500 - 550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Rasim ben olsam 500 sınıfı olarak sınırlamayacaksak eğer birçok arkadaşım gibi 550 sınıfını tercih ederdim. Bence Align 550 veya 550L gayet ideal modeller. %p

Protos'ta epey aklının kaldığı anlaşılıyor mesajlarından. Muhtemelen bilmediğimden ve tecrübe etmediğimden olsa gerek nedense bana biraz uzak geliyor. :rolleyes: Fakat kağıt üzerinde modele söylenebilecek hiçbirşey yok. Yine de master model olarak alacak olsam tercih emezdim diye düşünüyorum. :-\

Burada esas belirleyici olan yılbaşında firmaların yapacağı indirim oranları olacaktır bence. Bir anda forza da olduğu gibi bir goblin sahibi de olabilirmişsin gibi geliyor bana. :laugh:

Sonucu merakla bekliyoruz. :RCKolik:
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Bir master modelim olmasını isteseydim , 600 sınıfı tercih ederdim.Bunu tamamen cahilce bilgimle yazdım.Sanki eğer cüsseli model olacaksa 700'ü aratmaz , 500'den de büyük olur mantığıyla yazdım.Ancak son dönem artık o kadar azaldılar ki , nerdeyse 600 sınıfı bitti gibi , gerçi efl'ler falan halen piyasada ama , bilemiyorum , Goblin bu sınıf işine buçukları katarak kafamı allak bullak etti. 380-570-630-770....
550 size tercihim olurdu , hem cüsseli , hem abileri kadar hünerli , hem parçası bulunabilir.Bulunabilir mi onu da araştırmadım ama ,sanırım bulunur , genel tercih edilen model olması hesabiyle.Bilmiyorum gönlüm hep bir 600 istedi , sanırım tonlarca youtube videoları izlediğim için böyle olmuş olabilir......... :laugh:...iyi de konu 500-550 tercih konusu ben neler yazdım ki böyle , okuyanların kafasını bulandırmadan , en iyisi , her sınıfı da zamanında kullanmış , artılarını ve eksilerini görmüş üstadlarımızın seçimlerine güvenmek en hayırlısı diye düşünüyorum. :rolleyes:
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Hakan Bey 600 sınıfının az olmasının sebebi 550 ile hemen hemen aynı boy ve cüssede olmasına rağmen pil masrafı , 12S setup (motor esc'nin başka modelde kullanılamaması) , kit ve yedek parça masrafının daha yüksek olmasıdır. Günümüzün 550 leri 600 boyutunu kapsamıştır.

Protoss meselesine gelince basit mekaniği ve uygun fiyatıyla güzel bir 500 sınıfı model , yurtdışında bayağıda yaygın. Ancak görüyorumki Rasim'in model değiştirme frekansı giderek artıyor. Tam bir modelci oluyor :) :lollol: Protoss alınırsa Türkiyede pek kullanıcısı olmadığı için elden çıkarmak istendiğinde sıkıntı olacağını düşünüyorum. Malum hergün yeni birşeyler çıkıyor insanın aklını çeliyor.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Türker Akgün' Alıntı:
Rasim ben olsam 500 sınıfı olarak sınırlamayacaksak eğer birçok arkadaşım gibi 550 sınıfını tercih ederdim. Bence Align 550 veya 550L gayet ideal modeller.

Protos'ta epey aklının kaldığı anlaşılıyor mesajlarından. Muhtemelen bilmediğimden ve tecrübe etmediğimden olsa gerek nedense bana biraz uzak geliyor. Fakat kağıt üzerinde modele söylenebilecek hiçbirşey yok. Yine de master model olarak alacak olsam tercih emezdim diye düşünüyorum.

Burada esas belirleyici olan yılbaşında firmaların yapacağı indirim oranları olacaktır bence.

Türker abi, işin çok çeşitli boyutları var. Aklımın kalması dersen başta 550L... Ürün tanıtımı zamanları çok eğildim üstüne. Hala daha aklımın bi köşesinde... Ama işin ekonomisini de düşünmek gerek.

Üstadlar diyorlar ki sonraki modeller, lipo uyumu, standart servo vs... Her sözlerinde haklılar, zaten çoğu tecrübe de etmişler bu durumları ve tecrübelerini aktarıyorlar. Ben de birkaç şey söylemek istiyorum.

1- Lipodan başlayalım. Kargo güçlükleri gibi sebeplerden dolayı yurtiçi lipo piyasası ne yazık ki çok yüksek. Ben genelde yurtdışı sıfır lipo alırım, iyi de bakarım, çok şişmezler. Piyasası da malum olunca fiyatta güzel seçenekler sunabiliyorum elden çıkarmak istediğim zaman ve diyebilirim ki bugüne kadar lipodan çok zarar etmedim.

2- Standart/mini servo konusunda haklısınız, ama kısa zaman sonra üst modele geçmek istersem haklısınız. Tercih ettiğim servolar mks, rjx seviyesinde değil. Genelde Align veya o ayarda o fiyat aralığında servolar. O bakımdan üst modele taşıyamamak koymayacak kısa vadede... Çünkü kısa vadede hayatın başka gerçekleri var. (Güzel sayılabilecek, en azından şükredeceğim bir işim var ama evli değilim, evim yok kiradayım ve arabam yok. Yani ekonomi ekonomi diye tablolar hazırlamamın kıyaslamalar yapmamın temelinde bu gerçekler var. Aslında model heli gibi pahalı bir hobi ile hiç ilgilenmemem lazım ama bulaştık bir kere...) İlker abinin yorumunun aksine hareket etmem lazım :) (
İlker Sönmez' Alıntı:
Ancak görüyorumki Rasim'in model değiştirme frekansı giderek artıyor. Tam bir modelci oluyor.
) Bu amaçla böyle başlıklar açıyorum. Aldığım modelin bir iki yıl benimle gitmesi lazım. (ki bu konuda da kararlıyım, yoksa zaten bir tane alır olmadı satar başkasına bakardım. Kaygısız bir şekilde seçim yapabilmek hem kolay hem güzel olurdu da öyle olmuyor pratikte...)

İlker Sönmez' Alıntı:
Protoss meselesine gelince basit mekaniği ve uygun fiyatıyla güzel bir 500 sınıfı model , yurtdışında bayağıda yaygın.

Helifreakten incelediğim kadarıyla bu durum böyle. O yüzden seçenekler arasına aldım. Yoksa align, gaui, sab üçgeninin dışına çıkmamak gerek tabii yurtiçini düşününce. Ama olursa belki yurtiçinde de tanınmasına katkım olur. Düne kadar JR kullanıcısı da çok azdı içeride, şimdi makul sayılabilecek bir kullanıcı sayısına ulaştı. HF de bazı başlıklara baktım MSH nin 550 size için de bir çalışması varmış sanırım. (şimdilik protos mini 450 size, protos 500 size, protos max 700 size olarak var. Tabii stretch imkanları var çoğu modelde olduğu gibi, örneğin protos 470 pal çevirebiliyor.) Ki model diğer 500 sizelara göre de biraz stretch gibi, 955mm...

