Yakıt deposu seviye göstergesi yapılabilir mi?

Ne işe yarıyor bu? Yani tamam tartıyor da, ne işe yarıyor? Özgür Evren gibi perçin-sayar scale ağırlık dağılımını ölçmeye meraklı başka 'deli' ler var mı? Gerçekten mi?
??
Bu sistemin ideal kullanım yeri CG belirlemedir. Ben de ağırlık sensörleri kullanarak benzer bir şey üretme peşindeyim. Muhtemelen bu yaz döneminde prototipi ortaya çıkar.
 
Yakıt seviyesi belirlenmesi oldukça zor ve ürkütülen kurbağaya değmeyecek bir şey.
Titreşim ölçümü ciddi derecede bozar. Ehh titreşimsiz uçak da ya elektriklidir (yakıt??? :p ) ya da türbinli.
Gerçek havacılıkta bile yakıt seviye göstergesi neredeyse hiç kullanılmaz. Depoya konulan yakıttan tüketilen yakıt düşülerek hesaplama yapılır. Haa evet depo göstergeleri vardır ama kimse onlara güvenmez.
İlla ölçücem denirse neler yapılabilir?
*Depoya bir şamandıra monte edilir. Sonra havada clunk ona dolanır ve motor stop eder!!! :p :D
*Su seviyesi ölçer gibi benzine elektrod daldırılmaz. Benzin iletken değildir.
*Depo dışından kapasitif bir sistem uygulanabilir. Bir zamanlar Melih Karakelle bu tür bir şey yapmıştı diye hatırlıyorum. Ama ancak durağan halde makul doğrulukta bir ölçüm yapılabilir.
*Deponun tepesine dört köşeye ultrasonik transdüserler monte edilir. Sürekli olarak dört yerden depo tavanı ile sıvı yüzeyi arasındaki mesafe ölçülür ve buradan hacim hesaplanır. Akıllı işi olmadığı aşikar! :p

Daha basit çözümler yok mu?
*Depoyu görünür bir yere monte edersin. ya da depo hizasına gövdeye minik pencereler açarsın iki taraflı. Bir yandan fener tutup diğer yandan bakarsın. Hatta bir tarafa pencere açmaz, LED koyarsın ve diğer taraftan bakınca depo doluluğunu görürsün.
*Her uçuş öncesi taşma hortumundan yakıt taşacak şekilde deponu doldurmayı alışkanlık haline getirirsin.
*Umursamazsın, Orhanlı'dan bir abimizin dediği gibi "havada bakarsın"! :p
 
Manyetik ölçüm:

Çeşitli ölçüm yöntemleri:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Likit gaz için renk değiştiren şerit:

 
Hepinize çok teşekkür ederim. Espriyle karışık harika fikirler çıkıyor ortaya. En garantili ve fakat uygulamada inşaa bağlamında ciddi sıkıntı yaratabilecek yöntem Piper Cup 'taki gibi bir yöntem. Ardından pencere yöntemi geliyor ki, benim bu fikri gene deneysel maksatla minik bir fpv kamerası ile tamamlamak bir zamanlar planladığım bir şeydi. Ama titreşim nedeniyle kamera olayına girmekten imtina etmiştim. Pencere açma işi de görsel olarak beni rahatsız ediyor.

Öte yandan benzinin (ve hatta belki de glow yakıtın) iletken olmaması zaten çoğu soruyu otomatik olarak cevaplıyor.

Emre hocanın fotolu önerisini yorumsuz bırakmayı tercih ediyorum ?

Likit gazlar için renk değiştiren şerit pratik değil, zira benim problemim zaten depoyu görememek!

Şu kapasitif sensör ile durağan halde (park halinde) kabul edilebilir doğrulukta ölçüm yapabilmek aklıma yattı. Ve hatta en baştan beri araştırdığım fakat bulamadığım şey oydu. Zannederim buna benziyor:



Bu sensörün iletişim protokolü hakkında biraz araştırma yapmam lazım. Çünkü Hitec sisteminde bir "hub" aracılığıyla alıcıya bağlanıyor. Ben ise açık kaynak kodlu (bildiğim kadarıyla Arduino) yazılım kullanan kumanda kullanıyorum. Bu konuda da paylaşacağınız bilgileriniz için peşinen müteşekkirim...

Kafa yormaya devam....
 
photoelectric optik yakit seviye sonsoru is gorebilir. Frksy flowmeter ile de bu isi yapabiliyor. RC telemetry icin de arduino sbus/smart port kutuphanesi ile veriler gonderilebilir. Opentx in en sevdigim yani da bu zaten, acik kaynak oldugu icin cok esnek. O yuzden degil futaba 32, futaba 32^32 ciksa yine de sittin sene (60 sene yani. ) kapali kaynak bir urune para vermem bu saatten sonra.


 
Son düzenleme:
photoelectric optik yakit seviye sonsoru is gorebilir. Frksy flowmeter ile de bu isi yapabiliyor. RC telemetry icin de arduino sbus/smart port kutuphanesi ile veriler gonderilebilir. Opentx in en sevdigim yani da bu zaten, acik kaynak oldugu icin cok esnek. O yuzden degil futaba 32, futaba 32^32 ciksa yine de sittin sene (60 sene yani. ) kapali kaynak bir urune para vermem bu saatten sonra.



OpenTX, Er9x veya Ersky9x yazılımı hakkında bilgin var mı? Hitec sensörünün kullandığı veri akışını OpenTX veya Er9x (Arduino) iletişim protokolüne adapte etmenin yolunu araştırıyorum.
 
Sen bir openxsensor'a bak. Uzun zamandır guncellemiyor ama haberin olsun. Onun harici github'da birkac ayrı smart port kutuphanesi var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Deniz Tanrıverdi
Bu işlerle vakit kaybetmeyin, uçmaya bakın...

Haa illa yakıt sensörü diyorsanız deponun altına dört köşeye ağırlık sensörü koyabilirsiniz. Bi Arduino Uno'yu da uçağın ortasına taktınız mıydı... Modelciliğin en büyük sorunu çözülmüş olur. :lol: