FT 3D

Cahit Kaş

Kıdemli Uye
İlgi Alanı
Heli
Selam. Beş ay aradan sonra evimde internet bağlantım oldu. En son "FT Cruiser"modelini yapmıştım ama yeni evime taşındığımdan uçuş videosunu paylaşamamıştım. Aslında pek uçmadı. O da benim pilotaj hatamdı.

Şimdi de flitetest.com sitesindeki "FT 3D" modelini yaptim. 3D olması sebebiyle büyük ihtimalle ilk uçuşta kırılır. Kırılırsa FT Cruiser'imi tekrar onarıp uçurmaya çalışacağım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ve nihayet ilk uçuşumu bu gün gerçekleştirdim. Aşağıdaki videoda ikinci uçuşum var.

Yanımda Canon 60D ve bir arkadaşım vardı. İlk uçuşta videoyu çektiğini sandık ama kayıt tuşuna basmamış. Aslında hata bende idi. İlk uçuşu yapacak olmanın verdiği heyecanla "REC" tuşuna basmadan makinayı kendisine verdim. O da tabi ilk kez DSLR makina kullandığından çekim yaptığını sanmış.

aslında ilk uçuş daah uzundu. Ve pek bir problem çıkmadı. İkinci uçuş ise bir dakika kadar sürdü. Sonra neden olduğunu ben de anlayamadım ama kontrolü kaybettim. Uçağın sol aileron servosunun dişlileri dağılmış durumdaydı. Ama çarpmadan önce mi sonra mı oldu bilemiyorum. Zira tam anlamıyla ilk gerçek uçuşum sayılır.

Ama hasar büyük değil. sadece servoyu değiştirmem gerek.

03.11.2013 uçuş videosu.

FT 3D

Elinize sağlık.Yalnız dikkatimi çekti kanatlarda karbon kullanmadınmı?Kanat uçları aşağıdüşüyor gibi duruyor..

FT 3D

Cahit Bey,

Sonunda nette online oldunuz yani, süper haber :thumbup: Demek "FT Cruiser" bir videosu var. Pek uçmadı derken :rolleyes:

Bence bu kadar kötümser olmayın. Inşallah bu 2.modelin performansı çok daha iyi olur. Ama şahsi olarak düşüncem özellikle ilk modellerin bu tür 3D den daha çok, aşağıdakina benzer bir FOAM uçak olması.

En azından pilotaj gelişinceye kadar kırımlarda daha az hasar alıyor, ya da yeninden sıfırdan yapması bu tiplere göre daha hızlı ve kolay oluyor.

Bunun ilk uçuş videosunu mutlaka bekliyoruz. Hatta mümkünse kayıtlarda olan eski FT Cruiser'da. Zaten konusu vardı :)

FT 3D

Cahit bey internet işinin çözüldüğüne çok sevindim. :thumbup:
Model umarım istediğiniz gibi uçar, merakla bekliyoruz haberlerinizi. :)

FT 3D

Model güzel ve sanki yerinden fırlamak için sabırsızlanıyor gibi.Uçuşunu ben de merakla bekliyorum... ;)

FT 3D

Hüseyin GENCER' Alıntı:
Elinize sağlık.Yalnız dikkatimi çekti kanatlarda karbon kullanmadınmı?Kanat uçları aşağıdüşüyor gibi duruyor..
Teşekkürler Hüseyin Bey. Karbon çubuk kulanılmıyordu orjinalinde de. Ama iki kanat bir ahşap çubukla içerden birbirine bağlı.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Cahit Bey,

Sonunda nette online oldunuz yani, süper haber :thumbup: Demek "FT Cruiser" bir videosu var. Pek uçmadı derken :rolleyes:

Bence bu kadar kötümser olmayın. Inşallah bu 2.modelin performansı çok daha iyi olur. Ama şahsi olarak düşüncem özellikle ilk modellerin bu tür 3D den daha çok, aşağıdakina benzer bir FOAM uçak olması.

En azından pilotaj gelişinceye kadar kırımlarda daha az hasar alıyor, ya da yeninden sıfırdan yapması bu tiplere göre daha hızlı ve kolay oluyor.

Bunun ilk uçuş videosunu mutlaka bekliyoruz. Hatta mümkünse kayıtlarda olan eski FT Cruiser'da. Zaten konusu vardı :)

Evet sonunda online oldum. Aslında planlarına baktığımda FT 3D nin kolay yapılabileceğini düşündüğümden bu modeli seçtim. Zaten iki gecede kesim ve montajını bitirdim.

Aslında ben de şöyle yakıtlı bir model edinmek isterim ama burada tecrübe sahibi kimse yok, hatta bu hobi ile uğraşan kimseye rastlamadım.

Türker Akgün' Alıntı:
Cahit bey internet işinin çözüldüğüne çok sevindim. :thumbup:
Model umarım istediğiniz gibi uçar, merakla bekliyoruz haberlerinizi. :)

Teşekkürler Türker bey. Umarım uçurabilirim.

FT 3D

Cahit kardeşim, umarım modelin gönlünce uçar, eline sağlık. Dikkatimi çekti, tekerlekler de galiba el yapımı. Onları nasıl yaptın?

FT 3D

Omer Erkan' Alıntı:
Cahit kardeşim, umarım modelin gönlünce uçar, eline sağlık. Dikkatimi çekti, tekerlekler de galiba el yapımı. Onları nasıl yaptın?

Teşekkürler. Evet tekerlekler el yapımı. Foam Board denen malzemeden yaptım. Bu malzemeden aynı çapta altı tanı daire kesip üçer üçer yapıştırdım. Merkezlerinden de pipet geçirdim. Siyah kısım ise bant.

