Çift pil seçici yeni devremiz...

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,770
Tepkime puanı
23,156
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
SumeronicsRC yeni bir ürünle geliyor. Çiftli pil kontrolcüsü! İki pili takıyoruz. Üzerinde iki adet çok renkli LED var. Bir tek de buton. O butonla hem programlama hem açma kapama yapıyoruz. LED’ler pillerin durumunu kırmızı – sarı – yeşil – cyan (overvoltage) olarak gösteriyorlar. Devre iki pilden iyi olanını çıkışa veriyor. Sen ister alıcıya bağla ister UBEC’ten geçir ve kullan. Yani hem elektronik switch hem de çift pilli redundant battery selector. Biraz PowerBox Sensor Switch’i andırdığını iddia edebilirsiniz. Çünkü bu da 2S LiPo, 2S LiFe, 2S LiIon ve 5S NiXX pil için programlanabiliyor. Ama bizde tabii ki bir üstünlük var. İki pilin de aynı olması gerekmiyor. Yani bir girişi LiPo diğer girişi LiIon için programlayabiliyoruz. Bu da SumeronicsRC farkı işte... Takipte kalınız...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


(Halen prototip aşamasındayım ve eldeki tek RGB LED'i kullanabildim. O nedenle tek LED görünüyor. Siparişler muhtemelen yarın gelecek ve size bir video demo sunabileceğim diye umuyorum.

———————————————————————————————————————-

21.09.19 Tarihli Güncelleme

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Biraz PowerBox Sensor Switch’i andırdığını iddia edebilirsiniz. Çünkü bu da 2S LiPo, 2S LiFe, 2S LiIon ve 5S NiXX pil için programlanabiliyor. Ama bizde tabii ki bir üstünlük var. İki pilin de aynı olması gerekmiyor. Yani bir girişi LiPo diğer girişi LiIon için programlayabiliyoruz. Bu da SumeronicsRC farkı işte... Takipte kalınız...
Helal olsun abi :thumbup:%p:bravo:
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Sümer abi eline sağlık :saygilar:

Cahilce olacak belki ama kullanım amacını, veya hangi ihtiyaçtan dolayı geliştirildiğini öğrenebilir miyim?
Model üzerinde alıcı pilinin dikkatimizden kaçarak bitmesi durumunda redundant olan diğer pili (yedek depoyu) mi devreye sokuyor?
Bunu yaparken bir kopma, restart, failsafe vb. durum oluyor mu? -Bunu daha çok fbl üniteler için soruyorum.-
 
Sümer abi peki birine 3S ötekisine 2S lipo taksak çalışır mı ?

Devre 25V girişe kadar tolere edebiliyor ama devrenin amacı 2S düzeyindeki pillerle kullanım. O nedenle overvoltage uyarısı verir 3S pil takılınca. Şu anlık buna bir çözüm düşünmedim. Şu anki hali ile eğer bir tane 2S bir tane 3S takarsan sürekli olarak 3S devrede olur ve yaklaşık 6 V'a düşene kadar sistem onu kullanır ki hiç de hoş olmayacaktır.

Sümer abi eline sağlık :saygilar:

Cahilce olacak belki ama kullanım amacını, veya hangi ihtiyaçtan dolayı geliştirildiğini öğrenebilir miyim?
Model üzerinde alıcı pilinin dikkatimizden kaçarak bitmesi durumunda redundant olan diğer pili (yedek depoyu) mi devreye sokuyor?
Bunu yaparken bir kopma, restart, failsafe vb. durum oluyor mu? -Bunu daha çok fbl üniteler için soruyorum.-

Estağfurullah, niye cahilce oluyormuş ki...
Benim uzun zamandır kullandığım HobbyKing malı FRS Failover Regulator Switch diye bir ürün var. Bu ürün biraz PowerBox Sensor Switch kopyası. Ama aslında PowerBox ürününden çok daha işlevsel ve güvenilir. (Tecrübe ile sabittir).


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Her iki ürün de yaklaşık 5A lineer regülatör içeriyor. HobbyKing olanı sadece LiPo ile kullanıma uygun. PowerBox olanı farklı pillere göre programlanabiliyor

Sonuçta tabii ki amaç güvenli bir besleme sağlamak. Bir pilin bitmesi durumunda ikinci pili kullanmak. HobbyKing ürünü olan tam olarak bunu yapıyor. Normalde bir pili kullanıyor ama onda bir sorun olursa hemen diğerine geçiyor. Herhangi bir güç kesikliği olmuyor. Ürünün içinde tek bir regülatör var. PowerBox olanında ise iki ayrı regülatör var ve her bir pil sürekli aktif. Regülatörlerin çıkışları paralel bağlı. Yani piller birlikte bitiyor ve bence pek bir anlamı yok bu sistemin.

Benim tasarım hedeflerim ise şöyleydi:
1- Regülatör içermeyecek. Çıkışını isteyen istediği gibi kullanabilecek. İsterse UBEC bağlayacak isterse doğrudan kullanacak.
2- Var olan sistemlere kolayca entegre olacak. Yani daha güvenli bir besleme isteyen birisi sistemine bir pil ve bu devreyi birkaç soket hareketi ile ekleyip kullanabilecek.
3- İki pili ayrı ayrı programlamak mümkün olacak. Yani bir uca NiMh diğer uca LiPo takılabilecek ve sistemde bu programlama yapılınca pillerin kritik gerilim değerleri otomatik olarak seçilip çok renkli LED ile gösterilecek.

Benim sistemde de aynen HobbyKing devresinde olduğu gibi piller arası geçişleri hissetmiyoruz. Arada kesiklik olmuyor.
 
Devrede muhtemelen son aşamaya geldim ancak kamerayı sabitleyip iki elimi de kullanarak video çekme imkanım henüz olmadı. Bakalım bir ara hanımdan rica edersem güzel bir video hazırlarız.
Son halini özetleyeyim...
İki pil girişi, bir pil çıkışı var. Girişe tek pil takılabilir. Bu durumda basit bir elektronik switch olarak çalışacak ve RGB LED ile mor (overvoltage) - yeşil - turuncu - kırmızı olarak pil gerilimini gösterecektir. Bağlı olmayan tarafta LED sönük kalacaktır.
Tabii asıl amaç iki pil bağlamak.
Pil olarak 2S LiPo, 2S LiFe, 2S LiIon, 5S NiMh, 5S NiCd kullanılabilir. İki pilin aynı tür olması gerekmez. İki kanal ayrı ayrı kullanılan pillere göre programlanabilirler.
Beklemedeyken çekilen akım yaklaşık 100 mikroamper düzeyinde. 2200 mAh bir pil için teorik olarak 3 yıllık bir bekleme süresi demek. Ama gerçek kullanımda, uzun süre kullanılmayacaksa girişten pillerin ayrılmasını önereceğim. (Halen 24 saati geçkin bir süredir iki pil bağlı bekliyor ve ara ara gerilimlerini ölçüyorum, henüz bir oynama olmadı).
Bekleme sırasında sistem uykuda. Butona basıp basılı tuttuğumuzda iki LED'de mavi oarak yanıp sönmeye başlıyorlar ve 3 saniye sonra her ikisi de beyaza dönüyor. Bu aşamada butonu bırakırsak sistem açılıyor. Bırakmaz ve iki saniye daha beklersek programlama moduna giriyoruz.
Normal çalışmada sistem pilleri ölçüyor ve doluluk oranı en yüksek olanı devreye alıyor (gerilimle değil doluluk oranı ile karar veriliyor). Çalışma süresince piller sürekli izleniyor ve her iki LED seçili pillerin voltaj limitlerine göre renkli olarak yakılıyor.
Çalışma sırasında seçili pil turuncuya düşerse o zaman iki pilin gerilimi karşılaştırılıp en yüksek gerilimliye geçiş yapılıyor.
Çalışma süresince pillerin ölçümü ana koddan bağımsız olarak her 16 milisaniyede bir otomatik yapılıyor ve örneğin aktif pili ayırırsanız en fazla 16 - 17 milisaniye içinde diğer pil devreye giriyor. Bu da çıkışta pratik olarak kesinti olmamasını sağlıyor.
Programlama moduna girdiğimizde önce birinci LED o an seçili pil tipine göre yanıyor (LiPo mavi, LiFe yeşil, LiIon kırmızı, NiXX beyaz). Butona her bir basışta bir sonraki tipe geçiyoruz. Butona iki saniye basarak diğer pile geçiyoruz. Yani ilk LED sönüyor ikinci LED yanıyor. Butona üç saniyeden daha uzun süre basarsak seçimimiz kalıcı hafızaya kaydediliyor ve normal çalışmaya dönülüyor.
Normal çalışma sırasında da butona basıp basılı tutarsak 3 saniye sonra sistem kapanıyor.
Ayrıca sistem anlık durumunu da hatırlıyor ve örneğin sistem ON iken piller bir şekilde ayrılıp tekrar takıldığında kaldığı yerden devam ediyor. Bu da konnektörlerde olabilecek anlık temassızlık durumunda (iki pilde birden aynı anda olma olasılığı çok çok düşük olsa da) elektrik geldiğinde sistemin devamlılığını sağlayarak ek bir güvenlik oluşturuyor.
Çıkışta kullanılan MOSFET'ler aslında yaklaşık 40 Amperlik ama güvenlik diyotları 15 Amper'e izin veriyor. Ayrıca devre üzerinde yaklaşık 0.6 V bir kayıp olmak zorunda (çıkış transistörleri ve diyotlar nedeniyle). Ancak bu haliyle 5 - 10 Amper aralığında bizim uçaklar için gayet yeterli bir akım sağlayabiliyor.
 