Şimdilik o modeli saplantı haline getirmeden objektif düşüneceğim. Helifreakte hakkında 100 tane başlık varsa 100 ünü de okuyacağım. Bu arada yılbaşı gelmiş olacak ve 550L nin fiyatlarına da bakacağım ama düşünebilmem için fiyatının maksimum 800 dolar civarlarında olması lazım. Öyle bi kampanya olursa aklımı çelebilir her ne kadar yedek piyasası malum olsa da :) Korka korka uçururum artık :embarras: Simülatör çalışmalarına da kış günleri ağırlık vermek gerek.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Aslında Mikado ve KDS Agile de karşılaştırma seçenekleri içine alınsa mı ne dersiniz? Birinde fiyat birinde kalite mi liste dışına atıyor bunları? Synergy de konuşulan modellerden...
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Mikadoyu bilmiyorum ama KDS'de gerçekten dikkat çekici modeller yapmaya başladı , chase360 'a kafayı taktım bir ara ama , sadece kit fiyatını bile görünce birden duruverdim.
İlker hocam haklı , 600 sınıf 12s pil , çok para , çok risk almak demek , oysa esp'ler güzeldi 6s tıkır tıkır uçuyordu , performansını bilemem , o kadar hard 3D uçamıyorum. :lollol:
Kutay Bey'e de katılıyorum , bir mikro , bir 450 bir 600 modelciye yeter de artar bile.Hoş daha ben bir 450'nin hakkını veremedim ama bu benim seviyemle alakalı bir durum tabii ki..
Rasim hakikaten bu araştırmacılıkla , gerçekten sağlam bir modelci oldun , bütün modelleri her özelliğine göre irdeleyip araştırıyorsun , pilotajı önemli değil , teknik olarak heli işini bayağı bir yutmuşsun artık. :bravo:..Çok sıkı takip ediyorum.Bakalım bahara doğru kimler hangi atağa kalkacak , umarım heli camiasında yeni ve daha da bilinçli modelcilerin sayısı artar.Konu çok güzel , herkes deneyim ve düşüncelerini paylaşarak , orta seviyeye yaklaşmış , model büyütmeyi düşünen arkadaşlara çok faydalı olacak.Herkese teşekkür ederim... :saygilar:
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Yeni sipariş vermiş bir 500 kullanıcısı olarak Rasim ' e ekonomi konusunda katılıyorum. Ben kiti uygun buldum her şeyi ile geliyor , 550L almaya kalksam helikopteri piste taşıma konusunda arabam olmadığından sıkıntı olacaktı, o boyutta bir heli de en azından auto level kullanan bir sistem takmak isterim +200 dolar ek masraf.. 500 ü aldığımda daha iş bitmedi powerlab6 ve iki adet pulse pil de 350 dolar civarında.. Bu hobi zamandan yediği kadar cepten de yiyor hemde fazlası ile. Bir kaç sene sonra bir araba alıp pilotajım da artık tamam dediğin de eldeki helileri satıp 550-700 size bir heli düşünürüm.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

kadir kocaman' Alıntı:
...... 500 ü aldığımda daha iş bitmedi powerlab6 ve iki adet pulse pil de 350 dolar civarında.. Bu hobi zamandan yediği kadar cepten de yiyor hemde fazlası ile. Bir kaç sene sonra bir araba alıp pilotajım da artık tamam dediğin de eldeki helileri satıp 550-700 size bir heli düşünürüm.
Dediklerinde haklı olduğun ve sana katıldığım çok nokta var Kadir, yanlız pil konusu hariç.

Ister 500 pili olsun (6S 3300 mAh) ister 550 pili olsun (6S 5000 mah) ikisi de 6S olduğu için ne yazık ki kaliteli pil veya şarj aleti istiyor. Aksi takdirde sürekli öden ve hiç susmayan bir buzzer ya da çok kısa sürede şişmeye başlayan pillerle uğraşmak zorunda kalınıyor.

Özetle yıllarca 500 kullanmış birisi olarak bence 500 ve 550 pil maliyeti arasında öyle dağlar kadar fark yok, şayet her ikisinde de kafam rahat uçayım diyorsan ;)

NOT: Yazını yeniden okuyunca aslında bunda da aynı fikirde olduğumu fark ettim Kadir :laugh: Kusura bakma ;) Hazır yazılmış mesaj, silmeye de kıyamadım :D
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Kutay Akar' Alıntı:
Aslında Mikado ve KDS Agile de karşılaştırma seçenekleri içine alınsa mı ne dersiniz? Birinde fiyat birinde kalite mi liste dışına atıyor bunları? Synergy de konuşulan modellerden...
Bu arada aslında bir Mikado Logo 600 sahibi olarak rica etsek sizden şöyle güzel bir inceleme konusu alsak nasıl olur acaba Kutay bey :)
(Neden tercih ettiniz. Hangi elektronik kullanıyorsunuz? Beğendiğiniz ve eleştirdiğiniz noktaları ? Uçuşu ile ilgili düşüncesiniz ? Kit kalitesi ve fiyatı ? Yedek parça maliyeti ve bulunabilirliği....)
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Kutay Akar' Alıntı:
Aslında Mikado ve KDS Agile de karşılaştırma seçenekleri içine alınsa mı ne dersiniz? Birinde fiyat birinde kalite mi liste dışına atıyor bunları? Synergy de konuşulan modellerden...