Tekerlekte zorlandığım kısım tekerlek mekanizmasının gövdeye montajı oldu. Onu da bi şekilde çözdüm.

İlk uçuş videosu ilk mesaja eklendi.....

FT 3D

Cahit Kaş' Alıntı:
Cahit Bey gerçekten tebrikler :thumbup: Ilk uçuş için harika yayılır %p

Emek çekip videoyu bizimle paylaştınız için de ayrıca teşekkürler. Inanın yıllar sonra bile bu video sizin için çok anlam ifade edecek ;)

Gelelim düşüş nedenine. Ben tam anlamadım ne olduğunu :rolleyes: Belki diğer arkadaşların daha net yorumları olabilir. Fakat uçuş sırasında, uçağın çok agresif olduğunu fark ettim. Bu durum hem uçağın yapısı hem de sizin pilotajınızın yeni gelişiyor olmasından kaynaklanıyor.

Aşağıdaki daha önce paylaştığımız kumanda üzerinden EXPO verme diye bir konu var. Şayet siz de özellikle Aileron ve Elevator kanallarınıza biraz EXPO verirseniz, uçuşunuz daha net olacaktır.

Mehmet bey ben teşekkür ederim. Bildiğim çoğu şeyi bu forumdan öğrendim.
Bu uçağı yaptığımda bunun neden kanat kesiti klasik uçaklarınki gibi değil diye merak edip yanlış yaptığımı düşünmüştüm. Hani kanadın altı düz olmalıymış ya.
bunu araştırmak için foruma baktım ve sizin "Bir uçak nasıl uçar" başlıklı yazınızı okudum. Kanadın normal olduğunu o zaman anladım.

Expo ve dual rate ile ilgili yazılarınızı okumuştum. ve inanın o yazıyı okumasaydım belki bu gün uçuramazdım. Expo ve dual rate ayarlarını yaparak uçuşa gittim. Hatta ilk uçuştan sonra bile biraz daha değiştirdim. Ona rağmen uçak böyle. Bir dahaki uçuşta tekrar elden geçiririm.

büyük ihtimalle daha yeni olduğumdan ve heyecanlanmamdan dolayı düşürdüm uçağı.

Cahit kardeşim, ilk uçuş denemesi ise normaldir. Başlangıçta biraz uçak sizi kontrol eder, sonra pilotajınız geliştikçe siz uçağı...

FT 3D

Cahit Kaş' Alıntı:
Cahit Bey tebrikler. :bravo: Yanınızda tecrübeli kimse olmadan uçabilen bir model yapmak gerçekten büyük bir başarı bence. %p
Sizi dikkatle ve keyifle izlemeye devam edeceğiz. :)

Muhtemelen sürekli tam gazda uçtunuz, modeliniz oldukça hızlıydı. Bu sebeple modeliniz uçarken pilotaj anlamda ciddi bir efor sarfettiğiniz görülüyor. Eğer düşük hızla uçabiliyorsa modelinizi kaldırdıktan sonra gazı yarım gaza çekerseniz işiniz pilotaj anlamda daha kolaylaşacaktır bence. ;)

Eğer modeliniz kalkıştan sonra da tam gaz vermeye devam etmediğiniz takdirde uçamıyorsa bu durumda fazla ağır demektir, hafifletmeniz gerekli.

Benimde tahminim türker gibi.Sanırım hep tam gazdan dolayı agresif uçuyor.Muhtamelen trimlerlede oynayarak uçağın yatışının düzeltilmesi lazım.devamlı sola dönüş eğiliminde .ilk defa uçan biri olarak modeli bu hızda bu süre havada tutmak başarıdır.tebrikler.bundan sonraki uçuşların daha kontrollü olacaktır

Türker Akgün' Alıntı:
Cahit Bey tebrikler. :bravo: Yanınızda tecrübeli kimse olmadan uçabilen bir model yapmak gerçekten büyük bir başarı bence. %p
Sizi dikkatle ve keyifle izlemeye devam edeceğiz. :)

Muhtemelen sürekli tam gazda uçtunuz, modeliniz oldukça hızlıydı. Bu sebeple modeliniz uçarken pilotaj anlamda ciddi bir efor sarfettiğiniz görülüyor. Eğer düşük hızla uçabiliyorsa modelinizi kaldırdıktan sonra gazı yarım gaza çekerseniz işiniz pilotaj anlamda daha kolaylaşacaktır bence. ;)

Eğer modeliniz kalkıştan sonra da tam gaz vermeye devam etmediğiniz takdirde uçamıyorsa bu durumda fazla ağır demektir, hafifletmeniz gerekli.

Evet gerçekten tam gaz uçmuştum. Bir dahaki uçuşta gazı biraz kesmeyi denicem.

Şöyel bir durum var.

Uçağı elimde motor yukarı bakacak şekilde (yere dik konumda) tutup tam gaz verdiğimde uçak kendini yukarı çekebiliyor. Yani bıraksam düşmeyip havalanacak. Ama gazı %75 lere çektiğimde ise kendi ağırlığını yukarı kaldıramayacak duruma geliyor. Ama sanırım normal bir uçuşta gazı %75 veya %60 lara çekersem hala uçabilme şansı var.

Aslında videoda da göründüğü gibi iniş takımlarını sökmüştüm biraz hafifletmek için. Daha da hafifletmem gerekirse sanırım tek yolu pili değiştirmek. ( mevcut pil Tunigy3S 2200mah)