Devrede muhtemelen son aşamaya geldim ancak kamerayı sabitleyip iki elimi de kullanarak video çekme imkanım henüz olmadı. Bakalım bir ara hanımdan rica edersem güzel bir video hazırlarız.
Abi öncelikle detaylı anlatım icin tesekkur ederiz, klavyene sağlık.

Eğer cep telefonundan cekim yapıyorsan, iki elin de lazim olduğu durumlarda “Ahtapot” adı verilen küçük ayaklar çok ise yarıyor abi, aklında bulunsun :)
 
Hocam selamlar, ukalalik gibi algılamayın lütfen ama lt6229 gibi bir schottky ile aynı iş gorulmez mi?
 
MBR1545CT 'u redundant besleyici olarak yillardir kullaniyorum, Kodunu yanlis yazmisim. 3 bacakli bir rectifier bu. 1 ve 3 numarali bacaklar giris. Hangi bacaktaki voltaj yüksekse 2 numarali bacaktan o cikar.
 
Ellerine sağlık Sümer abi yine harikasın. Bende ukalalık edip bir öneri sunacağım. epey uğraşmış kod yazmışsın abi bari hangi pil aktifse o pilin ledi mor yanabilir şekilde programlama yapaydın. :saygilar::saygilar:
 
MBR1545CT 'u redundant besleyici olarak yillardir kullaniyorum, Kodunu yanlis yazmisim. 3 bacakli bir rectifier bu. 1 ve 3 numarali bacaklar giris. Hangi bacaktaki voltaj yüksekse 2 numarali bacaktan o cikar.

Bence ben olayın temel anafikrini iyi anlatamamışım sanırım. Burada amaç hangi pilin voltajı yüksekse onu bağlamak değil. Burada amaç bir pili, kullanılmadan dolu halde bekletmek, diğer pili kullanmak ve ancak o pil bitecek gibi olursa bu pile geçmek. İkincil amaçlar olarak voltaj göstergesi ve uyarısı ile mekanik switchlerin dezavantajlarını içermeyen bir elektronik switch kullanmak.
Kaldı ki bu tür bir devre zaten belirttiğiniz gibi bir diyot çifti olmadan oluşturulamaz. Benim devrede de DSA30C60PB Schottky diyot çifti kullanılıyor.