Aslında her ikisinde de fiyat atıyor Kutay hocam :D

Synergy e5 550 pal çeviren kaliteli bir model. Kit fiyatı 550-600 dolar dolaylarında. Daha bunun motoru, escsi, servoları, ünitesi var. Align 550L öne geçer tartıya koyarsak, malum Align super comboları uygun fiyata sunma konusunda piyasa standardı. Ama kıyaslamaya alabiliriz, mercek altına almış oluruz onu da... (ki bu model konusunda İlker abinin çok detaylı bir inceleme ve montaj konusu vardı.)

Mikadoya gelirsek, bu sınıfta sanırım Logo 500se, 550sx, 550se gibi çeşitli seçenekleri var ama onların da kit fiyatı 500dolar üstünde... Ama incelemeyi genişletelim... Dün akşam halısaha vardı, şamp ligi vardı, çok bakamadım. üç modelde kalmayıp yelpazeyi genişletirim ilerleyen günlerde (her ne kadar bütçe limitlerimin dışına çıksa da en azından merak edenlerin bakacağı bir başlık olur burası da. İlk mesajları editleyerek devam edeceğim akşam.

Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Rasim hakikaten bu araştırmacılıkla , gerçekten sağlam bir modelci oldun , bütün modelleri her özelliğine göre irdeleyip araştırıyorsun , pilotajı önemli değil , teknik olarak heli işini bayağı bir yutmuşsun artık. Çok sıkı takip ediyorum.Bakalım bahara doğru kimler hangi atağa kalkacak , umarım heli camiasında yeni ve daha da bilinçli modelcilerin sayısı artar. Konu çok güzel , herkes deneyim ve düşüncelerini paylaşarak , orta seviyeye yaklaşmış , model büyütmeyi düşünen arkadaşlara çok faydalı olacak.Herkese teşekkür ederim..

Çok teşekkür ederim Hakan abi, daha çok yolumuz var. Pahalı bir hobi olduğu için araştırmaya, irdelemeye, fikir alışverişine önem veriyorum. Yılbaşı için kafamda düşünceler var, eğer güzel kampanyalar gelirse haberdar ederim forumumuzu. Başlığı da dün açtım, üstadların katkılarıyla geliştireceğiz. 450 sınıfı modele sahip çok hobici var, sonrası için geçiş için alternatiflerin bir arada toplandığı bir başlık olacak gibi...
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Logo 500 SE kullandım kendine has sıkıntıları var , synergy e5'i bir buçuk senedir kullanıyorum. Benimde diğer kullanıcılar gibi diyebileceğim tek şey alınabilecek en iyi 550 synergy e5'dir. Belki goblin 570 ile kafa kafaya gider ancak , uçuş karekteristiğini 700 den ayırmak pek mümkün değil. Fiyatı konusunda bir şey diyemem tabi ki , ancak ödediğimiz kadar paranın karşılığını alabiliriz. Ama align ile synergy'yi karşılaştırmak her ikiside C sınıfı olan focus ile bmw 320'yi karşılaştırmak gibi olur.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

İlker Sönmez' Alıntı:
Logo 500 SE kullandım kendine has sıkıntıları var , .....
İlker Hocam, müsait bir zamanda ayrı bir konuda bununla ilgili deneyimlerini bizlerle paylaşabilir misiniz, eğer resimleri falan hala duruyorsa. Zira LOGO hep merak ettiğim ama zaman ayırıp irdelemeye üşendiğim bir model ??
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

İlker Sönmez' Alıntı:
Ama align ile synergy'yi karşılaştırmak her ikiside C sınıfı olan focus ile bmw 320'yi karşılaştırmak gibi olur.

Fark nedir peki fotolardan gördüğümüzün ilerisinde İlker hocam? Fotoğraflarda karbonfiber çeşitli şekillerde kesilmiş gövdeler, aralarında rulman blokları, destek parçaları, kuyruk tarafında çoğunlukla aluminyum bir boru, ortada bir dişli ve çeşitli aktarma sistemleri (dişli kayış vs.) görüyoruz. Ama fotoğrafından malzeme kalitesi hakkında bir fikir edinemiyoruz. Veya fiyat farkının kaynağı olan diğer etmenleri bilemiyoruz. Kimi kullanıcıların yorumlarına göre arada dağlar kadar fark yok deniliyor, bahsi geçen her model belli bir kaliteyi sunuyor deniliyor.

