Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Zafer SAHIN' Alıntı:
Ebay'dan ACS758'ler geldi. Direnc.net'den de voltaj girişi ve analog çıkış için kapasitörler, ACS'yi yerleştimeyi planladığım bakır plaket ve devreyi belki yerleştiririm diye düşünerek epoksi plaket söylemiştim.
......
Şimdi 1mm kalınlığında "hakiki" bakır plaket bulmak gerekiyor...
Desenize projenin en heyecanlı kısımları başlıyor :halay: Bu arada bu projeyi de DIY bölümüne taşıyorum :thumbup:
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Herkese merhaba ,
Sumer beyin meslektasi olmama ragmen benimde elektronikle az biraz ilgim var. Zafer bey oncelikle proje icin tebrik ederim. oldukca guzel bir cikis fikri var.

Bu kadar yuksek akimlarin gectigi devrelerin cok hassas oldugunu bu nedenle olusabilecek yuksek isi vs sorunlari nedeniyle olusabilecek bir arizada gucun tamamen kesilebilmesi olasiligi nedeniyle induksiyon ile akim olcen devrelerin daha kullanisli olabilecegini dusunuyorum.

Bu sekilde calisan bildigim bir sensor'de var. Ben taranis kullanmiyorum ama bu opensource hikayesi nedeniyle gecebilirim diye dusunuyorum.



Konuyu yeni gordugum icin biraz gec kaldim ama.

Birde kalibrasyon icin hassasiyetini bilmiyorum ama pensampermetreler ile kullanilabilir mi ?

Bende heveslendim guzel calismalari gorunce , kisa zaman icinde bendende bir devir sayaci tachometre projesi sozu...
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

O akım ölçer sadece 150A ölçebiliyor. Konunun asıl çıkış noktası zaten, çok nadir bulunabilen 151A ve üstü akımları loglayacak bir sistem oluşturmak. Ki İlker bey'in Goblin Speed projesinde beklenen akım değeri 240 amper.

Endüksiyonlu sistemler kullanılabilse bile, sanayi tipi 300A'lık endüksiyonlu akım ölçerlerin ağırlığı 100 gramın üzeri ve fiyatları da 100 dolar civarından başlıyor. Boyutlarını da tahmin edersiniz herhalde. Yan amaçları ile beraber değerlendirildiğinde tamemen kullanım dışı kalan bir seçenek bu.

Aslında RC kullanımı için varolan, 200 dolardan daha pahalı yüksek akım loglayıcılar var ama tekrar olay amaca dönüyor. Bu projeyi gerçekleştirmek için "uygun maliyetli" bir bütçe ayırdım ve bu bütçenin dışına çıkmayacağım. Bu sistemi kullanmak isteyen herhangi biri de amaçlardan biri olan "uygun maliyet" sınırının dışına çıkacaksa, bu kadar uğraşmanın manası kalmayacak.

Isı ve benzeri durumların sorun teşkil edeceğini pek sanmıyorum çünkü ACS sensörünün akım yolu, tüm dökümanlarda ısrarla üzerinde belirtildiği üzere 100mikroOhm dirence sahip ve elektriksel özelliklerin iyileştirilmesi amacı ile kaplama uygulanmış çelikten başka bir şey değil. Akımın şiddetini, akım yoluna çok yakın konuşlandırılmış bir hall efekt sensörü okuyor. İlgili açıklama için bkz.


Ek bir not olarak ACS'lerin akım uçları, PCB üzerinde değil doğrudan 1mm'lik bakır levha üzerine lehimlenecek. Planlanan ACS yerleşim düzenleri şu mesajda bulunuyor.

Dolayısı ile akım kaynaklı bir ısınma sorunu beklemiyorum.

Kalibrasyon tabii ki pensampermetre ile yapılabilir ama sorun pensampermetre değil. Sorun, bu yükleri çekecek bir sistem bulup, bunu doğru okuyan bir akım ölçer ile bu değerleri okumak ve de bizim uygulamamızda, yazılımsal olarak bu değerleri eşleştirmek.
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Zafer hocam , konuyu simdi daha iyi anladim.

Kalibrasyon konusunda dahasheette linear olarak gidip gitmedigi bilgisi vardir yanilmiyorsam ayrica bir map etme islemi gerekir mi emin degilim.

Aslinda bu tip sensorleri ve loglayicilari daha sonra telemetrili sistemlerde kullanmak icin olusturmak guzel fikir , piyasadakiler ya pahalli yada standartlari farkli oldugu icin sistemde kullanmak zor.

240A beklenen yuku olan sistemin uzerinde denemek zor olacaktir. Onun pilleri ile 1800-2000W civari isiticilari bile kullansaniz 64v'dan en fazla 30-40 amper cekebilecektir. Bu test icin bu voltay araliginda calisan 15kw'lik bir motor gerekecek sanirim.

