB dongle'a verdim. Kumandayı güzelce kalibre edip kanal atamalarını da yapınca oldu bir PWM TO PPM dönüştürücülü telsiz simülatör / trainer sistemi.
 
Wireless Sim & Trainer

Mustafa Çoban.' Alıntı:
Sümer abi engin bilgilerin için teşekkürler aynı bağlantıyı spektrum için hangi alıcı ile yapabiliriz mesela orange
olurmu? teşekkürler.

Evet bu kullanılabilir ama anladığım kadarıyla SBUS ve CPPM olmak üzere iki farklı tipi var. CPPM olanını kullanmak gerekiyor.
 
Wireless Sim & Trainer

Eline sağlık Sümer abi, özellikle Futaba kullanıcıları buna çok sevinecek. :)
 
Wireless Sim & Trainer

Ama olmaz ki, bir günde bu kadar proje, özellikle bu saatte, benim için doz aşımı! Sizin söylediklerinizi ben anlamıyorum bile, bizi de düşünün biraz canım!... Ama, faydalı bir eser olduğunu anladım. :) Elinize sağlık Sümer Bey, büyük ekranda keyifli uçuşlar! :bravo:
 
Wireless Sim & Trainer

Omer Erkan' Alıntı:
...Sizin söylediklerinizi ben anlamıyorum bile, bizi de düşünün biraz canım!... Ama, faydalı bir eser olduğunu anladım. :)

Bu konuda yalnız değilsin Ömer abi. :laugh: Ama sağolsun Sümer abi normal insanlar da yaptıklarını anlayabilsinler diye düşünüp manual falan da hazırladığı için eminim vakti geldiğinde anlayacağız olup bitenleri. :lollol: :lollol: Bir futaba kullanıcısı olarak sen şimdiden siparişi ver bence stoklar sınırlı olacaktır. :laugh:
 
Wireless Sim & Trainer

Sümer Yamaner' Alıntı:
...Diyeceksiniz ki derdin ne de Assan ile uğraşıyorsun. Dedim ya eski Futaba'da Assan 2.4 modül var. Evdeki işlerde onu kullanıyorum.
.....
Valla diyoruz abi :laugh: Zorlama kendini bu kadar, at kurtul ;D

Bu arada benim gibi bilmeyenler için rica etsek Alıcılarda özellik olarak geçen şu terimler nedir : "CPPM, PPM ve RSSI outputs" ve bir de "PWM" Terimi
Bir alıcının bunları desteklemesi bize ne sağlar ?
 
Wireless Sim & Trainer - Futaba ve Hitec Kumandalar için

RSSI: Received Signal Strength Indication yani gelen sinyal gücü göstergesi. Bildiğim kadarıyla logaritmik bir skalada, darbe genişliği modülasyonlu bir çıkış. Özellikle uzak mesafe FPV uygulamaları için önemli. Sinyal kaybı riskini öngörmekte kullanılabilir.
PPM: Pulse Position Modulation. Kumandaların oluşturduğu klasik sinyal. Yani 4 mS kadar HIGH, 300 uS LOW sonra birinci kanaldan başlayarak 1 - 2 mS arası HIGH darbeler ve aralarda 300 uS LOW boşluklar. PPM Pulse Train de denir.
CPPM: Combined PPM. Bir alıcı servo sinyallerini birleştirip PPM Pulse Train'i yeniden oluşturduğunda böyle adlandırılıyor. Temelde PPM ile aynı şey.
PWM: Pulse Width Modulation. RC sistemlerde alıcıdan servoya giden sinyal. PPM'in dilimlenerek kanal servolarına paylaştırılmış hali. Yaklaşık her 20 mS'de bir, ilgili kanalın konumuna göre 1000 - 2000 (aslında 800 - 2200) mS arasında değişen bir darbeden oluşan bir sinyal.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Wireless Sim & Trainer - Futaba ve Hitec Kumandalar için

Sümer bey, bu sistemi eğitim için deneme şansınız oldu mu? Çünkü şu sıralar Cihan (oğlum) ile uçuşlar yapmak istiyoruz. Daha önce Hitec Eclipse ve Optima 6 varken eğitim kablosu ile bu uçuşları yapıyorduk. Ancak Eclipse öldüğünden beri bu mümkün olmuyor. Şu anda elimde 4 tane radyo (Futaba 14SG, Hitec Aurora 9, 35 Mhz Hitec Optic 6 ve Taranis), iki ucu yuvarlak Hitec eğitim kablosu, Real Flight 2'nin sim kumandası ile gelen bir ucu kare Futaba diğer ucu dişi kulaklık soketli bir kablo ve bir ucu erkek kulaklık soketli diğer ucu yuvarlak Hitec soketli iki kablo var. Ve, birbirine zarar verebileceğinden endişe ettiğimden, bunları bir araya getirip bir eğitim bağlantısı yapamadım. Eğer sizin sistem olumlu sonuç verdiyse çok işime yarayacak!
 
Wireless Sim & Trainer - Futaba ve Hitec Kumandalar için

Ömer Bey, hemen her akşam kanepeme kurulup büyük ekranda sim uçuruyorum. :D Her şey yolunda gidiyor. Trainer'de sorun çıkma olasılığı yok. Zaten trainer sisteminde sorun olursa trainer butonunu bırakır kumandayı devralırsınız olur biter. :)
Ancak bence bu işi Arduino ile yapmaktansa linkini verdiğim alıcıyı kullanmak çok daha pratik. Hem de daha ucuz. Ben de Arduino ile yapılabilirliğini gördükten sonra o projeyi kenara koyup Frsky Delta 8 alıcıda karar kıldım ve onu kullanıyorum.
Bağlantı için master kumandanın trainer girişine uygun fiş önemli. Futaba için kare konnektör lazım. Aurora için standart mikrofon jack'ı yeterli. Tabii burada sistemin yapısını belirleyecek tek faktör uçağın ana kumandasının hangisi olacağı. Sizin ana kunadanız Futaba mı Aurora mı?
 
Wireless Sim & Trainer - Futaba ve Hitec Kumandalar için

Benim şu anda çoğunlukla kullandığım Futaba. FrSky Delta 8 alıcı da var elimde, tavsiyenize uyarak almıştım zaten. Futaba ile eşleştirip KA8B planöre koymuştum. Ama onun yerine yine FrSky TFR6 alıcıyı koyup Delta 8'i boşa çıkarabilirim. Böylece bu kadar malzeme ile eğitim için bir sistem kurabilirim sanırım. :)