Farkı oluşturan neler?
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Karbon malzeme nin orta hallisi ile en üst seviyesi arasında 3 kat fiyat farkı mevut. Bunu blackout quadı araştırırken görmüştüm. Bunun dışında alüminyum malzeme alaşımı ve plastik malzeme alaşımı dayanıklılığı etkiliyor. Goblin 700 ile sert inişte alttaki alüminyum destekler eğilerek frame'i çatlatmıştı bana iki taraflı upgrade frame masrafı açmıştı , tabi eğilen parçalarda upgrade istedi. Bu olayı eskiden konu olarakda paylaşmıştım. Synergy ile ondan çok daha sert indiğimde bile bir deformasyon göstermediler. Deneme yaparken karbon kuyruk pallerini kırdığım halde dişlilerde çizik bile olmaması çok dikkatimi çekmişti. Malum çoğu modelde böyle durumlarda hatta norma uçarken bile dişliler sıyırıyor , sonra siyah upgrade dişli alıyorsun onlarda sıyırıyor. Kuyruk borusunun et kalınlığı şaşırtıcı gelmişti , ancak ne kadar faydalı olduğunu başıma iş gelince anladım. Kuyruk borusu bir mm bile eğilmedi. Klasik kırım fotoğraflarında kuyruk borusunun şekli malumdur. Gene mikadoyu yaparken de synergy'i yaparken de kuyruk borusunda ek bir delik açmak gerekiyor. Mikadoyu tornavida ile delmiştim , synergy matkapla bile zor delindi. Matkap alev alıyordu :)

Kanopi quick release kısmı kitten standart çıkıyor , 4 parçadan oluşuyor . Gaui X7 ye quick release aldım 4 parçalı 50 dolar para verdim. Goblinde 2 parça olanlar 25 dolar. Bunuda geçtim kanopi tutacakları küçük karbon ara parçalar ile çarpma anında kendini bırakıyor. Böylece 80 dolarlık özel kanopim kurtuldu sadece altta birkaç ufak çizik oldu.

Malzeme kalitesinden daha ötesi , benim modeli almada asıl sebebim modelin çok yönlülüğü. Dizayn aşamasında tüm aktarım organları 700 size oranlarında tasarlanmış. Yani tüm dişlilerin mod değerleri ve eğim açıları maksimum gücü kaldıracak şekilde üretilmiş. Bu yüzden modeli 600 ve 700 olarak da kullanabiliyoruz. tabi sadece dişli ile olmuyor , motor , esc ve pil yerleştirme alanları da her türlü donanımı alabilecek dizaynda üretilmiş. Büyük modellerin parçaları buna takılarak misal (synergy e7 kuyruğu) istediğin boya stretch yapabiliyorsun. Büyük modellerin ana dişli kuyruk aktarım oranları değişik olduğundan kuyruk aktarım kutusu içindeki dişli değiştirilerek düşük devirde kuyruk otoritesi sağlanabiliyor. Kuyruk kutusu standart plastik bir yapı değil , karbon ve alüminyumdan kendimiz yapıp yerine yerleştiriyoruz. Gene modelini büyültmek isteyenler için ana pal tutacakları ve kuyruk pal tutacakları en daha büyük boy modellerin standartında yapılmış , kitten çıkan adaptörler ile 550 palleri kullanabiliyoruz vs vs vs...

Daha aklıma gelmeyen detaylarda olabilir. Tabi bunlar bir helikopterde herkesin aradığı şeyler olmayabilir. Sadece uçsun , parçası ucuz olsun deniyorsa tercih edilmez. Ama bu kadar kaliteli malzemeden üretilmiş , ve dizaynı bu kadar ince düşünülmüş bir 550 kit içinde 550 dolar bence çok para değil.
 
500-550 Size RC Helikopterleri değerlendirelim... Tavsiyeleriniz...

Synergy konusundaki detaylı yorumlar için teşekkürler İlker hocam, akşam bunları ilk mesaja taşıyıp alternatifler arasına alırım bu modeli de. Ben düşünemem maddi olarak yorar ama düşünecek arkadaşlar mutlaka olacaktır.