Bu degerler ile arduino yada atmega'lar cok yakin olacak ise kristal'de sorun yaratabilirmi diye dusundum.
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

hgumus' Alıntı:
Bu degerler ile arduino yada atmega'lar cok yakin olacak ise kristal'de sorun yaratabilirmi diye dusundum.
Bu duruma engel olmak ve model üzerinde konuşlandırmayı kolaylaştımak için de, ikinci mesajda belirtildiği şekilde, Arduino ile sensör kısmını birbirinden ayırdım :).
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Bu projedeki en sıkıntılı hususlardan birinin bakır levha bulmak olacağı hiç aklıma gelmemişti. 1mm'lik, bina topraklaması için kullanılan bakır levhalar var ama 700mm x 700mm'lik bir topraklama levhası satın almanın hiç bir geçerliliği yok. İstediğime, daha doğrusu belirtilene en yakın 42mm x 42mm x 1.5mm (yada 1.2mm, elime ulaşınca göreceğim...) boyutlarında levha bulabildim.

Kullanılacak yöntem, şu mesajdaki iki yöntemden birisi olacak.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Birinci yöntem konusunda şöyle bir durum var. Bulabildiğim malzeme kalınlık olarak ACS758 teknik dokümanından(1mm) farklı olduğu için şönt değeri farklı olacak. Teorik olarak, şönt kalınlığını 4.3mm yerine 3.6mm kalınlığında yapınca sorun çözülüyor ... ama teorik olarak :). Bakırı kesmek hariç yapılışı ve karmaşası daha az bir yöntem. Kablo kalabalığının azlığı ve yerleştirmek için daha az yere ihtiyaç duyması nedeni ile yapacak değil de kullanacaklar için daha tercih edilesi bir yöntem olarak duruyor...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Birinci yöntemde, ACS758'in giriş/çıkışları için 2 kondansatör ve bir direnç gerekiyor. İkinci yöntemde ise bunun iki katı malzeme ve iki katı kablo(servo kablosu tabii ama gene de kablo kalabalığı olacak) ve işçilik gerekecek. Ayrıca, elemanların yerleşimi nedeni ile daha enli ve uzun bir plaka kullanamak gerekecek. Yani pil kablolarının geçeceği yere ikinci yönteme kıyasla, eni boyu daha büyük bir plaka ve kablo karmaşası daha fazla olan bir sönsör yerleştirilecek. Ama akımın hepsi sensörlerden geçeceği için biraz kalibrasyon sonrası, daha yüksek doğruluk elde edilebilecek.

Kısacası biraz kararsız kaldım... Hangi yöntemi kullanmanın makul olacağı konusunda fikirlerinizi bekliyorum. İlker Bey'inki zaten belli :).
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Bende bakir levha var ama daha ince olabilir emin degilim , isterseniz ihtiyac kadar gonderebilirim.

1.yontem yeterli gibi .
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

İlker Bey, aslında güvenlik konusunda pek bir sıkıntı bulunmuyor. ACS758'lerde akımın geçtiği yol, dümdüz bir çelik levhadan ibaret. Lojik kısım yani ölçümü yapan kısım, tamamen elektriksel olaral izole edilmiş bir şekilde, bu çelik levhanın üzerine yerleştirilmiş bir hall efekt sensöründen ibaret. Tabi ben Allegro dokümanlarının yalancısıyım, korumasını kırıp incelemedim :).

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Her iki yonteminde +/- var, gercekten karar vermek zor. Acaba 1. Yontemi yapip yer test sonuclarinda hata orani cok yuksek cikarsa 2. Yonteme gecmek cok bu zor olur :rolleyes:nZira 1. Yontem gercekten cok sadece ve basit.
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Merhabalar
Ilker bey ve zafer bey
Konuya buraz gec dahil oldum o yuzden baya bi gec kalmisim proje ne asamada bilemiyorum.
Belki yardimim olur yada bi fikir yurutursunuz diye yaziyorum

Ben hitec aurora 9 ve telemetry kullaniyorum
Hitec de isidan volta ampere ve servolarin akimina kadar okuyabilen genis bi telemetry sistemine sahip
Ayriyetten de setin icerisinde 200 amp e kadar ve 1 amper sapma ile olcebilen ve kaydedebilen bir sistemi mevcut
Amac ne kadarlik bir akim cektigini ogrenmek ise yakininiz da varsa hitec kullanan kolaylik olur
Hitec in ayni zaman da iphone yazilimi ve pc yazilimi uzerinden ucusu kaydetme imkani da var
En azinda bi fikir vermis oluruz

http://hitecrcd.com/products/aircraft-radios-receivers-and-accessories/telemetry-systems-components/telemetry-components-/hts-c200-200-amp-current-sensor-2/product

Bahsettim sistem de bu
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Böyle ürünler var , hemde markadan bağımsız ancak ağırlıkları genelde 100 gr civarı oluyor. Bu üründe ağırılık belirtilmemiş.
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Proje, 1mm bakır levhayı uygun fiyata bulma aşamasında takıldı kaldı...
 
Yüksek Akım için veri loglayıcı - Kod adı MV1

Kusura bakmayin ilker bey atlamisim.o kismi
Urun resimde gozuktugu hali ile 7 gr dir

Fakat bu urunu kullanabilmek icin alici ve telemetry sistemi kullabilmasi gerekiyor
O zaman 70 grm falan oluyor
Ama urunu tek kullanma imkani olabilir neticede urunun icerisinde okuma sensorleri var yani devreyi icerisinden alip ta herhangi bir teletriye gore soket degisimi yapilabilir diye dusundum